25 Aralık 2011 Pazar

SALATA DEKORLARINDAN ÖRNEKLER

Bir önceki iletimde bazı salataların üzerinde sebzelerden yaptığım dekorlar yer alıyordu. Blogcu arkadaşlarım özellikle pırasaya palmiye şeklini nasıl verdiğimi anlatmamı rica edince bunları bir videoya alıp yayınlamak istemiştim. Ancak videoya aldığım halde bir türlü sayfama ekleyemeyince bu kez çok detaylı fotoğraflarla anlatayım dedim. Bu tür süslemeleri arkadaş sofralarımda da yaptığımda çok beğeniliyor ve yapımını her seferinde anlatıyordum. Böylece artık sadece blogcu arkadaşlarıma değil görüştüğüm arkadaşlarıma da büyük faydası olacağını düşünerek bu iletiyi hazırladım.
Anlatma kısmı bir hayli güç olacağı için bol bol fotoğraf çekip görsellerden faydalanalım diye düşündüm.
Aşağıda gördüğünüz uçları serbest olarak yaptığım bir palmiye modeli. Bunu anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Bu yukarıda gördüğünüz ise uçları kesilmemiş pırasan yapılan bir çalışma. Yani merak uyandıran bu modeldi.
Bunun için pırasanın beyaz kısmında yaprakları birarada tutan köklerinin bağlandığı kısmın kesilmemiş olması gerekiyor. Sanırım fotoğraf ne demek istediğimi anlatıyordur. Pırasanın ince olmaması, hatta mümkün olduğunca kalın olması çalışmanızı kolaylaştıracağı gibi daha fazla dikey kesime olanak sağlayacağından sık dallı bir palmiye yapımına uygun olur.
Pırasadan yaklaşık 15 cm. uzunluğunda bir parça kesin ve yukarıda gördüğünüz gibi 10 cm. boyunca pırasayı dikine önce ikiye, sonra dörde, daha sonra da pırasanızın kalınlığına bağlı olarak kesebildiğiniz kadar aynı ölçülerde dikine kesin.
Yukarıdaki gibi.
Sonra kesmediğiniz orta yerden bir elinizle sıkıca kavrayarak diğer elinizin işaret parmağını alt bölümünden içeriye sokarak yavaş yavaş iteklemeye başlayın.
İtekledikçe diğer ucundan yukarıya doğru çıkan bölüm pırasaya palmiye görünümü verecektir. Bu haliyle alt kısmından bir çöp şiş takıp sabitleyebilirsiniz. Pırasanın canlılığını yitirmemesi ve kapanmaması için içi buzlu su dolu olan büyükçe bir kaba koyup servis zamanına kadar orada bekletebilirsiniz.

İsterseniz küçük bir vazoda çiçek muamelesi yapabileceğiniz gibi yukarıda gördüğünüz yine turp ve havuçdan yaptığım başka bir dekorla da kullanabilirsiniz.
Turp ve havuçlardan yaptığım bu çiçek için orta kalınlıkta 7-8 cm boyunda bir havuç parçasına çiçeklerin dip kısımlarının girebileceği kalınlıkta dört bir yanına yukarıda gördüğünüz gibi çentikler açılır. Çok ince olarak kesilmiş turpları (ince kesebilmek için uç kısmı çok geniş olan salata soyucularından faydalanabilirsiniz) aşağıdaki gibi kesip çiçek yaprakları modeli verilir.
Benim salata soyucumun uç kısmı dar olduğundan yeterli inceliği veremedim ve bir hayli kalın oldu yapraklar.( En kısa zamanda geniş ağızlı olanlarından bir tane almalıyım)Bu çiçek yaprakları havuçta açılan çentiklere yerleştirilerek çiçek modeli verilir. İsterseniz bu çentikleri iki sıra bu örnekte olduğu gibi alt kısmına da yine havuçtan yapılmış yaprakları yerleştirebilirsiniz.



Aşağıda da havuçtan yaptığım çok basit bir çam ağacı modeli var.
Yine fotoğraflardan destek alarak anlatmaya çalışayım. Orta boyda ve kalınlıktaki havucun uç kısmı bir kalem ucu gibi yontularak sivriltilir. Sonra uç kısma yakın bir yerden önce enine kısa bir kesik atılır. Sonra bir merdiven basamağı şeklinde verevine kesilerek küçük parça ordan çıkarılır.
Yukarıya kadar bu şekilde devam edilir. Sonra tam tersi yönünde de aynı işlemler yapılır. Benim kesiklerim bitmek üzere olan fotoğraf makinası şarjı nedeniyle heyecandan pek düzgün olmasalar da sizler daha iyisini yapabilirsiniz.
Sonuçta yukarıda gördüğünüz bir model çıkacak ortaya.
Şimdi de havucu şekilde gördüğünüz gibi tahtaya yatırıp uç kısmından başlayarak çok ince bir şekilde boylu boyunca kesmeniz gerekmekte. Bu aşamada bıçaklarınız ne kadar keskin olursa işiniz o kadar kolaylaşacaktır.
Çiçek yapayım, palmiye yapayım derken epey bir sebze kırpıntısı oluştu.Bunları da değerlendirmek isteyince böyle bir yemek çıktı ortaya. Aslında yumurtalı pırasa kavurması pek sık yaptığım bir yemek olmasına rağmen bu kez havuçlu ve turplu olarak daha da renklenmiş bir şekilde masamıza geldi.
Süslemelerden sonra kalan pırasaları, havuçları ve bir miktar turpu çok az zeytinyağında soteledim. Üzerine deniz tuzu ve değirmenle çektiğim karabiberi ekledikten sonra bir kasede iki kaşık sütle çırptığım 2 adet yumurtayı sebzelerin üzerine boca ettim. Alt tarafı hafif kızarınca
balık tavasının kapağından faydalanarak ters çevirdim ve bu yüzünü de iyice kızarttıktan sonra
servis tabağına aldım. Köfte ve bulgur pilavımızla birlikte sebze ihtiyacını karşılayarak öğle yemeğimize eşlik etti.
Yaklaşmakta olan yeni yıl sofralarınız için şık sunumlar yapmak isterseniz yapımı anlatmasından daha kolay bu dekorasyon fikirleri umarım işinize yarar.
Bu yıl bitene kadar bir ileti daha yazabilir miyim veya bir yeni yıl pastası yapabilir miyim bilemiyorum ama;
Tüm dostlarıma sağlık, mutluluk ve huzur içinde geçirecekleri mutlu seneler dilerim.
Ağız tadınızın eksik olmadığı nice seneler...

10 yorum:

  1. çok faydalı, bir o kdarda estetik çalışmalar bunlar Işılcığım !!

    Emeklerine teşekkür ederiz,
    gerçekten zahmet ve zaman isteyen bir post çünkü..

    çok sevgiler canım

    YanıtlaSil
  2. Ellerine, emeklerine saglik Isilcigim... Calismalarin cok basarili.... Sevgilerimle, sevdiklerinle beraber, saglikli, mutlu, basarili bir yeni sene diliyorum.....

    YanıtlaSil
  3. canım tesekkür ederim cok güzeller yaa ellerine saglık

    YanıtlaSil
  4. Bayıldıııııım,bayıldııım bunalra..
    N ekadar güzeller ama ya..:)))
    Ellerine emeklerine sağlık canım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Annem, o tavanın üstüne kapanan balık tavası kapağını yemeği yaparken mi kullandın??!!!!
    Küçük 1 önerim var: çok da bildiğimden değil, deniz ürünü yemem ama 10. resimde incecik havuç dilimleri 2-3 dk. kaynamış suda bekletilip alındıktan sonra arasına havyar konup suşi gibi sarılabilir mi? havyar pahalıdır, bu önerim yapabilecek imkanı olan hanımlar için... hatta havuçtan çam ağaçları da servis tabaklarında balığın yanına konabilir mi dekor için?.

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık.
    Bazen yemeği yaptıktan sonra üzerini süslemek için ne yapacağını şaşırıyorum, çok değişik örnekler vermişsiniz. Çok açıklayıcı olmuş, çok faydalandım, canım.
    Yeni yılınızı kutlar sevdiklerinle huzurlu, sağlıklı ve mutluluk dolu yıl/ yıllar dilerim, sevgili arkadaşım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Işılcım,
    Bu tür süslemeleri bende çok seviyorum.Resimlerle paylaştığın bu görsel şölen için teşekkürler.Faydalanıcam çokk güzeller.
    Ellerine emeklerine sağlık canım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Her yeni yıl başka bir güzel.. 2012 yeni yılının sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsını diliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  9. Ooooh işte ben o süslemelerden artakalanlarla yapılanlardan istiyorum Işıl'cığım. En güzel yenen onlar. Çok çok öpüyor, sevgilerimi gönderiyorum. Dileklerim herkesinki gibi, iyiyi, güzeli istiyorum, hepimiz için.

    YanıtlaSil
  10. çok faydalı bir paylaşım olmuş, sevgilerle iyi yıllar

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe