1 Ocak 2012 Pazar

MUTLU SENELER VE YOĞURTLU CHEESE KEK

Üzüntüleriyle, sevinçleriyle, acıları ve tatlılarıyla bir yılı daha geride bıraktık. 2012 yılı tüm dünyada barışın, dostluğun ve sevgiyle paylaşımların olduğu bir yıl olsun. Tüm arkadaşlarıma ve dostlarıma sağlık, mutluluk, huzur ve bol kazançlı bir yıl diliyorum.
He ne kadar şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak kalsam da istedim ki yeni yılın ilk günü ve ilk iletisi aynı zamanda gözümüzü de memnun edecek bir lezzet olsun. Onun için de arşivde yayın sırası bekleyen ve sayfamda yer almasını istediğim bu cheese keki paylaşmaya karar verdim.
Yazın Bodrumda ziyaretimize gelen kuzenim Meral'in yaptığı bu cheese keki ben çok seviyorum. Ustası varken çırağa iş düşmez diyerek her ne zaman bir araya gelsek mutlaka ona yaptırırım. O da sağolsun beni hiç kırmaz. Kekin özelliği hiç krem peynir kullanmadan sadece süzme yoğurt ile yapılmış olması. Krem peynirle yapılanlara göre daha hafif ve lezzetli oluşunun yanı sıra yağ oranının da az olması tercih sebebim. Tabii lezzetine diyecek hiç sözüm yok.
O zaman yaz aylarında olduğumuz için biz o gün evde bulunan anjelik erikle üzerini tamamlamıştık. Şimdilerde portakal, mandalina, ananas, muz ve istediğiniz meyvelerle tamamlayabilirsiniz.
Tarife gelince;
Taban hamuru için
1) 1 adet yumurta
2) 75 gr. toz şeker
3) 100 gr. tereyağ
4) 1 paket kabartma tozu
5) 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi
6) 200 gr. un
Peynirli kısım için
1) 750 gr. tatlı süzme yoğurt (yoğurdun ekşi olmaması gerekir)
2) 4 adet yumurta (akları ve sarıları ayrılmış ve oda ısısında olacak)
3) 250 gr. toz şeker
4) 1 limon kabuğu rendesi
5) 1 avuç kuru üzüm
Taban için oda ısısındaki yağ ve şeker mikserle çırpılır. Krema kıvamına gelince diğer malzemeler de ilave edilip hamur yoğurulur ve yağlı kağıt döşenmiş 23 cm.lik kalıba bastırılarak yerleştirilir. Kenarlardaki hamurlar hafifçe kalıbın yanlarına doğru yükseltilir.
Peynirli kısım için; mikser uçları temizken yumurta akları bir fiske tuz ilavesiyle kar haline getirilir. Ayrı bir kapta yoğurt ve şeker mikserle birkaç dakika çırpılır. Yumurta sarıları birer birer ilave edilip aralarda çırpılır. Kar haline getirilmiş olan yumurta akları ve limon kabuğu azar azar yoğurtlu karışıma ilave edilir. Kabarıklığının inmemesine özen göstererek çok fazla karıştırmadan karışım homojen hale gelince en son kuru üzümler de eklenir ve şöyle bir karıştırılıp önceden hazırlanmış tabanın üzerine dökülür. Üzeri bir spatulayla düzeltildikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık bir saat pişirilir. Pişme sırasında fırının kapağı hiç açılmaz.
Piştikten sonra bir süre daha fırında bekletilir. Fırından çıkarıldıktan sonra iyice soğuyan kekin üzeri istenilen meyvelerle kaplanır. Biz yazlık evdeki kıt olanaklarla yaptığımız için üzerini hazır paketlerde satılan tart jölesini üzerindeki tarife göre hazırlayıp jöle hafif ılıyınca meyvelerin üzerine döktük. Hazır jöle kullanmak istemezseniz herhangi bir meyva suyu ve nişasta ile hazırladığınız sosu da kullanabilirsiniz.
Bütün cheese keklerde olduğu gibi en güzel lezzetine yapıldığının ertesi günü kavuşacağından mutlaka bir gün buzdolabında beklemeye almanız gerekmekte.
Bu cheese keki zaten çok seviyordum. Yaptığımızın ertesi günü tekne gezisinden sonra yorulmuş ve çok acıkmış olarak yediğimiz için bana ve o gün misafirim olan başka arkadaşlarıma da çok ama çok daha lezzetli gelmişti.
Ellerine sağlık Meralciğim.
Afiyet olsun,

16 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık chesscake'i çok
    severim.Her hali kabulümdür çok leziz
    görünüyor sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. nasıl bir iç geçirdiysem artık ! yankı yaptı odamda :=)))

    vallahi süpper Işılcım.

    iyi seneler canım..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. tek kelimye harika olmuş canım.ellerine sağlık.mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
  4. Mutlu bir yil olsun...tatli tatli gecirelim insallah...sevgilerimle Isilcigim...

    zehra

    YanıtlaSil
  5. Işılcım Mutlu Yıllar. Ellerine sağlık. Yeni yılda ağız tadı olsun bu güzel tatlı..

    YanıtlaSil
  6. Yeni senemiz, en az bu tatli kadar tatli olsun insallah Isilcigim... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. merhaba,güzel dileklerine tşkler ışılcığım...yeni yılın gönlünce geçmesini diliyorum..eline sağlıklı peynirli chesscakek bana hep ağır gelmiştir,eminim yoğurt hafiflik katmıştır...sevgiler....

    YanıtlaSil
  8. Işılcığım güzel dileğin için çok teşekküe ederim. sağlık ve mutlulukla gececek bir yıl dilerim..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.Mutlu ,huzur dolu, sağlıklı bir sene geçirmenizi diliyorum:)

    YanıtlaSil
  10. Işılcığım, bugünlerde yapmak için niyetleniyorum sonra vazgeçiyorum. Bu kadar güzel görüntüler ve nefis bir anlatımla "olmaz" dedirttiniz sevgili arkadaşım.
    Yoğurtlusunu hiç yapmadım ama denemek istiyorum, artık yapmak için korkum yok. Karşımda nefis, denenmiş bir tarif var, teşekkürler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Chesscake'lere bayılırım, nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle...
    (Yemek Sevdam)

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar,bu anjelika eriği ilk defa bu annemin kuzeninde yemiştim ve çok beğenmiştim,annem çok beğenmedi ama bir fark görememiş diğerleriyle.Bu eriği birşeyde kullanmayı hiç düşünmedim ama senin cheesecake çok güzel olmuş denenmeli demek ki!
    Cheesecake istiyor uzun zamandır canım ama artık küçük yapacağım kendime evdekiler benim kadar sevmiyor:-(
    Ellerine sağlık Işıl abla'cığım,afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  13. Işıl Hanım Merhaba,
    Aydın bey bugün muhteşem makaronlarınızdan getirdi. Afiyetle yedik ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle,
    Nurbanu Doğrusözlü
    (Tamek Gıda)

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Nurbanu Hanım,

    Afiyet olsun. Beğendiğinize çok sevindim. Tadına bakan bütün dostlarımın beğenmeleri beni daha iyisini yapma konusunda yüreklendiriyor. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşım ellerine sağlık, onca aydan sonra sonunda bende yeni bir tarif yayınladım.Biraz tembellik çökmüştüde...sevgilerle kal...

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık, cheesecake hastası bana ilaç gibi.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe