Bir yemek yarışmasında görmüştüm bu fesleğen yağını. Görür görmez de bu yağın rengine aşık olmuş, hemen yapmak istemiştim. Ancak mevsim itibariyle taze fesleğen bulmak güç olduğundan o zaman yapamamıştım. Geçenlerde markette görünce bahar aylarında çıkanlar gibi güzel olmasalar da bu yağı yapmak için bir demet aldım. Taze yapılmış bir pesto sosun yerine geçmese de saklanmasını, uzun süre dayanırlılığını ve kullanım alanlarının çokluğunu düşünerek bundan sonra her daim dolabımda bulundurmaya karar verdim. Salata soslarına, patates salatasına, ekmek üzerine, ızgara tavukların yanında kısaca fesleğenle yenebilecek pek çok şeyde kullanabilirsiniz.
Dün denemek için aldığım demedin bir miktarıyla bu yağı, kalanıyla da pesto sosu yaptım. Tabii bu kadar fesleğene bulaşmışken de güzel bir İtalyan spagettisi yapmamak olmazdı.
Önce fesleğen yağının tarifiyle başlamak istiyorum. Şefler ölçü vermemişlerdi ancak ben herşeyi olduğu gibi bunu da gram ölçüleriyle yaptığım için sizlerler de o şekilde paylaşayım.
FESLEĞEN YAĞI
1) 50 gr. taze fesleğenin yaprağı
2) 100 gr. sızma zeytinyağı
YAPILIŞI
1) Yapımına başlamadan önce büyük bir kaseye su ve üzerine bolca buz dökülüp su soğutulur.
2) Fesleğen yaprakları yıkandıktan sonra bir tencere içinde fokur fokur kaynayan suya atılır. Buradaki püf noktası fesleğenler atıldıktan sonra suyun kaynaması durmamalıdır. Fesleğenler kaynamakta olan suya atıldıktan 10 saniye sonra süzgeçli bir kepçeyle alınıp hemen buzlu suya atılır. Bu şoklama yönteminin amacı fesleğenin o muhteşem renginin korunmasıdır.
3) Buzlu suda da fazla bekletmeden bu sefer suları süzdürülerek kağıt havlu üzerine çıkarılır ve fazla suyu alınır.
4) Fesleğenler rondoya konur ve üzerine zeytinyağı ilave edilerek rondo çalıştırılır.
5) İyice parçalanmış olan karışım içine kağıt peçete konmuş tel süzgece boşaltılr ve süzülmesi için beş altı saat kadar bekletilir. Ara sıra kaşığın tersiyle bastırarak yağın iyice süzülmesi sağlanır.
Bütün yapacağınız bu kadar. Ben aşağı tabaktaki renge bayıldım. Ne dersiniz, aroması bir yana sadece bu rengin tabaklarınızı süslemesi yeterli değil midir?
Soslar evde bile yapılmış olsalar uzun beklemeye gelemezler. Ama bu sadece zeytinyağı olduğu için buzdolabında uzun süre bozulmadan saklayabilirim diye düşünüyorum.
Aynı zamanda nefis bir aroması olunca, şimdiden kafamda, "başka nelerden bu tür yağ yaparım diye" geçiriyorum. Farklı bir aroması olan mor fesleğenin de tabaklardaki rengini merak ediyorum.
Bu kadar methiyeden sonra Pesto sosa geçmezsem onun hakkını yemiş olurum.
PESTO SOS
Malzemeler
1) 30 gr. taze fesleğen yaprağı
2) 40 gr. yağ
3) 20 gr. çam fıstığı
4) 25 gr. parmesan peyniri. (Parmesanla aram pek iyi olmadığı için oldukça sert Bergama tulum peyniri kullandım)
5) 2 diş sarımsak
Yapılışı
1) Fıstıklar yağsız bir tavada renkleri dönüp yağları çıkana kadar kavrulur ve soğumaya bırakılır.
2) Sarımsak ve bir tutam tuz havanda sakız gibi olana kadar dövülür. Eğer taş havanınız varsa fesleğenleri ve fıstıkları ezme işini de burda yapabilirsiniz
3) Benim taş havanım olmadığı için bu iş için rondoyu kullanıyorum. Dövülmüş sarımsak, fıstıklar, fesleğen yaprakları rondoya konur ve rondo çalıştırılır.
4) Öğütülmüş olan malzemelerin üzerine sızma zeytinyağı ve ince rendelenmiş peynir de eklenip rondo tekrar çalıştırılır.
İçindeki peynir ve sarımsak aromasıyla makarnalarımızın en güzel soslarından biri olmaya aday bu pesto sosu tavsiye ederim. Bir hafta on gün kadar buzdolabında, 1-2 ay kadar da derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda saklamak isterseniz küçük porsiyonlar halinde saklanması lezzeti açısından daha uygun olacaktır.
Makarnaya gelince; "yerli malı yurdun malı" öğretileriyle büyüdüğümüz ve bunun da doğruluğuna inandığım için son on yıla kadar ülkemiz makarnalarından alırdım. Ancak bir dağıtım firmasından aldığım İtalyan makarnasında çocukluğumdan tadı damağımda kalmış mis gibi durum buğdayı kokusunu aldığımdan beri yerli makarnacılarımız gücenmesinler ama İtalyan makarnası kullanıyorum.
Polemik ve tartışmalara meydan vermemek için sözü daha fazla uzatmayıp sizleri pesto soslu İtalyan spagettisiyle başbaşa bırakıyorum.
Afiyet olsun...
Limonlu Dondurma (Salepli)
3 ay önce
Canım bayılırım pesto sosa ekmeğe sürer yerim o derece:)))Spagettiye çok yakışıyor ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilPesto harika ama yağını ilk kez duyuyorum denemek lazım. Çok teşekkürler Işılcım sevgiler!
YanıtlaSilGercekten harika bir renk.... Biraz ugrastirici ama sonuca deger... Emeklerine saglik Isilcigim... Sevgilerimle,
YanıtlaSilIşıl Hanım, yine harikasınız. Fesleğen yağını ben de duymuştum ama neye benzediği konusunda hiçbir fikrim yoktu. Mutlaka denemeliyim, Bence salatalarda bile şahane olur bu sos:) Sevgiler...
YanıtlaSilDerya'cığım,
YanıtlaSilSağol güzel arkadaşım, senin de ellerine sağlık.
Sevgiler,
Merhaba Simge,
YanıtlaSilYağının hazırlanması daha da kolay. Üstelik kullanılacağı yerler daha da fazla.
Umarım denediğinde memnun kalırsın.
Sevgilerimle,
Eh aşkolsun Filizciğim. Bunun nesi uğraştırıcı. At kaynar suya, sonra şokla. Sen o canım pastaları yaparken az mı uğraşıyorsun. 5 dakikalık işi var bunun.
YanıtlaSilBiliyorum, taşınma telaşesinden şimdi sana öyle geliyordur.
Kolay gelsin sana.
Çok sevgiler,
Merhaba Derya,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim güzel yorumun için.
Evet bence de mutlaka denenmeli. Renk beni baştan çıkardı ama lezzeti de çok güzel. Çok az oluyor yalnız. Hemencecik bitecek. Güzel fesleğen bulursam tekrar yapacağım.
Siz de beğenirseniz daha fazla yapabilirsiniz.
Bende de çok sevgiler,
hala pesto sos yapmamış olmanın acısı bir kere daha yaşadımmmm :(
YanıtlaSilellerine sağlık, çok ayrıntılı bir anlatım.
Gece yarısı olmaz kii,bunu görmemeliydim,nasıl uyuyacağım ben şimdi..:)))
YanıtlaSilNefiss görünüyor canım.
Ellerine sağlık.
Yağının rengine ben de bayıldımmmmm . Feseleğen kullanırdım ama bu renk harikaymış
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler
Işılcım, kuş yuvası şeklindeki spagettiler müthiş görünüyor.
YanıtlaSilPesto sos çok yakışmıştır.
yağın rengi çok göz alıcı... Emeğinizin karşılığını almışsınız, ellerinize sağlık.
Balkonum da bekleyen fesleğenlerin toplanma zamanı gelmiş, anlaşılan.
Sevgiler.
Gel de böyle bir evde sen kilo vermeye çalış! Makarna benim usül olsa (haşlanmış makarna üstüne bol yoğurt!!!) hani insan bir zaman sonra bıkar. Ama sen böyle her makarnada pesto sosuymuş, salçalıymış vb. denemeler yaparsan işimiz var. Ya yapmayacağız ve her öğün, paso yeşil sebze çorbası içeceğiz ya da yapacaksak beni hiiiiiiç sporla, rejimle uğraştırmayınız.
YanıtlaSil