2 Kasım 2012 Cuma

NANE-TARÇIN AROMALI KREM BRÜLE


Makaronlardan kalan yumurta sarılarının değerlendirilmesinin en lezzetli halinin  krem brüleleler olduğunu düşünüyorum.Yumurta sarılarını bazen çorbaların terbiyesinde, bazen omletlerde ve yumurta bazlı kremalar da kullansam da güzel bir krem brülenin temel malzemesi olan yumurta sarıları bizim evde hiç ziyan olmuyor. 
Krem brüleyi genellikle vanilyalı olarak yapıyorum.  Bu sefer, geçenlerde yeni çıkarttıkları ürünlerinin tanıtımını yapmak amacıyla Lipton'un göndermiş olduğu paketten çıkan nane tarçın aromalı çayı içerken lezzeti çok hoşuma gittiği için neden yaptıklarımın dışında  farklı bir lezzet olmasın diye düşününce de bu tarif ortaya çıktı. Çay olarak güzeldi ama krem brülede nasıl bir etki yaratacağını hayal edip, bayramda gelecek olan misafirlerime de sürpriz olacağını düşünerek mutfağa girdim.

Nane ferahlığının tarçın aromasıyla birleşip üstüne bir de yanık
şeker ve krema kokusu misafirlerin de beğenisini kazanınca sizlerle paylaşmaya karar verdim.Sizler isterseniz beğendiğiniz başka bir çayla veya aromayla deneyebilirsiniz.
Malzemeler
1) 225 ml. krema
2) 125 ml. süt
3) 75 gr. şeker
4) 3 yumurta sarısı
5) 2 küçük poşet nane- tarçın aromalı çay
6) Üzerine dökmek için 4-5 kaşık şeker

Yapılışı
1) Süt ve krema orta boy bir tencereye konur ve karıştırılarak bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır. İçine çay poşetleri eklenir ve tencerenin kapağı kapatılır. 30-40 dakika çayın aromasının kremaya geçmesi için bekletilir. Sürenin sonunda çay poşetleri parmak uçlarıyla sıkılarak kremanın içinden çıkarılır.
2) Yumurta sarıları ve şeker bir çırpma kabında mikserle çırpılır. Soğumuş olan süt tekrar ısıtılır ve bir yandan yumurta sarıları çırpılırken azar azar iplik gibi olacak şekilde yumurtaya ilave edilmeye başlanır.Kremanın sıcaklığı ile yumurtaların pişme ihtimalini gözönünde bulundurarak çok ince bir şekilde dökülmesi gerekmektedir.  Sütün tamamı döküldükten sonra bir süzgeç yardımıyla süzülerek bir sürahiye boşaltılır.
3) 2cm. yüksekliğinde 10 cm çapında 6 adet krema kabı fırın tepsisine yerleştirilir ve karışım kaplara paylaştırılır.  Üzerinde çırpmadan oluşmuş olan köpükler varsa bir kağıt havlu yardımıyla alınır.
4) 100 derecedeki önceden ısıtılmış fırında bir saat kadar pişirilir. Sürenin sonunda kapları hafifçe salladığınızda krema sallanıyorsa, suluysa kontrollü olarak bir miktar daha pişirilir. Kenarlarının pişmiş ortasının da çok hafif sulu olması gerekmektedir.
5) Fırından çıkardığınız brüleler önce oda ısısına gelmeli, daha sonra da dolaba kaldırılmalidır. Servisten hemen önce üzerlerine  bolca toz şeker serpilip, varsa; pürmüzle, yoksa fırının ızgarasının iyice kızdırılıp fırının içinde çok kısa süre tutulup şekerin yakılması gerekmektedir.

Farklı aroma ve lezzetiyle ben çok sevdim bu brüleyi. Umarım sizler de beğenirsiniz.

Afiyet olsun...

9 yorum:

  1. Gce yarısı öyle çok canım çektiki,uyku tutmayacak şimdi beni..:))
    Ellerine sağlık canım..
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Nane ve tarçın müthiş ikili ellerine
    sağlık canım nefis olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Işılcım nefis bir tatlı olmuş.
    Tarçın ve naneyi birleştirmen çok hoşuma gitti.
    Ben de yumurta sarılarını değerlendirmek istiyordum.
    Ellerine ve fikirlerine sağlık, sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
  4. Seni takipteyim, ben de beklerim.

    YanıtlaSil
  5. Nefisti!
    Yapıldığı o ana şahit oldum. :) Bitki çaylarının gelişine en çok ben sevindim. Değişik aromalarını tatmak ve kokularını duymak bana keyif veriyor. Nane-tarçın da birbirine çok yakışan bir ikili. Hastalandığımda annecik hala ıhlamur, nane- limon kaynatır. Tadlarını çok severim. Sormak istediğim şey şu: 2 poşet yerine 3 veya 4 poşet çay kullanılsa aroması çok mu keskin olur?

    YanıtlaSil
  6. Krem brüle yapan pek görmedim bloglarda, hele böylesini :) Çok değişik ve çok güzel...özellikle de iyice kızarmış yerleri :(

    YanıtlaSil
  7. Hımmm, nefis gözüküyorlar. Geçen yıl Fransa da yediğimde çok beğenmiştim. Dönünce hazır paketli olanlardan yaptım ama beğenmedim. Şimdi bu güzel tarifini en uygun bir zamanda deneyeceğim. Tarif senden olunca eminim güzel olacaktır. Ellerine, emeklerine sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
  8. Işılcım, ne kadar güzel bir ikram olmuş.
    Malzemelerin nasıl değerlendirilmesinde bizi yönlendiriyorsunuz, teşekkürler.
    Çok lezzetli bir tarif, ellerine sağlık.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Krem brüleyi hiç tatmadım desem? Çok merak ettiğim ancak pürmüzüm olmadığı için yapamadığım bir tatlı :) İlla pürmüz gerekiyor sanıyordum. Izgara ile de oluyor demek. Ellerinize sağlık.
    Birşey sormak istiyorum hazır siz de bahsetmişken. Artan yumurta sarılarını nasıl saklıyorsunuz? Dondurucuda ise çözdürürken ne yapmalı? Ben dondurucuda denedim ama çıkardıktan sonra işime yaramadı pütür pütür kaldı karışımda. Bilginiz varsa ve paylaşırsanız benimle çok sevinirim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe