9 Aralık 2012 Pazar

ISPANAKLI PIRASALI RULO SALATA

 Geçtiğimiz cuma günü Fransadan gelen sevgili arkadaşım Pembe konuğumdu. Son zamanlarda kilo aldığınından yakınan Pembeciğim için hafif yemekler tercih ettim. Yemekler tamamdı da dolaptaki 300 gr. kadar ıspanaktan ne olur ki diye düşündüğümde bu salata çıktı ortaya. Tamamen doğaçlama olarak gelişen bu salata görünümü kadar lezzeti ve hafifliğiyle de beğeni kazandı. Hem yaklaşan yılbaşı sofraları için de bir seçenek olur diye sayfamda yer alsın istedim.
 Evdeki ıspanak 300 gr. kadar olduğu için az gelebilir düşüncesi ve ikisinin birlikteliğinin verdiği lezzeti sevdiğim için ben içine iki dal da pırasa ekledim. Eğer pırasa ile aranız iyi değilse ıspanak miktarını biraz daha artırıp sadece ıspanaklı da yapabilirsiniz

Malzemeler
1) 300 gr. ayıklanıp, temizlenmiş ıspanak
2) 2 ince dal pırasa
3) 2 çorba kaşığı zeytinyağ
4) 4 adet yumurta
5) 50 gr. un
6) 1 kutu (400 gr.) labne peyniri
7) 2 çorba kaşığı suları süzülmüş yoğurt veya süzme yoğurt
8) 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
9) 1 çay bardağı süt
10) 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
11) Tuz, karabiber

Yapılışı
1) İlk olarak ince doğranmış pırasalar iki kaşık yağda sotelenir ve soğumak üzere bekletilir.
2) Ispanaklar kaynamakta olan suya atılır ve bir dakika sonra buzlu suyun içine alınır. Avuç içi ile iyice sıkılarak fazla sularından arındırılır.
3) Ispanaklar, sotelenmiş pırasalar rondoya konur ve azar azar süt eklenerek püre haline getirilir. Tuz ve karabiberi de eklenir.
4) Yumurtaların akları porselen bir kasede bir fiske tuz ile kar haline getirilir. Yumurta sarıları ve un ıspanaklı karışımın içine konur tel karıştırıcı ile karıştırılır.
5) Kar haline getirilmiş olan yumurta akları azar azar ıspanaklara eklenir ve köpüklerinin inmesine izin vermeden aynen pandispanya hamurunda olduğu gibi katlama yöntemiyle karıştırılır.
6) Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve kağıt bir tatlı kaşığı yağla yağlanır. Hamur tepsiye dökülür ve eşit şekilde yayılır. Önceden ısınmış 180 derecedeki fırında üzeri fazla kızarmadan pişirilir.
7) Pişen hamur fırından çıkarılır ve kağıtla beraber rulo yapılıp üzeri bir mutfak havlusu ile kapatılıp 15-20 dakika beklenir.
8) Labne peynir ve yoğurt bir kapta iyice karıştırılır. İçine ince çekilmiş ceviz ve çok az tuz eklenir.
9) Ilınmış olan hamur açılarak yağlı kağıt çıkarılır. Labneli karışım üzerine yayılır ve rulo şeklinde sarılır. Uzun bir servis tabağına alınıp ordan servis yapılır.

Ben yağlı kağıttan çıkardıktan sonra pişen hamurun hem kenarlarının düzgün olması için hem de farklı bir görünüm yakalamak için hamurun kenarlarından biraz kestim ve bunu rondodan geçirip Labneli karışımı ikiye ayırıp bir yarısına ekledim. Hamurun üzerine önce beyaz sonra da yeşil renkteki Labneli karışımı sürüp rulo yaptım Fakat kestiğim miktar az gelmiş olmalı ki rulonun içinde bu renk farkı fazla görülmedi. Bir dahaki sefere buna daha dikkat etmem konusunda kendime küçük bir not düşmek istedim.

Yapımı biraz oyalayıcı ama çok hafif ve lezzetli bir salata olduğunu söyleyebilirim.

Sağlıklı ve bereketli sofralar olsun...

15 yorum:

  1. ayy benim Canımm Işılımmm

    ben bunu hemencecik yapsamya !!
    nasıl sevdim bir bilsen :)))

    YanıtlaSil
  2. Isilcigim, sahane bir salata bu,,, Emeklerine saglik.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. Harika bir lezzet olmalı.çok beğendim eline sağlık

    YanıtlaSil
  4. Işılcığım çok hafif olmuştur eminim.ellerine sağlık.Yılbaşı yaklaşırken yapılanlar arasına girdi bile..sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Bense böyle hafif lezzetlere ağırlık versem iyi olucak aslında..
    Sözde diyetteyim diye bu akşam salatayla geçiştirdim ama yemekten sonra tatlı yedim..:(((
    Birkaç kilo fazlalık var ama onuda veremedim bir türlü..
    Ellerine sağlık canım..
    Gerçekten nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. Işılcım, ellerine sağlık. "Nefis" tek kelimeyle...
    Yaklaşan yılbaşı için sofralarımızda mutlaka bir farklılık getirecektir diye umuyorum.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Nuraycığım,

    Çok hafif bir salata. Tam da sana bana göre.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim Filizciğim.
    Beğenmene sevindim.

    Bende de sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Yasemin, beğeneceğini umuyorum.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  10. Nerimancığım,

    Yılbaşı akşamı ağır yiyeceklerin yanında hafif bir salata bence de iyi olur.
    Umarım sen de benim gibi beğenirsin.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Melihacığım,

    Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için lezzetli ama hafif bir seçenek olacaktır.
    Umarım denediğinde sen de memnun kalırsın.

    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Sareciğim,

    Evet, ben de yılbaşı akşamı için sunumuyla da göz dolduracağını düşünüyorum.

    Afiyetler olsun.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  13. ellerine saglik canimcim
    ve afiyet olsun , aslinda banada
    bi kaç dilim gondersen hayir demem
    yani :) çok begendim ve mutlaka
    seni de benim bloguma beklerim
    bidahaki postlar için basarilar

    bisous bisous

    www.fraise-framboise.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. tadi nasildir acaba.yine de goruntu cok hos.ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  15. Herzaman dile getirdigim gibi ve buna inandigim icin diyorumki siz tanidigim en iyi makaron ureten ve ellerinden saglikli yemekler menuler fiskiran harika bir insan ve ustasiniz .......tum kalbimle inanmaktayim yazdiklarima.......

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe