Yayın sırası bekleyen öyle çok tarif birikti ki. Son iletimde söz verdiğim üzere bir tatlı tarifiyle yeni yıla başlamak istedim.
Tarif, Fransa'da yaşayan sevgili arkadaşım Pembe'nin oğlu Serkan'ın bana hediyesi olan Fransız pastacılığında en önlerde yer alan makaronlarıyla adını dünyaya duyuran Laduree'ye ait tatlılar kitabından. Bu zarif kitap uzun zamandır elimde olmasına rağmen evin Fransızca bilen iki kişisi de (kardeşim ve oğlum) Fransa'da yaşadıklarından tercüme kısmındaki sıkıntıdan bir türlü kısmet olamadı. Gerçi yabancı blog ziyaretlerim sayesinde yavaş yavaş Fransızca da öğrenmeye başladım desem yalan olmaz. Mutfak malzemelerini, pastacılıkla ilgili olanları, sebzeleri ve terimlerinin çoğunu biliyorum. Az buçuk nasıl yapıldıklarını da bildiğim için sorun yok ama bazı tariflerde "şefin tavsiyesi" denen bölümleri anlamakta zorluk çektiğim için yanlış birşeyler yapmayayım diye şimdiye kadar pek birşey denememiştim. Sunumuna ve renklerine iç geçirerek baktığım bu mini ekler uzun zamandır da aklımdaydı. Üstelik bir de evde onların üzerini kaplayacak krema da olunca oğlumla internetten yaptığımız görüşme sonucunda tam tercümeye de kavuşmuş oldu.
Yakınlarda sağlık sebeplerimden dolayı pek yapmasam da bir zamanlar pek çok yapardım bu mini ekleri ve pate a choux hamurundan hazırlanan profiterollleri. Bu kez tarifteki orijinaline sadık kalarak hem hamuru hem de creme patissiere'yi hazırlayarak yaptım. Üzerindeki yeşil kremayı ise Fransa'dan getirdiğim aşağıda gördüğünüz teneke kutudaki dulce de leche'nin fıstıklısı görünümündeki kremaya (biraz suluca olduğu için) beyaz kuvertürü ekleyerek hazırladım. Böyle bir kremaya ulaşamayacağınız düşünerek ne yapılabileceği konusunda da fikirler üretmeye başladım.
Krema kaynama noktasına gelene kadar ısıtıldıktan sonra içerisine boz antep fıstığını ekleyip bu şekilde bir saat kadar bekletilince hem lezzetini hem de rengini kremaya verecektir. Daha sonra iki kat kalın bir tülbentten süzülerek bir fıstık kreması elde edilebilir. Rengi yeşil olan kremanızın miktarının üçte bir oranında beyaz çikolata ile suluca bir ganaj bu eklerin üzerini süslemek için yeterlidir diye düşünüyorum.
Kitaptaki malzemelerden çok fazla ekler hamuru çıktığı için ben yarım ölçü olarak hazırladım. Aşağıda reçetede bildirilen miktarları yazıyorum buraya.
Şu hamuru malzemeleri
120 gr. un
10 cl. tam yağlı süt
10 cl. su
10 gr. toz şeker
1 tutam tuz
80 gr. tereyağ
4 yumurta
Yapılışı
1) Unu eleyin. Küçük bir tencereye süt, su, şeker, tuz ve yağı ekleyip kaynamaya bırakın.
2) Su kaynar kaynamaz unu bir kerede ekleyin ve bir spatula ile hızlıca karıştırıp homojen hale gelmesini sağlayın. 1 dakika karıştırın ve ocağı kapatın.
3) Hamuru çırpma işlemini yapmaya uygun bir kaba alın ve ılınmasını bekleyin. Arada bir karıştırın.
4) Yumurtaları birer birer ekleyin ve her eklemeden sonra kitapta spatula ile karıştırın demiş ama ben bu iş için mikserin hamur çırpma aparatlarını kullanıyorum. Her bir yumurtayı hamura yedirdikten sonra diğerini ekleyin.
5) Bütün yumurtaların ekleme işi bittikten sonra ucuna bir santimlik düz uç takılmış sıkma torbasına hamuru doldurun ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralarında boşluklar bırakarak 5-6 cm.şeritler halinde sıkın.
6) 180 derece önceden ısıtılmış fırına koyun. Hamurlar kabarıp yükselinceye kadar 8-10 dakika bu şekilde pişirin. Sonra fırının kapağını 2-3 mm. açıp arasına tahta bir kaşık yerleştirip (fırın içindeki buharı boşaltmak için) bu şekilde 30 dakika hamurların rengi altın sarısı olana kadar pişirin. Piştikten sonra tepsiyi çıkarın ve soğumaya bırakın.
Krem Patiseri Malzemeleri
1) 40 cl. tam yağlı süt
2) 1 vanilya çubuğu
3) 80 gr. toz şeker
4) 4 yumurta sarısı
5) 30 gr. mısır nişastası
6) 25 gr. tereyağ
Yapılışı
1) Süt küçük bir kaserolde kaynatılır. Vanilya çubuğunun tohumları bıçakla çıkarılır ve çubukla beraber sütün içine eklenip ocak kapatılır. Vanilya aromasını vermesi için 15 dakika bekletilir.
2) Yumurta sarıları ve şeker mikserin haznesine konup açık sarı renge gelene kadar mikserle çırpılır.
3) Soğumuş olan süt tekrar ısıtılır. Çubuklar içinden çıkarılır. Vanilya tohumları gözünüzü rahatsız ediyorsa ince bir süzgeçten geçirilir. Ben bu tohumlu halini sevdiğim için süzme işlemini atladım.
4) Çırpılmış yumurtaların üzerine mısır nişastası ve sıcak sütün 1/3'ü azar azar bir yandan da çırpılarak eklenir. Karışım tekrar kaserole konur ve orta ateşte kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırılır. Kalan süt eklenir ve tekrar karıştırılarak kaynatılıp ocak kapatılır.
5) Oda ısısına gelene kadar bekleyen kremaya tereyağ eklenir ve mikserle birkaç dakika kuvvetlice çırpılır.
6) Üzeri bir streçle hava almayacak, üzeri kabuk bağlamayacak şekilde kapatılıp dolapta iyice soğumaya bırakılır.
Krema, ince uç takılmış bir sıkma torbasına konur ve hamurların yan tarafından bir delik açılarak içleri doldurulur.
Ben Fransa'da hazır olarak satılan fıstık aromalı bir kremaya beyaz kuvertür çikolata ekleyerek kapladım. Kitaptaki tarifte beyaz fondan, fıstık ezmesi ve beyaz çikolatadan yapılan bir krema kullanılmış.Sizler isterseniz çikolata sosu veya başka bir krema veya balla da kaplayıp servis yapabilirsiniz.
Bundan sonraki tarif Ermeni mutfağının en güzel lezzetlerinden iki örnek ile ilgili olacak.
Şimdilik ağız tadınızın eksik olmadığı güzel bir hafta dileklerimle...
Limonlu Dondurma (Salepli)
3 ay önce
Ekleri çok severim. Bir keresinde denemiştim ve nasıl yaptıysam hepsi tepside birleşmişti :)) Sizinkiler harika görünüyorlar. Kreması da çok pürüzsüz. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok güzel ve bir o kadar da zahmetli görünüyor. Ellerinize sağlık. Ama ben yapmayı değil yemeyi tercih ederim herhalde. :D
YanıtlaSilIşılcım ben bu güzellikleri yemeye kıyamam ellerine sağlık nefis sevgiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık.yaptıklarının hepsi birbirinden harika.Keşke elimi uzatıp alabilsem:))
YanıtlaSilÇok tatlı ve şirin bir görünümleri var. Makaron pişirme konusunda yardımcı olduğunuz için ayrıca teşekkürler. Cesaret edebilirsem tekrar deneyeceğim..
YanıtlaSilEllerinize sağlık..
Gecenin bu saatinde olmadı ama zaten tatlı krizim tutmuşken beni ekrana yapıştırdın..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor nefiss..
Harika görünüyor, batağıda uğraştırıcı. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler...
Nefis bir tarif, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok detaylı en ince noktasına kadar anlatmışsınız, yapmak lazım.
Çayımın yanına bir tane alıyorum.
Teşekkürler, sevgiler