31 Ocak 2013 Perşembe

KIZARMIŞ ANANAS VE FRANJİPANLI TART

 
Sayfamı yakından takip eden arkadaşlarımın uzun zamandır göremediği bir tarif. Oysa geçen seneye kadar çok sık yaptığım bu tür tartlar çok lezzetli olmalarına karşın uzun zamandır yapılmıyordu bizim evde. Bugün gelecek olan arkadaşlarımın da  seveceklerini düşünerek yaptığım tart çay masamızın en muzur lezzetiydi. Diğer yiyecekler daha çok salata ve  zeytinyağlılar türünden olduğu için pasta olmasa da pastayı aratmayacağını düşünerek hani geçenlerde de sözünü ettiğim Ladureê'nin tatlılar kitabından bu tartı seçtim. Fotoğrafları öylesine güzeldi ki oğlumun son gelişinde iki arada bir derede tercüme ettirmiştim. Teşekkürler Keremim.
 
Franjipan, bir tart tabanı üzerine konup tarrtla birlikte pişirilen kremalı bir dolgu. Daha önce yaptığım dolgular  daha çok badem ve pekan cevizliydi. Bu tarifte hindistan cevizi kullanılmış olması daha da hoşuma gitti. Sanıyorum bademe göre kalorisi biraz daha düşük hindistan cevizinin. Yanlış da biliyor olabilirim.
 

 
Yapımı zor değil ancak bir kaç aşama halinde hazırlanacağı için el oyalayan bir yarım gününüzü harcayacağınız,  uygun bir zamanınızda mutlaka denemenizi önereceğim bir tarif bu.  
 
 İlk aşama pişmesi uzun süren fırında kızartılmış ananas dilimlerini hazırlamak. Kitaptaki adı
"Ananas rôti" için malzemeler
1) 1 ananas
2) 1 çubuk vanilya
3) 4 çorba kaşığı + 20 cl. su
4) 125 gr. toz şeker
5) 1 portakalın suyu
6) 1 çorba kaşığı rom (ben koymadım)
Hazırlanışı
1) Ananas kabukları soyulur ve 6 eşit dilime bölünür. Ortalarındaki odunsu kısımlar keskin bir bıçakla çıkarılır. Bir fırın kabına tek sıra halinde dizilir.
2) Fırın 160 derecede yakılır.
3) Küçük bir sahana 4 çorba kaşığı su konur. Vanilya çubuklarının tohumları çıkarılır ve suyun içine konur. Su kaynama noktasına kadar ısıtılıp ocak ve sahanın kapağı kapatılır.
4) Başka bir sahana 20 cl. su ve şeker konup ocak yakılır. Arada bir karıştırarak karamel rengine gelene kadar kaynatılır. Karamel hazır olduğunda üzerine 1 portakalın suyu, hazırladığınız vanilyalı su ve rom eklenir. Bu aşamada kristalleşen şeker tekrar karıştırılarak kaynatılır ve tamamen akışkan hale gelince ananas dilimlerinin üzerine dökülüp fırına konur. Tepsideki bu sudan ara sıra kaşıkla ananasların üzerine  gezdirilerek ve 1 saat 45 dakika kehribar rengine gelene kadar pişmeye bırakılır.



 Üstteki fotoğraf ananasların piştikten sonraki hali.

Sıra geldi bademli tart hamurunu  hazırlamaya
Tart hamuru için malzemeler (Bu malzemelerden 450 gr. hamur çıkıyor)

1) 120 gr. tereyağ (Çok soğuk ve küçük parçalara bölünmüş olacak)
2) 70 gr. pudra şekeri
3) 25 gr. badem unu
4) 1 tutam fleur de sel (bulunmadığı durumlarda bir tutam normal tuz)
5) 1 tutam vanilya şekeri (isteğe bağlı)
6) 1 yumurta
7) 200 gr. un
Ben bu kitaptaki tarifleri birebir uygulayabilmek adına fleur de sel olmak üzere, Fransızların tip 45 denen pasta  yapımında kullandıkları unu, badem ununu canım kardeşim Fransadan getirmişti. Gözüm gibi sakladığım bu malzemeleri bu kitaptaki tarifleri uygulamak için saklıyorum. Tabii ki sizlerin bulamayacağı durumlarda burada pasta yapımında kullandığınız malzemelerle yapabilirsiniz. (Fransadaki arkadaşlarım için böyle bir sıkıntı sözkonusu değil. Her daim ellerinin altında bu ürünler)

Yapılışı
1) Un, pudra şekeri, badem unu, tuz ve vanilya robota konur. Birkaç kez kısa aralıklarla robot çalıştırışıp malzemeler karıştırılır.
2) Üzerine tereyağ parçaları ve yumurta eklenir yine kısa aralıklarla ekmek kırıntısı görünümüne gelene kadar robot yine kısa aralıklarla çalıştırılır. Bu işlemin yağın yumuşamasına imkan vermemek için mümkün olduğunca kısa sürede yapılması gerekektedir.
3) Hamur tezgaha alınır, toparlanır ve hemen bir stretch filme sarılıp en az 2 saat buzdolabında beklemeye bırakılır.
4) 2 saatin sonunda hamur yağlı kağıt serilmiş ve hafif unlanmış tezgaha alınır. Bu arada 24 cm. çapındaki tart kalıbı iyice yağlanır. Hamurun 350 gr. kullanılacağı için fazla olan 100 gr. ayrılır.
5) Tezgahtaki un merdane ile hızlıca açılır ve kalıbın kenarlarını da kaplayacak şekilde  tart kalıbına yerleştirilir.
6) Kalıp yine buzdolabına konur. Yine en az 1 saat buzdolabında beklemesi gerekmektedir.

Ananaslar pişmeye başlamış ve hamur da dolapta dinlenirken şimdi de frangipan dolgumuzu yapmamız gerekmektedir.
 
 
Franjipan dolgu için malzemeler
1) 80 gr. tereyağ (oda ısısında yumuşamış olmalı)
2) 100 gr.tozşeker
3) 100 gr. hindistan cevizi rendesi
4) 10 gr. mısır nişastası
5 1 yumurta
6) 1 çorba kaşığı rom
7) 25 gr. krema (creme fleurette)




 Yapılışı
1) Bir çırpma kabına küçük parçalara bölünmüş tereyağ konur (kitapta spatulayla diye yazılmış ancak ben mikserle yaptım) ve mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. İçine şeker eklenir çırpmaya devam edilir.
2 İçrisine sırasıyla hindistan cevizi rendesi, mısır nişastası, yumurta ve rom eklenerek çırpmaya devam edilir.
3) Ayrı soğuk bir kapta çırpılmış olan krema kalınlaşmaya başlayınca diğreinin içine eklenerek spatulayla karıştırlır. Artık kullanıma hazırdır.

Sıra geldi tartı inşa etmeye.
 Fırın yine 160 derecede çalıştırılır.
Fırında pişmiş olan ananaslar biraz ılınınca 3'er santimlik parçalara bölünür.
Tart kalıbı buzdolabından çıkarılır ve franjipanı üzerine dökülüp spatulayla düzgünce yayılır.
Kitapta ananas dilimlerinin 3 tanesi franjipanın üzerine dizilip fırında bu şekilde pişirilir diyordu. Fakat benim kalıbım biraz daha büyük olduğundan kalanlarının fırın sonrası üzerine konması gerekenlere yetmiyeceğini düşünerek koymadım. Ananasların tamamını tart tamamen piştikten sonra üzerine dizdim. Eğer sizin kalıbınız bu ölçülerdeyse tarife uyup  yarısını franjipanın üzerine dizdikten sonra fırınlayıp kalanını da piştikten sonra dizebilirsiniz.




 

Bu tür tartları bu gruptaki arkadaşlarıma hiç yapmamışım meğer.. Ben hatırlamıyorum ama onlar 2-3- 5 sene önce yaptıklarımı bile hatırlayıp "şiddetle hayır biz hiç bundan yemedik daha önce, aşkolsun Işıl " dediklerinde üzülmekle birlikte mahcubiyet de duydum. Neyse" bundan sonra kendimi affettirmenin yollarını düşüneyim bende" dedim.


 Çok beğenildiğini söylememe gerek var mı bilmiyorum ama ikinci dilimleri de aldıklarında benim mutluluğum da görülmeye değerdi.
Masamızda yer alan daha önce paylaşmadığım bu salatadan da söz edecektim ama bu iletiyi yazarken çooook yoruldum. Bir sonraki iletinin konusu olarak kalsın istiyorum. Afiyetlerle kalın.
Görüşmek üzere...

10 yorum:

  1. Ben demiyorum :)) Merakla bekliyorum tarifi nefis görünüyor çünkü..

    YanıtlaSil
  2. Ben asla demem tatlısız bir hayat düşünemem çünkü:)))Ellerine sağlık
    canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ben hiç demem. Heyecanlandım :)

    YanıtlaSil
  4. Tarifinizi dört gözle bekliyorum...
    Çok işime yarıyacak...
    Sevgilerimle...
    Resme göre bir harika...

    YanıtlaSil
  5. Canım bir dilim bana kaldı mı?Sevgi
    ler...

    YanıtlaSil
  6. Muhteşem. Çok çok ayrıntılı olsa da bu görüntüye değer gerçekten. Çok teşekkürler tarif için. Umarım bol vaktim olduğunda deneyebilirim..

    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. İnanılmazzzz iştah açıcı ve güzel görünüyor.
    Nasıl canımın çektiğini tahmin bile edmezsin.
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  8. Tart ve cupcake tariflerini zevkle okuyorum çoğunluk cucake yapıyorum, çayın yanında tüketmesi kolay çeşit olduğu için.
    Bu tart harkulade ellerine sağlık :)hamurun ölçülerini yazdım hemen önemli olan tart kalıbının ölçüne göre kullanılacak hamur miktarı detaylı yazman süper olmuş okurken bir yandan da tartı yapıyordum:) süpersin " makaronlar prensesi IŞIL":)

    YanıtlaSil
  9. Işılcım, çok nefis bir ikram olmuş. Ellerinize sağlık.
    Biraz dediğniz gibi oyalayıcı ama değmiş. Tabakta pek birşey kalmamış. Afiyetler olsun.
    Salata da çok albenili, biraz dinlenin. Tarifi beklyorum.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Vayyyy, çok enteresan ve çok güzel...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe