Cemreler düştü, baharın müjdecisi hıdrellez de geldi. Bahar aylarının nadide sebzesi enginar ve bakla da sofralarımızda yerini almaya başladı. İki gün öncesindeki soğuk ve yağışlı hava bugün yerini biraz serince ama güneşli bir güne bıraktı.
Yazdan kuruttuğum sebzeleri bitirmek ve biraz da artık kış sebzelerinden sıkıldığımızdan olsa, evvelki gün erzak dolabımı açtığımda bamyalarla göz göze geldim. Derin dondurucumda da bir iki paket bamya var ama kurutulmuş olanın lezzeti de daha başka oluyor. Hele bunlar insanın kendi el emeği olunca lezzet daha da katlanıyor sanki.
Gördükleriniz yazın Bodrum'un sıcağında kuruttuğum o yöreye ait bamya ve domatesler. Balıkesir'in tombul bamyaları olmadığı için piştiklerinde de yine uzun şekillerini ve aynı lezzeti alıyorlar.
Sanıyorum 2 kilo kadar bamya kurutmuştum. Kurumuş halleriyle 200 gr. kadar ancak vardı..
Tarife gelince
Malzemeler
1) 100 gr. kuru bamya (miktar gözünüze az gelmesin, piştiklerinde epey bereketli oluyorlar)
2) 100 gr. kuru domates
3) 250 gr. kuşbaşı doğranmış et
4) 2 adet soğan
5) 1 adet limon
6) 2 çorba kaşığı zeytinyağ
Yapılışı
1) Bamyalar yıkanır, bir tencereye bol su konur ve su kaynatılır.Kaynamakta olan suya limonun yarısı sıkılır ve bamyalar içine atılır. Orta ateşte bamyalar hafif yumuşayana kadar pişirilir. Pişen bamyalar tencereden kevgirle alınır ve iplerinden sıyrılır.
Domatesler de yumuşamaları için başka bir kapta ılık su içinde bekletilir.
2) Bir tencereye yağ konur ve etler içine atılarak harlı ateşte biraz kavrulur. Üzerine çıkacak kadar sıcak su eklendikten sonra orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
3) Etlerin suyu buharlaştığında içine küçük doğranmış soğanlar ilave edilip biraz sotelenir. Bamyalar, domatesler, bir çay kaşığı tuz ve kalan limon suyu sıkılır. Üzerine çıkacak kadar su ilavesi ile önce orta ateşte 5-10 dakika sonra da hafif ateşte pişmeye bırakılır.
Ben kurutulmuş domates kullandığım için salça eklemedim. Domatesiniz yoksa bir kaşık salça veya domates suyu ile de pişirebilirsiniz.
Eğer bol limonlu seviyorsanız servis tabaklarında da limon suyu ilavesi yapabilirsiniz.
Bol güneşli ve sağlıklı günlerde herkese afiyetler olsun.
Limonlu Dondurma (Salepli)
3 ay önce
Bende kurutulmuşu yok ama dondurucuda 1 paketim var.
YanıtlaSilGece ayrısı canım fena çekti,yarın yapmalıyım bende..
Ellerine sağlık canım:)
Cook lezzetli olur.... ellerine saglik ablacigim....
YanıtlaSilPek bamya seven biri değilim ama kuru sebzelerin görüntüsü çok hoşuma gider. Yemek de güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBamyayı çok severim harika görünüyor
YanıtlaSilSebzelerin kurutulmuşlarında ayrı bir güzellik oluyor.
Kısmetse bende bu yaz bamya kurutayım:)
Ellerinize sağlık
Sevgiler:)
Kuru sebzelerin tadı da bir başka oluyor...
YanıtlaSilEllerine sağlık,benim de dolapta bekleyen kuru bamyalarım var ama evde sebze yemeyen 2 adamla yaşıyorken işim çook zor...
Işılcım, eşim bu yemeği görse -dün yemiş bile olsa- sen hiç yapmıyorsun der.
YanıtlaSilÇok severiz çokkk..., ellerine sağlık.
Bamyayı ben de çok salçalı yapmam.Sevgiyle....
Bende de kurutulmuşu var. İlk defa yaptığımda saatlerce su da beklettim fakat yine de olması gerektiği kadar olmadı. Senin yaptığın gibi yapayım inşallah. Çok güzel görünüyorlar. :)
YanıtlaSil