20 Nisan 2013 Cumartesi

AŞOTU ÇORBASI VE İSTANBUL'DA BAHAR


Tam da artık bahar geldi, havalar ısınıyor, yeşillikler tezgahlarda bollaştı diye sevinirken bu hafta başından beri gelen soğuk hava, nisan yağmurları yerine adeta mart ayının özdeyişini hatırlatıyor insana.

Bizim çorba içmemiz için havaların durumunun pek de bir önemi yok aslında. Yaz kış çorba içen bir aileyiz.  Fakat böylesine yoğun bir çorbayı da ancak soğuk kış günlerine yakıştırırım. Eh, kış günleri kadar soğuk bu günlerde de hiç kötü olmadı bu Erzurum'un meşhur aşotu çorbası.

İlk kez seneler önce Erzurumlu olan arkadaşım Sevgül'de içmiştim ve çok sevmiştik bu çorbayı. Önceleri yöresel bir ot olan kişnişi bulmak pek kolay değildi ama son zamanlarda özellikle de bahar aylarında tezgahlarda görünce öncelikle bu çorba için hemen alıyorum. Kişnişin bir kısmını da et yemeklerinde kullanıyorum. Bugünkü tercihim bu meşhur çorbadan yana.

Malzemeler
1) 200 -250 gr. aşurelik buğday
2) 750 gr. yoğurt
3) 2 yumurta sarısı
4) 1 çorba kaşığı un
5) 2 çorba kaşığı tereyağı
6) 1 adet kuru soğan
7) 200 gr. kıyma
8) Yarım demet taze kişniş otu
9) Tuz, karabiber


Yapılışı
1) Buğday akşamdan ayıklanıp, yıkanır ve üzerine 4-5 bardak su konup bir taşım kaynatılır. Kaynamaya başlayınca ocak ve tencerenin kapağı kapatılıp sabaha kadar bekletilir.
2) Yoğurt, yumurta sarıları ve un bir karıştırma kabında telle çırpılarak karıştırılır.
3) Pişmiş olan buğdayların suyu çok azalmışsa üzerine biraz daha sıcak su eklenerek ocağa konur ve bir iki taşım kaynatılır.
4) Buğdayların suyundan bir kepçe ılıştırarak yoğurtlu karşıma eklenir. meyane ılıyınca buğdayların olduğu tencereye boşaltılır ve kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırılır. Eğer çorba çok koyu olmuşsa kontrollü olarak sıcak su ilavesiyle kıvamını ayarlayabilirsiniz.
5) Kıyma, tuz  ve karabiber yoğurulup nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Kaynamakta olan çorbanın içine eklenir.
6) Küçük bir tavaya tereyağı konur ve yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşene kadar kavrulup çorbaya ilave edilir.
7) En son ayıklanıp, yıkanmış olan kişnişler çorbaya konur ve  ocak kapatılır.




Bu hafta hava kış günlerini aratmıyor olsa da İstanbul'a  geçen hafta gelmiş olan bahar görüntüleri içinizi ısıtsın istedim..
Mor salkımlar apartmanımızın 8. katına kadar ulaşıp sokağımızdan geçen herkesin dikkatini çekmekte.  Ah bir de ömürleri çok kısa olmasa..



Bundan sonra göreceğiniz fotoğraflar ise yeni açılan Göztepe Parkı ile Fenerbahçe Parkı'na ait.
Bahar her yerde güzeldir ama İstanbul'da başka bir güzel oluyor. Bütün parklar, bahçeler ve Boğaziçi kıyıları mor salkım ve erguvan ağaçlarıyla bir bayram coşkusu ve sevinci yaşatıyor insana.




















.






Bu fotoğrafları paylaşmamdaki amaç; İstanbul'un baharını, bu güzellikleri doya doya gezerek sizlerin de görmesini sağlamaktı.
 
Bol güneşli güzel bir hafta sonu geçirmeniz ve bu güzellikleri doyasıya yaşamanız dileklerimle Afiyet olsun.

10 yorum:

  1. elıne sağlık artık otlar cıktı yaparız taze taze ağacınıza bayıldım cıceklerı cok severım evet donuyoruz daha ıstanbulda

    YanıtlaSil
  2. Süper faydali bir corba elinize saglik!

    YanıtlaSil
  3. Yaz kış farketmez,çorba bizim evin de olmazsa olmazıdır:)
    Ellerine sağlık canım.
    Taze kişniş görüntü olarak sanırım maydanozu andırıyor,maalesef bizim buralarda yok:(
    Çiçekler ağaçlar tüm görseller muhteşemler:)Yüreğine sağlık canım.
    Baharın güzelliği renklere çiçeklere yansısa da havalar bizim buralar da hala daha ısınmadı.Dört gözle bekliyorum güneşli sıcak havaları:)
    Sevgiler...






    YanıtlaSil
  4. Güzel İstanbul'a bahar gelmiş.
    Bir fırsat yaratıp lalelere ve erguvanlara yetişmek lazım.
    Işılcım, güzel fotolara mı yoksa mis kokulu çorbaya vurulacağımı şaşırdım.
    Bizim evde de bu çorba çok sevilir ve sıklıkla yapılır. Balkon bahçemde Kişniş- Aş otunu sadece bu çorba için yetiştiriyorum.
    Ellerine sağlık, afiyetler olsun.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Selmacığım,

    Çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.
    Mor salkımımız bu aralar daha da coştu. Yeşil yapraklarını da giyince daha da heybetli oldu.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  6. Çorba nefis görünüyor. Ben çorba da çok tutucuyum. 3-5 çeşidi geçmez. Bu konu da sırf eşime acıdığım için yeni çorbalar denemeye çalışıyorum. Bu aralar bayağı serin havalar. Ben evde kalorifer yakmıyorum ama üşüyorum da hani. Yine de sanki yakınca kış geri gelecekmiş gibi inatlardayım.. :))

    YanıtlaSil
  7. Tekrar merhaba Işılcım,
    Sana e-mail yollayamıyorum.
    İletişim bölümünde ki gmail adresini yazdığımda ''Hata adres tanınmıyor'' yazısı geliyor.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Ablam, Sevgili İstanbul
    İlk kez dicemki çorbayı boşver, alttaki fotoğraflar harika Nasıl da özledim İstanbulumu !!!! İyiki koymuşsun bu güzel fotoğrafları; bakmaya doyamadımmm
    Böyle güzel fotoğraflar paylaşmaya devam lütfen :)

    Kocaman kucak dolusu sevgiler
    Zuhal

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel bir çorba bu böyle.En kısa zamanda deneyeceğim inşallah.Çok ama çok iştah açıcı görünüyor.
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Bulutlu bir Ankara sabahında içim açıldı..Teşekkürler Işıl'cığım

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe