Yaklaşık 30 yıllık bir tarifim bu. Tarif defterlerimden ilkinin ilk sayfalarında yer alıyor. Daha önce de zeytin ezmeli bir tarifim vardı fakat o kabartma tozuyla yapılıyor. Burada ise maya kullanılıyor ve arasında da zeytinler bütün haldeler. Ağzınıza aldığınızda zeytinler bütün bütün ve maydanozun rayihası ile uyum içerisinde çok lezzetli oluyor.
Bu günler zeytin kurmanın tam zamanı. Ben uzun yıllardır yeşil zeytinimi kendim kuruyorum Siyah zeytini kurmaya ise ilk kez geçen sene başladım. Ruloyu bu sene ilk olarak ekim başında pazarda görüp aldığım ve kendi kurduğum siyah zeytinlerle yapınca lezzeti daha da güzel oldu.
Geçen hafta da ikinci etap zeytinlerimi aldım ve şu an henüz tatlanma aşamasındalar. Bir sonraki iletimde de zeytin kurmayı paylaşayım sizlerle.
Zeytinli rulo için malzemeler
1) 1 su bardağı süt
2) 1 çorba kaşığı instant maya (Pakmaya kullandım)
3) 1 tatlı kaşığı toz şeker
4) 125 gr. tereyağ
5) 1 çay bardağı zeytinyağ
6) 1 yumurta
7) Aldığı kadar un
8) 1 tatlı kaşığı tuz
9) 1/2 kg. siyah zeytin
10) 2 demet maydanoz
Üzeri için çörekotu, susam
Yapılışı
1) Ilık süt, maya ve toz şeker bir bardak içerisine konur ve yarım saat kadar mayalanmaya bırakılır.
2) Kabaran maya bir kaba boşaltılır ve içerisine eritilmiş ve ılınmış tereyağ, zeytinyağ, bir yumurta akı, tuz ve aldığı kadar un konup yoğurulur. Bu tabirden hoşlanılmadığını biliyorum ama kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar un konacak. Üzeri örtülüp tekrar mayalanmaya bırakılır.
3) Kabaran hamur iki eş parçaya bölünüp tezgah üzerinde yarım santim kalınlığında elle bastırılarak dikdörtgen şeklinde açılır.
4) Çekirdekleri çıkarılmış olan zeytinlere bir çay kaşığı karabiber ve temizlenip doğranmış maydanozlar eklenir. Malzemenin yarısı hamurun bu parçasının üzerine yayılır.
5) Geniş ucundan başlanarak rulo yapılır. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
6) Diğer yarısı içinde aynı işlemler yapılıp biraz da tepsi mayasının gelmesi için beklenir. Kabaran hamurların üzerine bir tatlı kaşığı zeytinyağ konmuş ve çatalla çırpılmış yumurta sarısı sürülür.
Çörekotu ve susam serpildikten sonra 180 derecede önceden ısınmış fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirilir.
Bu tarifi başka malzemelerle de (peynir, kıyma, patates, mantar gibi) yapabilirsiniz.
Hele fırından çıktığında sıcacıkken çayınızın yanında çok lezzetli oluyor.
Afiyetler olsun...
Limonlu Dondurma (Salepli)
3 ay önce
Henüz kahvalti etmedim ve görüntü beni ucurdu... Ben ne yapacagim simdi..:( Gel de ye müsliyi...:(
YanıtlaSilEllerine saglik Isilcigim... Üsenmesem de ben de denesem diyorummm.... Sevgilerimle, mutlu haftasonlari...
Henüz kahvalti etmedim ve görüntü beni ucurdu... Ben ne yapacagim simdi..:( Gel de ye müsliyi...:(
YanıtlaSilEllerine saglik Isilcigim... Üsenmesem de ben de denesem diyorummm.... Sevgilerimle, mutlu haftasonlari...
Işıl ablacım nefis olmuş,bayıldım..Çayımın yanına nasılda güzel olur du şimdi...ellerinize sağlık..Hemen not alıyorum,en kısa zamanda deneyeceğim..sevgiler,öpüyorum..
YanıtlaSilIşıl ablacım nefis olmuş,bayıldım..Çayımın yanına nasılda güzel olur du şimdi...ellerinize sağlık..Hemen not alıyorum,en kısa zamanda deneyeceğim..sevgiler,öpüyorum..
YanıtlaSilZeytinin lezzeti mis gibi tereyağı ile biraraya gelmiş ve tabii ki sevgili Işıl'ın eli de değince bir başka güzel olmuştur.
YanıtlaSilHarika bir tarif, ellerinize sağlık.
Kucak dolusu sevgiler.
of mis gibi zeytinli bayilriim ! ellerine saglik canim
YanıtlaSilSevgili Isil ablacim bayildim her yaptigin lezzetler de oldugu gibi :)
YanıtlaSilkayit ettim ins..en kisa zamanda yapacagim bu nefis ruloyu..Sevgilerimle.