3 Ekim 2007 Çarşamba

KIŞ HAZIRLIKLARI





Bu aralar çok yoğun günler yaşadığım için bloğu güncelleyemediğimden arkadaşlar başka bir şey görmeyecek miyiz diye sorabilirler. Bildiğiniz gibi şu günlerde pastırma sıcaklarını yaşıyoruz ve artık yaz sebze meyveleri tezgahlardan yerlerini kış sebze meyvelerine bırakıyor. Bizim ev halkı kış sebzelerini pek yemediklerinden ben de derin dondurucuya yaz sebzelerinden koyuyorum.
Bunun yanı sıra turşular. garnitürlükler, salçalar, reçellerle boğuşurken mutfaktan dışarı adım atamıyorum. Hem sizlerden de kış hazırlıkları yapmak isteyenler olursa diye hem de bloğumda bunlara da yer vermek istediğim için bilgisayarda ancak kutlama yazılarınıza cevap verebiliyorum.
Biliyorum, pastaların devamını bekliyorsunuz. Ama önce bir kaç kış hazırlığı yapalım ne dersiniz?
DOMATES, SALATALIK VE BİBER TURŞUSU
5 kg. salatalık
1 kg. yeşil domates
1/2 kg. biber (3-4 tanesi acı olursa daha güzel olur
4-5 litre su
120 gr. kaya tuzu
3 su bardağı üzüm sirkesi
Bir kaç dal kereviz
3-4 baş sarımsak
YAPILIŞI
Domatesler, salatalıklar ve biberler yıkanır. Domatesler bir çatal yardımıyla veya bıçağın ucu ile bir iki yerinden turşu suyunu içlerine çekebilmesi için delinir. Aynı işlem biberlere de yapılır. Bu malzemeler cam kavanozlara en az boşluk kalacak şekilde sıkca yerleştirilir. Turşu için su büyükce bir tencereye konur ve içine tuz da eklenip tuzun erimesi için biraz karıştırılır.Bu su kaynatılır, kaynama başladıktan 5 dakika sonra ocak kapatılır. Akşamdan hazırlanan bu su geceleyin serince bir yere, balkona konur.(Annemin deyimiyle ayazlandırılır)
Ertesi gün ayıklanmış olan sarmısaklar, sirke ve tuzlu su kavanozlara paylaştırılır. Kavanozların üzerine bir kaç kereviz yaprağı da konup ağızları sıkıca kapatılır, gölge ve serin yerde saklanır.
Bu kadar malzemeden 5 kg. lik iki kavonoz turşu kurdum.
Püf noktaları;
1) Sarımsakların kolay soyulabilmesi için dişleri ayırdıktan sonra suda bekletin daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.
2) Kaynattığınız tuzlu su artarsa bu suyu dökmeyin, saklayın. Turşu sararıp olmaya başlarken sebzeler suyu çekerken kavanozdaki suda azalma olacaktır.O eksikliği bu su ile tamamlayın ve sebzelerin üstüne taş gibi(uygun taş olması gerekir) bir ağırlık koyun ki turşunuz bozulmasın
3) Sebzeleri alırken sera mahsulü olmamalarına dikkat edin .Sera ürünleri ile yapılan turşular çok çabuk bozulur...
Kışın bulgur pilavının, kuru fasulyenin, nohutun yanında afiyetle yiyin.

KAHVALTILIK SALÇA

Kırmızı büyük biberlerle yapılan bu değişik lezzet aslında bildiğimiz biber salçası değil. Kahvaltılarda, ikindi çaylarında ekmeğin üzerine sürülerek bazen de meze olarak yenebilecek, ailecek özellikle oğlumun çok sevdiği bir aperatif. 4-5 yıl önce Kuşadasındaki kuzenimin evinde yemiştim ve çok beğenmiştim. Akşam üzeri okuldan Anne! çok açım diyerek okuldan gelen oğlum bunu her sene yaptırıyor bana. Bir süre önce Nane ve Limon'un sahibi sevgili Münevver hanım buna benzeyen bir tarif vermişti ancak benim yaptığımın içinde haşlanmış havuç da var.
Malzemeler
1) 3 kg. salçalık büyük kırmızı biber
2) 1 kg. patlıcan
3) 1/2 kg. havuç
4) Tuz, karabiber, pul biber, nane, çok az kimyon
5) 2 kaşık zeytinyağ
6) İsteğinize bağlı olarak 1-2 baş sarımsak

Yapılışı
1) İlk önce kırmızı biberler, patlıcanlar fırının ızgarasında veya ocağın üstünde közlenir, kabukları soyulur, biberlerin çekirdekleri ayıklanır,

2) Havuçlar kazındıktan sonra haşlanır, suyu iyice süzülür,

3) Bütün sebzeler rondodan geçirilir. Rondoya koyarken sulanan biberlerin, patlıcanların sularını koymayın.
4) Tencereye önce iki kaşık yağ konur, ısınınca bütün sebzeler,dövülmüş sarımsak, tuz, kara biber, pul biber, nane ve kimyon konup kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dak (fazla sularını çekmesi ve daha dayanıklı olması için) karıştırılır.

5) Temiz ve kuru kavanozlar hazırlanır, kapakları küçük bir kaba konup kaynamaya bırakılır.

6) Daha ocağın üstündeki salçamız soğumadan sıcak sıcak kavanozlara doldurulur ve kaşığın tersi ile boşlukların doldurulmasına çalışılır.

7) Doldurulan kavanozların ağız kısımları temiz bir bezle silinip kapakların iyi kapanması için hazırlanır.

8) Kaynamakta olan kapaklar bir maşa yardımı ile alınıp kavanozlar çok sıkı bir şekilde kapatılır.

9) Sıkıca kapandığına emin olduktan sonra kavanozlar ters çevrilir. Bir gece bu şekilde bekleyen salçamız ertesi günü buzdolabına kaldırılıp orda saklanır.

Yemek istediğiniz zaman yiyeceğiniz miktarın içine ceviz de koyabilirseniz lezzeti daha da güzel oluyor.












MÜRDÜM ERİĞİ MARMELATI

Dün pazardan almış olduğum mürdüm eriklerinin yumuşamış olduğunu görünce bunlardan marmelat olur diyedüşündüm ve onca işin arasına bunu da sıkıştırdım. Evdeki herkes taneli reçellerden ziyade ekmeklerinin üstüne sürmek için marmelatları tercih ettiği için ben de daha çok marmelat yapıyorum. Hatta ilk kez bu sene çileğin bile marmelatını yaptım. Bu marmelat işini çok seviyorum, çünkü reçellere göre daha az şekerle de yapılabiliyor. Tabi sürekli buzdolabında saklamak koşuluyla. Eğer dolaba konmazsa içindeki şeker az olduğu için ekşime, küflenme yapabilir.

Şimdi tarife geçelim.

1 kg. mürdüm eriği

1/2 kg. şeker (ben 400 gr koydum)

1/2 çay kaşığı limon tuzu (limon tuzu daha dayanıklı olmasını sağlıyor)


YAPILIŞI

Erikler yıkanıp çekirdekleri çıkarıldıktan sonra dibi tutmayacak bir tencereye konur.(Tencere bakır olursa reçelleriniz daha güzel olur) Çok kısık ateşe oturtulur ve tencerenin kapağı kapatılıp erikler yumuşayıp kevgirden geçecek yumuşaklığa gelinceye kadar pişirilir. Yumuşayan erikler ılındıktan sonra kevgire konur ve elle bastıra bastıra kevgirden geçirilir. Tamamı geçirildikten sonra üzerine şeker ilave edilip tekrar ocağa konur, kaynaması beklenir. Kaynamaya başladıktan sonra tahta kaşık yardımıyla karıştıra karıştıra kıvama gelmesi sağlanır. Bu işlem çok uzun sürmemeli. 5-10 dakika arası bir süre yeterlidir. Az kaynatılan, şeker miktarı az olan reçel ve marmelatlarda meyve kokusunu ve lezzetini daha çok alırsınız. Kaynama süresinin sonunda varsa üzerindeki köpükleri tahta kaşıkla alıp atın ve limon tuzunu koyup bir iki karıştırdıktan sonra ocağı kapatın. Reçeller için hep soğuduktan sonra kavanozlara koyun denir ama ben tam tersini yapıp sıcakken temiz kuru kavanozlara koyup ağzını kapatırım ve ters tepetaklak çeviririm. Bu şekilde konserve gibi oluyor ve hiç hava almadığı için uzun süre dayanıyor. Bu marmelatları sulandırarak pastaları ıslatmada da kullanıyorum.

Yapmak isteyen herkese afiyet olsun diyorum.

Not: Kavanoz kapaklarının konserve kapakları gibi olması lazım.


6 yorum:

  1. mrb kış hazırlıkları ne kadar da güzel anlatmışsınız ne kadar da güzel yağmışsınız ellerinize sağlık
    patlıcanlarda çok güzel görünüyorr

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık canım....kolaylıklar diliyorum....

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Yeşimcim,
    Sağol canım ama bloğa yazma işinde çok yeni olduğumdan sayfa düzenlemeleri çok kötü çıkıyor.Yine de beğenmene sevindim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Serinmavi,şu zamanlar benim mutfağımda yılın en hareketli günleri yaşanır. Biraz yoruluyorum ama kışın çok rahat ediyorum herşey elimin altında olunca. iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  5. yaptıkların kızına darılmadan afyetle ye emi hoşca kal.

    YanıtlaSil
  6. Selamlar
    ayva marmeladı yapmayı biliyor musunuz? eğer mümkünse bizimle paşlaşır mısınız?şu an mevsimi çünkü
    teşekkürler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe