6 Kasım 2007 Salı

KARA ORMAN PASTASI ÇEŞİTLEMELERİ


Son günlerde bu tür pastalar yapmayınca ben de daha önceden yapıp fotoğraflarını çektiğim pastalarımı sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Bu pastayı geçen yıl kardeşimin doğum gününde yapmıştım. Uzun zamandır Zinnur'un (Bizim Pastane) bloğunda görüyor ancak aynen uygulamak için creme fraiche olmadığından aynı lezzeti yakalayamam diye düşünüyordum. Şubat tatilinde Fransa'ya giden kardeşime ilk verdiğim sipariş creme fraiche idi. Döndüğünde de bu pastayı onun da çok beğeneceğini düşünerek yaptım. Tadı gerçekten de çok güzel olmuştu. Daha sonra da birçok defalar yaptığım bu pasta yiyen herkes tarafından çok beğenildi. Tabi Türkiye'de creme fraiche üretilmediğinden ben her yurt dışına gidene sipariş verip, getirdiklerinde de çocuklar gibi seviniyorum. Arada bir zorunlu kalınca Zinnur'un tarifini uygulayarak evde de kendim creme fraiche hazırlıyorum. Çünkü bu krema ile çikolata ve vişnenin buluşması çok lezzetli olup bizim damak tadımıza çok uyuyor.


YAPILIŞI

24 cm. lik kakaolu pandispanya

2 1/2 bardak creme fraiche

2 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış suyu süzdürülmüş vişne taneleri

150 gr. bitter çikolata

1 tatlı kaşığı badem esansı

1/2 bardak vişne suyu+ 1 çorba kaşığı şeker

3 çorba kaşığı toz şeker


Öncelikle pandispanyayı enine üç parçaya bölüyoruz , ilk katı pasta altlığımızın üstüne yerleştiriyoruz ve içine badem esansını eklediğim şekerli vişne suyu ile hafif nemlendiriyoruz.

Sonra 1/2 su bardağı creme fraiche'yi mikserle yumuşak tepeler oluncaya dek çırpıyoruz ve benmari usulü eritilmiş çikolata ile karıştırıyoruz. Bu karışımı 1. kek katının üzerine yayıyoruz.

Zinnur'un tarifinde yoktu ama ben bu kata da vişne tanelerinden biraz yerleştirdim.Tadı çok fazla gelir diye vişneleri şekerleme olarak değil sade olarak koydum.

Bu kez ikinci katı da pastanın üzerine yerleştirip yine vişne suyu ile nemlendirdim ve kalan vişne tanelerini üstüne yaydım.

1/2 bardak creme fraiche'yi 1 tepeleme corba kaşığı şekerle çırpıp vişnelerin aralarını dolduracak şekilde yaydım.

Son kek katını da koyduktan sonra onu da nemlendirdim.

Kalan 1 1/2 bardak creme fraiche'i 2 veya daha tatlı severseniz 3 çorba kaşığı şeker ile koyu bir kıvama gelene dek çırptım ve pastanın her tarafını bu krema ile kapladım. Her iki kata da vişne koyduğum için üzerinin süslemesinde vişnem kalmadığı için kullanamadım. Zinnur'un anlattığı gibi hafif yumuşatılmış çikolatadan bukleler yapıp üzerini onlarla kapladım.

Yukarıda da gördüğünüz gibi Zinnur'un tarifine bire bir uymasam da malzemeler aşağı yukarı aynıydı ve biz o hafif mayhoş, bol çikolatalı Karaorman Pastasını çok seviyoruz.

Bize böyle güzel bir pastayı tanıttığın için tekrar teşekkür ediyorum sevgili Zinnur.

18 yorum:

  1. eskılerde olsa yenılerde olsa hepsı bızlerın elınden cıkmıs tatlar.. paylasmak gerek dımı ablacım.. elıne sağlık.. ama ben pastanın yanındakı kupların ıcındekı cok sırın gorunenlerı merak ettımm:)

    sevgıler
    fıdan

    YanıtlaSil
  2. Isil, neler goruyorum o sofrada? Karaorman pastasinin yaninda makaronlar, onun yanindakiler de sair bukleleri mi? Yani, Uzay Yolu'nda seyrettigimiz gibi (sanirim sen de hatirlarsin bu diziyi) isinlanmak istedim o sofranin basina. Ellerin dert gormesin. Hepsinin cok usta bir elden ciktigi o kadar belli ki! Bu arada Bizim Pastane'nin bir tarifinden faydalandigin ve sonuctan memnun kaldigin icin cook mutlu oldum.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Isil'cigim,
    Ne guzel bir manzara boyle, ellerine saglik.her biri harika gorunuyor, pasta da mukemmel. Sewvgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Karaorman pastası dahil sofrada bulunan tüm ikramlar enfes görünüyor..Konuştuğumuz korse mevzusunu hatırlıyor musun ; benim bunları gördükçe şişme ihtimaline karşı kendimi garantiye almam şart :)

    Ellerine , zevkine sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. Işıl Ablacığım bu pasta değilkiii. Bir sanat eseri olmuş. Ellerine sağlık. Sevgiler.Aysel

    YanıtlaSil
  6. Fidancım, beğendiğine memnun oldum.
    Bu aralar evcek kilo problemleri yüzünden çok kalorili yiyecekler yapmak istemediğim için geçen yıldan bir pastayı bloğuma koydum. Kupların içindekiler de metalden yapılmış külahların üzerine sarılmış olan milföy hamurları. İçleri de krempeynir+lor+sebze ve baharatlarla tatlandırılmış bir malzeme ile dolu. Daha önce birçok blogcu arkadaş(başta Ufuk hanım, Hanımiş) buna benzer tarifler vermişlerdi. Tekrar yaparsam bloğa koyarım.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. Zinnur, bana sürpriz yaptın. Tatildesin, bloglara bakamazsın diye düşünüyordum. O nedenle ziyaretin beni çok sevindirdi.
    Bu karaorman pastasını çok yapıyorum ancak iki tanesinin resmi elimde olduğu için onları koydum. Sizden yaptığım daha birkaç pasta var ama onlar ilk denemelerimdi. Lezzetleri çok güzel ancak dış süslemeler çok başarılı olmadığı için yer vermemiştim ancak belki ilerki günlerde onları da bloğa koyabilirim.
    Uzay yolunu hatırlamaz olur muyum hiç.Onlar bizim ilk gençliğimizi süsleyen filmlerdi. Halen şu ışınlanma işini başaramadılar. Gerçekleşse de ben de sizin yanınıza gelip o pastaların yapımında yanınızda yer alsam, öğrenciniz olsam ne kadar mutlu olurdum.
    Evet makaron da sık sık yaptığım bir lezzet, çünkü her yiyen çok beğeniyor.Bademlisini, fıstıklısını, fındıklısını yapıyorum. Geriye kestaneli ve çikolatalısı kaldı. En kısa zamanda onları da deneyeceğim.
    Tuzlu olarak külah biçiminde yaptıklarıma sair bukleleri dendiğini hiç duymamıstım. Ne kadar güzel bir isim bu böyle. Bu yöntemle yaptığınız bir tarif varsa verirseniz sevinirim.
    Sizden bu güzel iltifatları duymak benim için çok güzel. Bizim evde sizi herkes tanıyor. Yapılanlara önce 'yine Zinnur Hanımdan mı' diye soruyorlar. Bütün tarifleriniz çok güzel, sizin ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim Aybikeciğim, beğenmen beni mutlu etti. Sizin oralarda creme fraiche bulunur, çok şanslısınız o açıdan. Ben oralarda olsam herhalde bu kremayı bütün pastalarımda kullanırdım.
    Benden de sana sevgiler,


    Burçincim, vallahi billahi bunları yeni yapmadım canım. Geçen yıl yaptıklarımdı hepsi. Ama bu yapmayacağım anlamına da gelmiyor tabii ki. Yapıp başkalarına yedirmeyi düşünüyorum.(Zayıf olanlara, çocuklara)
    Öpüyorum seni,

    Ayselcim, teşekkür ederim güzel sözlerin için. Ama sanat eseri diyorsan, Bizim Pastane (Zinnur) nin pasta galerilerinde dolaşmanı öneririm. Çok teşekkür ederim canım
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Işıl, merhaba'
    Zinnur'un tarifiyle yaptığın Creme fraiche, orjinali gibi mi oldu? Sen getirtmişsin. Ben de yaptım evde. Orjinalini bilmediğim için soruyorum. Kara Orman Pasta!sı pek güzel görünüyor. Eline sağlık, maharetli arkadaşım.

    Sevgiyle, Nane Limon

    YanıtlaSil
  10. Münevvercim merhaba,
    Creme fraiche'i her yurt dışına gidene sipariş veriyorum. Herkes farklı bir marka getiriyor ve onların bile tatları, dokuları değişik oluyor. Bazılarının tadı aynı olmasada benziyor. Orijinalleri biraz daha yağlı oluyor.En son Fransadan gelen organik olanın ise tadı da dokusu da diğerlerine göre daha farklıydı. Daha koyu ve rengi de sarımsı ve çok koyu kıvamlı. Benim evde yaptıklarım çok koyu olmuyor, ben de çok az krema sertleştirici kullanarak (kullanacağım zaman) o koyuluğu yakalamaya çalışıyorum.
    Bilmem yardımcı olabildim mi?
    Pastaları beğenmen beni çok mutlu etti. İltifatların için teşekkür ederim.
    Benden de sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Işıl'cığım ellerine sağlık çok nefis olmuş canım..Masada ki diğer lezzetlerinde görüntülerini yakından görmeyi çok arzu ederdim..))
    Ayrıca sevgili Zinnur'un tariflerini bende çok seviyorum.Nedeni malzemelere sadık kalındığında nefis oluyor..Ellerine sağlık Işıl'cığım..Afiyetler olsun..Zinnur'un da ellerine sağlık..

    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  12. Merhaba sizi linklerime ekledim sizde beni eklerseniz çooooook sevinirim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Işıl'cığım,
    Davetin için çok teşekkür ederim. İnşallah bir gün birlikte güzel şeyler yapıp tatma fırsatımız olur.
    Harika görünüyor pastan. Gidip bir dilim pasta alasım geldi.

    YanıtlaSil
  14. merhaba,
    ne kadar güzel bir pasta olmuş tebrik ederim ellerinize sağlık.
    Cesur fırıncılar adı altında yeni bir aktivitemiz var.Bu ayın tarifi ise çikolatalı pasta.sizi de aramızda görmekten memnuniyet duyarız.
    Uygulanacak olan tarife ve aktivite hakkindaki ayrintili bilgiye venuslezzeti.blogspot.com dan ulasabilirsiniz.
    selamlar ve sevgiler,
    Elif

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize saglik cok sahane görünüyor.

    YanıtlaSil
  16. Işıl ablacım pasta muhteşem tek kelimeyle , eee pasta deyince böylede oluverir hani ..Ellerine sağlık ablacım

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Gül'cüğüm, beğenmene memnun oldum. Geçen yıl aklımda bir blog sahibi olmak yokken sadece arşivlemek için çektiğim resimlerdi bunlar. Bu pastanın da tek resmi olmadığı için yanında fıstıklı makaronlar ve içleri krem+lor peyniri ile doldurulmuş külahta milföy hamurları ile birlikte yer aldılar. Zinnur tariflerini bloğunda çok detaylı anlattığı, işi şansa bırakmadığı için ben de reçetelerini çok sık uygular oldum.
    Sana da ziyaretin ve güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Çeyiz hazırlıkları,
    Dileğinizi yerine getirdim, umarım mutlu olmuşsunuzdur. Bloğunuz hayırlı uğurlu olsun der sevgilerimi gönderirim.


    Sevgili Tijen, buyrun gelin bir dilim değil on dilim ikram edeyim.
    Böyle bir fırsatı yakalarsak çok mutlu olurum. Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,



    Sevgili Elif,
    Biliyorsunuz ki henüz çok yeniyim ve şimdiye kadar da hiç bir etkinliğe katılmadım. Bu işler nasıl oluyor bilmiyorum. Yetiştirebilirsem katılmayı isterim.
    Ziyaretin ve nazik davetin için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    Yaren'ciğim, beğenmene çok sevindim. Çok teşekkür ederim.


    Yasemincim,
    Öyle muhteşem deyip de beni utandırma canım. Senin yaptıkların az şeyler mi? Senin de ellerine sağlık. Çooook öpüyorum ve güzel günler diliyorum.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe