15 Mart 2008 Cumartesi

GLORİKLİ GARİ AŞI


Sevgili LAMA'nın ev sahipliğini yaptığı bu ayki etkinliğin konusu çorbalar. Türk mutfağında önemli bir yer tutan bu konuyu seçtiği için sevgili LAMA'yı kutluyor evsahipliğinde ona kolaylıklar dileyip teşekkür ediyorum.

Yaz kış soframızdan hiç eksik etmediğim ve tüm ev halkının çok sevdiği çorbalar etkinliğine kışa uygun bir çeşidi olan bu yöresel çorba ile katılmak istedim. Geçtiğimiz günlerde sevgili Gül'ün(Damak tadı)bloğunda onlara bir komşularının verdiğini söylediği bu çorbanın fotoğrafını görünce yapmak için Mersin'de oturan ortanca kardeşimin yanında olan annemin dönmesini bekledim.Bekledim diyorum, çünkü yöresel bir çorba olan bu yemeği bizlere hep annem yapardı. Bitlis mutfağının en güzel örneklerinden olan bu çorbanın yapımını genel olarak biliyordum ancak hiç tek başıma yapmamış ve ölçülerini de tam olarak bilmiyordum.

Yapımı zor değil ancak içerdiği malzemelerin çeşitliliği ve birkaç ön pişirme işlemine tabi tutularak hazırlanması bir hayli zamana ihtiyaç duyulmasına neden olmaktadır. Herşeye karşın ekşili lezzetleri sevenlerin mutlaka denemesi gerektiğini düşündüğüm çok besleyici, doyurucu ve lezzetli bu çorba bizim evde
çok sevilerek yenir, adeta bayram edilir. Hatta çocuklarım adını da kusursuz çorba olarak değiştirerek beğenilerini ortaya koymuşlardır. LAMA etkinlik için çorbalar konusunu seçerken bebeklerin de bundan faydalanabileceğini söylemişti.Taneli bir çorba olduğundan dolayı bebeklere belki doğrudan verilemese de süt veren annelerine çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Bu çorbayı seçmemdeki nedenlerden biri kayıt altına almak olduğu gibi bir diğeri de yine Bitlis yemeklerinden olan katıklı dolmayı yazdığımda hiç ummadığım arkadaşlarımdan almış olduğum yorumlardı.Umarım benim gibi olan, tadını bilip de yapımını bilmeyen arkadaşlarımın işine yarar bu tarif.

Sözü daha fazla uzatmadan çorbanın malzemelerini sayarak tarife geçeyim.



MALZEMELER

1) 250 gr. aşürelik buğday
2) 2 su bardağı haşlanmış nohut
3) 500 gr kemikli parça et ve suyu
4) 1 su bardağı tane sumak
5) 1/2 kg. temizlenmiş doğranmış ıspanak (orijinalinde gari denen bir ot kullanılmakta ancak bu ot bulunmadığından ıspanak da aynı işi görmektedir)
6) Tuz, kırmızı pul biber
7) 1 büyük kuru soğan
8) 1 yemek kaşığı biber veya domates salçası









KÖFTE (GLORİK) MALZEMELERİ

1) 250 gr. kıyma
2) 2 su bardağı ince köftelik bulgur
3) 1 yumurta
4) Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber

YAPILIŞI

1) Bir gece önceden ıslatılan buğday ve nohut ayrı ayrı tencerelerde pişirilir.
2) Kemikli parça et (kuşbaşı et de olabilir) düdüklü tencerede pişirilir ve kemiklerinden ayıklanır.
3) Sumak yıkandıktan sonra bir tencereye konur ve üzerine 4-5 bardak su ilave edilerek kısık ateşte su kaynamaya başlayana kadar haşlanır. Kaynama başlayınca ocak kapatılır ve haşlanan sumaklar ekşisini iyice versin diye o suyun içinde bekletilir. Kaynama başlar başlamaz ocak kapatılmazsa suyu acılaşır.Bu da çorbanın lezzetini bozar. Bunu da püf noktası olarak söylemek isterim.

Bütün bu işlemler yapıldıktan sonra büyük bir tencereye iki üç kaşık yağ, salça konur (Bizim etimiz yağlı olduğu için yağ ilave etmedim, etin yağı yeterli geldi) ve doğranmış olan soğanlar onun üzerine de sırasıyla haşlanmış nohut, buğday, et ve etsuyu ilave edilerek ocağa konur ve orta ısıda yavaş yavaş pişmeye bırakılır.

Şimdi de bekletilen sumaklar tel süzgeçten süzülerek suyu da çorba tenceresine ilave edilir. (bu arada şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Sevgili Ev Cini'nin son gönderisi nin adı 'sumak üzerine güzelleme'. Yemeklere enfes lezzet veren sumağın özelliklerini öğrenmek isteyen arkadaşlarımın bu bloğu ziyaret etmesini öneririm)
Ağır ağır kaynayan çorbanın buğdayları özleşmeye başlayınca bu kez de yıkanmış doğranmış ıspanaklar tencereye ilave edilir ve tencerenin ağzı açık olarak pişmeye bırakılır.Ispanaklar konmadan önce rengi çok hoş kırmızı olan çorbamızın rengi ıspanak ilavesi ile değişecektir. Ama lezzetinden hiç bir şey kaybetmeyeceğine emin olabilirsiniz.Ispanaklar çok kısa sürede pişecek ve çorba sunuma hazır hale gelecektir. Suyu veya ekşisi az gelirse haşlanmış olan ama atmadığınız sumakların üzerine tekrar su alıp yine kaynayıncaya kadar ısıtıp beklettiğiniz suyu ilave edebilirsiniz. Biz çok ekşi sevdiğimizden sumağını biraz daha bol koyuyoruz. Eğer yine de az gelirse bir limonun da suyunu ilave ediyoruz.
Ancak, yemeğe adını veren başka bir şey var ki o olmazsa bu çorbayı hep eksik hissederiz. Glorik; yani köfteleri.

Bunun için de yukarıda saydığım köfte melzemelerini bir kapta azar azar su ilavesi ile iyice sakız gibi olana dek yoğurup minik toplar yapıp ıspanaklar piştikten sonra tencereye ilave edip pişmesi sağlanır. Tuzu ve biberi de ilave edildikten sonra çorbamız servise hazırdır.

Biz cuma günü bu ölçülerin iki katı ölçülerde pişirdiğimiz bu çorbanın yanında başka bir yemek yemeyiz. Evdekilerin hepsi çok sevdiğinden ikişer tabaktan az yediğinde midesi doysa bile gözü aç olarak kalkar masadan. Gerçekten de içinde eti, sebzesi, buğdayı, nohutu ve ekşisiyle tam bir menü gibidir. Başka hiç bir yemeğe ihtiyaç hissettirmeyecek olan bu çorbayı sumak bulabilecek olan ve ekşi lezzetleri seven arkadaşlarıma öneririm. Ya da rtık öğrendim ve kayıt altına da aldım ya bize buyurup yiyebilirler.

Herkese afiyet olsun der güzel bir hafta dilerim.

44 yorum:

  1. Işıl Ablacığım,
    Ellerine sağlık.ne kadar besleyici ve hoş bir tarif..Teşekkürler ediyorum en kısa sürede deneyeceğim..Öpüyorum güzel yanaklarından...kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Etkinlik icin ne kadar güzel bir corba olmus,cok lezzetli bir corba oldugu görüntüsünden belli,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  3. Işıl bu yemeği kayınvalidem çok sık yapar. Tırşik veya ekşili yemek diyoruz.Ayrıca gari dene otla pilavda yapar ve ben evlendikten sonra öğrendiğim bu yemekleri çok severeim. Üstelik Gari otunun bir özelliğini de söylemek istiyorum. Bu otla yapılan tüm yemekler, çocuk emziren hanımlarda süt yapıyor. Bunu bizzat ben yaşadığım için yazıyorum. Çok güzel bir tarif vermişsin. Ellerine sağlık. ( Not; Gari otunu, Silivri tarafındaki arsalarda topluyorlar. Bizede ara sıra oradan geliyor.)

    YanıtlaSil
  4. ay ne degisik bir yemekmis bole adida kendide :D ellerine saglik isil ablacimmmm

    YanıtlaSil
  5. ışılcım ne değişik bir çorba olmuş bu böyle.....

    çokda lezzetli görünüyor....

    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar güzel bir çorba belli ki çok uğraşmışsınız.Çok zahmetliymiş.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Işıl'cığımmm,
    Gerçekten çok beleyici bir çorba, benzerini büyükannem de yapardı, tadı hala damağımdadır....

    Ellerine sağlık hayatcım,

    Kocaman, sımsıcak sevgiler....

    YanıtlaSil
  8. Nilay'cığım,

    Çok teşekkür ederim canım, beğenmen beni mutlu etti. Biraz zahmetlice ama inan yediğinde bu zahmete değdiğini göreceksin.

    Seni çok öpüyorum.


    Senem'ciğim,
    Sağol canım.Lezzetinin yanı sıra çok da besleyici bir çorba bu. İçinde yok yok.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Ufuk'cuğum,

    Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Kayınvaliden nereli, merak ettim. Ben bahsettiğin diğer yemeklerin adını duymadım veya farklı isimlerle geçebilir bazı yemekler. Yazımda da söylediğim gibi babaannem rahmetli çok yapardı o yörenin yemeklerini. İnsanın çocukluğu o yemekleri yiyerek geçince çok sever diyecem ama görüyorum ki sen de evlendikten sonra bu yemeklerin tadına varmış birisi olarak çok sevmişsin.

    Senin de çok severek yediğin yöresel yemekler varsa yayınlarsan sevinirim.

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  10. Nihan'cığım,
    Adı çorba ama içerdikleriyle tam bir yemek gibi.
    Senin gibi çarşaf börekleri açamayınca ben de kendimi bu yemekleri öğrenmeye adadım.

    Seni çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Saliha'cığım,
    Evet canım, çok lezzetlidir. Üç gündür içiyoruz bu çorbayı ve halen bıkmadık.

    Ziyaretin ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,



    Ayşe'ciğim,
    Bir hayli zahmetli ama bol miktarda pişirince (üç gündür doyasıya yiyiyoruz) unutuveriyoruz o zahmetleri.

    Teşekkür ederim güzel sözlerin için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Didem'ciğim,

    Bu çorbayı ve lezzetini bilenler çıkınca çok seviniyorum. Ufuk'tan sonra sen de biliyormuşsun. Çok sevindim.
    Nasıl güzeldir değil mi? Bol ekşili, taneli. Bugün bitti. Ama olsa hiç bıkmadan hergün yiyebilirim.

    Benden de sana sımsıcak sevgiler canım.

    Kocaman öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  13. çok değişik ve çok lezzetli olmuş. ellerine saglık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  14. IŞIL ABLACIĞIM BİRAZ YORUCU BİR ÇORBAYMIŞ AMA DOĞRUSU ÇOK BESLEYİCİ VE LEZZETLİ OLDUĞU KESİN...

    BU ÇORBAYI İÇTİKTEN SONRA BAŞKA YEMEĞE GEREK YOKMUŞ HAKLISINIZ...

    ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN...

    SICACIK SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  15. Anneciğim,
    Biricik kızın artık kendine bir blog açmıştır. Bu işlemi okulda, tüm arkadaşlarımın önünde yapabilmekten de gurur duyuyorum. Seni de en kısa zamanda linklerime ekleyeceğim.

    YanıtlaSil
  16. Isilcim, canim cok leziz görünüyor. Ellerine emegine saglik canim.

    Sevgilerimle
    Emos

    YanıtlaSil
  17. merhaba isil ablacim bu çok degisik bir tarif, en azindan ben hiç duymadim yanliz harika gorunuyor, ellerine saglik, guzel bir hafta diliyorum, sevgiler

    YanıtlaSil
  18. selam canım.çok güzel ve degişik bir çorba olmuş isimde ilginç..elinize saglık.sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  19. Işılım, çok meşakkatli bir çorba bu, ama enfess bir görüntüsü var her eziyete değer ...Ellerine sağlık,
    Öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  20. canım benim ışın ablacım eğer gelirsen kusadasına büyük bir zevkle ağırlarım bahçemde sizi.mutlaka gelirsen haberleşip görüşmek isterim.hem uygun olurlarsa kuzenin ve kızlarıylada tanışmak isterim:)) kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Işıl'cığım,
    Çok detaylı anlatıp bizleri bilgilendirmişsin canım..Çok karışık ve zahmetli gibi görünsede aslında öyle değil diye düşünüyorum..Senin ve anneciğinin ellerine sağlık canım..Diyarbakır'lı komşumuzun gelini ise Bitlis'li imiş..)))Çok şaşırdım inan..))Çorbayı o yapmıştıda..))
    Kısaca ellerine sağlık canım..

    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  22. ışıllll hanımmmm çok güzel çok lezzetli görünüyor ama inanılmaz emek ve sabır istiyor.yani beni kat kat aşarr bu çorbaa.ellerine sağlık...
    kucak dolusuuu sevgiler
    duygu

    YanıtlaSil
  23. Isil'cigim,
    Ellerine saglik, hic duymamisim da yememisim de. Biraz zor gibi geldi daha dogrusu ugrastirici. Simdi gidip bir okuyayim detaylica, ellerine saglik.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Işılcım ellerine sağlık ,çok güzel gözüküyor.Ama ben parça et yemediğim ve pişirmediğim için bunu pek deneyemem,biraz zor gibi yapılışı.Ama annem bayılır bu çorbaya,tarifini vermem yetmez resimleri göstermem gerekecek.Daha iyi anlaşılır.

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Işıl oldukça zahmetli ve bi okadarda lezzetli bi çorba gibi geldi bana ellerinize sağlık
    sevgiler hoşçakal...

    YanıtlaSil
  26. Ezgi'ciğim,

    Çok teşekkür ederim. Beğenmen bieni mutlu etti. Kuşadasına gelirsem mutlaka sana da geleceğim canım.
    Seni çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  27. Aysel'ciğim,

    Evet biraz yorucu ama biz bol miktarda yapınca 3 gün içiyoruz bu çorbayı. Bir gün yorulup diğer günler yan gelip yatıyoruz.

    Teşekkür ederim güzel yorumun için.

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  28. Duygum, güzel kızım,

    Hayırlı olsun bloğun canım.
    Ben de seninle gurur duyuyorum.
    İyi ki varsın iyi ki hayatımdasın meleğim.
    İzin verirsen ben de seni linklerime ekleyebilir miyim, ay pardon ekleyebilir misin?

    Annen

    YanıtlaSil
  29. Hülya'cığım,

    Evet, içindeki bulgurla yapılan köftelere o yörelerde glorik denir. Gari de yine bir ot çeşidi. İsmini bu malzemelerden alan bir çorba.
    Teşekkür ederim güzel sözlerin için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  30. Feyzam,
    Çok teşekkür ederim canım. Ama sizin yaptığınız o muhteşem pastalar beni mest etti. Sizlerin de ellerine sağlık canım.

    Seni ve Nilay'ı çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  31. Gül'cüğüm,

    O çorbayı yapıp bloğuma koyma işini sen düşürdün aklıma. Sen de görüp de fazla bilgi sahibi olmadığını anlayınca anlatmak istedim. İyi ki komşunun verdiği bu çorbayı koymuşsun bloğuna.

    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için canım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  32. Duygu'cuğum,

    Beğenmene sevindim. Çalıştığın için böyle uğraştırıcı yemekleri yapmak zor gelebilir, haklısın.
    İstersen ben sana yaparım, buyur gel birlikte yeriz.
    Kucak dolusu sevgilerimle

    YanıtlaSil
  33. Aybike'ciğim,
    Zor değil de aşure gibi biraz uğraştırıcı. Çok emek verilerek yapılan tüm şeyler gibi çok güzel oluyor.

    Teşekkür ederim canım,

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  34. Pelin'ciğim,

    İstemezsen parça et koymayabilirsin.Et lezzetini artırıyor. Ama bazen annemin de et yerine kıyma koyduğu da oluyor.O şekilde de güzel oluyor.

    Çok teşekkür ederim yorumun için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  35. Melek'ciğim,
    Zahmetli ama çok besleyici ve doyurucu olunca buna değiyor.

    Beğenmene çok sevindim. Çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  36. Çok lezzetli olduğunu düşünüyorum.çokta besleyici.Afiyet olsun.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  37. IŞIL ABLACIĞIM KANDİLİN MÜBAREK OLSUN, DUALARIN, İBADETLERİN KABUL OLSUN İNŞALLAH...

    YanıtlaSil
  38. yusuf-un kuyuda,musa-nın nur dağında yakup-un göz yaşlarında HZ MUHAMMEDİN hıra dağında yaptığı tüm dualar size rehber olsun..hayırlı kandiller

    YanıtlaSil
  39. Canım Işılımm, hayırlı kandiller, güzel yorumun içinde çoooook teşekkürler...İyi tatiller diliyorum bu arada, kocaman öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  40. Hayırlı kandiller canım...

    YanıtlaSil
  41. Mübarek Mevlid kandilini kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.


    Kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  42. Canım,
    Mubarek Mevlüt kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını tüm kalbimle dilerim...Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  43. Ellerin semaya, dillerin duaya, gönüllerin mevlaya yöneldigi bu mübarek geceni kutlar, hayirlara vesile olmasini dilerim.

    Sevgiler

    kelebeklisaniyeler.blogcu.com

    YanıtlaSil
  44. Merhaba,Bizde Bitlisliyiz,annem geçen yıl yaptı bu çorbayı gari otunuda memleketten getirtip kuruttu.Yalnız bu ot kullanılarak yapılacaksa bir püf noktası var annem gari otunu koyduğunda kepçeyi ya da kevgiri kızgın ateşre iyice sıtıp bununla karıştırıyor çorbadan cosss diye ses gelmeli:) gari otunun acısını alırmış,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe