2 Nisan 2008 Çarşamba

ENGİNAR DOLMASI


Ayrılırken kısa bir mola demiştim, ancak İstanbul'a dönüşüm birkaç gün olmasına rağmen evde biriken işler nedeniyle bir türlü bilgisayarın başına oturmak kısmet olamadı. Tatiller güzel de bir de dönüşümüzde bizleri bekleyen yığınla iş olmasa daha da güzel olacak diye düşünüyorum. Bu arada bana güle güle git ve dön diyen bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Ben de hepinizi çok özledim.

Annemle birlikte İzmir'de oturan ve rahatsız olan dayımı ziyarete gitmiştik bu süre içerisinde. İzmir'e daha önceleri pek çok kez gitmeme rağmen özellikle de yazları tatile giderken veya dönerken uğrayıp fazla gezme şansım olmazdı genelde. Ama bu kez Kuşadasında oturan kuzenimin de İzmir'e gelmesiyle gezme şansını yakaladım ve İzmir'i çok ama çok beğendim. Hele ki benim orda bulunduğum süre içinde bütün İzmir'lileri Expo 2015 heyecanı sarmış nereye gitsek o konudan konuşulur olmuştu. Dün yapılan oylama sonucunda bu şansı yitirmiş olamıza ben de çok üzüldüm. İnşallah bir dahaki sefere bu fuar İzmir'de düzenlenir diyorum.
İzmir doğasıyla, tarihiyle, iklimiyle ve özellikle de ilgi alanıma girdiği için yemek ve mutfak kültürüyle çok güzel bir şehir. Hele ki pazarlarında yakın köylerden gelmiş olan tazecik otlar, sebzeler çok güzel kokuyorlardı. İşte yukarıda gördüğünüz enginarlar da onlardan birisi. İstanbul'da bu kadar taze enginar bulma şansı olmadığı için pek yapmadığım bu dolmayı mutfak konusunda çok yetenekli olan kuzenim benim isteğim üzerine yaptı. Harika bir lezzet ve tazelikteydi.Burdan bir kez daha teşekkür ederim Meral'ciğim.

Sözü daha fazla uzatmadan bu yemeğin tarifine geçeyim.

Biz kalabalık bir aile yemeğinde olduğumuz için 10 adet enginar almıştık. Malzemeleri de bu sayıdaki enginarı düşünerek ayarladık.

Malzemeler

1) 10 adet enginar

2) 1 bağ taze soğan

3) 2 demet dereotu

4) 1 demet maydonoz

5) Her bir enginar için 1,5 çorba kaşığı pirinç

6) 4 çorba kaşığı zeytinyağ

7) 3-4 adet limon

Yapılışı

Öncelikle dolmamızın iç harcını hazırlamamız gerekmektedir. Çünkü kesilmiş olan enginarları kararmamaları için fazla bekletmemeliyiz. Bu nedenle yıkanmış pirinç ve ince kıyılmış bütün yeşillikler zeytinyağıyla birlikte bir kaba konur tuzu da ilave edildikten sonra harmanlanır. Arzu ederseniz enginarları saplarıyla birlikte aldıysanız onların da dış kabuklarını soyup içlerini bu harcın içine doğrayabilirsiniz.

Daha sonra büyükçe bir kaba bol su konur ve içine iki adet limon sıkılır.Enginarların dikenli olan uç kısımları keskin bir bıçakla kesilip en dıştaki sert olan kalın yaprakları iki üç sıra elle koparılıp atılır. Kararmaması için de hemen limonlu suya konur. Yine limonlu suyun içindeyken bu kez de en içteki çok küçük yapraklar elle çekerek koparılır ve tüylü kısmı da tatlı kaşığı yardımıyla çıkarılır.Bir yandan da yapraklar dışa doğru çekilerek ortalarının harcı alabileceği şekilde açılır. Pirinçli malzeme enginarların ortalarına doldurulur ve bir tencereye dizilir. Yine enginarların yarısına gelecek şekilde bol limonlu su hazırlanır ve tencereye dökülür. Tencerenin ağzı önce yağlı kağıtla sonra da alüminyum folyo kağıdıyla sıkıca kaplanır ve tencerenin kapağı kapatılır. Kaynayana kadar harlı daha sonra da orta ateşte 1,5 saat kadar pişmeye bırakılır. Sürenin sonuna doğru pişip pişmediği kontrol edilir. Eğer hala daha sertse sıcak su ilave edilebilir. Piştikten sonra yine tencerenin ağzı sıkıca kapalı tutularak soğuması beklenir.Soğuduktan sonra birkaç saat dolapta bekletilen enginar dolmamız servise hazırdır.

Afiyet olsun der ağız tadınızın bozulmamasını dilerim.

2

18 yorum:

  1. Işılcığım, nefis olmuş enginar dolması. Kuzeninin ellerine sağlık.

    Bende Kıbrıs'a gelince öğrendim Enginar dolmasını. Şimdi severek yiyorum :))

    Bu sırada çok geçmiş olsun umarım dayınız bir an önce sağlığına kavuşur.

    sevgiler Işılım.

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  2. Işılım gıymatlım ha geldi ha gelecek derken yine nefis ve sağlıklı bir tarifle geri dönmüşsün..Ellerinize kollarınıza sağlık...

    Hoşgeldin sefa geldin !!!!

    YanıtlaSil
  3. selam ışılcım...dayına geçmiş olsun ...umarım en kısa zamanda saglıgına kavuşur..enginar dolması harika görünüyor.tablo gibi olmuş..ikinizzinde eline saglık canım..sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Işıl evine ve bizlere hoşgeldin...Dayına tekrar geçmiş olsun.
    İzmir'de bende hiç uzun süre kalmadım ...Beğenmiş olmana rahat rahAt gezmene çok sevindim.Expo 2015 için bende çok üzüldüm:( Ama sebepleri de az çok belli ya neyse..

    Dolma nefis gözüküyor..
    Ellerinize sağlık..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Canım Işılımmm, tekrar hoşgeldin :)))
    Öncelikle güzel sözlerine, güzel yorumuna, ve o güzel yüreğineee çok ama çok teşekkür ederim..Bizi çok mutlu ettin inan ki, moral depoladık sayende :))
    Işılcım, dolmanada hayranlığımı dile getirmeden edemiycem,enfes bir görüntü..Başlı başına bir davet yemeği bu..Ellerine sağlık, en kısa zamanda görüşmek dileğiyle,
    Kocaman öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  6. nefis olmuş dolma ay bende bugün zeytinyağlı enginar yaptım hani bezelye havuş patates ...başaka zaman bunu yapacağım

    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Işıl'cığımmm,

    Umarım dayın çok dah iyidir şimdi, geçmişler olsun....

    Canım, enginar biz de hep zeytinyağlı yapılır ve haftada 2 kere tüketilir.. Hep dolmasını denemek isterim, ancak diyet hep mani olur buna:)) Ama bu güzel tarifle denemek isterim, ancak, pirinç yerine bulgurla yapsam nasıl olur sence?

    Ellerine sağlık canım,

    Sımsıcak sevgiler, kocaman öpücükler....

    YanıtlaSil
  8. Kayınvalidem çok yapar enginar dolmasını seninkide çok güzel olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Hoşgeldin Işılcığım, sesini duymak ne güzel. Tatillerin en kötü tarafı eve dönünce toparlama kısmı oluyor haklısın. Kolaylıklar diliyorum.

    Enginar dolması da mmmm nefis görünüyor. Ellerine sağlık.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. ah enginar ah anacim dedim resmen gorunce bu resmi ole ozledimki annemlerde izmirde kim bilir karsilasiriz birgun belkiDE:D ellerin dert gormeye dayina da cok cok gecmisler olsun canim tatil donusu isler birikmis ama halletmissindir :) artik guzel mamalarin devamini bekleriz :)

    YanıtlaSil
  11. ah enginar ah anacim dedim resmen gorunce bu resmi ole ozledimki annemlerde izmirde kim bilir karsilasiriz birgun belkiDE:D ellerin dert gormeye dayina da cok cok gecmisler olsun canim tatil donusu isler birikmis ama halletmissindir :) artik guzel mamalarin devamini bekleriz :)

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Işıl,
    Önce hoş geldin diyeyim.
    Dolma ege usulü olmuş,hepsi çiğden. Kim bilir nasıl lezzetlidir körpecik enginarlar. Afiyet olsun yiyenlere.

    Sevgiyle, Nane Limon

    YanıtlaSil
  13. HOŞGELDİN IŞIL ABLACIĞIM...

    ENGİNAR DOLMASI ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR... BEN HİÇ BU ŞEKİLDE YEMEDİM...

    ALLAH BÜTÜN HASTALARA VE DAYINIZA ŞİFA VERSİN...

    SICACIK SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  14. Işıl Hanım, sadece restoranlarda görüp de "aman ne zahmetli iş" dediğim bir yemek bu. Burada enginar var mı hala bilmiyorum, mevsimi gelince belki çıkar. Ama hiç görmedim. Bulursam enginar aşığı eşime mutlaka yapmak isterim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Işıl hanımcığım hoşgeldin, dayınıza da geçmiş olsun diyorum. zeytinyağlı enginarı çok severim ama dolmasını hiç yemedim. Çok leziz görünüyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. ışılım ben bunu hep gördüm ama ne yedim nede yaptım hani diyorum bigün yapsanda bende yesem:)))) eheheh öpüyorum seni şekerim ellerine sağlık...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. harika olmuş kuzenin eline sağlık bayılırım enginara
    bu arada buluşma ayarladım gelmek istermisin sana çok yakın bir yerde buluşcaz ışıl ablacım

    YanıtlaSil
  18. ben kız meslek lisesinde okuyorum lise 3 öğrencisiyim gıda bölümünde pastacıyım sayfanz hoşuma gitti güzel olmuş tariflerinizde çok hoş ilerideki iyi başarılarınzı dileriz

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe