22 Haziran 2008 Pazar

FINDIKLI KAKAOLU BİSCOTTİ VE YİNE BİR KURTARMA ÇALIŞMASI

Neye niyet neye kısmet...
Geçtiğimiz cuma günü blog dünyasında tanıştığım ve benim için çok özel bir dostum ziyaretime geldi. Sanal ortamda başlayan dostluğumuzu önce telefonlarla sonra da ziyaretlerimizle pekiştirdiğimiz gerçek bir mutfaksever, araştıran, öğrenen ve öğreten yazılarıyla bana ilham veren zarif arkadaşım için, bizim evde de en çok sevilen pasta olan sevgili Zinnur'un (Bizim pastane) tarifiyle Karaorman pastası yapmaya niyetlenmiştim. Kremasındaki şeker miktarının çok az olması ve tabii ki hafif ekşi bir tat veren ''creme fraiche'' ile yapılan bu pastanın sıcak yaz günlerinde bile rahatlıkla yenecek olması ikinci bir tercih nedenimdi. Yine az yağlı kurabiyelerden biri olan Cenk'in fındıklı biscottisinden yola çıkarak daha önce de yapmış olduğum Selanik gevreği ile işin tatlı kısmını bu şekilde tamamlamayı planlamıştım.
Gevreğin ön hazırlığı için kuru yemişleri ve meyveleri (incir reçeli taneleri, portakal kabuğu reçeli, kuru kayısı) doğradım ve bir süzgece alıp şuruplarının süzülmesi için beklemeye bıraktım. Bu arada da pastanın pandispanyasını hazırlamaya başladım. Ancak yumurta ve şeker ikilisini çok iyi çırpıp kabarmasını sağladıktan sonra iş, kuru malzemeleri ilave edip karıştırma faslına geldiğinde iflah olmaz aceleciliğimden ve birkaç işi aynı anda kotarma hevesimden olsa gerek, hamurun söndüğünü ve bu haliyle asla kabarmayacağını anlayınca, 'bu hamuru nasıl değerlendirebilirim?' diye düşünmeye başladım. Birden aklıma bu kakaolu hamuru da kakaolu fındıklı biscottiye çevirme fikri geldi. Gerçi hem gevrek hem biscotti, ikisi de aynı türden kurabiyelerdi ama daha önceleri yapmak istediğim bir lezzet olan kakaolu fındıklı biscottiyi yapma fırsatı da doğduğu için pek de üzülmedim. Cenk'in tarifine dönüp baktığımda içindeki malzemelerin yağ haricinde hemen hemen aynı olduğunu görünce, yağ ve biscotti için gerekli olan un miktarını ilave edip bir de fındık ve parça çikolatalarını da ekleyip pişirdiğimde, ortaya çok lezzetli kurabiyeler çıkmış olması beni çok sevindirdi.
Sanıyorum şimdiye kadar mutfakta yapmış olduğum hataları bir şekilde telafi ediyor olmam ve hatta burda da olduğu gibi çok da lezzetli yeni tariflere ulaşıyor olmam beni mutfakta alabildiğince özgürleştirdiği gibi, mutfaktaki denemelerden hiç korkmamamı da sağladı.
Sevgili Zinnur'un önerisiyle zaman zaman bu türden kurtarma veya değerlendirme çalışmalarına yer vererek mutfaktaki deneyimlerimi sizlerle paylaşmak ve malzeme israfının önüne geçilebileceğini göstermek istedim. Sizlerin de başına gelmiş olan aksilikler ve değerlendirmeleriniz varsa, bunları paylaşırsanız çok mutlu olurum."
Pasta için ikinci kez pandispanya hazırladığımda daha özenle karıştırıp başarılı bir şekilde tamamladım. Bloğumda daha önceleri de fotoğraflarını bir çok kez görmüş olduğunuz Karaorman pastasının tarifi için sevgili Zinnur'u, kakaolu fındıklı biscottinin orijinal tarifi için ise sevgili Cenk'i ziyaret etmenizi öneririm.
Bu fındıklı, meyveli biscottiler (bence selanik gevrekleri) ise asıl niyetlendiğim ve yine de çok beğenerek yenilen kurabiyelerdendi.



Herkese afiyet olsun deyip güzel bir hafta dilerim.

16 yorum:

  1. harika olmuşlar ben kakaoluyuuu istesemmm:)))ellerinize sağlıkkk,inanılmaz lezzetli görünüyorlar.hele bir önceki gönderideki buz kasede dondurmaya deli oldum.bende en kısa zamanda deneyeceğim.
    öpüyorummm çook

    YanıtlaSil
  2. Işıl'cığım,bir takım tatlar denemelerle olmaz mı??Yapa yapa bir bakmışsın ki,usta olmuşsun..Örneğini görüyoruz blogunda canım..Ellerine sağlık,güzel bir fikir ve çalkışma olmuş..Her ikiside çok nefisler..Afiyetler olsun sizlere..

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Zinnur'un ve senin bu kurtarma çalışmalarınız çok hoşuma gidiyor Işıl. Yanlış hatırlamıyorsam, bir kez de eteklenmeyen makaronlardan bir cheesecake tabanı yapmıştın değil mi?

    Karaorman pastasını ve biscottileri misafirin de çok beğenmiştir , eminim. Ben de, ellerine sağlık ve arkadaşlığınız daim olsun diyeyim.

    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  4. ışl'cığım dondurmana hayran kalmıştım.Tam zamanı diye düşünmüş ve bende hemen mutfağa dalmış ve çikolatalı, meyveli ve sade olarak birkaç çeşit yapıp sana imrenmiştim..şimdide sıra buna geldi galiba..sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. neffis olmuşşşş harika görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Böyle güzel kurtarma fikirlerini paylaştığın teşekkürler Işıl Ablacığım... Bizim evde de bir dilim ekmek bile israf edilmez...

    Bazen havuçlar kötü olmaya başlamışsa hemen yemeklik doğrayıp buzluğa koyarım...

    Sanırım herkesin bu tür kurtarma fikirleri vardır mutfağında... Bloglarımız sayesinde paylaşıp öğrenmeye devam...

    Biscottiler nefis görünüyor...

    Ellerine sağlık sıcacık sevgiler♥

    YanıtlaSil
  7. Işıl'cığımmmm,

    Böyle kurtarma çalışmaları olmazsa yeni tarifler çıkmaz ki ortaya ama değil mi:))))
    Dostluğunuz daim olsun, ellerine sağlık,

    Sımsıcak sevgiler, öpüyorum.....

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar,size etkinlik davetiyemi birakiyorum ve katilmaniz umidiyle,sevgilerimle.

    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 26 http://porselendemlik.blogcu.com/http://birdemliksohbet.blogspot.com/ ve http://selmahlc.blogcu.com/tarafından hazırlanmıştır.
    Akşam üstü sohbetine gelen dostlara, Hanımlarla yapılan günlere, Beş çayına gelen misafirlere, Her biri birbirinden lezzetli tarifler,


    MERHABA SEVGİLİ ARKADAŞLARIM,
    30 Haziran 2008 (pazartesi) 13 Temmuz 2008 (pazar) tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 26 Ev Sahibeliğini http://kelebeklisaniyeler.blogspot.com/ Yani ben :) yapacağım.

    Siz sevgili dostlarımı ve Katılmak isteyen herkesi etkinliğimize davet ediyorum.
    Etkinliğimize ve Tarif defterlerimize birbirinden leziz tatlar kazandırmak için birbirimizi daha iyi tanımak ve yeni yeni dostlar edinmek için sizleri etkinliğimize bekliyorum arkadaslar. İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.

    Tariflerinizi hazırladığınızda Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 26; Başlığını yazarak sayfanızda yayınlayıp , tarifinizin hazır olduğuna dair duyurunuzu sayfama yorum bırakarak bildirmenizi rica ediyorum.

    En kısa zamanda sizin sayfanıza geri dönüp tarifi kopyalayıp kendi sayfamda yayınlayacağım.
    Bugünden itibaren davetiyelerinizi göndermeye başlıyorum elimden geldiğince tüm arkadaşlara davetiye göndermeye çalışıyorum atladığım , gözden kaçırdığım arkadaşlarım olursa şimdiden özür diliyorum buradan tekrar söylüyorum herkes davetlidir. Hepinizi etkinliğimize bekliyorum arkadaslar; beni yanlız bırakmayın lutfen.

    Not: Tarifleri pazartesi sabahından itibaren yayınlayacağım. Şimdiden herkese teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Duygu'cuğum,

    Sağol canım, beğenmen beni mutlu etti. Tatilden döndüğümde yapıp seni ziyarete gelirrken de getiririm.
    Buz kase ise gerçekten de çok şık oluyor, denemeni öneririm.

    Ben de seni çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Gül'cüğüm,

    Çok teşekkür ederim.Ustalık olmasa da bu israf etmeme, herşeyi değerlendirme kültürü annemden aldığım bir özellik. Üstelik de ülkemizde ve dünyada onca yoksul ve bir lokmaya muhtaç insan varken bu hataları bir şekilde telafi ederek ben de çok mutlu oluyorum ve bütün arkadaşlarıma öneriyorum.

    Takip ve takdir ettiğin için de ayrıca teşekkür ediyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Münevver'ciğim,

    Sağol güzel ve zarif arkadaşım.
    Evet, doğru hatırlıyorsun. Makaronlar da cheese keke taban olmuşlardı. İnan, bu şekilde kurtardığım, israf etmediğim yiyecekler beni çok daha fazla mutlu ediyor ve daha iç huzuru buluyorum.
    Arkadaşım alçak gönüllülük etmediyse 'pastayı ve biscottileri beğendiğini' söylemişti.Umarım öyledir. Ben de onun bana gelirken getirdiği, fotoğraflayamadığım için bloğumda yayınlayamadığım o enfes limonlu barları çok sevdim.

    Arkadaşlığımıza gelince; ben de daim olmasını canı gönülden istiyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Neriman'cığım,

    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin ve yorumun için.

    Ancak, biliyorsun ki bu son yaptığım bir kurtarma çalışması idi.Tarifi yazmamıştım.
    Tarif için sevgili Cenk'i ziyaret etmeni öneririm.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Ayşe'ciğim, çok teşekkür ederim canım. Sağol

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Aysel'ciğim,

    Çok teşekkür ederim, güzelve destekleyici sözlerin için.
    Ayrıca israfı önleme konusundaki tutumundan dolayı seni kutlarım.

    Burası bir paylaşım yeriyse doğruları da hataları da paylaşalım ki genç arkadaşlarımızın da bu konuda ufkunu açalım diye düşünüyorum.

    Şimdi aklıma geldi. Neden bir etkinlik konusu da bu olmasın.Herkesin katılımıyle çok farklı değerlendirmelerin ortaya çıkacağından eminim.Umarım bu yorumu sırası elen arkadaşlar okurlar da konuya dahil ederler.

    Benden de sana kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Didem'ciğim,

    Sağol canım. Çok haklısın. Sanıyorum bir çok tarif de bu şekillerde ortaya çıkmıştır. Sen de mutfak hatalarını nasıl değerlendirdiğini bir gönderinde paylaşırsan çok faydalanacağımızdan emin olabilirsin.

    Benden de sana kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Huriye'ciğim,

    Katılmayı çok istediğim halde nedense bir türlü yetişemiyorum bu etkinliklere. Şimdi de tatile çıkıyorum. O nedenle lütfen kusura bakma.

    İnşallah dönüşümde daha çok zaman ayırabilirm die düşünüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe