13 Eylül 2008 Cumartesi

İRMİK HELVASI

Son günlerde benden beklenmeyen bu performans için öğrenme işini inada bindirdiğimi düşünenler olabilir. Tamam, bu doğru, siz sevgili arkadaşlarımdan aldığım moral beni çok mutlu etti, bloğumu daha sık güncelleme isteği doğurdu.

Ancak bunlar kadar memnun eden ve yapar yapmaz güncellememi sağlayan bir şey de yukarıda gördüğünüz irmik helvası.

Cenk bloğunda yayınladığından beri gidip gelip bakıyordum bu helvaya. Çünkü yoğunlaştırılmış şekerli süt ile yaptığım bütün yiyecekler başta da karamelleştirilmiş hali, yerken biraz suçluluk hissi verse de yine de beni çok mutlu ediyordu. Yalnız beni tek düşündüren konu evdeki sütlerin şekersiz oluşuydu. (Lait concentre non sucre) Şekerlisine göre daha akıcı kıvama sahip olduğu için acaba helva çok ıslak mı olur, tane tane dökülmez mi diye endişeleniyordum. En sonunda, bu kadar endişeye gerek yok, yap ve gör felsefesine ayak uydurarak dün akşam denedim. Ve mutlu sona ulaştım. Süt ile yapılanlara göre (daha önceleri süt ve su karışımı kullanarak yapardım) çok daha lezzetli, karamel tadında ve yiyenlerin de çok beğendikleri bir helva oldu.

Bu sütün ülkemize ve hemen ulaşabileceğimiz market raflarına gelmesi için süt ürünleri üreticilerine seslenmek gerektiği düşüncesindeyim. Bundan sonra evde bu süt yoksa irmik helvası yapar mıyım bilemiyorum?

Tarifi verirken kendi değişikliklerimi ve bilmek isteyen arkadaşlar için normal süt ile yapılan irmik helvası malzemelerini de bulacaksınız.


Malzeme listesi

1) 250 gr irmik ( 1+ 1/3 su bardağı)
2) 80 gr tereyağı + 2 yemek kaşığı ayçiçek veya kanola yağı
3) 1/4 su bardağı çam fıstığı (ben ceviz kullandım)
4) 1 kutu (400 gr.) yoğunlaştırılmış şekerli süt (sweetened condensed milk)
5) 1+ 1/4 su bardağı kaynar su
6) İstediğiniz kadar dondurma

Yapılışı

1) Orta boy kapaklı bir tencereye yağları koyup eritin.
2) Başka bir kaba şekerli sütü ve kaynar suyu koyup orta ısıda kaynamayacak ancak sıcak kalacak şekilde bekletin.(Elimdeki yoğunlaştırılmış süt şekerli olmadığı için ben bu aşamada irmik ile aynı oranda yani 250 gr. şekeri bu sütün içine ilave ettim ve erittim)
3) Teflon bir tavaya fıstıkları koyup (ben ceviz kullandım) kavurun.
4) İrmiği eriyen yağın içine ilave edip kısık ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak rengi dönene kadar (30 dakika) kavurun.
5) Kavurma işinin sonunda sütlü karışımı bir süzgeçten geçirerek irmiklerin üzerine boşaltın. (Dikkat edin çünkü bu işi yaparken etrafa sıçrayabilir). Bir iki defa kaşıkla çevirdikten sonra tencerenin ağzını kapatıp kısık ateşte 10-15 dakika pişmeye bırakın.
6) Suyunu çektikten sonra ocağı kapatın ve tencerenin üzerine kağıt havlu sererek kapağını koyup demlenmeye bırakın.
7) Fıstıkların yarısını helvanın içine ilave edip, yarısını da servis de kullanmak üzere ayırun. Demlenen helvayı tahta kaşıkla karıştırarak tane tane olmasını sağlayın. Kaselere paylaştırarak Cenk'in yaptığı gibi Maraş dondurmasıyla ya da bizim gibi Moda'nın meşhur dondurmacısı Ali Usta'nın bademli dondurmasıyla veya karamelle servis yapın.
8) Kaselerde servis yapabileceğiniz gibi şekilli kalıplara bastırarak da farklı bir sunum yakalayabilirsiniz.

İrmik helvasını, yoğunlaştırılmış şekerli süt olmadan ben de aynı işlemleri takip ederek yapıyorum. Ancak malzeme miktarları biraz farklılık gösteriyor.

Şöyle ki;
250 gr. irmik
125 gr. tereyağ ve zeytinyağ karışımı (100 gr. tereyağ +25 gr. zeytinyağ)
250 gr. toz şeker (biraz daha tatlı sevenler 300 gr.a çıkarabilirler)
300 ml. veya helvanızı biraz daha yapışık kıvamda isterseniz 350 ml. süt ve su karışımı
1/2 su bardağı ceviz (Çam fıstığı yerine genelde ceviz kullanıyorum)

Afiyet olsun...

18 yorum:

  1. AY ISIL ABLA!!!..... BEN COK SEVERIM IRMIK HELVASINI...... ELLERINIZE SAGLIK.......BASKA DA BIRSEY DEMIYORUM... ANLAYIN BENDE YARATTIĞI DUYGUYU.... HEMEN BU AKŞAM YAPSAM MI NE....... :))

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık oh ne güzel olmuş

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Canımcım harika görünüyor.Ellerine sağlık.Çok çok öpüyorum canım.sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Işılımmm enfes görünüyor helva, valla kalorili falan ama çok lezzetli çook..Güzel ellerin dert görmesin..
    Öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  5. amanınnnn ışılım harika olmuş elciklerine sağlık.....pek canım istedi şimdi banada yap banadaaa bende isterim bende:))) öpüyorum sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Off offf ablacim bu kadar mi guzel gorunur masallah sana eee tabi marifetli eller konusunca boyle guzel olur tabii,harika,ellerine saglik,opuyorum ve guzel bir hafta geçirmen dilegiyle...sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Işıl'cığım,öyle güzel görünüyorki irmik helvası,çok çekti..))Sunumun ise ayrı bir renk katmış helvaya..Ellerine sağlık tatlı arkadaşım..))Afiyetler olsun sizlere!!


    Hayırlı iftarlarınız olsun Işıl'cığım..


    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  8. Cok güzel görünüyor,sunumda harika olmus.Tatlida irmik helvasi olunca daha ne olsun.Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  9. Helvayı Cenk'in sayfasında görünce de çok beğenmiştim, şimdi de çok beğendim...

    Yoğunlaştırılmış süt yıllar önce bize 1 kutu gelmişti ne yapacağımızı bilemediğimiz için uzuuuun süre dolapta bekledi en sonunda da son kullanma tarihi doldu ve maalesef çöpe gitti...

    Bu tarifleri gördükçe hep hatırlarım...

    Ellerine sağlık Işıl Ablacığım...

    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  10. Nesrin'ciğim,
    Teşekkür ederim canım. Un helvasına göre daha kolay ve daha az yağ içerdiği için tavsiye ederim.

    Görüşmek üzere, sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Aylin'ciğim çok teşekkür ederim.



    İlker'ciğim, sağol canım.
    Senin de yeni dükkanını bir de burdan kutlamak isterim. Hayırlı olsun.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Feyza'cığım,

    'Kim korkar hain kurt'tan der gibi ben de kim korkar senede bir iki kez böylesine güzel helvadan deyip yapmıştım.

    Sağol güzel kalpli arkadaşım.
    Seni çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Gönül'cüğüm,

    Gel, şu karamelleştiilmiş sütler bitmeden hemen yapayım sanada canım.

    Seni çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Huriye'ciğim,

    Sağol canım, çok teşekkür ederim güzel iltifatların için.

    Yorumlarımı yanıtlamakta çok geciktim ancak bilgisayarımız bozuk. Geçici olarak edindiğim bir dizüstü bilgisayardan yazıyorum bunları.

    Ben de sana güzel bir hafta diliyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Gül'cüğüm,
    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin ve sıcaklığın için.
    Sen kekleri, muffinleri öyle güzel şekilli kalıplarda pişiriyosun ki bizleri özendiriyosun.

    Helvanın menşei biliyorsun ki Cenk.
    Ben de burdan ona teşekkür ediyorum bu güzel lezzetle bizleri buluşturduğu için.

    Ben de sana hayırlı ramazanlar dilerim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Yaren'ciğim,

    Çok teşekkür ederim canım.

    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. Aysel'ciğim,
    Teşekkür ederim canım.
    Çok haklısın söylediklerinde. Ben de pek çok ürünü blogcu arkadaşlarım sayesinde öğrendim.
    Nerden bilecektin ki bu sütten neler yapılabilr. Ama bundan sonra herhalde ziyan olmayacak şeylerin başında gelecektir değil mi?

    Eğer denemek istersen (Nane Limon)
    sevgili Münevver ev yapımı karamelleştirilmiş süt yapmıştı.Bloğunu ziyaret ettiğinde çok detaylı anlattığını göreceksin. Çok istenirse yapılmayacak bir şey değil. Ne dersin?

    Güzel bir hafta diliyorum.

    Sevgilrimle

    YanıtlaSil
  18. Nefis bir görüntü ,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe