15 Ekim 2008 Çarşamba

İSVEÇ KÖFTESİ



Bloğum olup da yazmaya başlarken ağırlığı pasta ve tatlılara vereceğimi düşünmememe rağmen geriye dönüp de baktığımda ağırlığın bunlardan yana olmasını tamamen tesadüflere bağlıyorum. Tabii bunda ev halkının tatlıları çok sevmesinin de rolü var ama insana "sizin evinizde sadece bunlar mı pişiyor" dedirtecek türden değiller. (Şimdi işin en zor kısmına geldim galiba, neyi nereye nasıl bağlayacağım bakalım)

Üç yıl önce sevgili Hatice'nin bloğunda(Portakal Ağacı) görüp hemen denediğim bu köfteler bizim evde çok sevilince sık sık yapar oldum. Arşivimde yayın sırası bekleyen bu tarifi en son ağustos ayında yapmıştım. Biliyorsunuz, İkea mağazasının ülkemizde meşhur ettiği bu köfteler insanlarımız tarafından çok sevildi. Çünkü her İkea ziyaretimizde lokanta kısmı diğer reyonlara göre çok daha kalabalık, sanki insanlar oraya yemek yemeye gidiyor gibiler. İşte bizim de ilk kez orada tattığımız bu köfteleri çocuklar çok sevince ben de nasıl yapılıyor diye düşünürken o günlerde Haticenin bloğunda bu tarifi yayınlaması beni çok mutlu etmişti. Şimdi ne zaman tatlı, taze lor bulursam ilk yaptıklarım arasında yer alır.

Yalnız şunu da belirtmeliyim ki; Çocuklar ve eşim köftelerin İkea'da yedikleriyle aynı lezzette ,ancak yine Hatice'nin tarifiyle yaptığım sosunda o lezzeti yakalayamadığımı söylediler. Bir iki denemede onları memnun edemeyince ben de çareyi orada paketler içinde satılan (bu tür hazır gıdaları kullanmayı hiç istememe rağmen) toz halindeki sosu almakta buldum. Yine çok memnun kalmasalar da tadının biraz daha İkeada yediklerine benzediğini söylüyorlar.


Tarifin orijinali Portakal Ağacı'nda olmakla beraber ben de her an elimin altında olsun diyerek günlüğüme yazmak istedim. Mutfak ve yemek konusunda en eski blogculardan biri olarak mutfağıma kazandırdığı bu lezzetten dolayı sevgili Hatice'ye çok teşekkür ederim.

Malzemeler

1) 500 gr kıyma

2) 1 kuru soğan, robotta kıyılmış (ben rendeliyorum)

3) 1 su bardağı tuzsuz lor

4)3 yemek kaşığı süt

5) 2 dilim bayat ekmek içi

6) 1,5 tatlı kaşığı tuz

7) 1/2 tatlı kaşığı yenibahar + 1/2 tatlı kaşığı kimyon + 1 çay kaşığı karabiber

8) 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Sosu için gerekli malzemeler

1) 2 yemek kaşığı sirke

2) 2 yemek kaşığı un

3) 2 su bardağı et suyu

Yapılışı

Lorun içine sütü ilave edip çatalla iyice ezin, gerekirse biraz daha süt ilave edebilirsiniz. Sonra diğer malzemeleri de ilave edip yoğurun. Cevizden biraz daha küçük toplar yapıp dolapta 1 saat kadar bekletin.

Sıvıyağ konmuş teflon tavada sallayarak her tarafı pişene kadar kızartın.

Sosu için ise; tavadaki yağı ve köfte kırıntılarını süzün ve tavanın içine sirkeyi ilave edip neredeyse uçana kadar pişirin. Sonra unu ilave edin ve rengi biraz dönene kadar karıştırın.

En son et suyunu da ilave edip hafif suluca bir sos haline gelene dek pişirin.

İster köftelerin üzerine isterseniz de tabağın yanına koyup servis yapın.


Afiyet olsun.





30 yorum:

  1. değişik bir köfteymiş aldım tarifi ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ankara'ya açılsaydı ikea, biz de tadabilirdik bu lezzeti :)
    Paylaşımın için teşekkürler hemenn deniycem, ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. sevgili ışıl,
    ikea daki isveç köftelerini biz de aldık evde yaptık. gerçekten çok lezzetli. bize köfte ve toz sosun yanında bir de _frambuazlıydı sanırım_ bir reçel sattılar. Bunu da köfteyle yiyeceksiniz diye:) Onu hiç yiyemedik. Bilemiyorum bu reçelle de yiyen var mıydı? Yoksa bizi kandırdılar mı?:) Tarife bakılırsa birebir isveç köfteleri olmuş. ellerine sağlık. sevgiyle,

    YanıtlaSil
  4. Işılcığım,
    Sen tavsiye ettikten sonra İkea'ya ilk gidişimde yemiştim. Karnım mı toktu ya da diğer reyondaki tatlılarda mı aklım kalmıştı bilemiyorum ama nedense ben pek beğenmemiştim o zaman bir de çok fazla gelmişti porsiyon bitirememiştim. Tadı tatlı gibiydi sanki falan filan.

    Şimdi senin tarifte hemen malzemelere baktım şeker var mı diye, yok. Bence İkeadakinden çok çok lezzetlidir bu köfteler, görüntüsünden belli zaten.

    Ellerine sağlık arkadaşım.

    Sevgiler,
    Öpücükler...

    YanıtlaSil
  5. Çok değişik ve hoş bir lezzet.
    Çok güzel sunum yapmışsınız.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. yaaaa bayılıyorum ikeanın köftelerine..hatta utanmasam tabağıda yalayacaktım :) hele almondy kekleri nefis nefisssss :)

    ikea evimizin + midemizin herseyi :)))

    YanıtlaSil
  7. Biz İstanbul!a her gidişimizde İsveç köftesi yeriz.Bayılırım bu köfteye hemen yapacağım.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ışıl,

    Banada değişik geldi bu köfteler.Denemek istiyorum.Evde samsundan gelen tuzsuz lorda var yapabilirim.
    Görüntüde güzel iştah açıcı.Ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlık,mutlaka deneyeceğim,çok lezzetli bir köfte severek yiyoruz,bakalım nasıl olacak,denedikten sonra bloguma da yazmak isterim,izninizle tabi,sevgiyle...
    www.yenimutfak.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. ikeanın idda ettiği sayıda olmamış tabaktakiler:)))

    daha çok bunlar tam benlik:)

    ben köfte çok severim bıkmadan yiyebilirim ve nerde pişerse pişsin köfte kokusunu hemen alırım,köfte delisi lafını üzerime alabilirim:)
    bu yüzden bunları hala deneyememek kötü,evde yapmalıyım bende senin gibi ama oradada denemeliyim.

    YanıtlaSil
  11. Hande'ciğim,

    Evet, içindeki lor ve yenibahar bildiğimizden daha farklı bir tat veriyor bu köfteye.

    Denediğinde bizlerle paylaşırsan çok sevinirim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Eda'cığım,

    Senin ufaklığa somon yediremiyoruz ama belki bu köfteleri sevdirebiliriz ne dersin?

    Bence İsveçliler senin bu sesini duyup yakın zamanda Ankarada
    da bir mağaza açacaklardır diye düşünüyorum.
    Ama sen onlardan önce deneyip tadına bakabilirsin.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Ayşegül'cüğüm,
    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

    Evet, biliyorum İkea'da pişmiş olarak paketler halinde sattıklarının yanında bu reçeli de öneriyorlar. Sanıyorum Lingonbery reçeliydi.
    Ben o paketlerden hiç almadım ama o reçeli, bizim kültürümüze yabancı olduğunu düşündüğüm meyvenin tadına bakmak amacıyla bir kez almıştım. Biz reçeli kahvaltılarda yemiştik.
    Ben de yakıştıramam reçelin yanına köfteyi. Uzak doğu mutfaklarında da vardır tatlı etler, tavuklar filan ama biz de o tür yiyecekleri hiç yiyemiyoruz. Alışma meselesi herhalde diye düşünüyorum.
    Denediğinde fikrini söylersen memnun olurum

    YanıtlaSil
  14. Burçin'ciğim,

    Hay allah, yoksa senin köftenin yanına o reçelden mi koymuşlardı.
    Çünkü lingonbery reçeli ile önerdiklerini biliyorum.

    Şimdi eşime de sordum (çünkü lokantada satın alma işlerini genelde o yapıyor)bankoda var mı o reçelden, gördün mü diye.Hani belki karışmıştır diye düşündüm. O da olmadığını söyledi. Nasıl olmuş olabilr ki?

    İstersen bir de evde deneyip
    fikrini söylersen sevinirim. En azından daha çok içine sineceğini biliyorum.

    Ben de seni çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Fatoş'cuğum,

    Ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

    Beğenmene memnun oldum,

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Gökçe'ciğim,

    İlk yediklerinde benim çocuklarda aynı şeyi söylemişlerdi. Ama şimdi evde sıkça yaptığımdan bu tür şeyler duymuyorum.

    O keklerden hiç almadım, ama sen öneriyorsan ilk gittiğimde unutmam da alırım inşallah.

    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. Ayşegül'cüğüm,

    Ziyaretin için çok teşekkür ederim.

    Denediğinde fikrini söylersen mutlu olurum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  18. Hadiye'ciğim,

    Samsundan gelen lorla kimbilir ne kadar güzel olur. Ben de Bodrumdan dönerken aldıklarımla yapmıştım. Çünkü buralarda o lezzette lor bulmak biraz sor veya ben bilmiyorum.

    Denediğinde haber verirsen memnun olurum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Gülay'cığım,

    Çok teşekkür ederim.
    Tabi ki; deneyip fikrini de söylersen çok memnun olurum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  20. Zeynebim,

    Söyle bakayım,İkea kaç tane köfte veriyor bir porsiyonda.
    Sen gel, ben sana istedğin, hatta yeter dediğin kadar vereyim.

    Canım, güzel, tussuz bir lor bulduğunda dene, seveceğine inanıyorum. Senin vaktin yoksa anneciğinden rica et.O senin için seve seve yapar biliyorum. Yeter ki taze güzel lor bulalım.

    Seni çok öpüyorum.
    Kucak dolusu sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
  21. Işılcığım bu harika bir şey....
    bizde daima ikeada tercihlerimiz arasında bulundururuz bu güzelliği.
    tatlı lor nereye girerse harika bir lezzet bırakıyor zaten.
    (tıpkı benim sakızlı lorlu kurabiyem gibi )

    ellerinize sağlık ..çok hoşş.
    sevgiler..iyi tatiller

    YanıtlaSil
  22. Işıl bende bu tarifi çok merak ediyordum.Sunumu çok şık olmuş,ellerine sağlık..Büyük jüride geçerli not vermişse tamamdır o zaman..
    Ellerine sağlık..

    Güzel bir pazar günü diliyorum..

    YanıtlaSil
  23. Işıl abla arkadaşlık ödülleri yazımı okuyabilirmisin, sen de varsın :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Işıl'cığım,

    Ellerine sağlık.Lorlu köfte hiç yememiştim. Güzel bir lezzeti olduğu kesin. Denemem lazım :)

    Sana arkadaşlık ödülüm var.Bloguma uğrayıp alırsan sevinirim.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. sevgili bayanlar,sizlere isvec stockholmden yaziyorum.
    yazilarin hepsini olmasada bir cogunu okudum, bende sizler gibi dusunuyordum,bu ulkeye gelmeden önce,ve sizlere anlatmayi istedim buradaki kulturu..evet isvecte bu köfteleri 8-10 adet bir tabaga koyarlar yaninda da patates puresi vardir.bunun uzerine et sosunu dökerler ve iki corba kasigi kadar da lingong marmelatiy la servis yaparlar...lingonun da turkcesi yabanmersini dir.yani bunun marmelati yenir bu köftelerle...ben sahsen hic prova yapmadim marmelatli olarak,...sevgiler hepinize...

    YanıtlaSil
  26. merak ettiklerinizi bana yazabilirsiniz.. cunku ben de servis bransindayim burada cafe´ isletmekteyim, ,hatta bir aralar, istanbul´da bir isvec cafesi acmayi bile cok dusunmustum .

    YanıtlaSil
  27. Değişik bir köfte tarifi bir kenara not ettim.Ne yapayım diğe düşündüyüm bir gün denemeyi düşünüyorum.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  28. Yaa çok canım çekti ama lor yok yerine beyaz peynir koysam olmaz mı ki?

    YanıtlaSil
  29. Sevgili fragilis,

    Çok üzgünüm ama olacağını sanmıyorum. Beyaz peynir lora göre daha yağlıdır ve kızartılırken eriyeceğini düşünüyorum.
    Ama evinizde süt varsa sütü kestirerek lor peyniri elde edebilirsiniz.
    Umarım denediğinizde aynı sonucu alabilirsiniz.
    Kolaylıklar dilerim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  30. blogger olmanın en güzel taraflarından biri sanırım seneler önce yaptığınız post için seneler sonra dua almak (: dün iftarda kurtarıcım oldu, dualarım size geldi :)

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe