11 Ocak 2009 Pazar

Z.YAĞLI PIRASA VE YER ELMASI










Her iki sebze de çocukluğuma dair anılarım arasında yer almasa da şimdi en çok sevdiğim sebzelerin arasında. Çok küçük yaşlarda doğulu bir aileye gelin olan annem de onların yemek ve adetlerini uyguladığından olsa gerek bu tür sebzeleri pek bilmez ve pişirmezdi. Daha sonraları pişirdiği pırasayı da tadını bilmeden soğan kokuyor diye reddettiğim günleri hatırlıyorum. Herhalde o zaman damak zevklerimiz mi tam gelişmemiş veya gençlikten kaynaklanan herşeye itiraz hakkımızı mı kullanıyorduk bilemiyorum. Bunları yazmamın sebebi; dün kızım ilk kez bu pırasadan yiyip tadını da beğendiğini söyleyince "herşeyin bir zamanı varmış, bazen ısrarlarımız işe yaramadığı gibi ters sonuçlar da doğurabiliyor" düşüncesiyle gelişti.
Yer elmasının tadına henüz bakmadı ama inanıyorum ki bir gün onu da severek yiyecek. Benim de yer elması ile tanışıklığım pek eskilere gitmiyor. Evimize hiç girmemiş olan bu yemeği taa ki bir arkadaşımın evinde yiyip de çok beğenene kadar.
Her ikisi de çok faydalı olan bu sebzelerin en sık pişirilme şekli de zeytinyağlı olanlarıdır. Pırasayı kavurup üzerine de yumurta kırarak yemeyi çok sevsek , zaman zaman böreklerde kullansak ,dolmasını zahmetinden dolayı arada bir yapsak da zeytinyağlısının da yeri bir başkadır.
Kızım artık yemeye de başladı ya belki kendisi de ilerde yapmak ister diye düşünerek bu iki yemeğin tarifi olsun istedim günlüğümde.
Malzemeler
1) 1 kg. pırasa
2) 2 adet havuç
3) 1 veya 2 adet soğan
4) 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
5) 1 tatlı kaşığı şeker
6) 1,5 çorba kaşığı pirinç
7) Yarım limon suyu
Tuz
Yapılışı
Hemen hemen pek çok yemeği çalışırken ki alışkanlığımdan ve pratikliğinden dolayı düdüklü tencerede pişirmeyi seviyorum. Zamandan, enerjiden ve en önemlisi de çok az su ile piştiğinden dolayı lezzetinin daha iyi olduğunu düşünerek düdüklü tencereye yağı ve yemeklik doğradığım soğanları ilave edip çok az kavuruyorum.(bazen hiç kavurmadan hepsini çiğ olarak yaptığım da oluyor)Sonra doğranmış havuçları ve yıkandıktan sonra kesilmiş pırasaları da ilave edip biraz daha çevirip üzerine pirinci, tuzunu, şekerini ve yarım limon suyunu ilave ediyorum. En son yarım su bardağı kadar da suyu ekleyip tencereyi kapatıyorum. Buharı çıkmaya başladıktan sonra orta ateşte 3 dakika pişiriyorum ve ocağı kapatıyorum. Tüm zeytinyağlılar gibi eğer vaktim varsa yemeği tencereden hemen boşaltmıyor, orada soğuttuktan sonra servis kabına boşaltıyorum.

Yer elmasını da yine aynı şekilde pişiriyorum İçine kullandığım malzemeler aynı olmakla beraber tek farkı daha çabuk pişmesi. O nedenle ocağı daha erken (iki dakika sonra) kapatıyorum ve yine tencerede soğuttuktan sonra servis kabına boşaltıyorum.
Ağız tadıyla, sağlıklı günler dilerim.
Afiyet olsun...










27 yorum:

  1. Her ikiside nefis görünüyor.Yer elmasini hic bu sekil tüketmemistim.
    Ellerinize saglik.....

    YanıtlaSil
  2. selam.her iki harika tarifide çok severim ve sıkcada yaparım.nefis görünüyor canım ellerine saglık...sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Her iki yemeği yapış şeklimiz ayni Işıl. Tek fark, yerelmasına ben bir sap da ince doğradıgım pırasayı ekliyorum.

    Görünüş çok güzel.

    Kestanelerine baktım. Ama hala denemeyi yapamadım. Dolapta duruyor kestaneler. Bugün belki yapabilirim.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık harika gözüküyorlar
    "Kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik. Fakat bu arada çok basit bir sanatı unuttuk. İnsan gibi yaşamayı." Martin Luther .BARIŞ DOLU GÜNLER DİLİYORUM,SEVGİLER

    YanıtlaSil
  5. slm
    ikisinide severim ellerine sağlık cnm
    iyi bir hafta dilerim
    öptüm

    YanıtlaSil
  6. İkisi de birbirinden güzel ve renkli görünüyor... Ellerine sağlık Işıl Ablacığım... Yer elmasını bende uzun zamandır yemiyorum (Çocukken annem bir-iki sefer pişirmişti)... Sevip sevmediğimi bile hatırlamıyorum... En iyisi deneyip görmek :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Pırasaya bayılırım.. yer elması ile ben de henüz tanışmadım :)
    Senin tabaklar tam bir görsel şölen olmuş ama.. ben bu tabakları uzuun uzun seyreder, sonra yerim :)
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Elma Şekeri,

    Teşekkür ederim.
    Şimdi de ben merak ettim. Çiğ olarak yemenin dışında farklı bir şekilde pişiriyorsan ve paylaşırsan bir şey daha öğrenmiş olurum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Hülya,

    Çok teşekkür ederim.


    Papatya 68,

    Etkinliğiniz bol paylaşımlı, güzelbir etkinlik olsun. İnşallah, yetiştirebilirsem katılmayı ben de çok isterim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Münevver'ciğim,
    Beğendiğine sevindim.
    Yer elmasına pırasa eklemeyi hiç düşünmemiştim. Ama güzel bir fikir.
    Egeliler özellikle de Bodrumda pırasanın yanında bir dal da kereviz koyarak satarlar. O şekilde ikisini birlikte pişiriyordum.Bunu da deneyeceğim.

    Denediğinde kestanelerle ilgili düşünceni de bilmek isterim.

    Benden de sevgiler arkadaşım.

    YanıtlaSil
  11. Esra,

    Beğenmene sevindim, çok teşekkür ederim.

    Martin Luther çok haklı söylemiş.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Hande'ciğim,

    Çok teşekkür ederim.

    Ben de sana güzel ve bol paylaşımlı bir hafta dilerim.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  13. Aysel'ciğim,

    Çocuklarımıza ısrar ederken, kendimizin de o günlerden geçtiğini unutuyoruz çok zaman.
    Ben yer elmasının tadını bilmediğim için yemiyordum. Çok sağlıklı, midevi bir sebze olduğunu öğrenince şartlı refleks olarak daha da bir sever oldum.
    Eminim ki, şimdi yersen sen de seveceksindir.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Eda'cığım,

    Çok mutlu ettin beni güzel sözlerinle.
    Her ikisi de çok faydalı ve leziz zeytinyağlılar. Denediğinde umarım sen de beğenirsin yer elmasını.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  15. Işıl abla'cım
    ellerine sağlık.ben yer elmasını hiç pişirmedim.Ama bir denemek istiyorum.Senin tarifinle deneyeceğim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Nefis olmuşlar, ellerine sağlık, çok sıkça yapmadığım lezzetler ama tesadüf bu hafta sonu ben de pişirdim, ama henüz tatmadık.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Ayşegül'cüğüm,

    Antalyada çok daha güzel ve tazecik yer elmaları vardır. Onlarla pişince daha da güzel olur diyorum.
    Umarım sen de seversin.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  18. Özlem,

    Çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.

    Sizlere de afiyetler olsun.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  19. Şu anda her tür sebzeyi yiyebilecek haldeyim Işıl'cığım. Sebzeye aş eriyorum desem yalan olmaz!

    YanıtlaSil
  20. Bende aynı kültürle büyüdüm,zeytinyağlı bizim evde de pek pişmez.Yeni yeni annemde alıştı..Benim eşim Arnavut onlarında sofrasında hep zeytinyağlı vardır... Bende çok bocalıyorum..
    Yer elmasını çok küçük yaşlarda bir kere yemiştim daha sonra unutuldu gitti..Lezzetini bile unuttum,tekrar denemek lazım...Allahtan zeytinyağlı pırasayı çok severim:)
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  21. her ikiside harika olmuş ışıl ablacım ellerine sağlık..yer elmasını hiç almadımda denemedimde yemedimde..denk gelirsem alıp denicem..sevgilerimle kocaman öpüyorum

    YanıtlaSil
  22. UZUN ZAMAN OLDU BLOG BLOG DOLAŞMAYALI...ÖZLEMİŞİM...SENİDE ÖZLEMİŞİM...UZUN ZAMAN SONRA GEÇEN HAFTA SONU YAPTIĞIM BOL EKŞİLİ PIRASAYI DA :)

    YanıtlaSil
  23. Işıl'cığım,her ikiside çok nefis görünüyor..Bizde aynı şekilde pişiririz..Fakat yer elmasının benden başka seven yoktur evde..
    Çocukken hepimizde bu tür sorunları yaşadık canım..Ben halende yaşamaktayım..))


    Ellerine sağlık canım..Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  24. harika goruntu ısıl ablacım ellerine saglık sen yemek değil sanat icra ediyorsun :))

    YanıtlaSil
  25. yer elması hiç alışık olmadığımız bir şey...ben hep pazarda görüp nasıl kullanılacağını bilmiyordum..
    sizde nefis görünüyor..denemek lazım...ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  26. yer elması hiç alışık olmadığımız bir şey...ben hep pazarda görüp nasıl kullanılacağını bilmiyordum..
    sizde nefis görünüyor..denemek lazım...ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe