5 Mart 2009 Perşembe

TİRAMİSU

Bir önceki iletimde gelecek olan tarifin tiramisu olduğunu söylediğim için aradan bir hafta geçmesine rağmen araya başka bir tarif girsin istemedim. Dünyaca ünlü bir tatlı olan tiramisunun İtalya'ya özgü mascorpon peyniri ile yapıldığını hemen herkes bilir. İthal olarak ülkemizde zor bulunan, bulunsa da fiyatının yüksekliğinden dolayı pek rağbet edemediğimiz bu peynirle yapılan örneğini Fransada bir İtalyan lokantasında yediğimde çok çok beğenmiştim. Bizlerin mascorpon yerine labne peyniri kullanarak yaptığımız pastalarla uzak yakın hiç bir ilgisi olmadığını söyleyebilirim. Labne peynirlilere göre çok daha lezzetli, labnedeki o hafif ekşiliğin olmadığı, köpük köpük adeta ağızda eriyen bu krema ile yapılan tarifi sizlerle de paylaşmak istedim.

Uzun araştırmalardan sonra sadece yemekleri değil Fransa ile ilgili yazdığı yazılarla da dikkatimi çeken David Lebovitz 'in tarifini uygulamaya karar verdim.

Benim Fransa'dan getirdiğim bu peyniri "biz nerden bulacağız" diye yakındığınızı duyar gibi oluyorum. Tarif araştırmalarım sırasında çok eski bir Mutfak dergisinde bu peynirin bulunmadığı yerlerde mascorpon yerine %50 kremayla %50 kaymağı karıştırarak kullanabileceğimiz uyarısını görüp aklıma yatınca belki denemek istersiniz diye düşündüm. Son kullanma tarihlerinden dolayı önceliği mascorpon ile yapılanlara vermiş olsam da bittiğinde ilk yapacağım tarif bu malzemelerle yapılan tiramisu olacaktır.
Kedi dili bisküvilerini de evde yapmaya kalkınca epey vaktimi alan bu tatlı için malzemeler çok fazla olmamakla birlikte tadı orada yediklerimizi aratmayacak lezzetteydi.




Malzemeler
1) 1/2 bardak (cup ölçüsü) espresso (oda ısısında)
2) 2 yemek kaşığı siyah rom
3) 1 yemek kaşığı konyak
4) 2 büyük yumurta (oda ısısında)
5) Bir fiske tuz
6) 7 yemek kaşığı (90 gr) şeker
7) 250 gr mascorpon peyniri
8) 70 gr kedi dili bisküvisi
9)Üzeri için kakao veya arzu edilirse kuvertür çikolata rendesi
Yapılışı
1) Tarife göre espresso, rom ve konyak bir kapta karıştırılır ve karışımın alkol tadına bakılarak az gelirse biraz daha ilave edilir. Ben espresso, rom ve kahve likörüne ilaveten bir tatlı kaşığı granül kahve ekleyerek hazırladım.
2) 2 yumurtanın beyazı bir fiske tuz ile bir çırpma kabında mikserle çırpılmaya başlanır. Yumuşak köpükler oluşunca şekerin yarısı (45 gr) yavaş yavaş ilave edilerek çırpmaya devam edilir ve kar haline getirilir.
3) Başka bir kapta yumurta sarıları ve kalan şeker mikserle açık sarı renk alana kadar yaklaşık 3 dakika çırpılır.
4) Mascorpon peyniri de başka bir kapta spatula veya tahta bir kaşıkla yumuşayıncaya kadar karıştırılır. Yumuşamış olan mascorpona yumurta sarıları ilave edilerek homojen bir karışım olması sağlanır. (Kesinlikle mikser kullanmayın) Bütünleşmiş olan bu karışıma bu kez de kar haline gelmiş olan yumurta akları 3 kerede katlama yöntemi ile köpükleri söndürülmeden ilave edilir. (Not: Bu aşamada test edip tadına baktığımda yediklerime göre daha yoğun olduğunu düşünerek bir yumurta akını daha kar haline getirip ilave ettiğimde istediğim tadı yakaladığımı gördüm)
5) Servis kaplarına önce birer kaşık bu kremadan konur. Daha sonra kedi dili bisküvileri espressolu karışıma batırılıp yumuşayınca fazla suyu süzülerek kremanın üzerine bir veya iki tane konur. Tekrar krema ve tekrar kedidili bisküvisinden sonra en üstü krema ile kaplanır.
Dolapta en az dört saat veya bir gün bekletildikten sonra servisten hemen önce üzerlerine kakao veya çikolata rendesi serpilir.
Yukarıda da dediğim gibi mascorpon peyniri yerine yarı yarıya karıştırdığınız kaymak ve krema ile yapılabileceğini öğrenmiş olmam bu tarifi paylaşma nedenim oldu. Denemeye değer bir tarif olacağını düşünüyorum.
Afiyet olsun.

28 yorum:

  1. ablacım beklıyorum tarıfı;)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Isil, tiramisu kadar onu susleyen makaron yarilarina da kaydi gozum. Ne zamandir makaronlu pastalar yapmak istiyorum ben de. Cok guzel duruyor tatlilarin. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  3. Sabırsızlıkla tarifi bekliyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Işıl bizim yaptıklarımız çakma tiramisu zaten :) Bu nefis olmuş,orjinal tarifi ile bende denemek isterim..
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Bende sabırsızlandım Işıl'cığım..Bu arada Paris sana çok yaramış bilesin..))


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Işılcım muhteşem görünüyor ellerine
    sağlık tarifi bekliyorum sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. İşyerindeyim, canım nasıl istedi o tiramisudan anlatamam.
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. vallahi şu güzelimmm MAKARONLARI ellerinden tattım ya IŞILcığım, artık ne gammm ... nede keder bana :)))
    Tiramisu ise bencede bu hali ile kesinlikle denenmeli.
    ellerine sağlık.
    güzel gün için çokk teşekkürler ediyorum.
    SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  9. Fidan'cığım,

    Tarifi ekledim.
    Denediğinde umarım memnun kalırsın.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Zinnur'cuğum,

    Çok teşekkür ederim. Senin beğenilerini duymak beni çok mutlu ediyor.
    Makaronlar ise benim başımın tatlı belaları. Bir keresinde çok güzel oluyorlarsa diğerinde facia olabiliyor.
    Dün ilk olarak fıstıklı makaronları Fransız bir blogcunun tarifi üzerine İtalyan merengi kullanarak yaptım. "Bekletin" diye bir not olmadığı için bekletmeden fırına koyduğumda hepsi çatladı.Sanıyorum burdaki hata buydu.Ama olsun, Edison gibi her denemede bir şeyler öğreniyorum.
    Daha sonra yine senin tarifinle yaptığım bademli ve fıstıkllar ise güzel oldular.
    Evet, uzun zamandır bloğunda makaron fotoğrafı görmeyince ben de meraklanmaya başlamıştım hani.
    Yeni tariflerini merakla bekliyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Müjde'ciğim,

    Tarif sıcağı sıcağna yayında.
    Umarım çok bekletmemişimdir.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  12. Pelin,
    Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman çelebi dendiği gibi, maskorponun olmadığı yerde biz de ona tiramisu demişiz işte.
    Maskorpon yerine kaymak ve krema ile deneyebilirsin. Ben de şu elimdekiler bitsin hemen deneyeceğim.
    Çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Gül,

    Tarifi yazdım.
    Evet, Paris bana her anlamda çok yaradı. Tadına baktığım, aklımın kaldığı yiyeceklerle bir kaç kilo daha ağırlaşmış olarak geri döndüm.
    Allah sonumu hayır eylesin.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  14. Derya'cığım,

    Çok teşekkür ederim. Denediğinde umarım sen de beğenirsin.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Hülya,
    Teşekkür ederim.
    Ah şurdan ikram etmek mümkün olabilse.
    Son kalan bir taneyi de sana verirdim.
    Çok zor bir tarif değil ama çalışanlar için vakit dar biliyorum. Ama belki hafta sonu programına alabilirsin.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  16. Nuray'cığım,

    Afiyet olsun canım.Beğendiysen ne mutlu bana.

    Asıl ben sana çok teşekkür ederim.
    Sıcak, dost, titiz ev sahipliğin, onca, yapma bir şey diyen ısrarıma rağmen yaptığın nefis şeylerle birlikte bu güzel gün için.

    Benden de çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Geçenlerde neti altüst ettim, tüm orjinal tarifler sizinki gibiydi. Tadının süper olduğundan eminim de çiğ yumurta olayına bir çare bulamaz mıyız orjinal güzellikte bir tiramisu yemek için?

    YanıtlaSil
  18. Esra,

    Bu konuyu ben de çok araştırdım. Ama maalesef bütün tarifler çiğ yumurtadan yapılıyordu.
    Yanlış hatırlamıyorsam
    Zinnur'un bir yazısında 60 dereceye kadar benmari tekniği ile çırpılan yumurtaların biraz daha gönül rahatlığı ile yenilebileceğini okumuştum. Bu seferlik tarife sadık kalmak adına bu yöntemi kullanmadım ama bir sonrakinde öyle denemeyi düşünüyorum ben de. Tabi ne kadar sağlıklı olacağı konusu yine hep aklımda. Yumurtaları alırken de biraz daha hassas davranarak huzurla yiyebiliriz diye düşünüyorum. Başka bir yöntem de aklıma gelmiyor. Sen bulduğunda paylaşırsan sevinirim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Elinize sağlık Işıl hanımcım .Bu tarifi bende deneyeceğim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Hmmmm bugün ben de tiramisu yediiiim! (Tabii ki içerim Işıl'cığım, yeter ki sen iste)

    YanıtlaSil
  21. Borçlarimizdan, ceza ve günahlarimizdan kurtulmak için bu gece dua edelim.. Allah affeden ve bagislayandir, unutmayalim.. Eller semaya kalkip, yürekler bir atinca bu gece, gözler sevinç yaslariyla dolacak.. Kandiliniz mübarek, dualariniz kabul olsun!

    YanıtlaSil
  22. Dünya kadınlar günün ve kandilin mübarek olsun Işıl'cığım.Dualarının gerçekleşmesi dileğimle...

    Ellerine sağlık.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. HAYIRLI KANDİLLER CANIM.
    KADINLAR GÜNÜN KUTLU OLSUN.
    ÇOK SEVGİLER.İYİ HAFTALAR.

    YanıtlaSil
  24. CANIMCIM SEN YAPARSINDA GÜZEL OLMAZMI.TARİFİN GERÇEKTEN ORJİNAL VE SÜPER GÖRÜNÜYOR.,AMA ŞU ÇİĞ YUMURTA OLMASA:(((ÇOK ÇOK ÖPTÜM CANIM.SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  25. Gecikmeli olarak kandilini kutluyorum Işıl'cığım..


    Güzel ve verimli bir hafta diliyorum..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. macaronu becersem onu kullanacak cok yer var aslında ışıl ablacım ama sanırım becermek kısmını atlatamamadım :(

    harika bir tiramisu oldugunu soylemeden gecemeyeceğim.. harika otesi hatta..tamam aslına sadık ve macaronlarla suslenmiş :) ee tabi ustanın eli farklı oluyor :)

    öpüyorum cok

    YanıtlaSil
  27. elinize sağlık,mükemmel görünüyor,ben de labne peynirinin o ekşiliğini sevmem tatlılarda,krema ve kaymak çok iyi fikir , teşekkürler,sevgiler

    YanıtlaSil
  28. aaa pişti olmuşuz
    nefis olmuş seninkilerde
    önerin için sağol deneyeceğim
    ellerine sağlık
    sıcacık sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe