Yaz aylarının, en güzel, kıpkırmızı, olgun domatesleriyle yaptığım bu domates çorbasını da çocuklarım çok seviyorlar. Salça ile yapılanlara göre çok daha lezzetli ve ekşi tadı benim de hoşuma gidiyor.
Pek çok yemek kitabında ve tarifte bu çorba domates salçası ile yapılıyor. Belki ev salçası ile yapıldığında bu çorbada olması gereken domates lezzeti ve ekşiliği yakalanabilir mi bilmiyorum ama konserve olarak satılan salçalarla bunun mümkün olmadığını deneyerek gördüm. Denemek adına salça ile yaptığımda, başta oğlum olmak üzere "anne bu çorba olmamış, değişik bir tarif mi uyguladın" demeleri de bu düşüncemi doğrular nitelikteydi.
İşte bu nedenle sadece bu çorbayı yapabilmek için her yaz derin dondurucuya bolca, olgun ve hafif ekşi domateslerden koyuyorum. Hem de sadece yıkayarak, doğrama, pişirme zahmetlerine girmeden; torbalara bile koymadan.
Hazırlanması salça ile yapılana göre biraz daha zahmetli görünse de lezzet olarak çok farklı olduğunu denediğinizde göreceksiniz.
Sözü daha fazla uzatmadan tarife geçeyim.
Malzemeler
1)6-7 adet orta boy kırmızı, olgun domates (ben dondurucumdaki son domatesleri kullandım)
2) 2 litre su + et suyu (1/2 lt. daha önceden hazırladığım dondurduğum et suyunu kullandım)
3) 3-4 çorba kaşığı tepeleme un (Un miktarını çorbayı nasıl sevdiğinize bağlı olarak ayarlayın)
4) 1 çorba kaşığı zeytinyağ
5) 1,5 su bardağı süt veya yarım bardak süt kreması
Yapılışı
1) Domatesleri donmuş halde düdüklü tencereye koyun ve üzerine suyunu da ilave ederek 5-6 dakika pişirin.
2) Buharı boşaldıktan sonra tencereyi açın ve sıcakken tel süzgeçten geçirin (Biraz zahmetlice ve oyalayıcı kısım burası)
3) Unu, bir kaşık yağda, pembeleşip kokusu çıkana kadar kavurun ve biraz su ile kıvamı incelttikten sonra domates suyunun içine ilave edin. Sürekli karıştırarak pişirmeye alın. Koyulaşıp, kaynamaya başlayınca et suyunu da ilave edin. Bir iki dakika daha kaynadıktan sonra krema veya sütü ilave edin. Bundan sonra fazla kaynamamasına özen gösterin, çünkü krema veya süt kesilebilir. En son tuz ve karabiberini ekleyip ocağı kapatın. Servis sırasında üzerine taze kaşar peyniri yerine eski kaşar peyniri serperseniz, taze peynirin erimesinden kaynaklanan yemede zorluk çıkaran o nahoş görüntüler olmayacaktır.
Burada, özellikle de çalışanların işini kolaylaştıracak bir iki püf noktasını da paylaşayım istiyorum.
Vaktiniz olduğunda, yağsız olarak kavurduğunuz unu soğuduktan sonra naylon torbaya koyup dolapta saklarsanız bu tür meyaneli çorbalarda işiniz kolaylaşacağı gibi zamandan da kazanacaksınız.
Önceden hazırlamış ve dondurmuş olduğunuz et veya kemik suları ile yaptığınız çorbalar ve pilavlar çok daha lezzetli olacağı gibi , size; yemeklerinizi daha az yağla pişirme olanağı da sağlayacaktır. Tabi, et veya kemik suyunun üzerinde biriken yağları atmanız koşuluyla.
CIZLAMA
Bir önceki iletimde kurs arkadaşım sevgili Sultan'ın mutfağıma kazandırdığı bu nefis tariften söz etmiştim. Çok severek yediğim ,göçmenlere ait olan bu tarifi hem kayıt altına alayım hem de sizlerle de paylaşayım istedim.
Önceden ısıtılmış sıcak fırında, üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.
Sultancığımın elinden ilk kez yediğimde hamur aralarına girmiş olan malzemeleri çok nefis bir lor peyniri diye düşünmüştüm. Pamuk gibi yumuşacık dokusu ve mis gibi kokan bu lezzetle beni tanıştırdığın için çok teşekkür ederim Sultan'cığım. Ellerine sağlık.
Herkese afiyet olsun.
Işıl hanımcım ben aç karnına bakıyorum şu an ,güya diyetteyim.Ama birazdan diyet kalmayacak.Bu ne güzel tarif böyle.ELLERİNE SAĞLIK CANIM
YanıtlaSilIşıl Ablacığım,ellerine sağlık.Domates çorbası bizim küçük beyin favorisidir.
YanıtlaSilCızlama ise muhteşem görünüyor,ağzımın suyu aktı desem yeridir.:))
Sevgiler...
domates çorbana hayranlıkla baktım.. arık mevsim domateslerini adeta gözler oldum :(
YanıtlaSilçok güzel olmuş ışılcığım.. hele cızlama oda çok hoşşş.....
afiyetler olsun hepinize canım..
sevgiyle öpüyorum.
Cızlama harika görünüyor Işıl'cığım. Ben de oldum olası domates çorbacı olmadım, muhtemelen restoranlardaki lezzetsiz çorbalar yüzündendir.
YanıtlaSilIşıl cızlama gerçekten çok güzel gözüküyor.Çayın yanına pek yakışır...Domates çorbasını ben çok severim.Yarın akşam için hemen yapacağım.Canım çekti şimdi:)
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Sevgiler..
Domtates çorbasına bayılırım hele bir de üstünde kıtır ekmekleri varsa... Cızlama da harika görünüyor... Karnım tok ama olsa itiraz etmezdim... Ellerinize sağlık Işıl Abla... Sevgiyle kalın...
YanıtlaSilIşılcım ellerine sağlık çorbayı bende
YanıtlaSilçok severim.Kremayla sunum muhteşem senin elinden her lezzet farklı bir güzellik kazanıyor.Kocaman sevgiler..
Gonca'cığım,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
Cızlama değil ama çorbayı dediğim gibi yağ koymadan da sadece yağı alınmış et suyu koyarak diyette de rahatlıkla içebilirsin.
Hem besleyici hem de kalorisi az sıvı gıdalar diyet için çok uygun.
Görüşmek dileklerimle,
Sevgiler,
Ayy bayılırım domates çorbasına Işıl Abla..Ellerine sağlık canım..Cızlamada çok ilgimi çekti doğrusu.Denemem gerekiyor hemen...Öpüyorum cnaım.Sevgiler...
YanıtlaSilMüjde'ciğim,
YanıtlaSilBol domatesli, ekşi tadıyla sevmekte çok haklı Yağız.
Cızlamayla ben de yeni tanıştım ve çok sevdim.
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim canım.
Sevgiler,
Nuray'cığım,
YanıtlaSilArtık domatesler kıpkırmızı renklerine bürünene kadar bekleyeceğiz biz de. Çünkü dondurucumdaki son domatesler de bitti.
Kucak dolusu sevgilerimle,
Tijen'ciğim,
YanıtlaSilÇok haklısın, lokantalarda da genellikle salçayla yapıldığından benim de tercihlerim arasında değildir.
Olgun domateslerden yapıldığında o ekşi lezzeti beğeneceğini umuyorum.
Cızlamayla tanışıklığım çok yeni olmasına rağmen ben de çok sevdim.
Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
Sevgilerimle,
Pelin'ciğim,
YanıtlaSilÇaya, sabah kahvaltısına çok iyi bir seçenek.
Teşekkür ederim canım.
Sevgilerimle,
Aysel'ciğim,
YanıtlaSilBen de meyaneli çorbalarda kıtır ekmeği çok severim, nasılsa o gün yapmamışım. Bayat ekmekler için de en pratik çözüm olurlar.
Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
Çok çok sevgiler,
Derya'cığım,
YanıtlaSilBu güzel sözlerinle beni çok utandırıyorsun vallahi.
Çok çok teşekkür ederim, sağol canım.
Sevgilerimle,
İlker'ciğim,
YanıtlaSilSenin canın çeker de ben yapmaz mıyım. Ay! unuttum ama son domateslerdi onlar. Bir iki ay sonra bollaşıp, ekşiliklerine kavuştular mı hemen yaparım.
Çok teşekkür ederim tatlım.
Efe, bebiş nasıl, iyiler mi?
Çok öpüyorum seni.
BAYILIRIM DOMATES ÇORBASINA CIZLAMAYI İSE İLK KEZ DUYUYIRUM İKİSİDE ENFES GÖRÜNÜYOR BAYILDIM ELLRİNE SAĞLIK...
YanıtlaSildomates çorbası kışın bizim evin de en sevilen çorbasıdır..cızlama ise degişik ve lezzetli bir tarif..ellerine saglık canım.sevgiler.
YanıtlaSilIşıl Hanım öncelikle verdiğiniz püf noktaları için teşekkürler. Unu kavurup saklamak akıllıca zira her seferinde insanın ocak başında beklemesi zor oluyor. Domates çorbasını ben de salça ile sevmem ve domatesin çekirdeklerini mutlaka çıkarırım. Nefis görünüyor gerçekten bu likopen deposu çorba. Cızlama tarifi için de çok teşekkürler Sultn Hanıma, mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilSevgilerimi bıraktım,
Esra
isil ablacim corba bizim evden de hic eksik olmaz
YanıtlaSilama nedense bana domates corbasi hep yapilisi zor bir corba olarak gelmistir ...
seninki nefis gorunuyor
cizlama dersen ayri bir lezzetli gorunuyor
ellerin dert gormsein
kocaman selamlar...
www.yenitadlar.blogcu.com
merhabalar, ellerinize saglik hersey icin.. sorum> cizlamada kullandiginiz yas mayanin gr olarak ne kadarlik bir paket Turkiyede . Ben Amerikadayim o yuzden tam bilmek istedim gr i. Ayrica acaba normal kuru maya da kullanilabilinir mi bu tarifte. yapimi cok kolay geldi , denemek isterim en yakin zamanda. Bir de un miktari acaba alabildigince mi kullaniyoruz. sanirim miktari atlamissinzi yazmayi, yoksa ben mi gormedim:)Tsekkur ediyorum size simdiden, iyi gunler diliyorum. Sevgilerimle,
YanıtlaSilTulay !!
Didem,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, beğendiğine sevindim.
Sevgiler,
Hülya,
YanıtlaSilDomates çorbasını sen nasıl yapıyorsun bilmiyorum ama istersen bir de bu şekilde, domatesle dene derim.
Sonra da görüşlerini paylaşırsan sevinirm.
Çok sevgiler,
Esra'cığım,
YanıtlaSilBenim gibi mutfakta çok kalınca insan sürekli pratik çözümler üretiyor.Bu kavrulmuş un bana zamandan kazandırıyor.
Ben de sizlerin bu tür pratik çözümlerinizden faydalanmak isterim.
Salça ile yapılan domates çorbaları tatlı oluyor ve domates tadını almayınca da pek sevilmiyor bizim evde..
Süzgeçten geçince de hiç bir kabuk ve çekirdek kalmıyor zaten.
Yemeklerimi beğenmen ve yapma arzun beni çok mutlu ediyor.
Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
Sevgilerimle,
Nurcan'cığım,
YanıtlaSilGördüğün gibi, pek zorluğu yok. Sen de benim yaptığım gibi unu önceden kavurup saklarsan işin daha da kolaylaşır.
Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
Sevgiler,
Tülay'cığım,
YanıtlaSilSorunu yanıtlamakta geciktiğim için özür dilerim. Bütün gün dışarıdaydık. Henüz geldim eve.
Çok haklısın, unu ve miktarını yazmayı unutmuşum. Alabildiğince un demem gerekirdi.(Unu,ölçmeden eklediğim için üzüldüm şimdi)
Kullandığım mayanın paketi 42 gr.dı Ben onun yarısını kullandım.
Tabi, kuru maya ile de yapılır. 1 çorba kaşığı dolusu kuru maya yeterlidir diye düşünüyorum.
İltifatların için çok teşekkür ederim, umarım sen de beğenirsin.
Sevgilerimle,
Sevgilerimle,
Isil'cigim,
YanıtlaSilHarika bir tarif, ellerine saglik. Yutkunarak bakiyorum su an:))
Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle.
Çok nefis görünüyorlar hele de cızlama...Hamur işine bayılırım.
YanıtlaSilSevgiler
domates çorbası bizim evde favoridir nerdeyse hergün yapsam bıkmazlar nefis görünüyor cızlamaya gelince şahane nediyeyim felaket çekici benim favorim:)))))ellerinize sağlık,sevgiler....
YanıtlaSilEfendim sizi de ödül işine karıştırdık. Bilginiz olsun. Sevgiler...
YanıtlaSilDomates çorbasını çok severim..Buna rağmen evde hiç yapılmaz..))Fakat cızlamada kaldı aklım..Harika görünüyor..Belki denerim bende Işıl'cığım..Ellerine,gönlüne sağlık..
YanıtlaSilSevgiler..
Her ikisi de sahane olmus, hele o cizlamaya bittimmmm. Ellerine saglik canim. Sevgilerimle.
YanıtlaSilmerhaba ben blogunuzu yeni tanıdım : ben de sizinle aynı dertten (kilo verememekten )muzdarip bir bayanım.yemek yapmaya değil ama yemeye ve tatlılara çok düşkünüm.bir şey belirtmek isterim.cızlama diye verdiğiniz hamurişinin asıl adı dızmana dır.göçmenlere aittir sevgili babaanneciğim çok güzel yapar. onu yormaktan çekinmesem her gittiğimde yaptırırım.üstüne çiğ kaymak dökerler.öyle pişer.sonra bala veya pekmeze banarak yenir. özellikle pancar pekmezine.neyse ağzım sulandı bile .mutlu ve huzurlu günler dilerim.
YanıtlaSil