19 Nisan 2009 Pazar

YEMEKNAME BULUŞMASI VE EVDE YOĞURT-TEREYAĞ YAPIMI

Yemekname buluşması


Sevgili Devletşah'ın yayın hayatımıza getirdiği yeniliklerden birisi olan Yemekname dergisini ilk sayısından beri zevkle okuyor, böyle bir dergide yazan ve emeği geçen arkadaşlarımı da çok merak ediyordum. O nedenle, sevgili Devletşah'ın düzenlediği bu daveti sevinerek kabul ettim.

Cumartesi günkü Yemekname'nin ilk toplantısına katılmak ve yazarlarıyla tanışıp, sohbet etmek benim için çok güzeldi.
Ayşem(Peteçe'den Notlar) dışında daha öncesinde bizzat tanıştığım kimse olmasa da sevgili Devletşah, Gül Fatma, Elif, Handem, Müge Cerman, Nilay(Mutfak Sırları), Berrin (Gıda Güncesi), Serra ve daha sonra aramıza katılan yine Yemekname yazarlarından Işıl ve eşinin sımsıcak dostluk ve sohbetleriyle kendimi ortamda hiç yabancı hissetmedim.

Ortamımızı daha sıcak yapan Ayşem'in minik oğluşu Batuhandı. Öyle sevimli, güler yüzlü ve hareketliydi ki nöbeti sırayla devralan herkes bir süre sonra pes etse de o hiç durmadan kendi kendine oyunlar buluyor, hopluyor, zıplıyor, düşüyor, kalkıyor, gıkı çıkmıyor, top oyunlarının her türlüsünü biliyor (voleybol, futbol, istop) cafede oturan onca insanı kendine hayran bırakıyordu.



Fotoğraflarının yayınlanması konusunda arkadaşlarımın iznini almayı unuttuğum için o gün bana adeta gençlik aşılayan, enerji veren Batuhan'ın fotoğraflarını seçtim (Çocuk sevmeyi çok özlemişim ben).
Böylesine güzel bir gün için önce Devletşah'a sonra da arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.


Şimdi de yoğurt yapımının o günle ne alakası var diyeceksiniz değil mi?
Yemek yazarlarının ve blogcularının buluştuğu bir gün de konuşulan konu yine yemek ve mutfaktı. Sohbet sırasında evde yoğurt ve yağ yaptığımı öğrenen Devletşah, bunu neden bloğunuzda yayınlamıyorsunuz deyince araya zaman girmeden paylaşayım istedim.
Son zamanlarda marketlerde satılan yoğurt ve sütlerle ilgili olarak basında çıkan yazılar beni çok huzursuz ediyor ve çözüm yolları arıyordum. Evime çok uzak olmasına rağmen Feriköy organik pazarındaki köylülerden almak gibi çözümler düşünürken, yaklaşık bir ay önce sevgili Münevverciğimin (Nane ve Limon) tavsiyesi ile tanıştım Silivri'deki Gündönümü çiftliği ile.
Aysun hanım ve eşinin Silivride kurdukları Gündönümü adını verdikleri çiftlikten kapıma kadar bizzat Aysun hanım'ın getirdiği süt, bana yıllardır unuttuğum bu lezzeti içme ve yaptığım yoğurtları,tatlıları yeme fırsatı sunuyor. Üstelik de sürekli veteriner tarafından takipte olan ineklerden temin edilen sütleri içimiz çok rahat olarak içiyoruz .
Fikir Sahibi Damaklar'ın sahibi Defne Koryürek ve Sibel (Sibel'in Kahvesi)bloglarında uzun uzun yer veriyorlar bu süt ve çiftlik hakkında. İsteyen arkadaşlarım onların bloglarından çok daha ayrıntılı bilgilere ulaşacaklardır.

Katkısız ev yapımı yoğurt
1) Çiğ olarak aldığım sütü, kaynama noktasından sonra orta ateşte kepçe ile sürekli karıştırarak hatta kepçeye sütü alıp tepeden tekrar tencereye boşaltıp, karıştırarak 5-6 dakika kaynatıyorum. Taşma ihtimalini gözönünde bulundurarak kesinlikle başından ayrılmıyor, hatta bakışlarımı dahi başka yöne çevirmiyorum.
2) Yoğurdun mayalanması için evin serin olmayan bir ortamına gerekli olan battaniye veya kalın örtüleri serip yerini hazırlıyorum. Yoğurdu yapacağım kap veya kapları üstüne yerleştirip sütün bütün kaymağını da bu kaplara boşaltıyorum.(Çünkü daha sonra bu kaymaklardan tereyağı yapıyorum)
3) En önemli konu mayalanma ısısı. Mutfak termometreniz varsa 47 48 derece arasındaki ısı en ideali. (bu mevsimlere göre değişkenlik gösterebilir) Olmadığı durumlarda serçe parmağınızla test edeceksiniz. Parmağınızı daldırıp 12 'ye kadar saydığınızda dayanabiliyorsanız yoğurdunuzu mayalayabilirsiniz.
4) Önemli bir konuda yoğurdunuzu yaparken kullanacağınız maya. Hazır olarak satılan endüstri tipi yoğurtlarla maya olmuyor. Bulabilirseniz ev yapımı yoğurt, bulamazsanız prebiyotik yoğurtlarla mayalayabilirsiniz. Mayanızı bir tabakta kuvvetlice karıştırın, pütürlükler kalmasın. Koyu bir ayran kıvamında olsun. Mayanız çok soğuksa bir kaşık su veya süt ile ılınmasını sağlayın.
5) Kabınızın büyüklüğüne bağlı olarak her bir kabın içine bir veya iki çorba kaşığı yoğurdu ekleyip, kaymağının dibine çökmesine izin vermeyecek şekilde bir iki karıştırıp kapaklarını tam kapatmadan aralık bırakarak kalın örtülere sarıp sarmalayın.

Sardığınız yoğurtlarınızı 3,5-4 saat sonra açabilirsiniz. Eğer sütün soğukluğundan veya odanın ısısından kaynaklanan bir sorun varsa mayalanma tam gerçekleşmemiş olabilir. Böyleyse, sarıp biraz daha bekletebilirsiniz.
Mayalanan yoğurdunuzu ağzı tamamen açık bir şeklide sarsmadan buzdolabına koyun ve o gün için kullanmayın. Çünkü bekledikçe yoğurdunuz daha sertleşecek ve istenilen kıvama gelecektir.
Burda bir iki püf noktası vereyim. En güzel yoğurtlar çömleklerde yapılanlar oluyor. Eğer varsa
bu tür bir çömlek kullanın. Yoksa da borcam veya yine cam olan başka kaplar en sağlıklısı.
Bir diğer konu da ev yapımı yoğurtlar lezzetli ancak hazır aldıklarımız gibi çok sert olmayan yoğurtlardır.Bölündüklerinde daha hızlı sulanırlar. Mümkünse büyük bir kapta hepsini bir kerede yapmak yerine daha küçük birkaç kapta yaparak, birer öğünlük olarak, sulanmasına meydan vermeden tüketebilirsiniz.



Evde Yayık Tereyağ yapımı
Yoğurtların üzerine koymuş olduğum kaymakların hepsini blendıra koyup yağın daha kısa sürede toplanması için 1 bardak sıcak su biraz da oda ısısındaki suyu ekleyip makinayı çalıştırıyorum. Sürenin sonunda kapağı açıp kontrol ettiğimde, yağlar üstte toplanmamışsa biraz daha çalıştırıp toplanmasını sağlıyorum. Üste çıkmış olan yağları bir kaşıkla toplayıp bir kaseye alıyor, bu kez de buz gibi soğuk su ile yağı bastıra bastıra içindeki ayranlarının çıkması için birkaç kez yıkıyorum. Ayranı çıkmış olan ev yapımı yağımızı kahvaltılarımızda çocuklarımıza afiyetle yedirebiliriz. Tabi blendırda kalan yayık ayranları da benim gibi kolesterol ve lipitleri yüksek olanlar için bulunmaz bir nimet.


Güzel ve ağız tadınızın bol olacağı bir hafta diliyorum.

23 yorum:

  1. Işıl buluşma harika geçmiş,çok mutlu oldum sizin adınıza.Yoğurt ve tereyağ enfes olmuş,ahh keşke ben de bu beceriyi gösterip yapabilsem.Bizim evde çok fazla süt ve yoğurt tüketiliyor.Hergün 1 kilo süt 1 kilo yoğurt yeniliyor. Evin erkeklerin yedikleri içtikleri sadece bunlar çünkü :))
    Bu bilgiler hazine kadar değerli,ellerine sağlık..

    Güzel bir hafta diliyorum..

    YanıtlaSil
  2. Canımmm ne mutlu sana bazı dostları
    yakından tanımış oldun.Muhteşem bir
    gün geçirmişsiniz.Yoğurt ve tereya
    ğa gelince tek kelimeyle muhteşem..
    Ellerine,emeğine sağlık kocaman sev
    giler...

    YanıtlaSil
  3. Evde ben de yoğurt yapıyorum tabi ki daha cıvık oluyor. Ben mayaya bir kaşık bal katıyorum, biraz daha katı oluyor.
    Bilgiler ve püf noktaları için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür az kelime. Segiler en çoğundan

    YanıtlaSil
  5. Işıl Ablacığım ne güzel vakit geçirmişsiniz.İmrendim doğrusu.
    Keşke benim oğlum da evde mayalanmış yoğurtları sevse de ben de hep yapsam ama nafile.:((
    Mutlu haftalar...

    YanıtlaSil
  6. Pelin'ciğim,

    Güzel bir toplantıydı gerçekten de.
    Teşekkür ederim.

    Evde böylesine süt ve yoğurt tüketilmesi onların sağlıklı büyümeleri açısından çok güzel.
    Çok ayrıntılı anlattım hiç denememiş olanları düşünerek. Beceri gerektiren bir şey değil inan, çok rahatlıkla yapabilirsin sen de.
    Ben de sana güzel bir hafta dilerim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. Derya'cığım,

    Teknolojiden yeterince faydalanamayınca yüz yüze görüşme isteği ağır basıyor. O nedenle olsa gerek kim, nerde bir toplantı düzenlerse gitmeye çalışıyorum.

    Benden de sana kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. İpek'ciğim,

    Senin de ellerine sağlık. Gençler bu kültürle büyümedikleri için bilmiyorlar veya zamanları olmadığı için yapamıyorlar. Ama ne güzel senin de yoğurt yapıyor olman.
    Mayaya bal ekleme işini hiç duymamıştım.Paylaştığın için teşekkür ederim. Bu hafta bir tanesini böyle deneyeceğim, farkı sana yazarım.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Benden de sana ve Batu'ya çok çok sevgiler Ayşem'ciğim.
    Batu'nun fotoğrafları günlüğüme renk ve neşe kattı. Bundan emin ol.
    Ne zaman istersen bana bırakabilirsin onu.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Müjde'ciğim,

    Çok teşekkür ederim.
    Belki biraz daha büyüdüğünde sağlıklısının evde yapılan olduğunu anlatırsan deneyebilir.
    Benim oğlum da önce biraz mızıkçılık yaptı ama eve başka yoğurt almayınca mecburen yedi. Hatta şimdi çok seviyor.
    ben de sana güzel bir hafta dilerim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Her yaptığını hakkını vererek yapma özelliğine bayılıyorum... Ne güzel anlatmışsın. Ben de yoğurdu evde yapıyorum aynen senin usulün ile. Bu ara mevsimi olduğu için ve çok daha faydalı olduğu için keçi sütü ile mayalıyorum.
    Ellerine sağlık Işılcığım. Öpüyorum çok.

    YanıtlaSil
  12. Bizde önceden kendi yoğurdumuzu kendimiz yapardık..Şimdilerde unuttuk sanırım..))

    Kaymaklarını değerlendirmen ne güzel olmuş..Ellerine sağlık canım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Merhaba;

    İyi ki geldin de tanışabildik. Dün akşam eşime tereyağı nasıl yapılır onu öğrendim diye anlatıyordum. Bugün yazdığını gördüm çok sevindim. Artık daha rahat yaparım :)

    YanıtlaSil
  14. Marifetli Işılım..
    her parmağından lezzet ve beceri akıyor maşallah.
    bana eski günlerimi hatırlattın GÜLcüğümün dediği gibi..
    her şey evden,
    her şey elden olurdu.
    AFİYET OLSUN CANIM.
    ELLERİNE SAĞLIK.
    ÇOK SEVGİLER

    YanıtlaSil
  15. MERHABALAR,
    maalesef günümüzde hiçbir şeyin tadı yok. teeyağ da bunlardan bir tanesi. tarifiniz için teşekkürler. ancak "yoğurdun üzerine koymuş olduğum kaymak" cümlesini tam anlayamadım. yoğurt yapıldıktan sonra üzerinde oluşan kaymağı mı kastediyorsunuz?
    teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
  16. ısıl hanım tesekkurler.

    bende cok heveslendım.acaba ankara da boyle cıg sut satan yerler varmıdır.bılgı verebılırsenız cok sevınırım.
    gulseren

    YanıtlaSil
  17. BEN DE AYSUN THE SÜTCÜDEN SÜT ALMAYA BAŞLADIM ."DAHA YAĞLİVE YOĞUN SÜT İSTEDİÜİMDE BANA BİR LT.AĞIZ SÜTÜ GÖNDERDİ . NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRDİM.DENEME İÇİN BİR ÇAY BARDAĞI DOLUSU KAYNATTİM , KESİLDİ.NELER YAPABİLİRİM.
    oral

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Oral,
    Cevap için biraz geciktim mi acaba?
    Ağız da denen bu ilk süt çok değerli. İnsanlarda da aynı şey. Bebek doğduktan sonra enzirmesi için anneye verilir ki bebeğin bu ağız (veya kolostrum) sütünü içmesi sağlanır.
    Kesilen bu sütün katılaşan kısmını öyle yiyebileceğiniz gibi, üzerine biraz bal veya pekmez koyarak ta tüketebilirsiniz. Suyunun ise hiç ziyan edilmemesi gerekiyor.Asıl fayda orada imiş. Yapacağınız hamur işlerine (ekmek, poğaça, kek) ekleyip lezzet katabilirsiniz.
    Bildiklerim bu kadar. Umarım işinize yarar.
    Başka bir bilgi bulabilirsem sizi de bilgilendiririm.
    Afiyet olsun.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. bu yazı öyle makbule geçti ki! gündönümünü ararken buldum, oğluma tereyağını da ben yaparsam harika olur gerçekten :) acaba markette satılan organik yoğurtla mayalasam olur mu?

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Tuğçe hanım,
    Ben organik yoğurtla hiç denemedim ancak Aysun hanımdan süt alanların üye olabildiği çiğ süt grubundaki yazışmalarda bazı arkadaşların Tikveşlinin yoğurtlarıyla da mayaladıklarını okuyorum.İsterseniz az miktarda bir sütü organik yoğurtla mayalayın, olmazsa bir kereye mahsus olmak üzere Tikveşliyle deneyin. Çünkü ondan sonra artık kendi ev yoğurdunuzla mayalayacaksınızdır herhalde.
    Yoğurtla ilgili bloga eklemem gereken bazı değişiklikleri de öncelikle burada size bildireyim.
    Önceleri 50-55 derece aralığında mayaladığım yoğurdun biraz kesmikli olduğunu görünce sıcaklığını 47 derecelere kadar düşürdüm. Bir de mayalanma süresi olan 3,5- 4 saati de sıcak bir ortam için 2,5- 3 saate indirince daha katı yoğurtlara sahip oluyorum. Bu bilgileri bir ek olarak iletinin sonuna da ekleyeceğim.
    Başka sormak istediğiniz konular olursa bildiklerimi paylaşmaktan mutlu olacağım.
    Kolay gelsin dileklerimle,
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  21. çok teşekkürler sayenizde yemediğim atmayada kıyamadığım yoğurdumun üstündeki kalın yağ tabakasından çok güzel küçük bir kase tereyağ yaptım ve kendimi çok mutlu hissettim:)

    YanıtlaSil
  22. Tereyağı yapımında sıcak su kaynar su mu demek. Çünkü bir de oda sıcaklığında su ekliyorsunuz yani ikisi karışınca 50-60 derece suyun içine kattığınız kaymakla mı yağ elde ettiniz. Kaymak erimiyor mu? Sıvı yağa donuşmuyor mu? O zaman kasikla toplamak ya da toplammasini sağlamak mümkün mü. Haftada 14 lt. Sut tüketiliyor evimizde ve bu kaymak sorunu basımı ağrıtıyor. Yardımcı olursanız sevinirim:)

    Beyhan

    YanıtlaSil
  23. Çok net bir şekilde tarif ermişsiniz teşekkürler be. De bloglardan bu meşhur sütü öğrenip sipariş verdim inş tutar tereyağım

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe