14 Aralık 2009 Pazartesi

Makaronlar



Bir haftadır makaronla yatıyor, makaronla kalkıyoruz. "-uz" derken Münevver ( Nane Limon) ve ben. Yeni yıl dolayısıyla aylar önce aldığımız bir siparişi yerine getirmek için.

Kâh kendi evlerimizde ayrı ayrı, kâh beraber çalıştık. Son gün birleştirme işi için biraraya geldik ve 400 adet makaronu tamamladık.

Bu aşamaya çok kolay gelmedik elbette. Pişirme aşamasında problem yaşadık. Mutfak ısısının çoğalması nedeniyle birleştirme aşamasında problem yaşadık. Kremalar yumuşadı vs.

Sonuç, fotoğraflarda.
Çikolatalı ve Kahveli








Limonlu ve Fıstıklı










Frambuazlı ve Bademli- Dulche de Lecheli



Biz çok yorulduk; ama, çok da mutlu olduk çalışmaktan.
Azimliyiz, daha da güzel makaronlar yapacağız inşallah.

Görüşlerinizi ve tekliflerinizi bekliyoruz.

Ağız tadınız hep güzel olsun.

32 yorum:

  1. Canımmm hepsi birbirinden harika el
    lerinize emeğinize sağlık.Ben daha
    cesaret edemedim yapmaya.Fıstıklıla
    rı alsam kızmazsın değilmi???Mutlu
    haftalar kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. Fotoğraflar çok güzeller canım..Ama yapım aşamalarını okuyunca ter bastı birden bana..Bu tür uğraşlı işlere hiç kalkışamıyorum..Bir yandan da çok istiyorum..Her güzel lezzetin bir zahmeti var..Ellerinize sağlık,hepsini tamamlayıp teslim etmeniz bile büyük başarı..


    Mutlu haftalar..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. AH Işılımmmm
    bayılırım ben size de
    O zatı muhteremlerede :)))
    Büyüledin beni canımcımmmm.

    YanıtlaSil
  4. Sonsuz emek ve özveri ile ortaya çıkan bu güzelliklerle karşılaşmayı sabırsızlıkla bekliyordum. Muhteşemsiniz!

    Devamını, hep devamını diliyorum.
    Tebrikler...

    YanıtlaSil
  5. Bir kere deneyip sonrasında zor yapım aşamaları nedeni ile hep ertelediğim şeydir makaron yapmak. Ama nasıl severim bilemezsiniz hem yemeyi hem o zerafeti izlemeyi. Siz iki zarif hanım'dan da böylesi güzel makaronlar çıkar tabiiki:)
    her ikinizinde ellerine sağlık diyor, kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum....

    YanıtlaSil
  6. o mutfakta bende olmak istiyoruuummmm. Şakası bir yana yana bayılıyorum makarona. Münevver hanımın fıstıklı makaronunu denemiştim. Tadı hala aklımda. Ama 400 makaron yapmak anlattığınız gibi hiç kolay değil. Ellerini sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Bayılırım makarona. Zinnur sayesinde hayatıma girdi. Şimdiye kadar fıstıklı, çikolatalı, kestaneli ve fındıklı denedim. Hepside muhteşemdi. Limonluyu nasıl yaptınız acaba. Birde bademi yada fıstığı un haline getirmek çok zor benim için. Sırf o yüzden nadiren yapabiliyorum. Sizin bulduğunuz kolay bir yol var mı?

    YanıtlaSil
  8. Ortaya çıkan sonuç mükemmel.Elinize sağlık.Makaron yapmayı benide özendiriyorsun Işıl ablacığım.İkinizde muhteşemsiniz.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Isil, blogunda guzel bir makaron tablosuyla karsilasmayi umuyordum bir zamandir. Ama bu yaptiklariniz benim umdugumun da fevkinde olmus :) Ellerinize saglik. Tecrubelerinizden bahsederseniz bir vakit oldugunda, cok sevinirim. Dilerim bunun devami gelir, kendi atolyenizde yaparsiniz bunlari ve diger birbirinden guzel tatli ve pastalari.
    Ikinize de kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Derya'cığım,
    Tamam, kabul ediyorum biraz zahmetlice ve riskli bir kurabiye bu minikler ancak mutlaka denenmeli diye düşünüyorum.
    Kızmak ne demek; mümkün olsa da hepsinden sana tattırabilsem.
    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Teşekkür ederiz Gülcüğüm.
    Makaronların yapımı zahmetlice bu konuda haklısın. Ama ben ve Münevver de zaten bu tür zahmetli ve yapımı uğraştırıcı şeyleri yapmaktan hep zevk alıyoruz. Önemli olan zoru yapmak diye mi düşünüyoruz nedir bilemiyorum ama başardıktan sonra aldığımız keyif de bir başka oluyor hani.
    Ben de sana güzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  12. Nuray'cığım,
    Münevver de ben de çok teşekkür ederiz.Bu güzel ve içten sözlerin bizim için çok çok değerli, bunu bilesiniz.
    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  13. Burçin'ciğim,
    Başta Zinnur olmak üzere bu makaronları en güzel şekilde yapanlardan biri olarak senden bu övgü dolu sözleri işitmek bizi çok gururlandırdı.
    Sağol güzel arkadaşım. İnşallah daha güzel makaronlar yapacağız.
    Sana da şu telaşlı günlerinde kolaylıklar diliyor sevgilerimizi gönderiyoruz.

    YanıtlaSil
  14. Işıl'cığım, şimdi fotoğraflara bakınca, "bu bir deli cesareti olmalı" dedim. Ama altından kalktık çok şükür.

    Kolay olmadı elbette. Ben, sizin evdeki çalışmalarda bize katlandıkları, hoşgörülü oldukları için çocuklarına ve eşine teşekkür etmek istiyorum.

    İznin olursa yorum yazanlar için de bir seyler yazayım.

    Derya,Gül,Nuray,Zencefil, Boncuk Mutfak'ta, çok teşekkürler cesaretlenirici yorumlarınız için.

    Burçin ve Ufuk, zarif yorumunuz için size de teşekkürler.

    Fatoş Hn, Zinnur bu işe bizi bulaştırdığında, sizi de yorumlardan hatırlıyorum. Makaronu Zinnur'dan sonra ilk yapanlardan biri de sizsiniz.
    Limonluları ben yapmıştım.Uzun zamandır sarı renk için çalışıyorum. Safranla da denedim; ama, biraz zerdeçal kullanarak elde ettiğim rengi daha çok beğendim. Tadında ve kokusunda bir değişiklik yapmadı. Limon kremasına badem unu eklediğim kremayla yapıştırdım.
    Fındık ve badem için Işıl'ın da fikri vardır. Ben kullandığım yöntemi söyleyeyim. Bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyuyoruz biliyorsunuz. Onları düşük ısıda fırınlıyorum biraz. Böylece hem kurumuş oluyorlar, hem de robotta kolayca çekilebiliyorlar.

    Zinnur'cuğum, bu işi başımıza sen sardın. Hepimizin öğretmeni sensin. Güzel dileklerin için teşekkür ederiz.Bu çalışmalar sırasında anladım ki daha çok çalışmak lazım. Bu iş öyle basit bir şey değil kesinlikle. Çok hassas, ayrıca kaprisli kurabiyeler. Kullandığımız iki ayrı fıstıkla, iki ayrı sonuç elde ettik örneğin. Dediğim gibi standarta ulaşmak için daha çok işimiz var.

    Herkese sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Ufuk'cuğum,
    Öncelikle çok teşekkür ederiz bu güzel, bizi onurlandıran sözlerin için.
    Ama ben biliyorum ki sen istesen neler yapmazsın. O çok emek vererek yaptığın modellemeli pastalarından sonra makaronlar hiç de zor şeyler değiller. Belki ilk bir iki denemede istediğin sonucu alamayabilirsin, ancak daha sonrasında elin alıştığında hiç de zor olmadığını sen de göreceksin.Tabii yüzde yüz sonuç almak gibi bir durum bunca tecrübelerimize rağmen bizde de pek mümkün olamayabiliyor bazen.Ama biz hiç yılmadan devam ediyoruz.
    Tekrar teşekkür eder, biz de sana kucak dolusu sevgilerimizi göndeririz.

    YanıtlaSil
  16. Aman allahım hepsi birbirinden güzel... Bu güzel yorgunluğa değmiş Işıl Ablacığım, ellerinize kollarınıza sağlık...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Funda Hanım,
    Neden olmasın, belki bir gün makaron günü ilan eder, bizim evde makaronların alalarını yaparız.
    Sizinle Tijen'le buluştuğumuz gün tanışmıştık galiba değil mi?
    Afiyetler olsun.
    Haklısınız, 400 makaron yapmak pek kolay değil, ancak birbirimize verdiğimiz moral ve güçle altından kalktık.
    Çok teşekkür ederiz nazik sözleriniz için.
    Sevgilerimizle,

    YanıtlaSil
  18. Fatoş hanım,
    Evet, benim de hayatıma Zinnur'un tarifiyle girdi bu minik sevimli kurabiyeler.
    Münevver sorularınıza yanıt verdi.
    Benim badem ununu nasıl elde ettiğime gelince; önceleri az miktarlarda yaptığımda ben de Münevver gibi yapıyordum. Ancak bu kadar çok miktardaki makaron için öğütülmüş badem unu kullandık. Yoksa başetmek imkansızdı. Hafif nemli bulduğumuz bademleri yine düşük ısılı fırında biraz kurutunca robotta çekmesi kolay oldu.

    Umarım bu bilgiler işinize yarar.
    Sevgilerimizle,

    YanıtlaSil
  19. Gonca'cığım,
    Çok teşekkür ederim bu güzel sözlerin için.
    Denemeden bilemezsin ki, mutlaka denemeni öneririm.Yemesinden daha zevkli pişirmesi.
    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  20. Zinnur'cuğum,
    Münevver'inde dediği gibi bu işi senden öğrendik ve bizi ne kadar uğraştırsa da bu minik kaprisli kurabiyelerin yapımından da o kadar zevk alıyoruz.Her ikimizin de zor işlerin altına girme, zoru kotarma gibi tutkusu bizi bir araya getiriyor sanırım. Tabi bir de azmimiz. Her tepsiyi fırına verdikten sonra karşısına geçip, gelişmeleri heyecanla beklemek bile ayrı bir zevkti benim için. Neyse ki alnımızın akıyla bu işin üstesinden geldik.
    Tecrübelerimizden öğrendiğimiz bir şey var ki; bademin veya fıstığın kesinlikle nemli olmaması gerekiyor. Senin de dediğin gibi fırının ısısı,turbo ayarında
    pişirlmesi havadaki nem, herşey herşey çok etkili istenilen özellikte kurabiye yapmakta.
    Bu güzel ve içten dileklerin için teşekkür ederiz. İnşallah diyelim, belki günün birinde olur.
    Bizden de kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Zinnur'cuğum,
    Münevver'inde dediği gibi bu işi senden öğrendik ve bizi ne kadar uğraştırsa da bu minik kaprisli kurabiyelerin yapımından da o kadar zevk alıyoruz.Her ikimizin de zor işlerin altına girme, zoru kotarma gibi tutkusu bizi bir araya getiriyor sanırım. Tabi bir de azmimiz. Her tepsiyi fırına verdikten sonra karşısına geçip, gelişmeleri heyecanla beklemek bile ayrı bir zevkti benim için. Neyse ki alnımızın akıyla bu işin üstesinden geldik.
    Tecrübelerimizden öğrendiğimiz bir şey var ki; bademin veya fıstığın kesinlikle nemli olmaması gerekiyor. Senin de dediğin gibi fırının ısısı,turbo ayarında
    pişirlmesi havadaki nem, herşey herşey çok etkili istenilen özellikte kurabiye yapmakta.
    Bu güzel ve içten dileklerin için teşekkür ederiz. İnşallah diyelim, belki günün birinde olur.
    Bizden de kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. Bol kazançlarınız olsun Işılcığım.Tijen buluşmasındaki makaron lezzeti hala damağımda.Harika bir başarı bu,tebrikler ikinize...

    YanıtlaSil
  23. Becerikli Arkadaşım Merhaba ;
    http://birseninmutfagi.com
    Ve
    http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Tarafından 15 aralık 2009 ve 15 ocak 2010 tarihleri arasında KEK KALIBI KULLANILARAK HAZIRLANAN TARİFLER YARIŞMASI yapılacaktır.
    Hazırlamış olduğumuz tarifleri görselliğine önem vererek yayınlayıp tarifinide sitenizde yayınlamanız şarttır.Kekinizin resmini ve tarifini http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ sitemizde yayınlanacaktır.
    16 ocak 2010 - 1 subat 2010 tarihleri arasında oylama yapılacaktır.
    1 subat saat 14:00 de birinci açıklanıp hediye olarak SOFT BOWL KEK KALIPLARI gönderilecektir.
    Bu yazıyı okuyan tüm site sahipleri DAVETLİDİR....

    SİTEMDEKİ BANNER KODUMUZUDA SİTENE EKLERSEN SEVİNİRİM…

    YanıtlaSil
  24. Işıl gözlerime inanamadım,bu kadar makaron yapılmış ve teslim edilmiş.. harikasınız,emeklerinize sağlık.. daha çok sipariş diliyorum..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. Isılcıgım bence makaron yapmak hakikaten marifet isi. Sizi tebrik ediyorum. Ben iki kez denedim ikisinin de sonu hüsran :) Ben de kırk yılda bir hazır alıp yemeği tercih ediyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Hepsi birbirinden güzel ve şık. Allah kolaylık versin. Ellerinize sağlık. Bu riskli makaronları başarı ile sonuçlandırmanız ne güzel. Tebrikler...

    YanıtlaSil
  27. Bu macaron günü fikrini çok tuttum. Evet Tijen ile buluştuğumuz gün tanışmıştık. Ama masa çok uzun olduğu için pek sohbet imkanı olmamıştı. Elinize kolunuza sağlık tekrardan. Müsait olduğunuz bir ara bademli ve fıstıklı macaron için ara krema tavsiyesi rica edeceğim.Sevgiler,

    YanıtlaSil
  28. Tekrar Merhaba Işıl Hanım,

    Cevaplarınız için ikinize de teşekkür ederim. Limonluları denemek istiyorum da birkaç sorum daha olacak. Hamuruna limon kabuğu rendeliyormusunuz? Birde ara kremaya limon curd kullandığınızı yazmışsınız. Tek başınamı kullanıyorsunuz? Ben daha önce kestanlilere kestane püresi reçeli sürmüştümde eritmişti makaronları.bunlar eritmiyormu? beyaz çikolatayla karıştırılabilir mi?

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Fatoş,
    Rica ederim. Bilakis, sorular soruldukça mutlu oluyoruz. Çünkü bloglarımızın sadece takdir ve teşekkür etme amacını gütmeyip bilgilenme ve bilgilendirme esaslı olması gerektiğini düşünüyorum.
    Sorularına gelince; evet makaron hamuruna rendenin en ince tarafından çekilmiş limon kabuğu koyuyoruz.
    Sizin kestanelide kullandığınızı söylediğiniz kestane püresi reçeli çok akışkan kıvamda mıydı. Eğer öyleyse o nedenle kurabiyeler etkilenmiştir. Limon curd oldukça katı kıvamda olduğu için böyle bir olay olmuyor.
    En son Münevver yaptığı için ona da sordum çikolata kullanıp kullanmadığını, kullanmıyormuş.
    Ama geçenlerde Cordon Blue'nun makaron ustası İstanbula gelmişti ve Münevverle o kursa gitmiştik. Usta yaptığı ara dolgularda (portakallı ve passion fruit)beyaz çikolata da kullandırmıştı bize.
    İstersen ben o gün yaptığımız dolgunun reçetesini yazayım.
    100 ml. portakal suyu
    45 gr. şeker
    50 ml + 100 ml sıvı krema
    12 gr. mısır nişastası
    65 gr. beyaz kuvertür
    75 gr. tereyağ (bu bize çok fazla geldi)
    Yapılışı
    1) Portakal suyu bir sosluğa konur ve suyu yarı yarıya çektirilir.
    2) 100 ml. krema ve toz şeker başka bir sosluğa konup karıştırılıp kaynatılır.
    3) 50 ml. krema ve nişasta bir kapta karıştırılır ve kaynayan kremanın içine boşaltılır ve karıştırarak koyulaşması sağlanır.
    4) İyice suyu çektirilen portakal suyu ve çikolata kremaya eklenir ve karıştırılır.
    5) En son yağ da eklenip yavaş yavaş karıştırılıp soğumaya bırakılır.
    Dediğim gibi yağ miktarı bize çok fazla geldi. Üçte biri de konsa kıvamında bir değişiklik olacağını düşünmüyorum.
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.
    Yaptığın makaronların fotoğraflarını da bizimle paylaşırsan çok mutlu oluruz. Biliyoruz ki sen de uzun zamandır bizim gibi bu işe takmış durumdasın.
    Kolay gelsin deyip sevgilerimizi göndeririz.

    YanıtlaSil
  30. Cevaba çok teşekkür ederim. Krema tarifinede çok mutlu oldum. Bugün zerdeçalda aldım. En kısa sürede deneyip diğer yaptıklarımla birlikte fotoğraflarını gönderirim.

    YanıtlaSil
  31. Ellerinize, emeginize saglik. Ben herhalde hicbir zaman cesaret edemeyecegim makaron yapmaya..
    Ozellikle Dulce de leche'li Makaronun tadina bakmayi cok cok ama cok isterdim. Bu ara aklimda tek o var cunku:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe