21 Ocak 2010 Perşembe

BODRUM YEMEĞİ

Çocukluğumda hiç yemediğim sebzeler arasındaydı pırasa ve kereviz.

Pırasanın kereviz ve nohutla bu şekilde pişirilme şeklini yaklaşık yirmi yıl önce kendisi Milaslı olan yazlık komşumuz Gönül Ablada görmüştüm. Annem, çocukluğumuzda bu sebzeleri genellikle ayrı ayrı pişirdiğinden Bodrum'a ilk gittiğimiz yıllarda pazarda pırasa demetlerinin yanında bir baş da kereviz satılmasını o zamana kadar bir türlü anlamlandıramamış, ne alakası var ki diye düşünüp durmuştum. Ta ki Gönül ablanın verdiği bir tabakta bu yemeği görene kadar. Yediğimizde de sadece ben değil bütün ev halkı olarak hepimiz çok sevmiştik. Ondan sonra sadece Bodrum'da değil İstanbul'da da ne zaman böyle körpe köy pırasası bulsam bu yemek düşer aklıma.

Geçenlerde Kartal'da yeni açılan organik pazarı gezerken tazecik köy pırasalarını ve Bodrum'da satılanlar gibi daha baş kısmı da küçücük bol yapraklı kerevizleri görünce hemen aldım. Tercihen kuzu etiyle pişirilen, bol ekşili, domatesli bu yemekten sonra kereviz ve pırasa aşkımın oluştuğunu sanıyorum.
Biraz daha anlatmaya devam edersem benim gibi bu sebzeleri sevenlerin ağızlarının sulanacağına eminim. İstanbul'da Anadolu yakasında oturup da halen daha bu pazarı görmeyenleriniz varsa sadece bunları değil bunun gibi pek çok özel olarak yetiştirilen bu sebze ve meyvelerin tadına bakmanızı öneririm.

Sözü daha fazla uzatmadan tarife geçeyim.

Malzemeler
1) 1 kg. taze köy pırasası
2) 1 baş bol yeşillikli kereviz
3) 250 gr. kuzu veya dana kuşbaşı doğranmış et
4 )1 su bardağı haşlanmış nohut
5) 2-3 çorba kaşığı zeytinyağ
6) 1 adet limon
7) 3 adet olgun domates (ben derin dondurucumdaki doğranmış domatesleri kullandım)
8) 2 adet yemeklik doğranmış soğan

Yapılışı
1)Öncelikle kuşbaşı etler, iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
2) Büyük bir tencereye iki kaşık zeytinyağ konur ve soğanlar pembeleşene kadar kavrulur.
3) Üzerine sırasıyla kerevizin sert olan sap kısımları, yıkanmış doğranmış pırasalar, kerevizin yeşil yaprakları, kerevizin etli kısmı, nohut, pişmiş et, domates, limon suyu ve tuzu ilave edilir.
4) Kaymamaya başlayana kadar harlı, sonra da orta ateşte pişmeye bırakılır. Bu yemek için domatesin suyu yeterli gelmezse pişme sırasında ara ara sıcak su ilave edilerek bütün sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yapılışı çok basit ama iki sebzenin birlikte pişirilmesinden kaynaklanan koku ve lezzet muhteşem oluyor.


Sebzeleri, eti, bakliyatı ile bol vitaminli ve besleyici bu yemeği seveceğinizi umut ediyor, herkese afiyet olsun diyorum.

15 yorum:

  1. Ellerıne sağlık..
    lezzetlerın bir biri ile harmanlanmış halı çok güzel olmalı denıyeceğim ..
    Sevgilerle...Yaşamın güzellıklerı hep sizinle olsun..

    YanıtlaSil
  2. Canımmm tüm sevdiğim lezzetler için
    de ellerine sağlık harika olmuş.Ko
    caman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık arkadaşım
    biz böyle yaparız bu yemeği hatta nohutu çok kullanırız özellikle sebze yemeklerine birde pilavlarda...
    sen şimdi ekşili köfteyide biliyorsundur :))
    ve tabi ot kavurmalarını...
    Sevgiler kocaman egeden .....

    YanıtlaSil
  4. Merhabalaar... Bakıyorum Işılca Tatlar'ın Bodrum Yemeği'ni duyan gelmiş :) Ben de geçiyordum hem bir uğrayayım hem de annemin takipçilerine merhaba diyeyim.

    Mrs. Işıl Hanım Mrs. Işıl Haaanııııııııım... Buldun İngilizce bilen, evde dizinin dibinde oturan kız çocuğu (hoş artık çocuk da değilim ya) ha bire yabancı sitelerden yemek tarifi çevirisi yaptırıyorsun. Karın tokluğuna çeviri yapıyoruz; karnımızı doyuruyoruz, iki kelime de ingilizcemizi geliştiriyoruz çok şükür de şu sitelerde çevirttiklerini bir de bizim mutfakta görsek... Baktığımız sitelerden birinde Swiss Mereng li pasta gördüm az önce bayanlaaaaar! Görüntüsü enfesti. Yetişiiiiin! Ben de isteriiiim!! Anneeee!! Bize bu pastadan yaaaaap!

    YanıtlaSil
  5. Işıl'cığım,
    Gerçekten de Bodrum'da bu iki sebze birlikte pişirilir. Pırasa demetledir ve içine bir tane de körpe sapları olan kereviz konur. Bak nasıl özledim şimdi o geleneği! Ben de dün pırasa, pazı sapı ve nohutu birlikte pişirdim, et dışında neredeyse aynı olacakmış yemeklerimiz. Hepimize afiyet olsun! (Antalya harikaydı bugün, güneşli ve bahar gibi, dün akşamki fırtınadan sonra...)

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık canım Işılcığım.İnsan nasıl yani diyor ama ortaya çıkan görüntü çok leziz .
    Sevgiler canım öptüm.

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık Işıl Ablacım,her vitamin mevcut,sebze yemeklerine bayılırım:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. İlk sende görüyorum bu yemeği Işıl'cığım..Çok nefis olduğundan hiç şüphem yok..Etsiz olarak denemek isterim bende..)

    Kartal'da ki pazara gitmedim ama sık sık duyuyorum arkadaşlarımdan..Bizde organik sebze,meyve,bakliyatlarımızı haftalık olarak Nazil'liden getirtiyoruz yaklaşık 1 yıldan beri..Tatları bile çok farklı oluyor..))


    Ellerine sağlık canım..Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  9. Hiç aklıma gelmez pırasa kereviz nohut üçlüsünün aynı tabakta buluşacağı,Tam bir vitamin küpü olmuş. Tadını çok merak ettim.. Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. ooo yok yok vallahi harika...

    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. Işıl Hanım Merhaba,
    Bodrum Yemeğini anneme yaptırdım :))
    Süper oldu. Annem enginar da doğramış içine, yemeğe doyamadık.
    Sevgiler Nurbanu

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Nurbanu,
    Benim tariflerimden birini deneyip beğenmiş olmanıza çok sevindim. Afiyetler olsun.
    Sayfana ulaştım ama sanırım henüz çok yeni olduğundan herhangi bir paylaşım göremedim. İnşallah en kısa zamanda senin tariflerinle de buluşuruz.
    Sayfan hayırlı ve bol paylaşımlı olsun.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Selamlar,
    >Bodrum Yemeği isimli yazınızı resimleriyle birlikte isminizi vererek Bodrumlife dergisinde kullanabilir miyim.

    Teşekkürler...
    necip Damar
    Bodrumlife

    bodrumlife@bodrumlife.com

    YanıtlaSil
  14. Ben pırasayı sadece zeytinyağlı pişiriyordum. Tarifinizi okuyunca ilgimi çekti ve denedim. Gerçekten nefis oldu. Paylaşımlarınız için yürekten teşekkür ederim. Saygılar, Seda

    YanıtlaSil
  15. Işıl Hanım sizinle tanışmayı çok isterim ne tatlı bir insansınız siz böyle!
    anneme sitem ettim anne Işıl hanım böyle yemekler tatlılar yapıyor sen yapmıyorsun diye, annem azıcık küstü bana:)
    sevgiler Senem

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe