29 Ocak 2010 Cuma

ŞAŞTIM AŞI

Yaz, kış çorbanın soframızdan eksik olmadığı bir evdir bizimki. Çocuklarımın bebekliğinden kalma bir alışkanlıkla besleyiciliği de fazla olsun diye düşünürüm hep. O nedenle yaptığım çorbalar, kemik gelişimlerine de faydalı olsun diyerek mutlaka ya et veya kemik suyu ya da tavuk suyunadır. İçinde katkı maddelerinin olduğuna inandığım hazır satılan bulyonlar yerine bu suları evde kendim hazırlayıp birer çorbalık veya pilavlık porsiyonlar halinde derin dondurucuda dondururak gerektiğinde kullanırım. Et suyu yeterince lezzet verdiği için çorbaları çok az yağ kullanarak yapma şansım da olduğu için ayrıca seviniyorum.

Geçen hafta sonu yağan kar alışverişe çıkmamı engelleyince evdeki malzemelerle annemin sitilinde bir çorba çıktı ortaya. Küçüklüğümde bazen annemin yaptığı yemekleri tanımakta zorluk çekip "anne, bu ne yemeği" diye sorduğumda "şaştım aşı" derdi. O da benim şimdi yaptığım gibi evdeki uygun malzemeleri biraraya getirerek olağanüstü güzel yemekler çıkarırdı ortaya. Bu çorba da öyle oldu. Tarif vermek yerine herkesin bildiği bu sebze çorbasında neler kullandığımı söylemekle yetineyim.
Saplarını kalın bularak böreğe koymadığım ıspanak saplarından tutun da bir gün önceden kalan haşlanmış brokolilere, pırasadan patatese, havuçtan maydonoza, soğandan etsuyuna kadar herşeyiyle çok lezzetli bir çorba oldu. Yağ koymadan yaptığım bu çorbaya biraz krema da ekleyerek az köri, tuz, karabiber, kırmızı biberle lezzetlendi. İçinde ne olduğunu anlamasın diyerek blendirdan da geçirince brokoliyi ve brokolinin olduğu hiç bir yemeği yemeyen oğlumun bile beğenisini kazandı.
Tabii çorbayı yaparken de aklımda hep sevgili Oya Kayacan'ın (Kedili Mutfaklar) "mutfakta, yaratıcılık, lezzet ve bereketin sınırları olmamalı" sözü geziniyordu.Yaratıcılık ve yakıştırmada yemeklerini çok beğendiğim Oya Hanımın kapuskaya geçirttiği evrimden sonra ben de sık sık bu tür şeyler yapacağa benziyorum. Ellerinize sağlık Oya hanım.

Evlerinizde bereket ve sağlığın eksik olmadığı günler dilerim.




8 yorum:

  1. "evet IşıLcığım Oya hanım dğru söylemiş aynen katılırım.
    annenin izinden giderek nasılda hoş bişey çıkarmışsın..
    ben senin mutfak özenine dikkatine tavrına çok hayranım..
    ellerine sağlık...
    dediğin gibi sağlık başucumuzdan ayrılmasın..
    sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  2. Isilcim ne güzel bir corba cikmis ortaya ellerine saglik...
    Birde dedigin gibi hava sartlari yüzünden evde kalinca insanin yaraticiligi daha cok ortaya cikiyor.Öyle degil mi?
    Berlinden sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Nefis bir corba olmustur eminim. Bu sene havalar cok soguk olunca bizim evde de cok corba piser oldu. Ben de cesit cesit sastim aslari yapmiyorum degil hani :) Ellerine saglik Isilcigim.

    YanıtlaSil
  4. Mmmm tam kış çorbası ellerine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Işıl annem de böyle yemekler yaptığı zaman ne yemeği diye sordukmu şaştım yemeği derdi ama tadına doyum olmazdı çorbada yemek ayıran çocuklar için harika olmuş bende toruna brokoliyi yediremiyorum bu şekilde deneyeyim ellerine sağlık sevgiler hayırlı hafta sonları

    YanıtlaSil
  6. Bol besleyici, güzel bir çorba olmuş. Bulyonu hazır kullanmayıp da evde yaptığınız için ayrıca tebrik ederim.
    Artık benim de bir blogspot adresim var. Yeni adresimden merhaba.

    YanıtlaSil
  7. Işıl güzel dileklerin için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
    Çorba ise nefis,et suyu özellikle harika olur.. Köri ne zamandır denemek istediğim bir lezzet,eminim çok yakışmıştır.. afiyetler olsun.
    ellerine sağlık..

    Sevgiler yolluyorum..

    YanıtlaSil
  8. ışıl hanım ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe