14 Mart 2010 Pazar

UN HELVASI

Bilgisayarın başına geçenlerde umreye giden annemin yanına içi ezildiğinde yesinler diye yaptığım, uzun süre bayatlamadan kalabilen, az yağlı bir kurabiye türü olan tuzlu biscottileri yazmak için oturmuştum. Ancak bugün canım babacığımın ölümünün sekizinci sene-i devriyesi olması sebebiyle onun adına yapıp dağıttığım un helvası tarifini sıcağı sıcağına paylaşmak istedim. Eğer yaptığım ve paylaşmak istediklerimi hemen yazamazsam araya zaman girince sürüncemede kalıyor ve arşivde bekleyenler arasında yerini alıyor.


Bizim evde un helvasının daha çok sevilmesine rağmen irmik helvası ile mukayese edildiğinde yağ miktarının daha fazla olması çok sık yapılmasını engeller. Çok ender olarak yaptığım için de Sezar'ın hakkını Sezar'a verip layıkıyla; yağıyla, şekeriyle oynamadan tam olarak yaparım.




Uzun süre kavrulan undan dolayı biraz zahmetlice olmasına karşın yiyenlerin büyük beğenisini alan bu helva verilen emekleri boşa çıkarmıyor. Bu kadar basit ve az malzeme ile saray mutfağına yakışan çok lezzetli bir helva oluyor.


Sözü uzatmadan malzeme listesini vererek tarife geçeyim.

Malzemeler

1) 375 gr. tereyağ

2) 500 gr. un

3) 250 ml. su + 250 ml. süt

4) 500 gr. şeker

5) 2 çorba kaşığı üzüm pekmezi

6) 50 gr. dolmalık fıstık + yarım su bardağı iri parçalanmış ceviz



Yapılışı


1) Tereyağ orta boy bir tencereye konup eritilir. Un ve dolmalık fıstıklar ilave edilip kısık ateşte sürekli karıştırılarak tam bir saat kavrulur. Un ne kadar kısık ateşte uzun süre kavrulursa helva o kadar lezzetli olur.


2) Kavurma işleminin yarısında sıvı karışımın (su ve süt)içine şekerin bir avuç kadarı ve pekmez konup kaynama noktasına getirilir. Şeker eridiğinde ocak kapatılır ve ılınmaya bırakılır.


3) Kavurma süresinin sonuna doğru cevizler de una ilave edilir. Kavurma işlemi bir saati bulduğunda ve unun rengi kahverengiye dönüştüğünde kaşığı tuttuğunuz elinize fırın eldiveninizi giyerek (sıçrayanlardan dolayı eliniz yanmasın diye) ılınmış olan sıvı karışımı bir kerede boşaltın ve hızlı hızlı sürekli karıştırın. Un sıvı karışımı hemen çekecektir.
4) Katılaşan helvaya bu sefer de kalan şekerin tamamını ekleyip şeker tamamen eriyip homojen bir karışım oluncaya kadar kuvvetlice karıştırılır.
5) Tencerenin üstüne bir mutfak havlusu konup kapağı kapatılır. 15-20 dakika demlenmeye bırakılır. Sürenin sonunda helva kaşık yardımıyla şekil verilerek servis tabağına dizilir. Ben dondurma kaşığı ile şekil vermeyi tercih ettim. Üzerlerine yarımşar ceviz ve istenirse tarçın eşliğinde sunabilirsiniz.
Herkese afiyet olsun. Ağız tadıyla, güzel günler dilerim.

Canım babacığım, ruhun şad; mekanın cennet olsun.

20 yorum:

  1. Işılcığım,
    Ruhu şad olsun babacığının mekanı cennet olsun.

    Helva muhteşem görünüyor tam benim sevdiğim kıvamda. İlk fırsatta denemek için not alıyorum. Ellerine sağlık.
    Sevgiler,
    Öpücükler,

    YanıtlaSil
  2. Işılcım,annenin umresi kabul olsun inşallah,ne mutlu ona.Babacığının mekanı,cennettin en güzel yeri olmaya devam etsin...

    Fotoğraflar şahane,tarif de güzel anlatılmış ama ben hiç tutturamıyorum bu helvaları :))

    Sımsıcak sevgilerimi yolluyorum Işılcım,

    YanıtlaSil
  3. Işıl'cığım anneannam de böyle yapardı un helvasını..Mis gibi kokusunu duyar gibiyim..Ellerine sağlık pek güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  4. annenizin ümresini,
    babacığının helvasını ,
    Allah kabul etsin IşılCığım.
    ellerine sağlık..
    çok sevgiler- iyi haftalar.

    YanıtlaSil
  5. Burçinim,
    Senin de duaların kabul olsun güzel arkadaşım, sağol.
    Helvanın senin ağız tadına uygun olması beni sevindirdi. Senin elinden ve makinenden çıkanlarla çok daha lezzetli ve fotojenik görüneceğinden eminim.
    Umarım lezzetini de beğenirsin.
    Ben de seni çok öpüyorum.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  6. Sağol Arzu'cuğum, sağol güzel arkadaşım. Duaların ve dileklerin için çok teşekkür ederim.
    Yıllardır yapılan ve lezzeti çok beğenilen bir tarif bu. Yapmak isteyenleri düşünüp riske atmamak için özellikle gram ölçülerini verdim.Eminim ki sen çok daha lezzetlisini yapacaksındır canım.
    Benden de kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Neriman'cığım,
    Beğenmene sevindim, çok teşekkür ederim.
    Çok haklısın. Beni de en çok mest eden şey kavrulurken bütün evi kaplayan o mis gibi koku.
    Bu da çok eski ve eskilerden kalan bir tarif. Ne varsa onlarda varmış zaten.
    Anneanneciğinin de ellerine sağlık.
    Sevgi ve selamlarımla,

    YanıtlaSil
  8. Nuray'cığım,
    Çok teşekkür ederim güzel arkadaşım.
    Anneciğimin dileği ve duaları gerçek oldu.Allah senin de dualarını kabul etsin.

    Çok öpüyor sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Allah Rahmet Eylesin Işılcım. Annenlerin ziyaretini de Allah Kabul Etsin.Helva o kadar muhteşem görünüyorki, hiç dayanamam, çok severim un helvasını))

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Ablacığım
    Un helvası 10 üstünden 15 puandı. Yani yağın da hakkını verince, bir de sıcak sıcakkk! Hımmm!Yani nasıl güzeldi anlatamam. Yemek lazım. Biraz da biz ölelim misali, kışkırtıcı.
    Bu evde kilo vermek imkansız.
    Teşekkürler ablacığım her şey için.
    Ruhu şad olsun babamızın
    sevgiler
    zuhal

    YanıtlaSil
  11. Işıl'cığım,
    Ben de bugünlerde babamı sıkça düşünüyorum. Keşke bugün de yanımızda olsalarmış. Bazen ona çok ihtiyaç duyuyorum.

    YanıtlaSil
  12. Isilcigim,
    babaciginin mekani cennet olsun. Helvayi Allah kabul etsin.

    Simdi olsaydi bu helvadan yemez miydim? Iyi ki yok, iyi ki yemiyorum. Bu sefer caliskan ve uslu bir ögrenci olarak yola devam diyorum.

    YanıtlaSil
  13. Bencede Işıl abla tam hakkıyla yapılsınki şöyle lezzetine,keyfien vakıf olalım:)
    ellerine sağlık çok güzle ve iştah açıcı hem anlatmışsın hem göstermişsin..
    ***
    Allah babanın mekanın cennet eylesin inşAllah..
    Anneninde umresi hayırlı olsun darısı hepimizin başıan inşAllah.

    YanıtlaSil
  14. Isil'cigim,

    Ellerine saglik, ahh ne cok severim bir bilsen...

    Sevgi ve selamlarimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
  15. Ayrica allah kabul etsin Isil'cigim helvani, babanin mekani cennet olsun...

    YanıtlaSil
  16. Babacığının helvasını allah kabul etsin, anneciğinin de ümresi kabul olur inşallah. Helva harika olmuş. Çok doğru söylemişsin, 'ne varsa onlarda var' diye katılıyorum canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Anne baba gibisi var mı?
    Babanız nur içinde yatsın..
    Annenizle uzun ömürler diliyorum.
    Un helvasını çok severim ama hiç yapmadım. deneyeceğim bu güzel tarifi..
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
  18. Canim benim, öncelikle babanizin mekani cennet olsun, benim de babam yok, hem de 33 yildir... Hepimizin analarinin, babalarinin ruhlari sad olsun, mekanlari cennet olsun... Yaptigin o güzel helva icin ellerine saglik canim benim... Ben de cok severim ama karistirma isi uzun oldugundan pek kalkismam... Sevglerimle, mutlu bir gün diliyorum....

    YanıtlaSil
  19. Allah kabul etsin Işıl Ablacığım... Nur içinde yatsın babanız...

    Siz ne yaparsanız yapın hakkını vererek yaptığınıza inanıyorum ben... Helva da diğer yapılanlar gibi bütün övgüleri hak ediyor...

    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  20. Allah rahmet etsin,babacığınız nurlarda yatsın,Allah kabul etsin.
    Bu güzel vefalı evlat elinden pişen helvayı en yakın tarihte bende deneyip blogumda paylaşacağım.
    Hoşça kalın,sağlıkla.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe