İlk tuzlu biscottiler Münevverciğimin önerdiği Canelle et Vanille'nin bloğunda paylaştıklarının aynısı. Parmesanlı, biberiyeli bisküviler. Yaptığım gün o kadar beğenildi ki neredeyse annemin yanına koymak için bile kalmayacaktı.
İkinci fotoğraf ve altındakiler daha sonra biraz daha çeşitlendirip farklı lezzetler yakalamak amacıyla hamur tarifine sadık kalıp, ilave olarak kurutulmuş domates parçaları ve ceviz ekleyerek yaptığım benim denemem.
İkinci fotoğraf ve altındakiler daha sonra biraz daha çeşitlendirip farklı lezzetler yakalamak amacıyla hamur tarifine sadık kalıp, ilave olarak kurutulmuş domates parçaları ve ceviz ekleyerek yaptığım benim denemem.
Siz de kendi beğendiğiniz malzemeleri ekleyip ya da çıkararak yeni tarifler oluşturabilirsiniz.
Malzemeler Amerikan cup ve kaşık ölçüleriyle verildiği için ben de o şekilde yaptım.
Malzemeler
1) 1 3/4 bardak un
2)1/2 tatlı kaşığı tuz
3) 1/4 tatlı kaşığı karabiber
4) 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
5) 2 dal doğranmış taze biberiye
5) 2 dal doğranmış taze biberiye
6) 3,5 çorba kaşığı parmesan peyniri
7) 2 adet yumurta
8) 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ
Yapılışı
1) Fırını 175 derecede ısıtmaya başlayın.
2) İlk altı malzemeyi rondoya koyup rondoyu kısa süre çalıştırın.
3) Eritilmiş ve ılınmış olan yağın içine iki yumurtayı ekleyip çatalla hafif çırpın ve unlu karışıma ekleyin.
4) Hamur bulgurumsu bir görünüm alana kadar rondoyu çalıştırın.
5) Hamuru bir yoğurma kabına alıp elinizle biraz yoğurup bütünleşmesini sağlayın.
6) İki parçaya ayırdığınız hamuru rulo haline getirip yağlı kağıt döşenmiş tepsiye yerleştirin.
7) Orijinal tarifte yoktu ama ben üzerlerinin kızarmasını istediğim için 1 yumurta sarısını sürüp değirmenle deniz tuzu ve tane karabiber çekerek süsledim.
8) Fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra tepsiyi fırından çıkarıp bisküvilerin ılınmalarını bekleyin.
8) Fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra tepsiyi fırından çıkarıp bisküvilerin ılınmalarını bekleyin.
9) Ilınan bisküvileri 1cm. kalınlığında dilimleyip fırın ızgarasına dizin. Bu kez 125 derece fırında kuruyana kadar (yaklaşık 20-25 dak) kadar bir kez daha fırınlayın.
Parmesan peynirini çok tuzlu bulduğumdan benim damak tadıma pek hitap etmese de bu bisküvilere çok yakışmışlardı. Taze biberiye ve parmesan (yerine eski kaşar veya tulum peyniri de konabilir düşüncesindeyim) birlikteliği çok güzel olmuştu.
İkinci yaptığım bisküvilere bunlara ilave olarak eklediğim kurutulmuş domates parçaları ve irice kırılmış ceviz hem renk hem de ayrı bir lezzet vermişti. 1 ölçüden yaklaşık 30 dilim civarında çıktı. İçindeki çok az yağdan dolayı yüksek kalori içermediğini düşündüğüm bu bisküviler diyette olan arkadaşlar için de çok idealler diye düşünüyorum. Açlıktan içiniz ezildiğinde veya çayınızın yanına çok güzel eşlikçiler.
Bu son ikisi de tatlı olanlar.
Her ikisi de Cenk'in (Cafe Fernando) tarifi. Biri fındıklı biscottiden uyarladığım, içine bolca taneli reçellerden ve bilumum kurutulmuş meyvelerden oluşan benim Selanik gevreği adını taktıklarımı daha önce paylaşmıştım.
Kakaolu da aynen Cenk'in uyguladığı tarif. Yağ ve şeker miktarları diğer bisküvi ve kurabiye türlerine göre oldukça az olduğu için benim favorim oldular.
Bol güneşli ve sıcak günler dileyerek afiyetler olsun.
çok başarılı bir tarif yaratmışsınız Işılcığım..
YanıtlaSilellerine sağlık..
sevgili nane- limon'da dilerim kaldığı yerden devam ederek özlemleri dindirir.
afiyetle sevgiyle,
iyi haftasonları diliyorum
Annenize sağlıkla dönsün inşallah... Görüşmeyi çok isterim, haberleşelim... Biscottiler çok güzel görünüyor, hiç denedim ama yapmak istediklerim arasındalar... Ellerinize sağlık... Bol gülücüklü, sağlıklı ve mutlu haftasonları...
YanıtlaSilIşıl'cığım,
YanıtlaSilBiscotti denemek istiyordum uzunca bir süredir, şimdi listeye tuzluyu da ekleyeceğim.
Sevgiler
Şimdi kuşlar söyledi (ya da okudu mu demeli )Ankara yolu görünüyormuş..görüşmek isterim. Tekrar sevgiler
YanıtlaSilCanım biscottiler harika bende bir ke
YanıtlaSilre denedim yayınlamayı unuttum tekrar
denemem lezım.Mutlu hafta sonları ko
caman öpüyorum...
Isilcim tuzlu biskottiyi hic duymamistim.Ilginc! Denemekte yarar var.Zira tatlilarla ararm iyi degil.Sevgiler selamlar
YanıtlaSilSevgili Işıl, Münevver Hanım ile alakalı tüm yorumlarına gönülden katılıyorum..Güzel tarif paylaşımın için de teşekkürler.İlk fırsatta deneyeceğim.
YanıtlaSilÇok güzel tarif eline sağlık anneciğin de sağlıkla döner inşallah.
YanıtlaSilÇok öptüm .
Işıl, biliyorsun düşüncelerimi. Böylesi daha güzel....
YanıtlaSilAllah kavuştursun Işıl'cığım..Tuzlularını yapmakla ne iyi etmişsin..Hazırlarından çok daha nefis olduğu kesin..Ellerine sağlık..İyi haftalar diliyorum..
YanıtlaSilSevgiler..
Işıl'cığım senin elinden çıktı ya, arkasında Münevver'ciğimin güzelliği var ya kötü olması mümkün mü?
YanıtlaSilKesinlikle Münevver hanım dönmeli!
YanıtlaSilÇok güzle paylaşımları var maşAllah geçen bir blogda daha bahsi geçmişti yaptığı bir kurabiyeden bahsedilmişti...
Selamlar ve ısrarlar yolluyorum:)
İlginç fikir ve güzle fikir bu tuzlu işler:)
Niye aklımıza gelmemiş benim hiç aklıma gelmemişti güzeldir muhakkak.Deneyeceğim,ellerinize sağlık heribirinizin.
Un miktarını tam olarak anlayamadım ben üç bardak unla yapmıştım bu ölçülere göre ?
YanıtlaSilMerhaba Hüda, Türkçe kelimeler kullanmaya özen gösterdiğim için amerikan cup ölçüsünü bardak diye çevirmiştim. Bir amerikan cup ölçüsü un 140 gr. ediyor. 3/4'ü de buna göre hesaplayıp 140+105 olarak toplamda 245 gr. un kullanmışım. Sizin bardağınızın kaç gr. aldığını bilemiyorum Yaklaşık bu kadar un koyduysanız sorun yok demektir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
YanıtlaSilKolaylıklar dilerim
Sevgiler,