20 Mayıs 2010 Perşembe

PEMBE MEYVELER VE PEMBE DOMATESLER

Geçtiğimiz cuma günü İngiltere'de öğretmenlik yapan ve Türkiyedeki bir gurup öğrenciyle ortak bir proje için ülkemize gelen kardeşimin İngiliz arkadaşı Retini'yi konuk ettik evimizde. Geleceğinden yemek saatine çok az kala haberdar olduğum için ister istemez bir panik yaşadım. Misafir yabancı olunca ülkemizi tanıtmanın yollarından birinin de mutfak kültürünün ve geleneksel yemekleri sunmanın katkısının önemli olduğunu düşündüğüm için çok aceleyle evdeki malzemelerle hemen ne yapabilirim arayışlarına girdim.
Derin dondurucumda geçen yıldan hazırladığım közlenmiş patlıcanlarla hindili hünkar beğendi, evde kesilmiş makarnalarla keşli cevizli erişte, birgün önceden pişirmiş olduğum baklalı enginar ve nohutlu tavuklu yoğurt çorbası ile menüyü hazırladım. Ancak sıra tatlıya gelip fazla vaktimin kalmadığını görünce de böyle bir tatlı çıktı ortaya. Tamamen doğaçlama ve yine dondurucudan çıkardığım ahududu, böğürtlen ve çilekden oluşan tatlıyı hazırlamak birkaç dakikamı bile almadı.
Bu tür kolay tatlılar hazırlamak ve sunmak çok yaptığım şeyler olmasa da vakit yokluğunda cankurtaran görevi görüyor. Buraya sadece ne yapayım diye sıkıntıya düştüğüm anlarda hatırlayayım diye yazmak istedim. Çünkü tarif edilemeyecek kadar basit bir tatlıydı.
Bütün meyveleri birer kaşık tozşeker ekleyerek rondodan geçirdim. Taze çileğin azlığından dolayı da miktarını çoğaltmak için yüz gram kadar krema ve bir kaşık labne peyniri ekleyip tekrar rondodan geçirdim. Sonrasında da ayaklı bardaklara paylaştırıp ikram ettim. Dondurmayla sorbe arası bol kırmızılı bu tatlı ağır bir akşam yemeğinden sonra epey iyi oldu. Vaktim olsaydı çikolatalı sufleye niyetlenmiştim. Yedikten sonra herkes iyi ki vaktin yokmuş yoksa biz bu güzel tatlıdan mahrum kalacaktık dediklerinde ben de suçluluk hissetmekten kurtuldum.
Maalesef aceleden diğer yemeklerin hepsinin fotoğrafını çekmeye fırsatım olmadı. Ancak hünkar beğendiyi en kısa zamanda paylaşacağım.
Masadaki pembeden sonra şimdi de bahçemdeki "ay pardon" balkonumdaki pembelerden haber vereyim istedim. 15 Martta ektiğim pembe domates tohumları görüldüğü gibi gayet güzel gelişimlerini sürdürüyorlar. Hatta aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi sanırım yakında çiçeğe duracaklar.Umarım ataları gibi güzel pembe domatesler verirler.
Benim gibi pek çok arkadaşımın balkonlarında küçük bitkilerin yanı sıra domates, salatalık, biber ve pek çok sebze ve meyve yetiştirdiğini görmek şehirlerde, apartman dairelerinde yaşayan insanların toprağa ve doğaya olan özlemini gidermese de bu zevki bile yaşamış olmanın mutluluğunu ve keyfini taşıyor.
Elimdeki diğer domates tohumlarının bazılarını tohum olarak bazılarını da fide olarak yaklaşık on kişiye dağıttım. İstanbulun yanı sıra Ankara, Kuşadası, İzmire de gönderdiğim tohumların akibetlerini de dağıttığım kişileri arayarak öğreniyorum. Değişik iklim koşullarında ve bahçelere ekilen domateslerin gösterecekleri gelişimi de merak ediyorum. Acaba ilk domatesi hangi ev verecek, en sağlıklı domates nerde yetişen olacak gibi?



Taze ot ve baharat kullanılan yemeklerin aromasını çok sevdiğim için yetiştirdiğim çiçeklerin yanı sıra fesleğen, kekik, biberiye, nane de balkona ayrı bir bahçe havası katıyor değil mi?
Geçenlerde oğlum anne!" biz bu balkonu tamamen toprakla dolduralım, salatalık, patlıcan, biber de yetiştir" diyerek benimle dalga geçse de ben yaptığım işten çok mutluyum.

Herkese ağız tadının bol olduğu güneşli günler dilerim.

15 yorum:

  1. Merhaba Işıl,
    O nasıl bir şipşak menüdür öyle, ellerine sağlık :) Tatlı önerini de aklıma yazdım ;))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Işıl Ablacığım pembe domateslerin gelişimini ben de merakla bekliyorum... Bu yıl ben de kiraz domatates fidesi aldım balkonda yetiştirmeye... Bu arada menü harikaymış kısıtlı zamanda neler neler hazırlamışsınız ellerinize sağlık... Tatlının benzerini bende yazın yapıyorum... Dondurarak güzel bir lezzet ortaya çıkıyor...Tekrar ellerinize emeklerinze sağlık, Türk mutfağını ve kültürünü en güzel şekilde göstermişsiniz. Sevgiyle öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Işılcım tam bahar akşamlarına yakışır bir tatlı olmuş ama,hoş ya çikolatalı sufle yapsan da şahane olurdu.Bilinçli anne olduğun için ne yapsan leziz olur.Domates tomurcukları beni de heyecanlandırdı bahçen de tam seyirlik ama :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Canım harika bir menü ile ağırlamış
    sın misafirini ellerine sağlık.Bal
    konun bahçe gibi harika bayıldım ma
    şallah diyim öpüyorum...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, bahçe gibi görünen balkonunuza bayıldım. Hepsi ayrı ayrı güzel görünüyorlar ve miss gibi kokuyorlardır eminim. Bu işi gerçekten seven bir diğerinin ne kadar keyif aldığını anlar, boşverin yaramazlar dalga geçsinler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. iç açıcı bir bahçe olmuş burası,balkon değil artık.
    domatesleriniz sağlıklı görünüyorlar. olabildiğince toprak takviyesi yaparsanız eğer, daha iyi beslenecekler. bir de koltuk alma işlemi var, onu da yaparsanız ana dalların gücünü çıkan "piç"ler almasın.

    YanıtlaSil
  7. Domateslerine bayıldım Işıl'cığım..Bizim balkonumuzda çok büyük ama, ne yazıkki oda niyetine kullanıyoruz..))Açık olsaydı düşünürdüm bende..

    Tatlın harika görünüyor..Bu tür kurtarıcı tatlıları bende çok sık yaparım..Ellerine sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. işilcığım ne güzel balkon bu böyle..domateslere bayıldım..yaşil haller bile domates kokar şimdi onların..sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Işılcım nasıl gözüm şenlendi anlatamam.. İnan süper hamaratsın,bana son dakika telefon edenler genelde kızarmış piliçe talim ederler:))
    Misafirini en iyi şekilde ağırlamışsın ,ellerine sağlık...

    Balkonun ise harika,beceremem ama hayran hayarn izlerim.. Benim annneannemin balkonuda böyle.. Gerçi artık sağlık sorunları nedeniyle ilgilenemiyor..Seninkilere kocaman maşallah.. her gün sohbet edilecek kadar büyümüşler:)domatesleri bende çok merak ettim..takipteyim merakla...

    Kocaman Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Eline sağlık canım benim.
    Lütfen kendini özletme bu kadar. Öptüm.

    YanıtlaSil
  11. Sizin bu pratikliginiz karsisinda saygiyla ayaga kalkiyorum.... Inanin pratikliginize, becerinize hayran kaldim.... Bu nasil sipsak bir menüdür... Ellerinize saglik.... Tatliniz ise ayrica mükemmel.... Hele de rengi.... Sevgilerimle güzel bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Işıl ablacığım,
    ellerine sağlık pembe pembe görüntüsü çok güzel ,eminim tadı da çok güzel olmuştur..Balkonun da pek güzel olmuş,ben de balkonuma begonvil ve sardunya,bir de mine çiçeği aldım..Çiçeklerle uğraşmak çok zevkli:)domateslerin de umarım gelişmeye devam eder.
    Ellerine sağlık,sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Harika gorunuyor Isil'cigim, ellerine saglik.

    Guzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  14. Işıl ablacığım Utku Burağın "Hala" diyeceği günleri sabırsızlıkla bekliyorum. Günden güne büyüyor ama azıcık daha büyüsede şöyle doyasıya sevsem diye acele ediyorum :)

    Çok öpüyorum... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. masadaki pembeler yutkunduruyor insanı valla nefis olmamalılar, ellerinize sağlık
    balkon da ne kadar hoş ve keyifli
    misafiniz çok iyi ağırlanmış belli ki...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe