7 Temmuz 2010 Çarşamba

KAKAO TARÇIN KAPLAMALI KURABİYE

Ev halkı olarak kurabiyeleri çok severiz. Ancak kek ve başka çeşit tatlılara göre daha fazla yağ kullanıldığından hep ertelerim kurabiye yapımını. Ne zaman ki kalabalık misafir gelecek ancak o zamanlar tercihim olurlar hep. Ama bunlar geçtiğimiz ay Aysun Hanım'ın pikniğine gittiğimizde ortak masaya konmuş ve konar konmaz da yerinde yeller esen bir kurabiyeydi. Yiyen herkes birbirine "şu kurabiyeden aldın mı, bak ye çok nefis" deyip duruyordu. Gerçekten de bir iki taneyle yetinilmeyecek yedikçe bir tane daha yeme isteği uyandıran bu kurabiyeleri getirenin Arzu Hanım olduğunu öğrenince piknikçiler olarak onun peşine düştük. Sağolsun Arzu Hanım bizi kırmadı ve tarifi hemen verdi. İçinde şeker olmaması sadece üst kaplamasında çok az şeker kullanılması çok hoşuma gitti. Ve beeeeen bu kez misafir filan beklemeden sadece kendimiz için yarım ölçü olarak yaptım bu gün.Kendimi kandırmak için de biraz daha küçük parçalar halinde keserek hazırladım. Yine o kadar lezzetliydiler ki hiç pişmanlık duymadan "arada bir kendini ödüllendir Işıl" diyerek birkaç tane yedim.

Bekledikçe kıtırlığının kaybolmadığı, hatta daha da lezzetlendiği, portakal aroması ve cevizin yoğun hissedildiği, ağızda dağılan, tarçınla taçlandırılmış bu enfes kurabiyeleri sizinle de paylaşmak için sabırsızlandım.


Ben her ne kadar yarım ölçü olarak yaptıysam da tam ölçü olarak gereken malzeme listesini vereyim.

Malzemeler

1) 250 gr. tereyağ
2) 1 adet yumurta
3) 420 gr. un(Söke un kullanılması özellikle tavsiye edildi)
4) 1 su bardağı iri parçalara doğranmış ceviz
5) 1 portakal kabuğu rendesi

Üst kaplama için

1) 1 su bardağı pudra şekeri (Ben daha az kullandım)
2) 2 yemek kaşığı kakao
3) 1 yemek kaşığı tarçın
Yapılışı

Oda ısısındaki yağ ve diğer malzemelerle hamur yoğurulur. 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir. Hamur birkaç parçaya ayrılır ve her bir parça tezgah üzerinde yuvarlanarak ince rulolar haline getirilir. Bıçakla küçük dilimler halinde kesilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika hafif pembeleşmeye başlayıncaya kadar pişirilir. Pişme sırasında üst kaplama malzemeleri bir kapta karıştırılır ve elenir. Pişen hamurlar bu kabın içine atılır ve her tarafının kakaolu karışımla kaplanması sağlanır.



Bu kurabiyede vanilya ve kabartma tozunu unuttuğumu sanmayın, zira yoklar.

Bu kadar az malzemeyle bu lezzetteki kurabiye tarifi için Arzu Hanım'a sonsuz teşekkür ederim.

Sağlık ve sevgiyle kalın.

16 yorum:

  1. IŞILCııııııımmm:!!

    AH BENİ ŞEYTANAMI UYDURACAN :::::::::::)))


    Kandiliniz Übarek olsun olsun canım, duayla..

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor dietimin ilk gününde hiç olmadı bu kurabiyerler:)

    YanıtlaSil
  3. Işıl'cığım,hakikaten çok nefis oluyor bu kurabiye..Her tadına bakanı çekiyor kendine..Ellerine sağlık canım..


    Kandiliniz mübarek olsun canım..Nica Kandillere inşallah..



    Sevgilerleçç

    YanıtlaSil
  4. Harika bir şey bu.. Işılcım bıraktığın güzel yorumun için de teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  5. Dertlerimiz kum tanesi kadar küçük, sevinçlerimiz Nisan yağmuru kadar bol olsun. Bu mübarek geceniz sevapla dolsun. Kandiliniz mübarek olsun.

    YanıtlaSil
  6. MİRAÇ KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN .
    BU ANLAMLI GECEYİ LAYIKIYLA DEGERLENDİRMEK DİLEĞİYLE..
    DUALARDA BULUŞALIM:))

    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  7. ışıl hanım harika bir kurabiye olmuş elinize sağlık ,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Işıl en güzel kaçamak bu olsa gerek,afiyet olsun.. Hayırlı kandiller diliyorum...

    YanıtlaSil
  9. Cok merak ettim tadini, cok !

    YanıtlaSil
  10. Işılcığım bu kurabiyeleri mutlaka yapmam lazım..sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Isil hanim merhaba, bayraminiz kutlu olsun. Kurabiyeler firindan cikar cikmaz yani sicak olarakmi yoksa ilik olarakmi ust malzemeye bulaniyor. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  12. tepsideki miktar yarım ölçüdenmi çıktı acaba?
    keşke un ölçüsü bardakla olsaydı:)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Ada,
    Herhalde çok yoğun bir dönemime denk geldiği için daha sonrasında da gözümden kaçtığından ancak görebildim sorunuzu. Bundan ötürü çok özür dilerim.
    kakao ve pudra şekerinin kurabiyelere yapışabilmesi için fırından çıkar çıkmaz bulanması gerekiyor. Aksi halde yeterince kaplammaz ve tadı eksik kalır.
    Halen cevap bekliyorsanız denediğinizde memnun kalacağınız bir tarif olmasını dilerim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Gülşah,
    Evet, tepsideki kurabiyeler yarım ölçüden çıkanlar. Küçük parçalara böldüğüm için epey fazla sayıda olmuştu.
    Tariflerimi verirken gram veya cup ölçülerini tercih etmemin sebebi herkesin evindeki bardağın, fincanın değişik boyutlarda olabileceği ve yapılan mamulllerde bunun da lezzeti etkileyen en büyük unsur olduğundandır.
    Fakat evde terazisi olmayanlar için de sıkıntı olduğunun farkındayım. Şimdi sizin için orta boy bir su bardağının aldığı un miktarını ölçtüğümde 110 gr. olduğunu gördüm. Bu durumda önce3,5 bardak un koyup yoğurmaya başlamak, sonrasında da azar azar un ekleyerek bir taraftan da yoğurmak ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam yakalandığında un
    eklemeyi bırakmak doğru olacak diye düşünüyorum.
    Denediğinizde memnun kalacağınız bir kurabiye olur dileklerimle kolay gelsin deyip sevgilerimi gönderirim.

    YanıtlaSil
  15. denedim ve harika oldu. aroması mükemmel. bu tarif için çook teşekkürler. mutlaka yapılmalı nefissss

    YanıtlaSil
  16. Tam ölçüde 1 tane yumurta var. Yarım ölçü yaptığınızda yumurtayı nasıl koydunuz? Yoksa tam ölçüde 2 yumurta mı var? Kısa sürede cevap verirseniz çok memnun olurum, yarın sabah kurabiyeyi yapmak istiyorum. Sonucunu da yazarım :) Ayşen

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe