Halen grip durumum devam etse de yemeden içmeden de durulmuyor. Bu tart daha önceleri de birkaç kez yaptığım Bizim Pastane'den sevgili Zinnur'un erikli tartı. Bazı meyvelerin pişmiş hallerini çiğlerinden daha çok seviyoruz. Ayva, armut bunların başında gelse de erik de piştiğinde çok lezzetli oluyor. Bu tartı tercih etmemdeki bir neden de çok az yağla yapılıyor olması. Zinnur her ne kadar iddiasız bir tatlı diye nitelendirse de az yağla yapılan bütün tatlılar benim hep favorilerim oluyor. Badem ve eriğin birlikteliği hele ki mayhoş tatlıları sevenler için fazlaca suçluluk duyulmadan yenebilecek bu tart için Zinnur'a teşekkür ederim.
Zinnur'un 24 cm çapında yuvarlak bir kalıpta pişirdiği tartı ben 20x28 ebadında bir kalıpta pişirdiğim için ölçülerinde değişiklik yaptım. Yaptığım değişiklikten sonraki ölçüler şöyle;
1) 100 gr. badem
2) 3/4 cup (175 gr.) şeker
3) 1/4 çay kaşığı(teaspoon) tuz
4) 3/8 çay kaşığı/teaspoon) kabartma tozu
5) 1 yumurta + 1 yumurta sarısı
6) 1 bardak (140 gr) un
7) 45 gr. sertçe küçük parçalara kesilmiş tereyağ
8) 6 adet büyük kırmızı erik
Çok çabuk hazırlanan bu tart için fırın 190 derecede ısıtılır. Badem, şeker mutfak robotuna konur ve bademler un haline gelinceye kadar çekilir. İçine un, tuz ve kabartma tozu ilave edilerek iyice karışması sağlanır. Daha sonra tereyağ ve yumurtalar eklenerek kuru malzemeler görünmeyene dek robotu çalıştırılır. Nemlenmiş olan hamur yağlanmış tart kalıbına elle bastırılarak yerleştirilir.
Çekirdekleri çıkarılmış erikler dilimlere bölünerek tart kabının kenarlarında biraz boşluk kalacak şekilde hamurun üzerine hafif gömülerek yerleştirilir.
Önceden ısınmış fırında 40-45 dakika kabarıp üzerleri hafif renkleninceye kadar pişirilir.
Badem ve un miktarını artırdığım halde şekerde bir değişiklik yapmadım. Sanıyorum erikler çok olgun ve tatlı olduğu için tart da biraz tatlıca olmuştu.Eriğin mayhoşluğunun öne çıkmasını engellediğini düşündüğüm için bir dahaki sefere şeker oranını biraz azaltarak yapmayı düşünüyorum. Sizler de kendi zevkinize göre şeker miktarında hafif değişiklikler yapabilirsiniz.
Ağız tadınızın ve sofralarınızdan bereketin eksik olmadığı günlerde afiyetler olsun.
Allah kavuştursun sevgili Işıl..Ayrıca çok geçmiş olsun..
YanıtlaSilErikli tartın çok nefis görünüyor,ellerine sağlık..Ben bu sene 1-2 kez erikli tart yaptım..Önümüzdeki günlerde erik tükenmeden yine yapmak gerek..
Afiyetler olsun!
Sevgiler..
Isil'cigim,
YanıtlaSilEllerine saglik. Benim de cok sevecegim bir tarif.
Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel, saglik dolu bir hafta diliyorum:)
Işılcım kış hazırlıkları tamam diyor
YanıtlaSilsun:))Afiyetle ve sağlıkla tüketirsi
niz inşallah.Tart enfes ellerine sağ
lık öpüyorum.
Herşeyin başı sağlık, çok geçmiş olsun Işıl Abla... Erik bu tarta çok yakışıyor, ben de bir kez denemiştim... Bu tarifdeki yağ miktarı gerçekten çok azmış... Bundan sonraki denemelerde bende bu ölçüleri kullanayım... Ellerinize sağlık, en kısa zamanda ağrılar, hastalıklar şifa bulur inşallah... Sevgiler...
YanıtlaSilallah kavuştursun, afiyet olsun, geçmiş olsun. bütün dilekler birbirine karışmışken erikli tart müthiş. bu sene kızımın isteme-söz-nişan telaşı derken deepfreze ağlıyo. napalım artık kısmetse seneye.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Işıl Ablacığım sizler sağolun... Sevgiler...
YanıtlaSilIsilcim, bu ay etkinlik sirasi bende.Degisik bir konu sectigimi saniyorum.Sende bir tarifle katilirsan cok memnun olurum
YanıtlaSilGenis bilgi sayfamda
.SEVGILER
ALLAH KAVUSTURSUN
YanıtlaSilTART SUPER GORUNUYOR AFIYET OLSUN SEVGILER
erikli tart süpergözüküyor...Kaymaklı kete gerçekten nefis bir şey yiyen bayılıyor....
YanıtlaSilZinnur'da görmüştüm hatta erik alıp denemek istemiştim, maalesef Derin benden önce eriklere el koyarak işi bozmuştu ama şimdi sayfandaki bu görüntü karşısında durmak zr.Kesin deneyeceğim ve ben de şekeri azaltacağım :)
YanıtlaSilsevgiler
Işıl'cığım merhaba.
YanıtlaSilCanım benim tabiiki size küsmedim. Ancak aradan geçen süre içinde annemi kaybettim. Bloga yazı yazmak şöyle dursun, internete bile girecek heves olmadı içimde. yeni yeni kendime geliyorum. Umarım kısa süre sonra tekrar sayfamı güncellerim. Ayrıca merak ettiğin için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle..
çook geçmiş olsun...
YanıtlaSilIşıl Hanım nefis bir blog hazırlamışsınız
erikli tarta bayııldıım..
sevgiler
seval
Ellerinize sağlık tart nefis görünüyor...Olsada yesem şimdi:)
YanıtlaSilTart nefis olmuş,ekşi mayhoş lezzetler benimde hoşuma gidiyor.. Eskiden ağır tatlıları daha çok severdim ama artık zevklerim değişiyor;)Görüntüsü harika ...
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Sevgiler yolluyorum....
Merhabalar,
YanıtlaSilUzun süre ara vermiş olmanın kötü tarafı bu kadar güzel paylaşımları olan sitelerden de uzak kalmış olmakmış. Bodrum pazarı, Bodrum yemekleri... Ne güzel konular bunlar. Bodrum pazarında kendini kaybedenlerdenim ben de. Bergamot limonu ve küflü mantarın çıkmasını bekliyorum şimdi, uzak da olsa siparişleri verildi şimdiden. Görüşmek dileği ile.
Sevgiler...
Bu çok nefis!
YanıtlaSilİşte orada böyel nefasetler göremedim birde bazı gördüklerime yanaşamadım(malum ieçrik sorunu:))
ama genede tattıklarım oldu işte onları kendimce buralarda denemeye çalışacağım.
Kaçtır bloguna bakıyorum ama bir türlü yazamıyorum açıkçası bazen kalıyorum öyle geldiğimden beri hasıl olan mahmurluk nedeniyle böyleyim ne olursun kusuruma bakma..
Bu erikli tartı çok sevdim umarım tadarız birgün elinden:)
ellerine sağlık en kısa zamanda görüşebilmek dileğiyle...
Bu arada çok geçmiş olsun!
YanıtlaSilAllah kavuştursun kardeşin için..
Bugünlerde bende de bir dalgınlık uyku hali inan şaşırmış durumdayım kalıyorum öyle..Anlıyorum seni biraz olsun zihin başka yerdeyken yürümüyor birçok şey..
Hafta sonu anneme misafir gelecek ne yapsam diyordum..
YanıtlaSilİşte birini bulduuum.
Ellerine sağlık ve de geçmiş olsun Sevgili Işıl...
ışıl abla ellerine sağlık.tartta son noktayı koymuşsun bakıyorum.süpppper oluvermiş inan...
YanıtlaSilhımmmm nefis görünüyor
YanıtlaSilışıl abla öyle zannediyorum ki izleyici butonu yok bloğunda.ben de sık kullanılanlara ekliyorum seni.sevgiler gönderiyorum...
YanıtlaSil