13 Ekim 2010 Çarşamba

ERİKLİ TART

Bu sene kış hazırlıklarına kardeşimi Fransa'ya yolculadıktan sonra başladım. Uzun ve sert geçeceği söylenen kış için tarhananın dışında derin dondurucuya koyduğum sebzeler, kahvaltılık salça, turşular, yaz meyve konserveleri, Bodrum'daki bahçemizden topladığımız zeytinlerin çizilip kurulması, reçeller derken kendimi fazla yormuş olacağım ki; yıllardır süren uykudaki rahatsızlığım yeniden nüksetti. Önceleri hafif ağrılarla başlasa da onu da yapayım bunu da yapayım telaşımla iyice arttı ve sağ elimin parmakları iyiden iyiye uyuşmaya başladı. Özellikle geceleri artan ağrıyla başetmek için ilaçların yanı sıra sıcak su dolu termoforlar ve sürülen ilaçlar bile kafi gelmedi. Bu yetmezmiş gibi önce oğlumun grip olması ardından kızım ve ben derken uzunca bir süre hastaneye döndü ev.

Halen grip durumum devam etse de yemeden içmeden de durulmuyor. Bu tart daha önceleri de birkaç kez yaptığım Bizim Pastane'den sevgili Zinnur'un erikli tartı. Bazı meyvelerin pişmiş hallerini çiğlerinden daha çok seviyoruz. Ayva, armut bunların başında gelse de erik de piştiğinde çok lezzetli oluyor. Bu tartı tercih etmemdeki bir neden de çok az yağla yapılıyor olması. Zinnur her ne kadar iddiasız bir tatlı diye nitelendirse de az yağla yapılan bütün tatlılar benim hep favorilerim oluyor. Badem ve eriğin birlikteliği hele ki mayhoş tatlıları sevenler için fazlaca suçluluk duyulmadan yenebilecek bu tart için Zinnur'a teşekkür ederim.

Zinnur'un 24 cm çapında yuvarlak bir kalıpta pişirdiği tartı ben 20x28 ebadında bir kalıpta pişirdiğim için ölçülerinde değişiklik yaptım. Yaptığım değişiklikten sonraki ölçüler şöyle;

1) 100 gr. badem
2) 3/4 cup (175 gr.) şeker
3) 1/4 çay kaşığı(teaspoon) tuz
4) 3/8 çay kaşığı/teaspoon) kabartma tozu
5) 1 yumurta + 1 yumurta sarısı
6) 1 bardak (140 gr) un
7) 45 gr. sertçe küçük parçalara kesilmiş tereyağ
8) 6 adet büyük kırmızı erik
Çok çabuk hazırlanan bu tart için fırın 190 derecede ısıtılır. Badem, şeker mutfak robotuna konur ve bademler un haline gelinceye kadar çekilir. İçine un, tuz ve kabartma tozu ilave edilerek iyice karışması sağlanır. Daha sonra tereyağ ve yumurtalar eklenerek kuru malzemeler görünmeyene dek robotu çalıştırılır. Nemlenmiş olan hamur yağlanmış tart kalıbına elle bastırılarak yerleştirilir.
Çekirdekleri çıkarılmış erikler dilimlere bölünerek tart kabının kenarlarında biraz boşluk kalacak şekilde hamurun üzerine hafif gömülerek yerleştirilir.
Önceden ısınmış fırında 40-45 dakika kabarıp üzerleri hafif renkleninceye kadar pişirilir.
Badem ve un miktarını artırdığım halde şekerde bir değişiklik yapmadım. Sanıyorum erikler çok olgun ve tatlı olduğu için tart da biraz tatlıca olmuştu.Eriğin mayhoşluğunun öne çıkmasını engellediğini düşündüğüm için bir dahaki sefere şeker oranını biraz azaltarak yapmayı düşünüyorum. Sizler de kendi zevkinize göre şeker miktarında hafif değişiklikler yapabilirsiniz.
Ağız tadınızın ve sofralarınızdan bereketin eksik olmadığı günlerde afiyetler olsun.

21 yorum:

  1. Allah kavuştursun sevgili Işıl..Ayrıca çok geçmiş olsun..

    Erikli tartın çok nefis görünüyor,ellerine sağlık..Ben bu sene 1-2 kez erikli tart yaptım..Önümüzdeki günlerde erik tükenmeden yine yapmak gerek..

    Afiyetler olsun!


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Isil'cigim,
    Ellerine saglik. Benim de cok sevecegim bir tarif.

    Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel, saglik dolu bir hafta diliyorum:)

    YanıtlaSil
  3. Işılcım kış hazırlıkları tamam diyor
    sun:))Afiyetle ve sağlıkla tüketirsi
    niz inşallah.Tart enfes ellerine sağ
    lık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Herşeyin başı sağlık, çok geçmiş olsun Işıl Abla... Erik bu tarta çok yakışıyor, ben de bir kez denemiştim... Bu tarifdeki yağ miktarı gerçekten çok azmış... Bundan sonraki denemelerde bende bu ölçüleri kullanayım... Ellerinize sağlık, en kısa zamanda ağrılar, hastalıklar şifa bulur inşallah... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. allah kavuştursun, afiyet olsun, geçmiş olsun. bütün dilekler birbirine karışmışken erikli tart müthiş. bu sene kızımın isteme-söz-nişan telaşı derken deepfreze ağlıyo. napalım artık kısmetse seneye.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim Işıl Ablacığım sizler sağolun... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Isilcim, bu ay etkinlik sirasi bende.Degisik bir konu sectigimi saniyorum.Sende bir tarifle katilirsan cok memnun olurum
    Genis bilgi sayfamda
    .SEVGILER

    YanıtlaSil
  8. ALLAH KAVUSTURSUN
    TART SUPER GORUNUYOR AFIYET OLSUN SEVGILER

    YanıtlaSil
  9. erikli tart süpergözüküyor...Kaymaklı kete gerçekten nefis bir şey yiyen bayılıyor....

    YanıtlaSil
  10. Zinnur'da görmüştüm hatta erik alıp denemek istemiştim, maalesef Derin benden önce eriklere el koyarak işi bozmuştu ama şimdi sayfandaki bu görüntü karşısında durmak zr.Kesin deneyeceğim ve ben de şekeri azaltacağım :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Işıl'cığım merhaba.
    Canım benim tabiiki size küsmedim. Ancak aradan geçen süre içinde annemi kaybettim. Bloga yazı yazmak şöyle dursun, internete bile girecek heves olmadı içimde. yeni yeni kendime geliyorum. Umarım kısa süre sonra tekrar sayfamı güncellerim. Ayrıca merak ettiğin için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  12. çook geçmiş olsun...
    Işıl Hanım nefis bir blog hazırlamışsınız
    erikli tarta bayııldıım..
    sevgiler
    seval

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık tart nefis görünüyor...Olsada yesem şimdi:)

    YanıtlaSil
  14. Tart nefis olmuş,ekşi mayhoş lezzetler benimde hoşuma gidiyor.. Eskiden ağır tatlıları daha çok severdim ama artık zevklerim değişiyor;)Görüntüsü harika ...
    Ellerine sağlık..

    Sevgiler yolluyorum....

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar,
    Uzun süre ara vermiş olmanın kötü tarafı bu kadar güzel paylaşımları olan sitelerden de uzak kalmış olmakmış. Bodrum pazarı, Bodrum yemekleri... Ne güzel konular bunlar. Bodrum pazarında kendini kaybedenlerdenim ben de. Bergamot limonu ve küflü mantarın çıkmasını bekliyorum şimdi, uzak da olsa siparişleri verildi şimdiden. Görüşmek dileği ile.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Bu çok nefis!
    İşte orada böyel nefasetler göremedim birde bazı gördüklerime yanaşamadım(malum ieçrik sorunu:))
    ama genede tattıklarım oldu işte onları kendimce buralarda denemeye çalışacağım.
    Kaçtır bloguna bakıyorum ama bir türlü yazamıyorum açıkçası bazen kalıyorum öyle geldiğimden beri hasıl olan mahmurluk nedeniyle böyleyim ne olursun kusuruma bakma..
    Bu erikli tartı çok sevdim umarım tadarız birgün elinden:)
    ellerine sağlık en kısa zamanda görüşebilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  17. Bu arada çok geçmiş olsun!
    Allah kavuştursun kardeşin için..
    Bugünlerde bende de bir dalgınlık uyku hali inan şaşırmış durumdayım kalıyorum öyle..Anlıyorum seni biraz olsun zihin başka yerdeyken yürümüyor birçok şey..

    YanıtlaSil
  18. Hafta sonu anneme misafir gelecek ne yapsam diyordum..
    İşte birini bulduuum.
    Ellerine sağlık ve de geçmiş olsun Sevgili Işıl...

    YanıtlaSil
  19. ışıl abla ellerine sağlık.tartta son noktayı koymuşsun bakıyorum.süpppper oluvermiş inan...

    YanıtlaSil
  20. hımmmm nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  21. ışıl abla öyle zannediyorum ki izleyici butonu yok bloğunda.ben de sık kullanılanlara ekliyorum seni.sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe