28 Kasım 2010 Pazar

DUYGUNUN DOĞUM GÜNÜ VE SON GÜNLERDE YAPILANLAR

Geçtiğimiz perşembe günü canım kızım Duygu'cuğumun doğum günüydü. Bu kez pasta yerine bir cheese kek yaparak aile içinde küçük bir kutlama yaptık. Mersin'de oturan kardeşimden sonra küçük kardeşimin Fransa'ya yerleşmesi, annemin de Mersin'deki kardeşimin yanında olmasıyla çok yalnızdık bu sene. Son günlerdeki keyifsizliğimi gözönünde bulunduran kızım her ne kadar bir kutlamayı istemediyse de bir şey yapmamak içime sinmedi. Pişirilerek hazırlananlar yerine soğuk bir cheese kekin pastanın yerine geçebileceğini düşünerek hazırladım bu cheese keki.

Peynirli kısmında beyaz çikolatanın da bulunduğu bu keki kızım ve evdekiler severek yediler. Pişirilenlere göre meyve aromasının daha çok hissedildiği soğuk cheese keklerin daha risksiz olması, hızlı tüketilmesi veya derin dondurucuda saklanabilmesi bir tercih nedeni olsa da benim favorim diğerleridir hep.
Tarifi bir sonraki iletiye bırakarak bir kez de burdan biricik kızımı kutluyor ve herşeyin gönlünce olacağı mutlu bir hayat diliyorum.
Sevdiğin renklerin en güzelinden oluşan bu çiçekler kadar güzel olsun hayatın tatlı kızım.


Bloğumda en çok okunanlar listesinde yer alan bu ıspanaklı tepsi böreği bizim evde çok yapılan börek çeşidi olduğu ve her seferinde fırında böylesine kabardığı için deneyen arkadaşlar varsa onların yaptıklarının da bu şekilde kabarıp kabarmadığını merak ediyorum doğrusu. Tarifi daha önce verdiğim için sadece görsel olarak bulunsun istedim.

Bu gözleme ve alttaki bazlamalar bizim evde özellikle bazı pazar sabah kahvaltılarında çok severek yediğimiz lezzetler. Mersin'e gitmeden önce annemle birlikte fazlaca yapıp (bir kısmını da derin dondurucuda saklıyorum) gözlemelerin içine beyaz peynir koyup sararak yemek kahvaltıyı şölene dönüştürüyor bizim için. Bazlamalar yağsız oldukları için biraz daha masum olsalar da gözlemenin yeri bir başka.

Alttaki yalancı çiğ köfte ise yine annemin tariflerinden biri. Kırmızı etle yapılan çiğ köfteleri gençliğimizde nasıl yediğimize şimdi şaşıyorum. O zamanlar kasaplara güven mi fazlaydı veya bizler daha mı bilinçsizdik bilemiyorum ama çok ender olsa da gerçek çiğ köfte yiyiyorduk. Her ne kadar yoğurularak ve içine konulan acı biberlerle etin piştiğini söyleseler de yıllardır içimiz almadığı için yapıp yemiyoruz. Çiğ et yemiyoruz diye bu lezzetten mahrum kalmayalım düşüncesiyle lezzetli bir tarif geliştirmiş annem. Etin yerine ince dövülmüş cevizle yoğurularak yapılan bu köfte gerçeğini aratmayacak lezzette olduğu için yer vermek istedim. Tarifleri isterseniz teker teker ekleyeceğim.


Pırasalı kişi ise bayramda çay sofrasına davet ettiğimiz misafirlerimiz için yapmıştım. Daha önce yapıp yayınladığım ıspanaklı kişin pırasalı versiyonu (Sayfamda tartlar bölümünde). Özellikle pırasayı hiç bir şekilde yemeyen oğlumun talebiydi.Kiş'i neli istersin diye sorduğumda, "pırasalı" cevabını alınca şaşkınlığımı anlatamam. Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş misali Fransaya gittiğinde bir davette yiyip çok beğendiğini söyleyince çok şaşırdım. Biraz kıskançlık durumları olmadı desem yalan olur hani. Önce bizim evde yemiş olsaydı kesin beğenmezdi ama demek ki komşuda tatlı gelmiş deyip güldüm.


Kestaneli cheese kek ise sevgili Zinnur'un tarifi. Geçen yıldan kalan derin dondurucuda bekleyen şekersiz kestane püresi bitsin diye yaptığım bu kekin Zinnur'unkinden tek farkı içinde ve üzerindeki süslemelerde Dulce de leche kullanmış olmam. Kestaneyi seviyorsanız yoğun kestane aromalı bu keki denemenizi öneririm. Bizim evde hızla tüketilecek kadar sevildi. Tarifi Bizim Pastane'nin arşivinden bulabilirsiniz.
Teşekkür ederim Zinnur'cuğum.


Yukarıda gördüğünüz çorba ise ister değerlendirme, ister kurtarma deyin ama başlıbaşına ayrı bir lezzet olarak seviliyor bizim evde. Bir veya iki gün önceden kalmış, artık burun kıvırılan bir yemeğe dönüşen kurufasulye yemeğinden yine annemin yöresine ait uğmaç (doğru mu yazdım bilmiyorum)aşı. Şimdilerde çok revaçta olan ve sık sık reklamlarda gördüğünüz oğmaç aşı ile ilgisi yok diye düşünüyorum (Zira bizim eve hiç hazır çorba girmediği için o tadı bilmiyorum).

Yukarıdaki patatesler ise sunum şekli olarak çok beğendiğim patates kavurması. Zaman zaman çocuklara etin yanına püre yapacağımda patatesleri fazlaca haşlar kendimiz için de bol soğanlı ve kırmızı biberli olarak kavururdum ama harika lezzet ve sunumlarını örnek aldığım sevgili Ufuk'ta (Ufuk Mutfakta) bu haliyle görünce çok beğenmiştim. Yapımı çok basit ama lezzeti çok güzel olan bu tarifin için Teşekkürler Ufuk'cuğum.



En nihayet bana ait, yıllar içinde uygulayarak geliştirdiğim bir lezzet. Pek çok sütlü tatlının arasında çocuklarım en çok bu krem şokolayı seviyorlar. Hele ki son iki yıldır Aysun hanımın o enfes sütleriyle yaptığımda ben de çocuklar gibi bazen iki porsiyon bile yiyebiliyorum. (Benim porsiyonlarım çok küçük yalnız)

Bu son lezzet de Cenk'in (Cafe Fernando) kepekli ekmeği. Mayalı hamurlarla bir iki başarısız denemem olsa da denemelerden yılmıyorum. Bu ekmeği yapalı epey bir zaman oldu ama yalnızca fotoğraf albümünde kalmasın diye başarılı olduğum daha da önemlisi sevdiğimiz ve özellikle kahvaltılarda ısıtılınca daha da güzelleşen bu ekmek bal ve kaymak ikilisiyle muhteşem oluyor.

Bayram sonrası biraz yoğun günler geçirmem ve biraz da çocukların bozulan bilgisayarları nedeniyle benim bilgisayara el koymalarından ötürü istemesem de aranın yine epey açıldığının farkındayım ama umarım bu ileti boş da durmadığımın göstergesi olur diye düşünüyorum.
Hepinize sağlıklı, ağız tadınızın yerinde olduğu güzel bir hafta dilerim.

15 yorum:

  1. canım Işılcığım
    evladının nice güzel günlerini görmen dileklerimle çok çok sevgilerimi yolluyor,
    bu muhteşem lezzetler için seni, tek tek kutluyorum.
    enfes ötesi adeta....
    iyi haftalar canım.

    YanıtlaSil
  2. Işıl Ablacığım Duyguya ben de mutlu yıllar diliyorum... Allah sizleri ayırmasın... Bütün bu güzelliklere de imrenerek baktım hele ki Duygu'nun cheese kekine bayıldım bilirsin pek severim... Tarifi de sabırsızlıkla bekleyeceğim... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel lezzetler bunla böyle bayılarak baktım emeklere ellere sağlık...Sevgili Duyguya mutlu yıllar dilerim...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Canım kızına sağlıklı,huzurlu,başa
    rı ve mutluluk dolu güzel bir ömür
    dilerim.Chesscake ve diğer herşey
    enfes ellerine sağlık.Mutlu haftalar sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Işıl,

    Kızına sağlıklı güzel yaşlar diliyorum canım..

    Bu nefis lezzetler içinde ellerine sağlık..Her biri ayrı bir güzellik adeta..)

    Güzel bir hafta diliyorum..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Fedakar anne Işılcığımın, ince düşünceli kızı Duygu'sunun ömrü uzun olsun, kaderi hep güzelliklerle dolsun...

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Duygu'ya ailesi ile birlikte nice mutlu yıllar diliyorum.
    Anne eli değen herşey çok güzeldir tabii ki...(benim oğlum için geçerli değil bu maalesef :((
    Diğer lezzetlere ise söyleyecek söz bulamıyorum..
    Hepsi birbirinden güzel...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Canim benim, biricik yavruna saglikli, mutlu ve basari dolu bir hayat diliyor, dogum gününü kutluyorum... Pastadan baslayarak hersey sahane,,,, Bilhassa yalanci cig köftenin tarifini sabirsizlikla bekleyecegim.... Ellerinize saglik... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Işıl senin kızda benim kız gibi asil renk "mor" sevddalsıs demek:))
    daha nice yaşlara sağlıklı mutulu günlerde:))

    tarfiler birikmiş detayları daha sonra alırız sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. Işıl'cığım,
    Bugün 1 Aralık. Seni düşünmedim sanma. Güzel bir gün olmuştur dilerim senin için.
    Ve tabii Duygu'cuğuma nice mutlu, umutlu, sağlıklı, keyifi yıllar diliyorum.

    YanıtlaSil
  11. Tebrikleriniz için hepinize çok teşekkürler. Evde hep sizden konuşuluyor hanımlar; bilesiniz :))

    Veee benim taatlı, biricik annem; valla ne yalan söyleyeyim sen cheesecake i pişirmeden yapacağım dediğinde içimden bir yok artııık demişliğim var. Tabii yine aldım boyumun ölçüsünü. Şahane bir tattı. Süslemesi ile çok hoştu. Ellerine, yüreğine sağlık.

    Veee farkettim ki 1 postta 8 tarif verilebiliyormuş... Annem nedir onlar öyle? İnsanın gözünün önünden film şeridi gibi geçen yemekler, tatlılar, çikolatalı puding... O sonraki postta mıydı yoksa? Ayy ama o da nefisti...

    YanıtlaSil
  12. iki çocuk annesi emekli bir kadın olduğunuzdan evvela sizi tebrik etmek istiyorum ve izin verirseniz 27 yaşında biri olarak size ışıl abla demek istiyorum.sizden öğreneceğim çok şey var diye düşünüyorum.izlemeye alıyorum.cheesecake ke de bayıldım ben.inan pastane mutfağı var sanki karşımda.ellerine sağlık ablacım

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Isil hanim,ben sitenizi biricik kardesiniz Gul ogretmen sayesinde tanidim.Cok begendim.Yaptiginiz seyler cok guzel gozukuyor.Insallah deneyecegim.Size sunuda soylemeliyim kardesiniz Fransa'da bizlere emanet,gozunuz arkada kalmasin.Onu cok sevdik.Simdilik hoscakalin.Ben Handan.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Handan,
    Yaptığım yiyecekleri beğenmen beni memnun etti. Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
    Sizleri tanımadan önce Zuhalciğimi gönderirken bir hayli endişeliydik ama şimdi gözüm hiç arkada değil.
    Zuhal her fırsatta sizlerden sözediyor ve onu nasıl sevgiyle kucakladığınızı anlatıyor.
    Sizlere nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. iyi ki varsınız ve kardeşimin dostusunuz.
    Tanıyan tanımayan herkese çok selam ve sevgilerimi söyleyin siz de olur mu?
    Görüşme dileklerimle,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe