8 Ocak 2012 Pazar

TARHANA ÇORBASI (İHTİYAÇTAN)

Sayfamı takip eden arkadaşlarım tarhana çorbasının tarifini verdiğimi görünce şaşırmışlardır sanırım. Böylesine basit bir tarife yer vermem ve onu anlatmaya kalkmam zorunluluktan doğdu.

Canım oğlum artık bizimle yaşamıyor. 2011'de girdiği üniversite sınavları sonucunda İstanbulda kazandığı üniversiteyi(Galatasaray Üniv.Siyaset Bilimi) ki bence o da iyiydi ama tercih etmeyip Fransadaki Strazburg Üniv. Hukuk fakültesini tercih edince eylül ayında Fransaya taşındı.Çok daha zorlu bir yaşamı ve eğitimi tercih edip aldığı sorumluluğun bilincinde olması bizleri çok mutlu etse de özlem başka bir şey. Eviyle, yaşamıyla ilgili her türlü işinin üstesinden gelmesi, tek başına da olsa bir evi idare etmesiyle gurur duyuyoruz. İlk zamanlar evini, düzenini kurana kadar okul yemekleri veya dışarıdan yediği yemeklerden sıkılmış olmalı ki son günlerde bana pratik ve çabuk yapılan yemek tarifleri sormaya başladı. Tarifleri telefonla vermeye çalıştığımda da "anne sen bunları bloğunda yazarsan daha iyi olur" dedi. Ben de belki yeni yeni mutfağa girmeye başlayanlar veya oğlum gibi öğrencilerin de faydalanabileceği düşüncesiyle yazmaya karar verdim. Oğlumun en sevdiği çorba olan bu tarhana çorbasından başlayıp sonrasında birkaç pratik ve hazırlanması fazla vakit almayan yemeklere yer verirsem şaşırmayın lütfen.
Şimdi tarifi neye, kime göre vereceğim noktasında şaşırıp kaldım. Oğlumun evinde olan malzemelere göre mi vermeliyim yoksa genel bir tarif mi yapmalıyım.
Şöyle ki; ben genelde çorbaları önceden hazırladığım ve dondurucumda bekleyen et suları ile yaparım. Böylece ya yağsız yada çok az yağ kullanırım.
İyisi mi ben bu seferlik oğluma hitap ederek, onun elindeki malzemeler doğrultusunda bir tarif yapayım.
Canım oğlum,
Sana gönderdiğim sucuklardan kaldıysa, ilk çorbanı çok sevdiğin sucukla yapabilirsin.
Sana vakit kazandırması açısından 3 bardak kadar suyu su ısıtıcına koy ve kaynat.
Su orda kaynarken küçük bir parça sucuğu minik minik doğramayla başla işe. Daha sonra çukur bir kaseye 3 çorba kaşığı tarhanayı koy, üzerine bir bardak soğuk su ekle ve biraz karıştır.(bu su mutlaka soğuk olmalı)
Şimdi çorbayı yapacağın tencereye sana evde yapıp gönderdiğim o tereyağından bir kaşık kadar koy ve erit. Yoksa zeytinyağı da olur. Eriyince sucukları ekle bir iki karıştırdıktan sonra şimdi de domates ve biber pürelerinden yarımşar kaşık koy ve yine biraz karıştır. Suyun içinde bekleyen tarhana eğer yeterince çözülmemişse biraz daha karıştır. Kaynamış olan suyu tencereye boşalt ve hiç beklemeden tarhanayı da içine dökerek hemen karıştırmaya başla. Kaşığı tencerenin dibine sürterek karıştır ki; dibe çöken tarhanalar sıcağın etkisiyle topaklanmasın. Çorba kaynamaya başlayınca karıştırmayı bırakabilirsin. 5 dakika kaynadıktan sonra içine bir çorba kaşığı kuru nane ve istersen acı pul biberden koy ve ocağı kapat.
Kullandığın bardağın büyüklüğünü bilemediğim için çorban belki biraz koyu olmuş olabilir. Eğer öyleyse çok az daha sıcak su ilave edebilip tekrar bir taşım kaynatabilirsin çorbanı.
Bu senin kendi başına yapacağın ilk çorban olacak ve eminim ki yaza geldiğinde çorbanın yanı sıra daha ne güzel yemekler yapacaksın bizlere.
Bir sonraki tarif için soğanlı yumurtaya ne dersin?
Herkese afiyetler olsun...

14 yorum:

  1. Canım sayfamızda bence yaptığımız tüm lezzetlerin bulunması önemli:)
    Bizden sonra sayfalarımız kalacak ve birçok kişiye faydası olacak.Çorbana
    gelince harika ellerine sağlık sevgi
    ler...

    YanıtlaSil
  2. size komik gelebilir ama inanın ağlayarak okudum,benimde bir oğlum var(gerçi daha 22 aylık ama)gerçekten yüreğinize sağlık üniversiteyi bende dışarda okuduğum için o günler geldi aklıma. yazdıklarınız çok kıymetli
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Işıl'cığım duygulanarak okudum yazını, oğlunu tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.İleride meslektaş olacağız anlaşılan..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Hayırlısıyla okulunu bitirip, en kısa zamanda kavuşmanızı dilerim. Pratik ama nefis bir çorba. Hele de bu buz gibi havalarda. Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle...
    (Yemek Sevdam)

    YanıtlaSil
  5. bence kolay bir tarif değil canım.iyiki paylaşmışsın.harika görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. allahım çocuklarımızın hakkında hayırlısını versin. hayırlısıyla okullarını en iyi şekilde bitirmelerini nasip etsin inşallh.

    harika bir çorba bizim evde de sık sık yapılır ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Derya'cığım,

    Çok basit, herkesin bildiği bir tarif diye düşünmüştüm. Ama çok haklısın bizden sonra da çocuklarımıza güzel bir anı belki de faydalanacakları bir tarif diye de bakmak lazım olaya. Uyarın için çok teşekkür ederim.
    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Ahmet Efe'nin annesi,

    Hiç de komik gelmedi, bilakis duyarlılığınız beni daha da etkiledi.
    Yazıyı yazarken duygularımı hissettirmemeye çalıştıysam da anlaşılan başarılı olamamışım. Satır aralarından duygularımı anlayıp yazdığınız bu içten yorum için çok teşekkür ederim.Tabii niyetim kimseyi üzmek değildi ama siz de önce giden çocuk, şimdi de bir anne olarak bu durumu çok daha iyi anlıyorsunuz.Sağolun.

    Ben de sizin sayfanızı ziyaret etmek istediğimde sayfanıza ulaşamadım. Bir bloğunuz varsa, bildirirseniz sevinirim.

    Selam ve sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Hülyacığım,

    Sağol canım. Tebrik ve dileklerin için çok teşekkür ediyorum.
    Evet,İnşallah senin meslektaşın olacak o da. Ama ben nasıl dayanacağım bu 5 yıla bilmiyorum.

    Kızkardeşim geçen yıl gitmişti 5 yıllığına (o da öğretmen) Fransaya. Şimdi de oğlum.Aynı şehirde olsalar biraz daha teselli bulacaktım ama değiller.
    Napalım, seçimlerine saygı duymaktan başka çaremiz yok.

    Benden de çok sevgi ve selamlar,

    YanıtlaSil
  10. İnşallah Elif hanım, inşallah.
    Daha bu birinci yılı. Bakalım kalan 4,5 sene nasıl geçecek.

    Kış günlerinin en güzel çorbası bence de tarhana.

    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Sevda'cığım,
    Çok teşekkür ederim güzel iltifatların için.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  12. Şehrinaz,

    Çok haklısın.Okullarını bitirip önce kendilerine, sonra ülkelerine, insanlığa faydalı işler yapsınlar.

    Çorba ile ilgili sözlerin için de çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Yazınızda gözyaşlarımı tutamadım.Benimde oğlum önce bizden uzak(biz İzmirdeyiz ) İstanbul ardından OXFORD derken işhayatı DUBLİN olmak üzere 6-7 yıldır bizden ayrı.Onun sevdiği herşeyi pişirirken içim gider. Yaprak sarması,lor kurabiyesini Dublin'e taşıyan bir anne olarak, harika bir yazıyla çorbayı bağlamışsınız.
    sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  14. Ah!Işılcım, yemek tarifini tabii ki oğluşuna göre vereceksin.
    Bizde bir söz vardır," görgülü kuşlar göreneğini işler." sevgili yeğenimizde bu işlerin üstesinden gelecek ve göreceksin ne güzel el becerileri kazanacak.
    Bizde buna benzer şeyler yaşadık ve yaşıyoruz. Okurken çok duygulandım.
    "İhtiyaçtan" da çok yakışmış başlık olarak:))
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe