11 Ocak 2012 Çarşamba

YALANCI MERCİMEK KÖFTESİ

Tarifin orijini Antalyada oturan sevgili eltim Serpil'e ait. Onların oradaki arkadaş toplantılarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biriymiş ve adı da Antalya dondurması imiş. Geçtiğimiz yaz, Bodruma ziyaretimize geldiğinde anlatmıştı bu salatayı ama ben denemek için ancak bugün fırsat buldum. Bugün ziyaretime gelecek arkadaşımın bizden sonra dişcide randevusu olduğu için ona soğan sarımsak kokmayan, onun da diyabet gibi bir sorunu olduğu için fazla da hamurişi içermesin diye düşününce bu tarif aklıma geldi.
Yalancı diye adlandırdığımız bazı tarifler pratikliği, çabucak hazırlanması ve sunumu ile bazen orijinallerinin önüne geçebiliyor. Mercimek köftesinde olması gereken bol taze soğan bu tarifte yok diye bu salatayı düşünmüştüm ama ben ve yiyen diğer konuklarım da çok beğenince paylaşmak istedim.
Mercimek köftesi yapmak istediğinizde evinizde taze soğanınız yoksa veya soğan kokmak istemiyorsanız veya onları tek tek sıkmak için vaktim yok diyorsanız güzel bir seçenek diye düşünüyorum.
Sözü uzatmadan tarife geçeyim.
Çok kalabalık olmadığımız için ben yarım ölçü olarak yaptım. Sizler isterseniz ölçüleri iki katına çıkarıp hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
1) 1 su bardağı kırmızı mercimek
2) 2 çorba kaşığı pirinç
3) 1/2 su bardağı köftelik ince bulgur (tarifte yoktu ama bu benim ilavem oldu)
4) 3 adet kuru soğan
5) 3/4 çay bardağı zeytinyağı
6) 1 çorba kaşığı domates + 1 çorba kaşığı biber salçası
7) Tuz, kırmızı pul biber, kimyon
Yapılışı
Kırmızı mercimek ve pirinçler yıkandıktan sonra bir tencereye konur. Üzerini 1,5 parmak geçene kadar su eklenir ve pişmek üzere ocağa konur. Mercimekler iyice helmeleşene kadar pişirilir. Pişmemiş veya suyunu tamamen çekmiş olursa çok az sıcak su ilave edilebilir. Pişen mercimeklerin üzerine bulgur eklenip, bir iki karıştırılıp ocak kapatılır. Mercimekler pişerken piyazlık doğranan soğanlar bir tavada zeytinyağında kısık ateşte sotelenir. Yumuşayıp hacimlerini iyice kaybedince içine salçalar ve baharatları eklenir. Soğanlı biberli harcın yarısı pişmiş olan mercimekli karışımın üzerine dökülür ve tüm malzemeler iyice karıştırılır. Sıcakken bir borcama yayılır ve üzeri düzeltilir. Kalan soğanlı harç üzerine dökülüp, yayılır. Soğuyunca üzerine bol maydonoz serpilir ve dilimlenerek servis yapılır.
Ben çok memnun kaldım bu tariften.
Serpil'ciğim tarifin için çok teşekkür ederim.
Ağız tadınızın ve evlerinizin bereketinin bol olması dileklerimle afiyet olsun.

11 yorum:

  1. Bu yalancıyı en kısa sürede denmeli,nefiss görünüyor canım..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. çok enteresan Işılcım..
    harika bir tarif kazandırdın bizlere..
    emeklerine sağlık.

    çok sevgiler .

    YanıtlaSil
  3. Yasa sen Isilcigim... Pratik ve tam aradigim gibi az kalorili bir tarif.... Aksam insallah soframizda yer alacak...::)) Ellerine saglik...
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten çok pratik ve eminim çok lezzetlidir. Nefis görünüyor, ellerine sağlık canım. Sevgiler...
    (Yemek Sevdam)

    YanıtlaSil
  5. süper bir tarif canım.mutlaka deneyecem.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. cok pratikmis....emeklerine saglik

    YanıtlaSil
  7. yalancılar asılları ile yarışır oldular ellerinize sağlık güzel tarif sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Pirinç mi? çok enteresan geldi bana?görsellik süper olmuş lezzette tamam diyorsun elleriene sağlık Işıl:)

    YanıtlaSil
  9. Işılcım, Antalya dondurması bir harika olmuş.
    Mercimek köftesine de bayılırım desem yeridir. Deneyeceğim.
    Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık,ben de deneyeceğim en kısa zamanda:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. harika bir lezzet ellerine sağlık:)
    sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe