15 Haziran 2012 Cuma

SELANİK GEVREĞİ

Aslında gezinin son bölümünü yayınlamayı düşünüyordum bu iletimle. Ancak hem Fransa'da hem de burada tadını beğenen arkadaşlarımın isteği üzerine bu tarife öncelik vermek
istedim.
Sevgili Cenk'in (Cafe Fernando) fındıklı biscottisinden yola çıkarak, kendi ilavelerim olan yemişlerle lezzetlendirip, yiyenlerin çok beğenisini kazanmış olan, içerik olarak da orijinaliyle hemen hemen aynı malzemelerle yapılanbenim Selanik gevreği adını verdiğim bir kurabiye bu. Bu kurabiyeyi çok sevmemizin nedeni yağ miktarının çok az olması. Üstelik uzun süre bayatlamadan saklanması ve aniden gelen misafirlere ikram edilebilecek olması tercih nedenlerimden bazıları .O nedenle çok sık hatta diyet zamanlarımızda bile pişer bizim evde.Ara sıra çok acıktığımızda bir fincan sütün yanında bir tane yemek bile kafidir.
Önceleri beyaz un ve tarifte belirtilen şeker miktarıyla pişirirdim. Ancak son günlerde diyette olduğum için tarifteki malzemeleri biraz daha değiştirip sağlığa daha uygun hale getirmeye çalıştım.
Üstte gördüğünüz iki fotoğraf beyaz un ve şekerle yaptıklarım. En alttakiler ise şeker yerine Fransadan getirdiğim agave şurubu, tam buğday, çavdar ve köy unu karışımıyla yaptıklarım. O nedenle alttakilerin rengi biraz daha esmer. Kurabiyenin içindeki kuru meyveler, reçel taneleri ve şekerlemeler yeterince tadlandırdığı için fazla şeker kullanmamaya özen gösterdim.
Ülkemizde agave şurubu gibi bazı malzemeleri bulmak mümkün olmayabilir diye beyaz un ve şekerle yapılan orijinal tarifi vereceğim.
Bu tarifte kullandığım zencefil, kavun ve armut şekerlemelerini Fransadan getirmiştim ben. Sizler evinizde olan başka şekerleme veya reçel taneleriyle de yapabilirsiniz.

Malzemeler
1) 4 adet yumurta
2) 3 su bardağı un (420 gr)
3) 1 su bardağı şeker
4) 50 gr. tereyağ (Oda ısısında)
5) 1 paket kabartma tozu
6) 2 tatlı kaşığı vanilya aroması
7) 1/4 çay kaşığı tuz
8) 1 su bardağı ceviz(irice kırılmış)
9) 1/2 su bardağı antep fıstığı
10) 1/2 su bardağı fındık(irice kırılmış)
ve arzu ettiğiniz meyve şekerlemeleri (minik parçalara kesilmiş)
Ben şerbeti süzdürülmüş incir reçeli taneleri, günkurusu kayısı, kuru üzüm, zencefil, kavun, armut şekerlemesinin yanı sıra biraz da beyaz kuvertür çikolata kullandım bu kez.
Yapılışı
1) Un, tuz ve kabartma tozu bir kaba elenir. Oda ısısındaki tereyağ ve şeker mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Üç yumurta teker teker eklenip çırpmaya devam edilir. Vanilya aroması ve unlu karışım eklenip bütün malzemeler karışıncaya kadar çırpılır.. En son bütün kuru meyveler ve kuru yemişler ilave edilip elle karıştırılır.
2) Eller bolca unlanır ve hamurun yarısı ele alınıp rulo şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsinin bir kenarına yerleştirilir. Tepesine biraz basılarak düzeltilir. Hamurun diğer yarısı da tepsinin diğer tarafına yerleştirilir ve aynı işlemler uygulanır.Aralarında en az 5 cm. boşluk bırakılır. Çünkü hamurlar pişerken kabardığı gibi biraz da yayılacaklardır.
3) Kalan dördüncü yumurta bir kase içinde çatalla çırpılır ve hamurların üzerine fırça yardımıyla sürülür. Üzerlerine bolca toz şeker serpilir ve önceden ısınmış olan 180 derecedeki fırında 25-30 dakika arasında pişirilir. Pişirme süresinin yarısında tepsi çevrilir.
4) Pişmiş olan rulolar fırından çıkarılır ve fırının ısısı 150 dereceye düşürülür. 20-25 dakika kadar ruloların soğuması beklenir. İyice soğuyan rulolar keskin bir bıçakla 1,5 cm kalınlığında verev olarak kesilir. Fırının ızgara teline dizilen dilimler tekrar fırına sürülür ve 30 dakika daha pişirilerek iyice kurumaları sağlanır.
Ağzı hava almayan bir kapta 10 gün boyunca saklayıp yiyebilirsiniz. Eğer hafif bir nemlilik olursa da tekrar kısa bir süre fırında tekrar kurutup ömrünü uzatabilirsiniz.

Yiyenlerden çok beğeni alan bu kurabiyeleri umarım sizlerde beğenirsiniz.

Güzel bir hatfa sonu dileklerimle herkese afiyet olsun.

9 yorum:

  1. Günaydinlarrr Isilcigim... Selanik adini görünce atladim tarife... Nedense son günlerde, babamin memleketine karsi bir merak sardi beni... Bu yasima kadar fazla ilgilenmemistim.... Yaslaniyor muyum ne??? Tarifini gercekten cok begendim, hele benim gibi Agave meraklisi birine tam uydu,, Bugün deneyecegim kismetse... Sevgilerimle, saglikli, mutlu bir hafta sonu diliyor, kandilini kutluyorum...

    YanıtlaSil
  2. Canim isilcigim
    , ilk firsatta denemek isterim canim..
    Okadar begendim ki,,,,,

    YanıtlaSil
  3. Ablacığım,
    Çok güzel gözüküyorlar. Benim de pek sevdiğim kurabiye çeşitlerin
    dendir. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Sen insanı çıldırtırsın inan,harika görünüyor ve ben kendimi zor tutuyorum.Buradan alabilsen sana hiç bir şey kalmazdı:)))

    YanıtlaSil
  5. güzel bişeye benziyor bu ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Işılcım, nefis, nefis, nefis... Muhteşem olmuş.
    Tariflerinizi nasıl özlemişim.
    Bol malzemeli böylesine gevrek lezzetler tam eşime göre... Bayılacaktır. Mutlaka en kısa zamanda...
    Beyaz unla yaptığınız mutlaka harika olmuştur ama ben ikincisini tercih edeceğim:))
    Ellerine sağlık, sevgili arkadaşım.

    YanıtlaSil
  7. Selanik gevregini çok severim.Çok bereketli olur.Bazı lezzetleri unutmamak adına tekrarlamalıyız.Pek sık yapardım ışılcığım unuttuğum tadı hatırlattın.Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  8. Bayılırım! İstanbul'a gelip de Taksim civarlarına uğradıysam Gezi Pastanesi'ne uğrayıp bir paket alırım. Bol kuruyemişli. Ama eminim seninki daha da güzel olmuştur Işıl'cığım!

    YanıtlaSil
  9. Ablam ablam, canım ablam,
    Gözüm gibi baktığım ama misafir ve arkadaşlara da birer tane tattırdığım bu gevrekler öyle güzel olmuşlarki, kıyamıyorum yemeye. Allah razı olsun, o kadar bol bol yapmıştınki herkese tattırabildim gurur duya duya :)
    Fransızlar da Türkler de ''sipariş versek yollar mı?'' diye sormaktalar !!!! gelirken bulursam aynı kuru meyvelerden alıp da gelemmm.

    kardeşin

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe