6 Aralık 2012 Perşembe

KIBRIS MAKARNASI

 Kendisi Kıbrıslı olan Bodrumdaki yazlıkta tanıştığım, uzun yıllardır dostluğumuzun sürdüğü sevgili Şerife hanımın bir tarifi bu makarna. Görüntü olarak üzerine tavuk serpiştirilmiş klasik spagettilere benzese de pişirilişindeki farklılık ve lezzetin çok güzel olması nedeniyle bu sayfada yer almayı hak etti.
 Tarifdeki en büyük farklılık haşlanmış tavuk suyunda pişiriliyor olması. Tabii bir de Kıbrısın meşhur hellim peyniri ile lezzetlendirilmesi. Sadece makarna gözüyle bakmak pek doğru olmasa gerek. Çünkü ihtiva ettiği malzemelerle ve yanında bir salata ve ayranla tam bir öğün yerine geçeceğini düşünüyorum. Ben evdeki nüfusu gözönünde bulundurarak yarım ölçü olarak pişirdim. Tarifi de yarım ölçü üzerinden vereceğim. Sizler isterseniz ölçülerin iki katını kullanarak kalabalık sofralarda da tüketebilirsiniz.
Malzemeler
1) Yarım tavuk (bir adet tavuk butu, yarım tavuk göğüs eti)
2) 300 gr. spagetti
3) 1/2 paket hellim peyniri
4) 1 tatlı kaşığı kuru nane
5) Tuz, tane karabiber, bir iki dal biberiye
6) 750 ml. tavuk suyu
Yapılışı
1) Tavuk temizlendikten sonra bir tencereye konur ve üzerini geçecek kadar su eklenir. Tane karabiber, tuz ve biberiye eklendikten sonra orta ateşte pişmeye bırakılır. Etler kemiğinden ayrılacak kıvama gelene kadar pişirilir.
2) Pişen etler tencereden çıkarılır ve içindeki baharatlardan kurtulmak için tavuk suyu süzülür. Makarnayı tavuk suyunda pişirip, suyunu çektireceğimiz için bu aşamada tavuk suyunu ölçtüm. ( Eğer tavuk suyunuz çok yağlı ise üzerine çıkan yağların bir kısmını kaşıkla toplayıp başka bir  yemek veya çorbada kullanabilirsiniz). 750 ml. tavuk suyu ölçtüm. Benim kullandığım makarna oldukça sert bir drum buğdayından olduğu için ancak geldi.Sizler kendi kullandığınız makarnaların durumuna göre suyunu ayarlayabilirsiniz. Eksik gelirse sıcak su eklenebilir.
3) Tavuk suyu soğumuşsa tekrar ocağa koyup, kaynamaya başlayınca makarnaları içine atın. Arada bir karıştırarak pişmeye bırakın. Pişmenin sonuna doğru ateşi iyice azaltıp makarnanın suyunu çektirin.
4) Hellim peynirini rendeleyin ve bir tatlı kaşığı nane ile harmanlayın. Servis yapacağınız tabağa önce bir miktar bu peynirden serpin. Üzerine makarnanın bir kısmını koyun. Tekrar bir sıra peynir ve makarna olarak tüm malzeme bitene kadar devam edin. En üste haşlanmış ve büyük parçalara bölünmüş tavuk etini yerleştirip sıcak sıcak servis edin.
Her ne kadar makarna denince aklımıza hep fesleğen ve pesto sos gelse de kuru nanenin de çok yakıştığını bir dip not olarak düşmek istedim. 
Bu yemeğin  protein, karbonhidrat ve kalsiyum ihtiyacının hepsine birden cevap vereceğini düşünüyorum.

Afiyet olsun...

18 yorum:

  1. Ellerine saglik Isilcigim... Makarnanin her türlüsü makbulümüzdür evimizde..:) Dedigin gibi, kesinlikle ana ögün olarak tüketilebilecek bir besin makarna... Afiyetler olsun... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. bir makarna canavarı olarak mest oldum.Eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. Işıl'cığım ,bizim evde her öğün pişse yenir.Kimse itiraz etmez.Ablamın damadı italyan,eve gelir ve akşam yemeklerinde kendine kadar mutlak spagetti yapıp yemek öncesi yer.Bu durum italyanlara özgü birşeymi bilmiyorum.Ben peynirli makarnayı daha çok seviyorum.Şu an olsada yesem modundayım..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. En sevdiğim makarnalardan biri peynirli makarna... Nefis.

    YanıtlaSil
  5. Tam da acıktığım şu saatte ...Nefis olmuş ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

  6. Ellerine sağlık
    Makarna bence ana yemek her türlüsünü severek yeriz.İlk fırsatta deneyeceğim İnşallah tavuk suyuna pişirilmesi ilginç geldi.Bakalım tadını nasıl çok merak ettim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık ablacığım. Ben de bir benzerini yapıyordum. Tavuk suyuyla çin eriştesini haşlayıp, kaşar rendesi, tavuk, kırmızı toz biber ve kekikle lezzetlendiriyordum. Diyette olduğum için mazide kaldı.

    Yunuscan spagettiyi çok sever, ona yapabilirim. Naneli olması makarnaya daha hoş bir tad katmıştır.

    YanıtlaSil
  8. Işılcım, bayıldım. Kesinlikle yapacağım. Tavuk suyunda pişiyor olması lezzeti bir kat daha artırıyordur. Ellerine sağlık, canım.
    Işılcım, içinde yağ yok değil mi? Yalnış okuma yapmadım herhalde...
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Filizciğim,

    Çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Yaseminciğim,

    Makarna canavarları için birebir diyebilirim.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Nerimancığım,

    Benim de tercihim kıymalı ve peynirliden yanaydı hep ama bu da çok leziz olmuştu. Denersen beğeneceğini umuyorum.

    YanıtlaSil
  12. Leylacığım,

    Tavuk da ayrıca bir lezzet katmıştı. Bunu da beğeneceğini umuyorum.
    İstanbuldan kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  13. Hülyacığım,

    Ben de çok acıktığım saatlerde PC nin başına oturmuşsam gerçekten o leziz yiyecekleri görünce hemen birşeyler yemek istiyorum. Seni çok anlıyorum.

    Çoook sevgiler,

    YanıtlaSil
  14. Neşeli arkadaşım,

    Makarnayı seviyorsanız bunu daha da çok seveceğinizi umuyorum.

    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  15. Canım kardeşim,

    Yunuscan çok sevecektir bu makarnayı. Sen de hedeflediğin kiloya indikten sonra ara sıra benim gibi yiyebilirsin tabi ki.

    Çooook öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  16. Sareciğim,

    Evet, tavuk suyu lezzetini daha da artırıyor. Yağ konmuyor, hatta ben tavuk suyunun da yağlarının bir kısmını koymadım. Ona rağmen çok lezizdi.

    Beğeneceğini düşünüyorum.

    Çok sevgiler güzel arkadaşım.

    YanıtlaSil
  17. hepsi guzel olmus her zaman dedigim gibi ustune yok .

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel bir tarif. Makarnayı suyunu çektirerek pişirmeyi ben de seviyorum. Çok daha ayrı bir lezzeti oluyor sanki. Tavuk suyuyla da deneyip evdekilere yedirmem lazım biran önce :)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe