27 Aralık 2012 Perşembe

MANTARLI KÖFTE

Son iletimden bu yana epey vakit geçti yine. Yeni yıl makaronlarına olan ilgi,  siparişler, makaron eğitimleri ve artık sonuna doğru geldiğimiz 2012 yılının son arkadaş toplantılarına yaptığım makaronlar nedeniyle oldukça yoğun günler geçirdim. Yeni bir tarif denemek için ancak bugün fırsatım oldu. 

Mantar bizim evde çok sevilen bir yiyecek. Çorbası, sotesi, tavuklu yemeklerin baş eşlikçisi, böreği, gözlemesi çok sık yaptığım şeyler. Fakat bugün ilk kez köftenin içinde denedim. Normal köfteye göre çok daha lezzetli ve yumuşacık dokusuyla evdekiler de çok beğenince sıcağı sıcağına paylaşayım istedim. Yılbaşı akşamı için de hindi tercih etmeyenler için farklı bir seçenek olur diye düşündüm.
Sağlıklı beslenme adına da yanına sote ıspanak ve yine sotelenmiş renkli biberlerle akşam mönümüzü oluşturdu.
 Malzemeler

1) 500 gr. az yağlı kıyma
2) 500 gr. kültür mantarı
3) 1 adet  kurusoğan
4) 1 demet maydanoz
5) 1 adet yumurta
6) 1/2 tatlı kaşığı tuz, isteğe göre karabiber, kekik
7) 3 çorba kaşığı zeytinyağ
 Yapılışı

1)  Mantarlar nemli bir bezle temizlenir. Çok kirli olan yüzeyler varsa üzerlerindeki ince zar soyulur.
2) Ben saplarını da kullandığım için sapları akan suyun altında yıkayıp fazla sularını sıkarak kurutuyorum. Sap kısımları ve 8-10 adet mantar çok ince bir şekilde kıyılır ve iki çorba kaşığı yağ konmuş tavada harlı ateşte sotelenir, eğer mantar su bıraktıysa da suyu çektirilene kadar sotelenir ve bir tabağa çıkartılır. Kalan mantarlar da yine aynı şekilde ince ince kıyılıp aynı tavada sotelenir ve soğuması beklenir.
3) Rondoya bir adet kuru soğan, temizlenmiş bir demet maydanoz konur ve iyice ufaltılır. Sonra ilk sotelenen(saplı olan kısımlar) mantarlar da eklenir rondo yine çalıştırılıp malzeme iyice küçültülür.
4) Çekilen malzeme, ikinci sotelenen mantar, kıyma, yumurta, tuz ve baharatları eklenerek köfte gibi yoğurulur.
5) Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp önce yuvarlatılır sonra üzerine biraz bastırarak şekil verilir.
6) Harç bu şekilde hazırlandıktan sonra servisten hemen önce iyice kızdırılmış( tavayı yıkamadıysanız daha da iyi) aynı tavada her iki tarafı da pişirilir.
Sotelediğim ıspanaklara da ağaç görünümü verince kızım "erken yılbaşı yemeği mi yiyiyoruz anne" demekten geri kalmadı.
Biz çok beğendik, umarım sizler de beğenirsiniz.

Afiyet olsun...

8 yorum:

  1. Mantarıda severim köfteyi,ikisi bir arada tam benlik olduğuna eminim..
    Tam da açıkmışken bitirdi beni bu görüntü..
    Ellerine sağlık canıııııııım..:))
    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Yeni çamı elmiş szin eve:) çok sevgiler mutlu yıllar:)yeni yılda gelsin macaronlar:))

    YanıtlaSil
  3. Ablam, ne güzel olmuş o yılbaşı ağacı öyle... bayıldım vallahi.
    Keşke yakın olaydık dedim içimden mantar sever biri olarak :) Ellerine kollarına sağlık.
    Herkese yeni yılda sağlık ve mutluluk diliyorum.
    Zuhal

    YanıtlaSil
  4. Ablacığım, yemelik yılbaşı ağacın harika olmuş. Bayıldımmmmmm. Ne güzel bir fikir. Kimselere nasip olmaz böyle güzel yılbaşı çamını yemek. Mantarlı köfteye ise söyleyecek söz bulamıyorum. Mantar sever biri olarak ikinci kez bayıldım diyebilirim. Ellerine, kollarına en önemlisi bunları üreten aklına hayalgücüne sağlık. Sağlıcakla başarılarının devamını diliyorum. Mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık çok güzel görünüyor. Bende sizi bloğuma beklerim.
    http://jakopapaganbakimi.blogspot.com


    YanıtlaSil
  6. Sevgili Işıl,
    Köfte ve ıspanakla hazırladığın sunum nefis görünüyor, ellerine sağlık.
    Mantarı çok severim, eminim köfteye de çok yakışmıştır.
    Bu arada;
    Yeni yılın kutlu olsun.
    Sağlıklı, huzurlu ve mutlu nice yıllara...

    YanıtlaSil
  7. IŞIL'CIĞIM İYİ YILLAR.hERŞEY GÖNLÜNCE OLSUN..SEVGİLER

    YanıtlaSil
  8. Işılcım, köftenin çok lezzetli olduğu kesin. Ellerine sağlık.
    Anlatımından lezzeti sözcüklerinle tattırıyorsunuz.
    Ispanak ağacı da çok şık bir ayrıntı...
    Sağlıklı, mutlu koşturmalar içinde geçecek yeni bir yıl diliyorum, çok sevgiler.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe