18 Temmuz 2013 Perşembe

AHUDUDULU PEYKEK VE TEŞEKKÜRLERİM

 
 

Mevsim meyvelerini taze olarak kullanmayı seviyorum.Geçen hafta pazarda tazecik  ahududuları görünce epeyce almıştım. Bir kısmıyla reçel yaptım kalanını da ertesi gün gelecek olan misafirim için cheese kek de kullandım. Aslında niyetim pasta yapmaktı fakat evde elektrik kesintisinden dolayı bir kazaya uğramış çikolatalı makaron kurabiyelerinden olunca  bunları değerlendirmek amacıyla proje cheese keke dönüştü.
Bu proje aynı zamanda evde bulunan ve son kullanma tarihine az kalmış olan maskarpon peynirini de kurtarmaya yaradı. Malzemeleri israf etmemenin, değerlendirmenin yanı sıra farklı lezzetlere de kavuşabiliyor olmanın keyfi de bir başka oluyor.
Tamamen benim bilgi ve deneyimlerimle ortaya çıkan kek sonuçta beni üzmedi. Bol bademli tabanı ahududuna çok yakıştı.


 

 Ben evde o gün  bulunan malzemelerle yaptım ve tarifi de o şekilde vereceğim. Sizler isterseniz maskarpon yerine süzme yoğurt veya lor peyniri de kullanarak yapabilirsiniz ki; onlar da sayfamda mevcut.
 

 
Taban için
250 gr. öğütülmüş makaron unu (makaronları fırında kurutup rondodan çektim)
75 gr. tereyağ
 
Peynirli kısmı için
1) 500 gr. maskarpon peyniri
2) 200 gr. labne peyniri (suyu süzdürülmüş)
3) 150 gr. toz şeker
4) 4 yumurta
5) 200 gr. süt kreması
6)  1 tatlı kaşığı vanilya özütü
7) 2 çorba kaşığı un (silme)
 


Yapılışı
1) Badem unu ve eritilmiş tereyağ bir kapta yoğurulur ve 24 cm.lik kelepçeli bir kalıba bastırarak ve bir miktar kenarları yükseltilerek yerleştirilir.
2) Geniş bir kaba maskarpon peyniri ve labne peynir konur. Şeker eklenir ve mikserin orta ayarında bir miktar çırpılır.
3) Yumurtalar teker teker eklenir ve çırpmaya devam edilir.
4) Vanilya özütü,un ve krema eklenir malzemeler sadece birbirlerine karışacak kadar kısa bir süre çırpılır.
5) Önceden hazırlanmış bir fırın tepsisine yerleştirilmiş olan tabanın üzerine dökülür. Önceden 175  dereceye ısıtılmış fırında  fırının kapağı açılmadan 45-60 dakika arasında pişirilir.
6)  Fırın kapatıldıktan sonra da fırının kapağı hiç açılmadan birkaç saat fırının içinde bekletilir.
7) Fırından çıkarıldıktan sonra oda ısısına gelen kek buzdolabına konur ve en az sekiz saat tercihen de bir gün bekletilir.
8) Servisden birkaç saat önce meyveler üzerine dizilir.
9) Kullanılan meyvenin suyu, nişasta ve şekerle bir pelte yapılabileceği gibi o gün benim kullandığım bir paket tart jölesi de hazırlanıp üzerine dökülür.
 
 
 


 
 Bu ara bol bol ahududulu cheese kek yaptım. Bu da yine Fransa'dan gelen ve ahududunu çok seven sevgili Serkan'cığım için yaptığım ve kare kalıpta pişirdiğim cheese kek.



 Son yıllarda ürün yelpazesini çok genişletmiş olan Carte d'Or' dan gelen içinde geleneksel tatlıların ve iki toprak kasenin olduğu hediye paketi çok hoş bir hediyeydi. Aynı zamanda Rachel Allen ve Bengi Kurtcebe'nin enfes tariflerinin olduğu Tatlı Sırlar isimli kitabı ramazanımızı şenlendirdi. Büyük boy kuşe kağıda basılı ve içinde çok hoş  fotoğraflarla sunumları yapılan  tatlıları yaptıkça sizlerle de paylaşacağım. Ramazan öncesi bizleri düşünerek gönderdikleri hediyeler için Cart d'Or ailesine çok teşekkür ederim.


 
 Yine geçtiğimiz gün gelen hediye paketi ise Knorr'dandı. Hediye paketinin içinden çıkan," koruyucu madde içermez" ibaresinin bulunduğu pek çok ürünün dışında zarif bir çorba servis tenceresi ve şef Hazer Amani'nin tariflerinin yer aldığı minik yemek kitabı ile ramazan ayı kutlaması için Knorr ailesine ve emeği geçenlere teşekkür ederim.


Bereketli ramazanlar dileklerimle...

8 yorum:

  1. Vovvv harika olmuş iyiki de malzemeler kurtarılmış.Bende çok sık yaparım o işleri.Sevgiler...

    YanıtlaSil

  2. Beennn biiirrr Frambuaz canavarıyım IşıLımm
    Verme kimseyeee :)))

    Elini uzatana vurucam
    :))
    Nöbetteyim :)))

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık...Harika gözüküyor...evdeki malzemeleri değerlendirme fikride ayrıca çok güzel...

    YanıtlaSil
  4. Süper olmuş herşey...Emeğinize sağlık...Bloğunuzu beğenerek takip ediyorum.Blogda yeniyim.
    Sizi de benim bloğuma mutlaka beklerim.
    http://lezzettaneleri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. Işılcım, bugünlerde ben de frambuazı marketlerde bulmaya başladım. Lezzeti dondurulmuşa göre daha güzel oluyor.
    Reçeli de harika olmuştur ama cheesecake hepimizi derinden etkiliyor.
    Muhteşem bir renk uyumu ve görüntünün güzelliği lezzetini anlatıyor.
    Şanslı misafirler, afiyetler olsun.
    Ellerine sağlık, canım.
    Hediyelerinizi güle güle kullanın, sayfanıza geri dönüşleri olabilir.
    Hayırlı- bereketli Ramazanlar dilerim, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. ne güzel bir tarif böyle ellerine sağlık :)
    Hediyelerini güle güle güzel günlerde kullan benim bloğumada beklerim , izlemeye aldım sık sık gelirim sevgiler
    http://www.seviminaskanasi.com/

    YanıtlaSil
  7. Bu nasıl nasıl bir güzelliktir böyle.
    Can çektiren müthiş bir görüntü:)
    Ellerine sağlık canım.
    Bitirdin beni:)

    YanıtlaSil
  8. Tariflerini çok beğendim arkadaşım senide siteme beklerim.

    Hazır Yufkadan Börek Tarifleri - http://www.selmamutfakta.com/2016/01/hazir-yufkadan-borek-tarifleri.html

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe