İlk gençlik yıllarımda gülsuyu kokusundan hoşlanmadığım için o zamanlar pek sevmez ve yemezdim. Daha sonraları çalıştığım işyerleri mönülerinde daha az gülsuyu kullanılarak yapılan güllaçları yediğimde çok beğenmiş, bu güzel lezzetten yoksun kaldığım için de çok kızmıştım kendime.
Şimdilerde en sevdiğim tatlı ama neye yarar ki şimdi de sağlık nedenlerinden ötürü doya doya yiyemiyorum.
Ev halkı olarak şekeri az tüketmeye gösterdiğimiz özenden dolayı böyle bir tarif geliştirdim. Şeker yerine pekmez veya bal kullanmak. Pekmez o güzelim rengi etkiler diye de balı tercih ettim.
Niyetim tamamen balla hazırlamaktı ancak ev halkı belki balın keskin kokusunu sevmez diyerek bir miktar şeker de ilave ettim. Yediklerinde bal lezzeti çok hissedilmiyordu. Bir dahaki sefere daha az şeker ve daha çok bal koyarak şeker miktarını azaltacağım.
Sözü uzatmadan tarife geçeyim.
Malzemeler
1) 4 yaprak güllaç
2) 1 litre süt
3) 1 vanilya çubuğu
5) 100 gr. toz şeker
6) 3-4 çorba kaşığı çiçek balı (ben 3 dolu çorba kaşığı koydum. Size az gelirse tadarak daha fazla ekleyebilirsiniz)
Yapılışı
Orta boy bir tencereye süt, vanilya çubuğu tohumları , toz şeker eklenir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca ocak ve tencerenin kapağı kapatılır vanilya aromasının süte geçmesi için yarım saat beklenir.
Sürenin sonunda süt, süzgecin üzerine yerleştirilmiş tülbentten süzülerek vanilya tohumlarından uzaklaştırılır. Eğer vanilya tohumları sizi rahatsız etmezse süzmeyebilirsiniz.
Tencere tekrar ocağa konur ve biraz daha ısıtılr. Yalnız kaynamamasına özen gösterilir. Çünkü çok sıcak süt güllaç yapraklarının hamurlaşmasına sebebiyet verdiği gibi soğuk süt de yaprakların sütü çekmemesine neden olur. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. Bu aşamada bal eklenir ve karıştırarak bal eritilir.
Kare bir borcama bir adet güllaç yaprağı konur ve üzerine bir kepçe süt gezdirilerek her tarafı ıslatılır.. Diğer yapraklar da aynı şekilde ıslatıldıktan sonra kalan süt üzerine dökülür ve borcamın üzeri kapatılır.
Yarım saat bu şekilde bekledikten sonra buzdolabına konur. İftar saatine yakın bir zamanda üzeri süslenir.
Benim gençken hoşlanmadığım gülsuyundan şimdilerde de çocuklarım hoşlanmıyor. O nedenle süte eklemedim ama kendi tabağıma birkaç damla gülsuyu ekleyerek yedim. Tadı nefisti.
Bol bereketli, sağlıklı ramazanlar dilerim.
ramazan güllaçsız olmaz :)
YanıtlaSilellerine sağlık bal güzel bir alternatif
Canım ablam ellerine sağlık çocuklu
YanıtlaSilğumdan beri vazgeçilmez tatlılarımdan
biridir.Nefis olmuş bereketli ramazan
lar,öpüyorum...
sayfası güzel
YanıtlaSilkendi güzel
tarifi şahane kadın
hayırlı ramazanlar olsun
bereketlerle dolsun Işılım
:)))))
İzgüncüğüm,
YanıtlaSilBence de.
Çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.
Çok sevgiler,
Deryacığım,
YanıtlaSilBen geç sevdim ama pir sevdim bu tatlıyı.
Sana da bereketli ramazanlar olsun.
Ben de çok öpüyorum.
Nuraycığım,
YanıtlaSilSana da bol bereketli bir ramazan olsun canım.
sağlıkla, huzurla daha nice ramazanlar görelim.
Çok sevgiler
Ellerine, emeklerine saglik sevgili Isil... Bu seker sorununu biz de yasiyoruz... Ben, bu tür sütlü tatlilarda Agave surubunu kullaniyorum... Inan seker mi, surup mu kesinlikle ayirt edilemez... Tavsiye ediyorum... Sevgilerimle, hayirli, bereketli bir Ramazan diliyorum...
YanıtlaSilRamazanın en sevilen en sık yapılan ve en kolay tatlısı Güllaç. Tabi püf noktalarına dikkat etmek şartıyla. Işıl ablam ellerine sağlık, afiyetler olsun. Bereketli sofralar. Sevgiyle...
YanıtlaSil