20 Ekim 2013 Pazar

ÇİKOLATA KAPLI BADEMLİ KEK

Bizim evde uzun zamandır kek pişmediğini hatırlayınca yarın sabah kahvaltıya gelecek olan misafirlerim için yaptım bu keki. Daha önce  değişik isimler altında pek çok blogcu arkadaşımda rastladığım aşağı yukarı aynı malzemeler olan bu kek de lezzeti daha da katlandırmak adına epey bir değişiklik yaptım. Bu değişikliklerdeki bir amacım da  sevgili  Zinnur'un(Bizim Pastane) 2008 yılında "farklı bir kakaolu kek" adı altında yayınladığı ve o günden beri benim de sıkça yaptığım bayılarak yediğimiz ve yiyen herkesten tam not alan  o keke benzetebilir miyim düşüncesiydi.

Tabii ki içi de dışı da yoğun bademli o kekin lezzeti ve dokusuyla farklılık gösterse  de sonuç beni üzmedi diyebilirim. Zinnur'un kekindeki bol  tereyağı ve bol badem keke bambaşka bir boyut katıyor, dışı kıtır bir dokuya sahipken içi nemli ve yoğun badem aromalı enfes  bir keke dönüşüyor.
Benim yaptığımın ise hazırlama şekli daha kolay, içi lokum gibi yumuşacık, dışındaki çikolata  ve hindistan cevizi kaplamasıyla  güzel bir kek oldu. Eğer yumuşak keklerden hoşlanıyorsanız denemenizi öneririm. Ama badem tadını seviyorsanız öncelikle Zinnur'un öncelikle görüntüsüne vurulduğu bu keki bir kez olsun deneyin lütfen..

Şimdi gelelim yapımı daha basit, sıvı yağlı, yine içinde badem olan,  bol çikolatalı, benim o keke benzetmeye çalıştığım tarife.
Aşağıda vereceğim ölçüler 26x26 kalıp içindir. Arzu ederseniz ölçüleri iki katına çıkararak fırın tepsinizde de pişirebilirsiniz.

Ölçü olarak 200 gr.sıvı alan bir bardak kullandım.
1 bardak= 200 gr.= 200 ml.

Malzemeler

Kek için
1) 3 adet yumurta
2) 1/2 bardak çiçek yağı (ben zeytinyağı kullandım)
3) 1/2 bardak süt = 100 ml.
4) 1 bardak şeker = 200 gr
5) 1/2 bardak un  = 62,5 gr
6) 1 bardak badem unu = 90 gr.
7) 1 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
8) 1 paket kabartma tozu

Dış kaplaması için
1) 1,5 su bardağı süt
2) 250 gr. kuvertür çikolata
3) 1 çay kaşığı tarçın
4) 250 gr. Hindistan cevizi
Şeker ve yumurtalar mikserin çırpma kabına alınır ve yüksek hızda 3-4 dakika çırpılır. Karışım koyu boza kıvamına gelince mikserin hızı düşürülür ve öncelikle sıvılar, daha sonra da un, kabartma tozu, vanilya aroması eklenir daha da düşük hızda karıştırılır. Karışım bütünleşince en son badem unu eklenir bu kez spatula ile kek fazla sulandırılmadan alttan katlama yöntemiyle karıştırılıp yağlanmış kalıba dökülür. Önceden 180 derecede ısınmış fırında pişirilir.
Kekiniz fırında pişerken çikolatalı karışımı hazırlamamız gerekir. Çünkü kaplamayı yapabilmek için hem kekin hem de  çikolatalı sosun ılık durumda olması lazım. Eğer çok sıcak olursa kek dilimleri sadece kekin dış yüzeyini kaplamayacak içine kadar nüfus edecektir ki bu da istemediğimiz bir durum.

Kreması için süt küçük bir tencereye konur ve kaynama noktasına getirilir. Kaynama başlayınca ocak kapatılır ve içine doğranmış çikolata parçaları ve tarçın eklenir. Karıştırılarak çikolatanın eriyip bütünleşmesi sağlanır ve ılımaya bırakılır.

Bu arada fırından çıkan kek de ılıyınca istenilen ebatlarda dilimlere bölünür. Her dilim bir çatal yardımıyla önce çikolatalı süte batırılır ve her tarafının çikolatalı sos ile kaplanması sağlanır. Daha sonra da büyükçe bir tabakta bulunan Hindistan cevizine bulanır. Tabağa dizilip soğuması beklenir.

Ben küçük dilimlere böldüğüm için 32 parça kek çıktı. Sizler isterseniz daha büyük dilimler halinde de kesebilirsiniz.

Güzel ve güneşli bir pazar dileklerimle afiyet olsun.

11 yorum:

  1. Merhabalar İsil hanim. Diger tum sunumlariniz gibi bu da harika bir sunum olmus. Ellerinize saglik. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Tam bi "yediklerime dikkat edeyim bu aralar biraz" diyorum, böyle beni bu lafımdan döndürecek bir şeyle karşılıyorum illa ki. Ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar. En kısa zamanda denenecek.

    YanıtlaSil
  3. Işıl hanım nefis bir kek olmus,ilk misafirde denenecekler listesine alındı bile..ellerinize saglik..sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Harika olmuş ellerine sağlık.sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Işılcım, ne nedir? Yutkundum.
    Şanslı sabah kahvalısı arkadaşları, afiyetler olsun.
    Harika bir lezzet, ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Kekiniz harika gözüküyor fakat benim anlamadığım cahilligimi bagislayin 200gr bardakla 200 ml'lik bardak aynı mı farklimi yapmak istiyorum kekinizi ama bardak ölçünüzü öğrendikten sonra tabiki...Elif

    YanıtlaSil
  7. Rica ederim Elif hanım,

    Hata, problem bende. Aslında genellikle gr. ve ml. cinsinden veririm ölçüleri ve doğrusu da budur. Sanırım o gün dalgınlığıma gelmiş. Şimdi ölçüleri güncelledim.
    Ama yine de belirteyim. 200 ml. sıvı alan bir bardakla ölçmüştüm. Şimdi hepsini tek tek tarttım ve yeni gramajları yanlarına yazdım.
    Umarım bir yanlışlığa sebebiyet vermemişimdir.
    Kolay gelsin deyip yaptığınızda da görüşlerinizi bildirirseniz çok mutlu olurum.

    sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  8. Bu keki birgün ben de denemek istiyorum. Görüntüsü çok hoşuma gidiyor. Bademli olması da ayrı güzel olmuş burada. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Yorumlarım gitmiyooorr!!!

    YanıtlaSil
  10. Ahh Allahım çok şükür nihayet gonderebildim. kek için yorumumu yazdım uzun uzun baktım gitmemiş ikinci bı defa daha yazdım pazartesiden beri buraya uğrayıp duruyorum yok yine gitmemiş ama inatla ve ısrarla yine yazıyorum. durum su ki kekinizi yaptım Kasım ayı baslarında internetim olmadıgı için yazamamistim sunu soyliyebilirimki tek kelimeyle supper diyebilirim ama bsormak istediğim benim kek harcım sıvı oldu bende unu yarım bardak daha ilave ettim bidahaki sefer sizin tarifinizlemi yoksa benim fazladan un kattığım olcu ilemi yapiyim nedersiniz.inşallah yorumum gider.teşekkürler...Elif

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Elif,
    Yorumlarını gönderememiş olmana üzüldüm. Ben de 10 gündür Ankarada eğitimlerde olduğum için internetten uzaktım. Bugün geldiğimde gördüm yorumunu. Öncelikle keki beğenmiş olmana sevindim, afiyet olsun. Evet, oldukça sulu bir kek bu. Yarım bardak unun lezzeti pek etkileyeceğini düşünmüyorum. Ancak kekin yumuşaklığını biraz azaltmıştır sadece. İstersen bir kez de benim yaptığım ölçülerle dene. Hangisinden memnun kalırsan bundan sonra o şekilde yaparsın.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe