20 Ekim 2007 Cumartesi

BU PASTAYI KİM YAPTI BİLİYOR MUSUNUZ?






Bu pasta, Fransa’da oturan arkadaşım Pembe’nin on yedi yaşındaki oğlu, Serkan tarafından ağabeyi Şahin’e doğum günü armağanı olarak Fransa’da yapıldı.

Geçen hafta bir gün, öğle vakti bir telefon… Açtım, Serkan Fransa’dan arıyor. “Merhaba Işıl Teyze”, deyip hal hatır sorma faslından sonra “Ayın yirmisinde ağabeyimin doğum günü için ben pasta yapmak istiyorum; ne dersin yapabilir miyim?” dedi. Çok şaşırdım tabii. Kışın bize geldiklerinde yaptığım kurabiyeleri, pastaları çok sevmiş; hepsini inceleyip nasıl yapıldıklarını sormuş; hatta eline verdiğim şeker hamurlarını kalıplarla kesip merakını biraz gidermişti. Dönerlerken onlara yaptığım kurabiyelere çok mutlu olmuştu. Ancak bu merakın onu buralara (pasta yapma) getireceğini hiç tahmin etmemiştim.

Serkan, “Annem yapamazsın, çok zor bir şey; ben elimi hiçbir şeye sürmem! Dedi. Ama ben yapmayı çok istiyorum.” Deyince ben de “İstersen yapabilirsin Serkancığım.” Dedim. Dedim ama beni de aldı bir düşünce. Düşünebiliyor musunuz? On yedi yaşında, yemek yeme dışında mutfağa hiç girmemiş bir erkek çocuğuna, Türkiye’den Fransa’ya, anlayacağınız uzaktan kumanda ile pasta tarif etmek… Evet, çok güçtü; ama Serkan çok istekli ve kararlıydı. Öncelikle nasıl bir pasta hayal ettiğini sordum. O da “Türk bayrağı gibi kırmızı, iki katlı, şeker hamurlu; içi de senin bize yaptığın gibi bir katı fındık krokanlı, bir katı da frambuazlı.” Deyince işimin bir hayli zor olacağını tahmin etmiştim. Ancak onun hevesini de kırmak istemiyordum.

Bundan sonra sıra pasta malzemelerinin teminine gelmişti. En önemlisi de şeker hamuru idi ve maalesef Fransızlar şeker hamurunu bilmiyorlardı. Paris kazan, Serkan kepçe bir hafta boyunca şeker hamuru aradı. Karşılıklı internetten video klipler (şeker hamurunun kaplanması, kesilmesi aşamaları) gönderildi. Sürekli malzemeler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. En nihayetinde Serkan şeker hamurunu bulup da bana telefon ettiğinde sesinden heyecanı belli oluyordu. Bir “Buldum Işıl Teyze!” demesi vardı ki Arşimet bile suyun kaldırma gücünü bulduğunda bile bu kadar sevinmemiştir herhalde.

Serkan, diğer malzemelerde de sıkıntı yaşadı. Kremanın, fındık krokanın ne olduğunu bilmiyor; ben de oradaki ürünleri tanımadığım için ona anlatmakta zorluk çekiyordum. Ama ikimiz de bu yola baş koymuştuk; yapacaktık bir kere.

Bir hafta süren msn, mail ve telefon trafiği ile pastanın nasıl yapılacağını anlattım. Ağabeyine sürpriz olmasını istediği için pastayı kendi evinde değil de akrabaları olan Selma ablasının evinde yapmaya başladı. Sağ olsun, Selma’nın da yardımıyla altı üç kattan çikolatalı, üstü de yine üç kattan frambuazlı olarak yapıldı. Serkan şeker hamurunun kalitesinden çok memnun olmasa da pastasını kaplamıştı. Üzerine de ay ve yıldızı yerleştirip fotoğrafını bana gönderdiğinde ben de çok mutlu oldum. Çünkü Serkan gerçekten bu pasta için çok koşturdu, her türlü zorluğun üstesinden gelmek için elinden geleni yaptı; azimle çalıştı. Sonunda, pasta çok güzel görünüyordu.

Şunu bir kez daha anladım ki insanlar, hayallerinin peşinden gittiklerinde, kararlı, azimli, çalışkan olduklarında aşılamayacak güçlük yoktur.

SERKANCIĞIM, SENİ KUTLUYORUM. AZMİN, TUTKUN, KARARLILIĞIN, OLUMSUZLUKLAR KARŞISINDA YILMADAN YOLUNA DEVAM ETMEN BENCE HERKESE ÖRNEK OLMALI CANIM.

Şahinciğim, Serkan gibi bir kardeşin olduğu için umarım sen de çok mutlusundur. Doğum gününü kutlar; hep birlikte sağlıkla, mutluluklarla dolu, uzun ömürler sürmenizi dilerim.

16 yorum:

  1. selam pasta çok güzel görünüyor kim yaptı acaba ben melek aranıza yeni taşındım blogcudan bende beklerim hoşçakal

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel canım ellerine sağlık. Kimin yaptığını ve tarifini yazıcaksın değil mi?
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Işıl Hanım, sadece mecarasını dinlemek yetmemişti. Fotografta bu macereyı tamamlamış açıkcası. Ne iyi yaptınız geldiniz... Sizinle tanıştığıma da ayrıca sevindim.

    YanıtlaSil
  4. ŞAHİNCİM,
    İki gündür seni arıyorum doğum gününü kutlamak için ama seni bulmak ne mümkün? İyisi mi hazır pasta da burda duruyorken ben de burdan kutlayayım dedim: DOĞUMGÜNÜN KUTLU VE DE HER ŞEY GÖNLÜNCE OLSUN CANIM. UZUN SAĞLIKLI VE MUTLU NİCE YAŞ GÜNLERİNE...

    SERKANCIĞIM,
    Ellerine kollarına sağlık vallahi ben daha uyduruk etimekli bir pasta bile yapmamışken seni görünce utandım inanki. Hele hele yapılış macerasına tanık birisi olarak ''BUNU SERKAN KESİNLİKLE YAPAR.'' dedim ve yapamayacağını asla düşünmedim. Sen yeterki bir şeyi iste ! Elinden kurtulur mu ?
    Canım benim, tebrik ediyorum. En kötü günleriniz hep böyle olsun diyorum.
    Sizleri çok seven Gül Ablanız.

    YanıtlaSil
  5. Selam Isil ablacigim,
    basta tabiki butun yardiminla sana sonra kardesim serkana cok tessekur ederim.
    Iki gundur bana ulastiginizi biliyorum ama sizleri aramaya bir turlu firsattim olmadi kusuruma bakmayin ama en kisa zamanda sizleri arayacagim.
    Sevgilerimle, Sahin HEKIMOGLU

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Işıl Abla,
    Burdan tanımasamda Şahin'in doğumgününü kutluyorum ve Serkan'ı da başarısından dolayı tebrik ediyorum. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmazmış Serkan bunu bir kez daha bize ispatladı. Sevgiyle
    http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    ben Serkan'nin annesi Pembe.
    Isilcigim sabrina hayranim.
    Cok tesekkur ediyorum,mutfaginada hayranim yedigim lezetleri unutmam mumkun degil.Serkan'a ilgine sabrina inan nasil tesekkur edicegimi bilmiyorum.Serkan'la gurur duyuyorum,cocuklarimla gurur duyuyorum,seninkileride cok seviyorum.
    Mutfagindaki guzelliklerin devamini diliyorum.
    Kendine iyi bak.hepinizi opuyorum.
    Hoscakal

    YanıtlaSil
  8. Evet yorum birakma sirasi bana geldi.
    Isil abla sana hersey icin coook tesekkur ederim,sen olmasaydin ben pastanin P sini bile yapamazdim :D
    Dedigin gibi mazemeleri bulmak icin cok ugrastim,istedigimi bulamadim ama buldugum seylerde ise yaradi,ama bir dahaki sefere mazemeleri turkiye'den seninle beraber almaya gidicem !
    Kendine iyi bak,gorusuruz.

    YanıtlaSil
  9. Selamlar,
    Tanımasakta Şahin'in doğum gününü kutları.Serkan'ıda tebrik ederim böylesi bir pasta yaptığı için size gelince sizinde yüreğinize sağlık çok güzel anlatmışınız.
    Sevgiyle kalın....

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Işıl ablacım , inan bugün bloglar arasında dolaşıyorum ama yorum yazamadım kimseye klavyede takılı kaldı parmaklarım sabahtan beri tv izliyorum ve şehitlerimize ağlıyorum ve kardeşimizin yapmış olduğu pastada benide çok duygulandırdı helal olsun diyorum türk erkeği nerede yaşarsa yaşasın herşeyi yapar ve başarır ve askerlerimiz geldi aklıma daha fazla yazamıyorum ...işte türk bayrağı şehitlerimizin kanlarıyla dolu lanet olsun teröre diyorum ..
    Sevgiyle kal ablacım
    Serkancım helal olsun sana hazmine insan istediği herşeyi yapar sadece inansın ve sevgiyle yapsın ..

    YanıtlaSil
  11. Işıl pasta çok güzel olmuş, ellerine sağlık. E-mail adresimi senin e-mailine gönderdim haberin olsun. Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  12. Işıl Abla Merhaba
    Songünlerde yaşanan acı olayları protesto etmek adına bloglarımıza Türk Bayrağı Resmi eklemeyi teklif ediyorum. Ne dersiniz. Haydi birlik olalım. Sevgiyle...
    http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/(İsteyenler benim sitemden alabilirler)

    YanıtlaSil
  13. ısıl ablacım su sıkıntılı gunler de bu pasta bırılerıne kapak olsun..

    sevgıler
    fıdan

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,
    Bu pasta ile ilgili yorum bırakan bırakamayan herkese çok teşekkür ederim.
    Serkan bu pastayı Türkiye'ye olan sevgisini, özlemini ifade etmek için çok önceden tasarlamıştı.Ancak bu pasta son günlerde yaşadığımız acı, olaylarla daha da anlamlı olup bütün olanlara cevap verecek bir misyona kavuştu.

    Serkancığım, tekrar ellerine, yüreğine, bedenine sağlık der seni sevgilerimle kucaklarım.

    Yorum bırakan bütün arkadaşlarım, hepimizin çok üzgün olduğu şu günlerde herkese tek tek yorum yazamazsam kusura bakmazsınız değil mi? Biliyorum ki herkes çok üzgün ve çoğu arkadaşımız gibi ben de bilgisayarın başına çok az oturabiliyorum.
    Şehitlerimize Allah'tan rahmet,acılı anne, baba, evlat ve eşlerine sabırlar diliyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Serkancığım ,
    Bu kadar zahmetli ve zor bir işe kalkıştığın ve bunu da başarıyla sonuçlandırdığın için seni kutlarım.Zaten pastanın yapım aşamasını okurken "işte, benim tanıdığım Serkan budur, eğer isterse onun elinden hiçbir şey kurtulmaz" dedim.Canım benim inşallah, hayatın boyunca da tuttuğunu koparırsın,çok başarılı ve mutlu olursun.Daha şimdiden bunu bizlere kanıtladın ve bizleri mutlu ettin.Daha nice başarılarını görmek ümidiyle,öpüyorum....

    Sevgili Şahinciğim,
    Biraz geç oldu, ama senin de doğum günün kutlu olsun canım.Daha nice sağlıklı ve mutlu yaş günlerine...
    Bu arada Serkan gibi bir kardeşin olduğu için çok şanslısın gerçekten.Sevgili abisi için bütün zorlukları göze alarak güzel bir pastayla kutlamış yaş gününü.Değerini bil yani.Her ikinizi de seviyorum ve öpüyorum.Kendinize iyi bakın.

    Sevgili Işıl Ablacığım,
    Serkan'ın ustası olarak pastanın yapımı aşamasında gösterdiğin sabra hayran kaldım.Zaten isteyince senin elinden de birşey kurtulmadığını biliyorum.Bu konuda Serkan'a da çok iyi cesaret verdiğin görülüyor.Ellerine kollarına sağlık,öpüyorum..

    YanıtlaSil
  16. merhaba pastayı kimin yaptığını mrak ederek bütün yazıyı okudum.serkanı tebrik ediyorum, çok güzel ve anlamlı bir pasta olmuş.bu kadar genç, hiç pasta yapmamış biri üstelikte bir erkek )erkekler genelde yeme kısmıyla ilgilenir ) böyle güzel bir pasta yapabiliyorsa bu konuda yetenek var demektir.pastaların devamını bekliyorum serkan.(4 ay önce açılmış bir konu ama pasta o kadar güzel görünüyor ki yorum yazmadan geçemedim)

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe