20 Kasım 2007 Salı

AYVA TATLISI



Sonbaharla birlikte tezgahlarda arz-ı endam eden muhteşem meyvelerden biri de ayvadır. Muhteşemliği yalnızca meyve olarak tüketilmesinden değil yukarıda da görüldüğü üzere tatlı olarak özellikle eşim ve yiyen bütün misafirlerim tarafından aldığı takdirden anlaşılmıştır. Hele ki iyi cins ve de sulu ekmek ayvaları ise tadı gerçekten de çok güzel oluyor.Anlı şanlı büyük pastanelerde veya tatlıcılarda gördüğüm içine şeker boyası konduğu çok belli olan ayva tatlılarını görünce çok üzülüyorum. Bu kadar güzel bir tatlının tadını bozdukları için. İçinde şeker boyası gibi hiçbir katkı maddesi taşımayan bu tatlıyı 20 yıldır her sene birkaç kez yapıp misafirlerime de ikram ediyorum.Öyle ki bazı arkadaşlarımız gelmeden önce sipariş veriyorlar, ayva tatlısı varsa geliriz diyorlar. Gerçekten de yaptıklarımla övünmeyi sevmeyen biri olmama rağmen bu tatlının aldığı övgüler beni bu konuda mütevazi olmaktan alıkoyuyor.

Tarif 20 yıl önceye ait.O yıllarda çalıştiğim işyerinde şimdi rahmetli olan müdürümün eşi yapıp 2 tepsiye doldurup getirmiş ve herkes çok beğenip afiyetle yemişti . Ondan aldığım bu tarifle daha sonraki yıllarda da kardeşimle gerçekleştirdiğimiz Ortaköy maceralarımızda da(ilerleyen günlerde bu maceralarımızı anlatacağım) yapıp satmıştık. Orda da biten ilk yiyecek hep ayva tatlısı oluyordu
Umarım bu tatlıyı yeterince anlatmışımdır. Artık tarife geçebilirim.

MALZEMELER

1) 1 kg. ekmek ayvası (3 tane geliyor)
2) 2 su bardağı şeker
3) 1 veya 1,5 bardak kırmızı şarap (şarap miktarı ayvanın sululuğuna göre değişiyor)
4) 5-10 tane karanfil

YAPILIŞI

1) Yıkanan ayvalar ikiye bölünür, kabukları soyulur ve çekirdek yatağı sivri bir bıçak yardımıyla çıkarılır ancak bu çekirdek yatakları ve ayva çekirdekleri atılmaz. Çekirdekler rengini verecek, çekirdek yatakları da tatlının suyunun jölelenmesini sağlayacaktır.

2) Dibi geniş bir tencereye ayvaların yuvarlak kısımları alta gelecek şekilde ayvalar dizilir. (Orijinal tarifte tatlı çok kısık fırında pişiyordu, ancak pişme işleminin sonuna doğru suları köpürüp fırının içine taşmaya başlayınca ben ocakta pişirmeye başladım ve bu şekilde tadının daha güzel olduğuna karar verdim). Üzerlerine karanfiller konur, tozşeker ayvaların üstüne serpilir ve en son olarak 1 su bardağı kırmızı şarap eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak çok kısık ateşte pişmeye bırakılır.

3) Tencerenin kapağı açılarak ara sıra kontrol edilir, arada bir iki kez ayvalar ters yüz edilir, her tarafının aynı kıvamda pişmesi sağlanır. 1 - 1,5 saat gibi bir süre içinde (ocağınızın ateşine bağlı olarak) tatlının suyu köpürmeye başlayıp taşabilir. O zaman kapağı açık olarak kontrollü bir şekilde pişirmeye devam edilir.Bu arada ayvalar pişmiş, (Halen pşmeyen kısımları varsa biraz daha şarap ilavesi yapılabilir.) suyu da jölelenmeye başlamış olmalıdır.

4) Ayvalar piştikten sonra ocak kapatılır ancak hemen servis tabağına alınmaz. Tencerenin içinde soğumaya bırakılır. Tatlı soğuduğunda tencerenin dibindeki jöleler ayvanın üstüne konur ve bir parça kaymak ilavesiyle afiyetle yenir.

Bu tatlıda şarap kullanmak istemeyenler su ile veya Zinnur'un tarifinde olduğu gibi nar suyu ile de yapabilirler. Ama su ile pişirdiklerimin rengi bu denli kırmızı olmuyor.

Herkese afiyet olsun...



23 yorum:

  1. Merhaba Isil,
    ayva tatlisi bir harika görünüyor. Ben de bugünlerde ayva tatlisi yapmak istiyordum. Ayvalari da aldim bekliyorlar :) En kisa zamanda deneyecegim bu tarifi...Bu arada yemeklerin hepsi cok güzel görünüyor. Ellerine saglik. Bana da beklerim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Işıl Ablacığım ellerine sağlık. Ayva Tatlısı harika görünüyor. Evde hazır ayva varken haftasonu denemeliyim. Sevgiyle öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. slm
    ayva tatlın süper görünüyor.rengi bir harika olmuş.eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. Hımmmmm cumartesi şarabından bir bardak ayırıp denesemmiydi acabaaa....

    Öpüldünüssssssss

    YanıtlaSil
  5. bende yaptım şimdi soğumaya çalışıyorlar yiyecez ama bekliyorum işte
    ellerine sağlıkkkk

    YanıtlaSil
  6. ayva çiçek açmış yazmı gelecekkkkkkkk gönül bu sevdadan vazmı geçecek:)))) canımmm ayva tatlın süper görünüyor...ellerine sağlık sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. Biraz geç olacak ama aramıza hoşgelmişsiniz!
    Düğün pastasına bayıldım çok zarif görünüyor.
    Ellerinize sağlık!
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. blog mansette gordum geldim ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  9. canli gibi cok net cikmis ayva resimi,görüntü harika birde tadina bakma sansimiz olsaydi elinize saglik hic denemedim ama artik deneme zamani geldi bu görüntüden sonra

    YanıtlaSil
  10. En son ne zaman ayva tatlısı yedim acaba diye düşünmekteyim Işıl'cığım. Ne zamandı acaba? Özlemişim, görüntüsü bile iyi geldi...

    YanıtlaSil
  11. ellerinize saglik ayva tatlisini çok severim ve sizinkide harika gorunuyor
    ayrica çok guzel tarifleriniz var tebrikler
    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Ellerine saglik Isil'cigim, cok ama cok severim..
    Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  13. ışıl hnm..eminimki o pastanelerde satılan boya katılmış deyip beğenmediğiniz ayva tatlıları sizinkinden daha güzeldir..en azında içinde boya var diye biliyoruz..ya szinkine ne demeli..ikram ederken vede eşinizle sattığınız o günlerde içinde şarap olduğunu söylüyomuydunuz..neden bukadar güzelim tatlara alkol karıştırıpta mahvediyorsunuz..eminimki nar suyuyla çook ama çook daha sağlıklı olur..

    YanıtlaSil
  14. Anneciğim lezzetle yiyiyoruz o güzel "şaraplı" tatlınızdan! (kimileri ne kadar alkol diye nitelendirse de)

    YanıtlaSil
  15. Işıl'cığım, bu güzel tatlıdan bir parça da bana ayırıp getirdiğin için çok çok teşekkür ederim. Tadı damağımda kaldı resmen, hayatımda yediğim en güzel ayva tatlısıydı. (Annem duymasın:) Seni çok çok öpüyor, güzel lezzetler mutfağından aynı zamanda damağımızdan eksik olmasın diyorum.

    YanıtlaSil
  16. Ayva tatlisi cok harika görünüyor.Hani derlerya ayvayi yedinmi?!.Ben bu ayvayi seve seve yerim:) Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  17. harika olmuş,rengi süper duruyor
    ellerine sağlık

    sevgiler
    müge

    YanıtlaSil
  18. 21.YÜZYILDA VE AVRUPA KÖKENLİ YAŞAMAMIZA RAĞMEN TAMAMEN BAĞNAZ BİR İFADE İLE SEVGİLİ IŞIL'I SUÇLARCASINA YORUM BIRAKAN SEMA HANIMA HİTABEN...

    BLOGGER GÜZEL PAYLAŞIMLARIN OLDUĞU BİR SİSTEM , SİZLERİ DAHA NAİF İFADELER KULLANMAYA DAVET EDİYORUM..

    Düzenli ve ölçülü şarap tüketimi...

    Kalp adelesinin kanlanmasını arttırdiğı için, şarabın kalp enfarktüslerinde koruyucu bir etkisi vardır; ve kanda kolesterol düzeyini düşürdüğü, kan akımını kolaylaştırdığı ve tromboz eğilimini azalttığı için, damarların esnekliğinin sağlanmasında da önemli bir rolü vardır.

    Şarap, sindirim bezlerini uyarır; ve mide asidinin işlevini koruduğu, barsak hareketlerini hızlandırdığı ve vitaminlerin, minerallerin emilmesini artırdığı için, vücudun sindirim verimini yükseltir.

    İştahı artırır ve tat alımını yoğunlaştırır.

    Böbrekleri uyardığı için su atılımını hızlandırır, idrar miktarını çoğaltır ve metabolizma artıklarının atılımını sağlar.

    Bakteri ve virüsleri öldürdüğü; ve insanın bağışıklık sistemini harekete geçirdiği için, hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.

    Çok korkulan gezgin ishallerinde, zehirleri nötrleştirici etkisinden dolayı faydalıdır.

    Kemik kireçlenmesini engeller ve özellikle kadınlarda tehlike oluşturan osteoporoza karşı korur.

    Bioregenerasyon şeklinde de etkilidir, zira artmış aktivite sonucu oluşan mineral kayıplarını karşılar ve vücutta denge ve zindeliği sağlar.

    Yaşlılığa bağlı, beyin fonksiyonlarındaki azalma, düzenli şarap kullanımı ile yavaşlatılabilir; ve ayrıca, beyin kanlanması ve beyin dokusunun oksijenlenmesini artırdığı için, bedensel ve zihinsel aktiviteyi koruyucu etkisi vardır.

    Birçok sanatçı ve tarihe geçmiş ünlü kişiliklerden bilindiği üzre, yaratıcılığı ve fantezileri artırır.

    Rahatlamayı ve stres atılımını kolaylaştırır.

    Doğal antioksidanlar içerdiği için, hücre yaşlanmasını yavaşlatır ve kanser ölümlerini azalltığı için, yaşam süresini uzatır.

    Kaynak: Prof. Prost , Mainz (Almanya)

    YanıtlaSil
  19. sayın pastarda konuyla ilginize teşekkür ederim..21. yüzyılda avrupa kökenli diye garip bir ifadeyi sayenizde öğrenmiş olduk..avrupa kökenli yaşayan sizlersiniz.bunu tüm türkiyeye maledemezsiniz..sizin seçiminiz..ben sadece bukadar lezzetli ve faydalı bir meyveyi illada şarapla tatlandırmak niye yada illada şaraplı olanı en güzel diye diretmek niye anlamış değilim..şarabı elbetteki alkol olarak değerlendiririm çünki alkol..faydasıda olduğuna inanmıyorumm..alman profesörün söylemleri size çok doğru gelebilir ama bana asla..benim dinim islam..kitabım kuran ve kuranda bu içecek haram..burda bitmiştir..neyin faydalı neyin zararlı olduğunu en iyi allahteala bilir..bu arada bağnaz derken kastınız nedir bilmiyorum ama uluslararsı bir şirkette görev yapmaktayım..hemde gerçek avrupa kökenli olanından..insanların dini duygularını bu denli görmezden gelmenize şaşıyorum oysa avrupadaki kökenleriniz bu konuda okadar adilken..

    YanıtlaSil
  20. Merhaba arkadaşlar,
    Geçtiğimiz cuma günü hem ayva tatlısı için yorum yazan arkadaşlara teşekkür etmek hem de etkinliğe katılmak üzere kızımla birlikte bilgisayarın başına oturmuştuk ki gelen acı haberle (Büyüleyen mutfak kokusu, Esra'nın ölümü) şoke olduk, önce inanamadık. Ama daha sonra bütün bloglarda haberleri görünce çok üzüldük. Yine çok şaşkındık, çünkü bu hastalığı çok iyi bildiğimiz için halen bu devirde tıbbın ve teknolojinin bu denli ilerlediği bir zamanda astım yüzünden bu kadar genç yaştaki ölümü kabul edemiyorduk. Kafamızda onlarca soru takılıp kalmıştı. Acaba sevgili Esra kontrollerini düzenli yaptırmamışmıydı, hastaneler tıbbi donanımdan mı yoksundu, atak geçirmeye başladıktan sonra mı hastaneye gitmişti gibi...
    Benim beynimi sürekli bu sorular kurcalarken çok üzülen ismi gibi duygulu, hassas kızım sürekli ağlıyor ve olamaz diye isyan ediyordu.O gün sürekli ağlayan kızıma ölümün de bütün canlılar için olduğunu, ancak tabii ki böyle erken ayrılıkların, acıların insanları çok daha fazla üzdüğünü dilimin döndüğünce anlatmaya bir yandan da onu sakinleştirmeye çalışmam benim için de bir anne olarak çok üzücüydü.
    Allah hiç kimseye evlat acısı göstermesin, böyle vakitsiz ayrılıklar olmasın diyorum.
    Buradan sevgili Esra'ya birkez daha rahmet, ailesine de sabırlar diliyorum.

    İşte bu nedenle sizlerin yorumlarına cevap yazmakta çok geciktim, biliyorum.
    Ayva tatlısını beğendiğini yazan bütün arkadaşlarıma çok çok teşekkür ederim.En kısa zamanda sizlere iade-i ziyarete geleceğim.
    Şimdilik hoşcakalın.

    YanıtlaSil
  21. Sema Hanım,
    Işıl Hanımın kızkardeşi olarak bazı gerçeklere dikkatinizi çekmek istiyorum.
    Yorumunuzu bir kaç kez okudum.

    Sorun sağlıklı ve lezzetli olması mı, yoksa günah olması mı ? Bu iki kavramı karıştırmışınız gibi geldi bana.
    Öncelikle ifadenizden anlaşılıyor ki pastanelerde satılan boyalı olanından bile yememişsiniz ki, ''eminim pastanedeki boyalılar bile sizinkinden daha güzeldir'' demişsiniz. Görmeden, tatmadan, bilmeden, nasıl böyle emin konuşabilirsiniz ki ? Hadi zevkler ve renkler tartışılmaz, beğenmediniz diyelim. Fakat sağlıklı olması için nar suyunu önerirken, öte yandan da boyalı olanları bile göklere çıkarmanız... Eğer başta da dediğim gibi amacınız sadece sağlıklı beslenmek olsaydı kimyasal madde içeren boyalı gıdalara prim vermezdiniz

    Ama yok ; ben müslüman biri olarak böyle bir şey yemem de yedirmem de deseydiniz açık yüreklilikle , takdir ederdim sizi.

    Fakat siz, tadının nasıl olduğuna
    dair en ufak bilginiz dahi olmadan '' alkol karıştırıp mahvetmekten'' sözediyorsunuz.
    (Mahvetmek biraz ağır kaçmamış mı?)

    Burdan da anlaşılıyor ki
    asıl mesele din duygunuzun
    çok ağır basması. Siz yemek zorunda değilsiniz nitekim sevgili ablam da annem için ayrıca şarapsız yapıyor.
    Bizim tüm insanlara görüşlerine saygımız sevgimiz var. Kimseyi kırıcı bir şekilde eleştirmemeye hep özen göstermişizdir.
    Biz insanların din duygularını görmezden gelmeyiz, tam tersi, olaki eve likörlü çikolata gelirse annemi hemen uyarırız ya da ablamla Ortaköyde ( düzeltirim eşiyle değil bana cep harçlığı çıkarmak amacıyla benimle satmıştı ) satış yaparken başörtülü biri gördüğümüzde de mutlaka uayarırdık,bilmiyorsa diye: Bunun içinde alkol vardır , gerçi pişince içinde alkol falan kalmıyor diye. Ya da başı kapalı arkadaşlarımla pastaneye/lokantaya
    gittiğimde arkadaşlarım gerek burda gerekse Fransada hep sorarlar ya da bir ürün alırken içindekileri okur öyle alırlar. Görülüyorki bu aslında
    insanların kişisel tercihi ve sorumluluğudur yoksa sizin suçladığınız gibi insanların dini duygularını görmezden gelmek anlamına gelmez farklılıklarımız.

    Önemli olan açık kapalı demeden,
    inanç ve görüşlerimiz yüzünden, birbirimizi anlamaya bile çalışmadan yargılamak yerine,
    birbirimizi olduğumuz gibi kabul ederek,ayrım yapmadan, birbirimize saygı duyarak yaşamayı
    öğrenmeliyiz. Ancak o zaman huzurlu olur birbirimize birşeyler öğretebiliriz. Yoksa iş ; ne sizin avrupa kökenli şirkette çalışmanız ne avrupa kökenli oluşumuz ya da olmayışımızdır.

    İslam mantığa dayanan bir din olup zorlama yoktur diye biliyorum Sema Hanım , yanılıyor muyum ?

    Unutmayalım ki '' tatlı dil yılanı
    deliğinden çıkarırmış '' Daha dostane yapıcı eleştirilerde buluşmak üzere herkese en içten sevgilerimle

    Kardeşin Zuhal

    YanıtlaSil
  22. ESRA'nın tüm sevenlerine,

    Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabır diliyorum.

    Sevgili Duygucuğum,
    Seni de çok iyi anlıyorum ama unutmaki astımlı olarak yalnız değilsin. Atımlı biri olarak ben astımın öldürücü bir hastalık olduğuna hiç bir zaman inanmadım ve inanmayacağım da. Kaldı ki sen ilaçlarını çok düzenli yapan bilinçli bir gençsin

    Tüm hastalara sesleniyorum
    Lütfen kendinize iyi bakıp düzenli kontrollerinizi yaptırın ve herşeyden önemlisi MORALİNİZİ YÜKSEK TUTUN, GÜLÜMSEYİN, OLUP OLMADIK ŞEYLERİ KAFANIZA TAKIP TA KENDİZİNİZE BİRŞEYLERİ DERT EDİNMEYİN. HAYAT ÇOK KISA. AN ı YAŞAYIN, SEVGİYLE KALIN
    ZUHAL

    YanıtlaSil
  23. merhaba ışıl... ayva tatlından yaptım, ortasına azıcık ceviz ve sonra şanti koydum. hele bir de eşimin yaptığı kırmızı şaraptan da koydum offff... süper oldu yaaa... tarif ve paylaşım için çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe