13 Kasım 2007 Salı

İNCİR REÇELİ, TURUNÇ REÇELİ, AYVA REÇELİ










28.YE/ etkinliğinin ev sahibi sevgili Mahzun Prenses konu olarak Geleneksel Kış Hazırlıkları'nı seçince şimdiye kadar sadece izlemekle yetindiğim bu etkinliğe ben de ilk kez hem de üç reçel tarifi ile katılmak istedim. Bu üç reçel de kahvaltılarda olsun, çay saatlerinde olsun evde en çok sevilerek yenenler arasında yer almaktadır. Artık kışın geldiği şu günlerde bizim evde kış için hazırlananları yemeye başladık. Bunlardan turunç reçeli Kuşadası'ndan getirdiğim turunçlarla yapıldı. İncir ise Mayıs ayında çıktığı için o zaman alıp yaptıklarımdandı. Ayva reçelini ise biraz da bu etkinlik için biraz erkene aldım.

Konu Kış hazırlıkları olunca çok sevinmiştim. Çünkü ben halen daha elimden geldiğince yazdan bu yiyecekleri hazırlamaktan ve onları tüketmekten mutlu oluyorum. Bu arada eşim bu tür yiyecekleri hazırlayan Türkiye'nin en eski ve meşhur gıda firmalarından birinde çalışıyor. Benim yazın böyle hummalı bir şekilde hazırlandığımı gördüğünde de bana kızıyor, kendini yorma , bunlarla uğraşma diye.

Ama ben evimde kendi kurduğum turşular, yaptığım reçeller, salçalar, tarhanalar, konserveler, derin dondurucuya koyduğum (deniz börülcesinden enginara, barbunyalara, fasulye, patlıcan, biber, domates daha aklınıza hangi sebze gelebilirse)

Yiyecekler olmazsa o kışı aç geçirecekmişim gibi geliyor. İşin şakası bir yana bunlar bizim geleneklerimizde olan benim de yapmaktan ve yemekten zevk aldığım yiyecekler.

Ev sahibimiz sevgili Mahzun Prenses'e böyle güzel bir konuyu seçtiği için teşekkür ediyor acaba daha bilmediğim hangi hazırlıklar yapılıyor olabilir diye merakla bekliyorum.Sana şimdiden kolaylıklar diliyorum sevgili Mahzun Prenses. Ellerine, gönlüne sağlık.

TURUNÇ REÇELİ
MALZEMELER


1) 15 adet orta büyüklükte turunç
2) 1 kg. toz şeker
3) 1 limon suyu

YAPILIŞI

Turunçlar yıkandıktan sonra dış yüzeyleri rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir.

Alt ve üstlerinden biraz kesilip turuncun büyüklüğüne bağlı olarak 6 veya 8 dilime ayrılan kabuklar elle soyulur. Bu kez de iç kabuklarının fazlası bıçak yardımıyla alınır. Bu şekilde hazırlanan turunç dilimleri yorgan iğnesine geçirilmiş ipe dizilir.

Büyükçe bir tencereye bolca su koyulup kaynatılır ve kaynayınca ipe dizilmiş turunçlar içine atılır. Yumuşayıncaya kadar pişen turunçların suyu dökülür, acısının iyice çıkması için bir kez daha bu işlem tekrar edilir. Yine suyu dökülür ve bundan sonra 4-5 gün soğuk suyun içinde bekletilir. Ancak bu suyun günde iki veya üç kez değiştirilmesi turunçların acılığının daha çabuk gitmesini sağlayacaktır. Tercihen bakır yoksa da emaye bir tencereye şeker ve onun seviyesine gelecek kadar su koyulup kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca bir iki karıştırılıp şekerin erimesi sağlandıktan sonra fazla suları süzülmüş turunç dizileri içine atılır ve orta ateşte turunçlar şurubu içine çekene dek kaynatılır. Arada bir alt üst edilen turunçların şurubunu içine aldığını gördükten sonra limon suyu veya limon tuzu (1/2 çay kaşığı) ilave edilip bir iki taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır. Soğuduktan sonra ipleri kesilip çıkarılır ve temiz cam kavanozlara boşaltılır.

İNCİR REÇELİ

MALZEMELER :

1) 100 adet kabukları soyulmuş incir (Mümkünse küçüklerini seçin)
2) 1 kg. toz şeker
3) 1/2 mercimek tanesi büyüklüğünde göktaşı (göztaşı)
4)1 paket vanilya veya 5-6 tane karanfil
5) 1/2 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI


Yıkanan incirler içine bolca su konmuş olan tencereye alınır ve içine göztaşı da ilave edilerek(göztaşı zehirli bir madde olduğundan elinizi sürmeden kaşıkla ve evinizde de çocuklardan uzak yerlere koyunuz) kaynamak üzere ocağa konur. Orta ateşte incirler hafif yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çok pişirilirse incirin çekirdekleri dışarıya çıkabilir. Pişirdiğimiz incirleri göztaşının zehrinden arındırmak için şimdi bolca yıkamamız lazım. Pişme suyunu döküp birkaç kez bolca soğuk sudan geçirip (7-8) arada bir iki kez de incirleri iki üç parmak arasında hafifce sıkarak içlerindeki suyun boşalmasını sağlayalım . En son sudan yine incirleri parmak uçlarımızla sıkarak çıkaralım. Yine bakır veya emaye bir tencereye şekeri ve üzerine gelecek kadar suyla ocağa koyup kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra suları iyice süzülmüş olan incirleri içine atalım ve arada bir karıştırarak kaynamaya bırakalım. İncirler şurubu içlerine çekip şiştiklerinde ve şurup koyu bir kıvama geldiğinde olmuş demektir. (Bunu test etmenin yollarından biri de bir çay tabağına damlatılan şurubun dağılmaması gerekir). Limon tuzunu veya onun yerine limon suyunu ve karanfilleri içine atıp bir iki karıştırıp ocağı söndürünüz. Soğuduktan sonra kavanozlara boşaltıp kapaklarını sıkıca kapayınız. Not; içine konulan göztaşı incirlerin yeşilini korumasını ve böyle cam gibi parlak olmasını sağlıyor.

AYVA REÇELİ

MALZEMELER

2 kg. ayva

1200 gr. toz şeker

1/2 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI

Ayvalar yıkandıktan sonra kabukları soyulur ve istenilen büyüklükte doğranır.Çıkarılan çekirdek, çekirdek yatakları ve bir ayvanın kabuğu atılmayıp(bir tülbente sarılıp) ayvalarla birlikte büyükce bir tencereye konur. Üzerine bir buçuk bardağı su konup orta ısıdaki ateşte tencerenin ağzı kapalı olarak pişmeye bırakılır. Ayvalar yumuşayınca ocak kapatılır ve bir süzgece konup sularının süzülmesi sağlanır. Süzülen su büyükce bir tencereye alınır ve üzerine toz şeker ilave edilip şekerin erimesi beklenir. Şeker eriyince ayvalar ve tülbent içindeki bütün malzemeler tencereye konup birlikte kaynamaya bırakılır. Ayvalar kısık ateşte kaynadıkca renklerini verecek ve diğer malzemeler de jölelenmesini sağlayacaktır. 15-20 dakika kaynadıktan sonra limon suyu konup bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra ocak kapatılır.Sıcakken kavanozlara boşaltılıp kapakları sıkıca kapatılır.Ben bütün reçellerime az şeker koyduğum için bozulmalara karşı buzdolabında saklanmasını öneririm. Yapmak isteyen herkese kolay gelsin ve afiyet olsun.



30 yorum:

  1. reçellerin hepsi birbirinden harika görünüyorlar
    ellerine sğalıkk

    YanıtlaSil
  2. Işıl abla reçellerin hepsi harika görünüyor. Evde yapılan reçelin salçanın tarhananın tadı bir başka oluyor. Elleriniz dert görmesin sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Isil'cigim,
    Ellerine saglik, turunc ve incir recelleri benim favorilerimdir. Cok sevdim, ve aldim ikisinden de. Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Işıl, reçellerin çok göz alıcı. Afiyet olsun.

    Bu arada şimdi gördüm. Sepet makarnayı yapmışsın. Ellerine sağlık. Bir de burada boru makarnalardan bulabilsek, daha az zaman gidecek. Ne kadar nefis oluyor değil mi?

    Sevgiyle, Nane Limon

    YanıtlaSil
  5. Işılcım reçeller enfes görünüyor..Tekrar yineliyorum , damak tadımız birbirine çok yakın..İncir reçeli için bayılabilirim ben :) Enfes görünüyor ama şu göztaşı beni pek bi korkuttu :(

    YanıtlaSil
  6. o ne muhteşem görüntüler hiç bir ressam bunları bu kadar orjinal renkleriyle bir bütün çizemez çok şükür Allah'a ne güzel nimetler vermiş ellerine sağlık hepsi birbirinden güzel olmuş kışlık reçeller hazır yani:)

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık Işıl, reçeller acayip güzel, renkli ve parlak görünüyorlar, çok başarılı yapmışsın, afiyet olsun canım :))

    YanıtlaSil
  8. Görüntüler çok hoşuma gittiği için ilgiyle yazınızı okudum.Turunç reçeli inanılmaz emek isteyen bir reçelmiş.İlk defa gördüm.İlgi alanım olmadığı için pek ilgilnmem,ama okuyunca emeğe daha çok saygı gösterilmeli diyorum..
    Tütü

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar.Reçeli pek sevmediğim halde benim bile canım çekti.Turunç reçelini ilk defa gördüm bilmiyordum.Sayenizde bir şey daha öğrenmiş oldum:D
    Teşekkürlerr

    YanıtlaSil
  10. Merhaba siteniz çok güzel, reçeller muhteşem görünüyor..hepsini denemek istiyorum ellerinize sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  11. hmm her biri birbirinden nefis görünüyor.Özellikle incir recelinin rengine bayildim nefis bir görüntüsü var ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
  12. Yeşimcim, ziyaretin için çok teşekkür ederim.

    Ayselciğim, evde yapılan, emek verilen herşeyin tadı gerçekten çok güzel oluyor. Sağol canım.

    Aybikeciğim, afiyet olsun. Sizin oralarda incir var mıdır bilmem ama bulursan mutlaka denemeni öneririm.
    Benden de sevgiler,

    Münevver hanım, sizin domates reçeli beni çok şaşırtmıştı. Daha önce hiç görmemiştim.
    Sepet makarna için ben en kalın spagettilerle idare ediyorum. Evet gercekten de biraz oyalayıcı ama lezzeti çok güzel oluyor.Beğenmenize sevindim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Burçincim, evet seninle yemek zevklerimiz ve damak tadlarımız birbirine çok benziyor.
    Yıllardan beri incir reçelini hep göztaşı koyarak yapıyorum. Çok az miktarda konduğu ve bol suyla da yıkandığı için birşey olmuyor, veya şöyle söyleyim şimdiye kadar hiç zayi vermedik. Bütün aile fertleri halen yaşıyor. Şaka ama koymadan denediğimde bu diriliği, rengi ve lezzeti yakalayamadım.
    Ama yine de uzman birisine sormayı düşünüyorum.
    Öpüyorum seni,

    Melek Hanım, reçelleri beğenmenize memnun oldum. Teşekkür ederim.

    Kamileciğim, bu meyvelerle yapılan reçeller aynı zamanda tatlı gibi de oluyor. Yemeğin üstüne ağıza atılan bir iki tane ile tatlı ihtiyacını karşılıyorsunuz. O nedenle bu reçeller benim hep favorilerim arasında yer alır. Ziyaretin için teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Tütücüm merhaba,yorumlarda senin adını görünce çok sevindim. İnan ki senin bloğundaki yazıların, özdeyişlerin bana ve dolayısıyla da çocuklarımın yaşamlarına renk katan en az bu reçeller kadar tatlı hikayeler.
    Her ne kadar senin ilgi alanın olmasa da ziyaret ettiğin için çok teşekkür ederim.
    Dediğin gibi turunç reçeli bir hayli emek istiyor ancak lezzeti tattığında da bu emeğe değmiş dedirten bir reçel türü. İnşallah birgün bu reçeli sana tattırma şansını yakalayabilirim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Sultan hanım, hep birbirimizden birşeyler öğreniyoruz ve bu da beni çok mutlu ediyor.
    Turunç reçelinin tadı gerçekten çok güzel oluyor. Buyrun gelin size reçeli sevdirelim.
    Sevgilerimle,

    Hatice, beğenmene çok memnun oldum. Teşekkür ederim,

    Merhabalar Elma Şekeri,
    İncir reçelinin böyle cam gibi olmasını, sertliğinin de kıyır kıyır olmasını göztaşı sağlıyor.
    Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Işıl,

    ben de turunç macunuyla Kıbrıs'ta tanıştım. Geçtiğimiz sene yapmasını öğrendim bu senede yaptım. Ama turunç macunu yaparken insanlıktan çıktım :)))) Her yerim turunç koktu.. :)) Ben biraz fazla yaptım sanırım. Ağaçtaki tüm turunçlarla yapmaktı amacım. SOnrada Türkiye'de eşe dosta götürdüm. iyi kii yapmışım. :)

    Ben pastaların içine küçük küçük doğruyorum. çok lezzet katıyor.

    İncir reçelinizide çok beğendim. Hepsi birbirinden nefis. ellerinize sağlık.

    Not: bu sırada yeni eklediğinizyazılarınızın başlıklarını www.misssgibi.com 'daki blog manşete eklerseniz diğer blogcu arkadaşların size daha rahat ulaşmasını sağlayabilirsiniz. :))

    sıcacık sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Isil'cim receller birbirinden nefis görünüyor ellerine saglik, bende yapimini cok merak ettigim ayva recelinin tarifini aliyorum canim sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. selam.. reçeller çok güzel görünüyor.inciri çok severim..elinize saglık...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Işıl reçellere bayıldım ama en çok incir reçeline bayıldım bu demek değilki diğerleri güzel değil elbette çok güzel ama ben inciri ve incir reçelini çok seviyorum.Kahvaltıda muhakkak incir reçeli bulunur eğer yoksa o kahvaltı sofrası eksiktir benim için.Ellerine sağlık hepsi süper sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  20. Işıl abla reçeller nefis duruyor
    hele incir reçeli harika ona çok ama çok özendim.
    her sene yapılır bizim evde baharda çıkar çıkmaz ama bu sene yapamadık:(
    hem fazla incir yoktu çevrede bu sene,hemde olanlarda güzel değil diye almamış annem.
    imrendim:)
    güzel zamanlarda yemeniz dileğiyle...

    YanıtlaSil
  21. Receller billur gibi parlak ve cok güzel renk renk olmus,hepsi birbirinden lezzetli görünüyor,elinize saglik

    YanıtlaSil
  22. Sevalciğim, teşekkür ederim yorumun için. Ayva reçeli mayhoş tadıyla (şekerini az koyduğum için mayhoşluğu daha çok hissediliyor) yaz kış yenebilecek bir teçel. Ben de çok seviyorum.Yaptığında sonucu bildirirsen sevinirim.
    Sana kolay gelsin diyorum,
    Sevgiler,

    Melekciğim, incir reçeli biraz el oyalıyor ama tadı gerçekten de çok güzel oluyor. Yorumun için teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    Sevgili Mineli, beğenmene sevindim. İncir reçelini sen nasıl yapıyorsun. Sen de göztaşı kullanıyor musun? merak ediyorum. Tarifini yayınlarsan mutlu olurum.
    Görüşmek dileklerimle,

    YanıtlaSil
  23. Zeynepciğim, incir reçelini beğenmene sevindim Tadı gerçekten çok güzel oluyor. Sen de bilirsinki bu incirleri genellikle hanımlar toplar getirirler çarşıya, pazara. Ben Kadıköy çarşısından alırım her sene. Ancak belediye onlara bu sene izin vermeyince ben de onları çok zor buldum. Reçellik alamayacağım diye çok üzülmüştüm.İlk gördüğümden de almıştım. Biraz pahalıca satmışlardı ama olsun reçelsiz kalmadım diye seviniyorum. Annecin yapamamış bu sene. Buyur gel bize sana ikram edeyim canım.
    Senin de bloğun yeni, hayırlı uğurlu olsun.
    Sevgilerimle,

    Sevgili Bahar, reçelleri beğenmene çok sevindim. Yiyecekler benim için önce göze hitab etmeli diye düşünenlerdenim. O nedenle pişirirken renklerinin gitmemesine dikkat ediyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  24. Annişkom etkinlik hala tam gaz devam ediyor mu?? Ben her ne kadar bal ve kayısı marmelatından başka şey yemesem de sen yapmaya, herkesin görüşünü renklendirmeye, ağızlarını tatlandırmaya devam ediyorsun. Helal olsun!! Annecim senin bu kızın şu malum hayvan gibi; hani var ya kulakları uzun, Midas'a çok benzeyen, kuyruğunu sallayarak miskin miskin dolaşan... Nese annadın sen onu :)) Hah işte aynen onun gibi hoşaftan pek bir şey anlamıyor, illa ki arpa vereceksin. Lakin tam olarak da anlamıyor değil, reçellerin renklerine hasta. Düşünüp duruyor, bende de bu zümrüt yeşili gözler, hafif turuncu saçlar olsaydı da Rus görünümlü Türk kızı gibi, tüm erkekler peşinden koşsaydı diye. Görüyorsun ya senin bu yemeklerin insanda nasıl etkiler bırakıyor. En belirgin yan etkilerden biri de göbüşü şişirmek bu arada söylemeden geçemeyeceğim.
    Bu nedenle de burdan tüm blog sahibi yemek ustalarına sesleniyorum: Sizin ve annemin sayesinde ben epey kilo aldım. Genç kız havası falan yok üzerimde; resmen şişman Kybele heykelciği gibi duruyorum bağdaş kurup oturunca. Bu yaptığınız zulümdür. Yapıp gözümüzün önüne koyuyorsunuz. Az yemeye ve de öz yemeye çalışıp bilimum tatlılardan uzak durmaya çalışan biri olarak soruyorum: Şimdi biz bu yapılanları yemeyeceksek ne yapacağız?? Tüm gün bana bakan, "beni yeeeee!" diye kulağıma fısıldayan sütlü, çikolatalı o tatlılar önümde dururken ben nasıl rejim yaparım yaaaw! Anne, şimdi sözüm sana: yapıyorsun ve de sen istemiyorsan yeme diyorsun. Oldu! Yukarıda yazdıklarım senin için de geçerli. Bu blog işi Türk hanımlarına yaramış olabilir; malum kendilerini mutfağa adayıp tüm sıkıntı ve stresi atıyorlar. Peki yemekleri yiyen ve blogları takip eden günahsız çocuk ve evin beyleri ne yapsınlar? Lütfen biraz da bizi düşünün. Tekrar ediyorum: ÖNCE ÇOCUKLAR VE ERKEKLER!

    YanıtlaSil
  25. Isil´cigim,
    Hepsi mükemmel olmus ellerine saglik.
    Biz tasinmakla mesgul oldugumuzdan katilamadim etkinlige.
    Ama ilk firsatta ayva receli tarifini deneyecegim. Fotograf albeni ye diyor,
    bayildim bayildim...
    Sevgiler Sonja.

    YanıtlaSil
  26. Sevgili Işıl,
    Reçellerinin hepsi de birbirinden güzel..Baktıkça insanın aklına yumuşak bir ekmek ve tereyağı geliyor! :))
    Ya da sadece bir kaşık! Hem sade, hem de ekmek üstünde harika olacağına eminim.
    Özellikle incir reçelinin rengine de, fotoğrafına da bayıldım.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  27. ellerinize sağlık hepsi birbirinden güzel olmuş...

    YanıtlaSil
  28. Işıl Hanımcım,

    Güzel tariflerini bir arada görmek beni çok mutlu etti. Bir an önce denemek istiyorum. Duygu ve Kerem'i öpüyorum. Ellerine Sağlık :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. Her şey çok güzel, ellerinize sağlık! Ama ben bu reçellere bayıldım. Renkleri, parlaklıkları, cam gibi oluşları...Tatları ne güzeldir kim bilir!:)

    YanıtlaSil
  30. ben incir reçelini kabuklarını soymadan, göztaşı, vanilya kullanmaddan yaptım. Göztaşını ilk kez duyuyorum merak ettim.tarifim için www.hasibece.com

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe