MİNYATÜR LAHANA
Yine yılbaşı öncesi pazardan aldığım çam karnabaharı satan pazarcı çocuk aşağıda pişmemiş halini gördüğünüz, onun dahi adını bilmediği bu sebzeyi almam için bana adeta yalvarınca ben de dayanamayıp almıştım. Yaprakları oldukça sert çok geniş damarlı bu sebze atom salatadan daha çok lahananın yeşiline benziyordu. Nasıl değerlendireceğimi epey bir düşündükten sonra bu gün onu salata olarak hazırlayıp yemeye karar verdik. Karar verdik ama, hiç pişirmeden yaprağının ucundan koparıp yediğimde bir hayli sert olup bu haliyle pek yenilemeyeceğini de anlamış oldum.O sırada makarna pişirmek için kaynatmakta olduğum suya yapraklarını daldırıp bir iki dakika haşladım, daha sonra da soğuk buzlu suyun içine aldım.( Buna rağmen ortadaki büyük damarları hala çok sertti.) Suyun içinden çıkarıp sularını iyice süzdürdükten sonra doğrayıp salata yaptım. Tadı da daha çok lahanaya benzeyen bu bitkiyi blogcu arkadaşlarımdan bir bilen çıkar diye düşünerek de bloğa koymaya karar verdim.Eğer bilen arkadaşlar nasıl hazırlandığını, yendiğini de bildirirlerse çok sevinirim.Çocuklarım ve eşim bunun yerine beyaz lahanadan yapılan salatanın daha lezzetli olduğunu böyle pazarcılara acıyıp da bir daha almamamı söylediler.Bu bitkiyi salata olarak çok sevmesek de belki başka şekillerde değerlendirildiğinde güzel olabilir diye düşünüyorum.
Yönetici Giriş Paneli
Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe
ay ne guzel gorunuyor ama Allahim ne guzel yaratmis ama ne olur bu lahanadan acep sarma olurmu :)
YanıtlaSilbu lahananin ismi almanyada wirsing,almanlar genelde icine kiymayla hazirlar sararlar yani sarmasini yaparlar.bende bir defa almistim denemek icin ama bizim ev halkida sevmedi.soganla soteleyip incecik dogranarak yemeginide yapiyorlar,ama pek bizim damak tadimiza uymuyor
YanıtlaSilharika tarifleriniz var hangi birine bakacağımı şaşırdım elleriniz sağlık...bu lahananın da en güzel kıymalı sarması olur gibi geldi ama denemek lazım :))
YanıtlaSilÇok hoş olmuş ellerine sağlık...
YanıtlaSilÇam karnabahar demişsin ya bir adı var mı demişsin.Markette piramit karnabahar yazıyordu.:)
Sayfanızda gezerken katıklı dolmayı görünce aa dedim nerden biliyor acaba yazıyı okuyunca Bitlis görünce anladım :))
Bende Bitlis tatvanlıyım ve bu dolmayı yaparız.Ellerinize sağlık...
:)
YanıtlaSilGuzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.
Işıl'cığım,
YanıtlaSilBu lahanadan et sarması güzel oluyor.(Öznur'un belirttiği gibi)
Çok ince kıyılıp tuzla ovulup sirke çanağında da bekletebilirsin ve arkasından salata yapabilirsin..
Annem bu lahanadan gulya yapar sık sık,çok nefis oluyor..
Başını ağırttığım için kusuruma bakma canım..Sevgiler
DAVETIYE
YanıtlaSilMerhaba arkadaslar bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar. Aynur Yaren
www.ayyachat.blogspot.com
Nihan'cığım,
YanıtlaSilBen biraz haşlayıp salata olarak yedik ama Gül'ün anlattığı gibi hazırlansa belki daha güzel olabilirdi.
Okulunun ilk gününde sana başarılar diliyorum canım.
Sevgilerimle,
Bahar'cığım,
YanıtlaSilBizim evde de pek ilgi görmedi. Bir daha alır mıyım bilmiyorum.
Ama Gül güzel bir tarif vermiş. Belki onun için bir kez daha alabilirim.
Çok teşekkür ederim beni aydınlattığın için.
Sevgilerimle,
Elif,
YanıtlaSilZiyaretin ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Ben de seni ziyaret ettim ve kar manzarası müthişti.
Bu lahanadan, yapraklarından ötürü pek dolma olmazmış gibi geliyor bana ama bakalım diğer blogcu arkadaşlardan başka da öneri gelecek mi?
Görüşmek üzere der sevgilerimi yollarım.
Hilal'ciğim merhaba,
YanıtlaSilÇok memnun oldum ziyaretin ve güzel sözlerin için.
Bu karnabahar piramite de benziyor doğrusu. Bu hiç aklıma gelmemişti.
Memleketli olmamız da ayrı bir mutluluk verdi bana. Ahh! şimdi olsa da katıklı dolma yesek değil mi? Biz çok seviyoruz bu yemeği.
Senden de yöreye ait yemek tarifleri bekliyorum, belki bilmediğim lezzetleri gün ışığına çıkarabilirsin.
Sevgilerimle,
Aybike'ciğim,
YanıtlaSilBen de sana güzel ve bol tarifli bir hafta diliyorum.
Sevgiler,
Aşkolsun Gül'cüğüm,
YanıtlaSilBaşını ağrıttım ne demek. Çok mutlu oluyorum beni aydınlattığınız zaman.
Gulya adını hatırlıyorum senin bloğundan. O nedenle şimdi seni ziyarete geleceğim, nasıl yapıldığını görmek için.
Çok teşekkür ederim
Sevgilerimle,
Aynur'cuğum,
YanıtlaSilDavetine icabet için gördüm ki geç kalmışım. Bir dahaki toplantıya inşallah zamanında yetişebilirm.
Çok teşekkür ederim davetin için.
Sevgilerimle,
Ayyy mis gibi wirsing yaw bundan salata olmaz :) Sen nerde yasiyosunki? Almanyada yasiyorum ben ve marketlerde cok satiliyor bu lahanadan kivircik lahana bu.Normal sulu lahana yemegi yapilir veya haslanip sarimsalkli soganli kavrulur.bu normal turk karalahanasina oranla cok daha cabuk piser bakma öle damarli olduguna.sarmada yapilabilir bundan ortadaki damarlari cikarmis olursun hem.ben seviyorum bazen beyaz lahana ile karistirip haslayip kavuruyorum.almanyada tr deki yaprak lahanalarda satilmiyor ancak bahcen olursa o lahanalara sahip olabilirsin.o nedenle sarmayi beyaz lahana veya bundan sariyorum ben bazen..yapimini bildikden sonra öle alinmayacak bi tat degil canim
YanıtlaSilwww.aynurdantarifler.blogspot.com
Işıl'cığım,
YanıtlaSilSana bir sürprizimiz var, Mutfakta Zen'e bekliyoruz!
Canım Işıl, görüntü süpper ben de bir kere markette görüp görüntüsüne bayılarak almıştım. SOnrasında garip gubalak tadı yüzünden yiyemedik :)
YanıtlaSilsıcacık sevgiler hayatım.
www.misssgibi.com
İhanet şarkısı için teşekkürler Işıl'cığım. Kim söylüyor? (Sözlerinden çıkaramadım, cehaletime verebilirsin)
YanıtlaSilKitap için not: Kitapçılarda bulabileceğini zannetmem. Sadece güncel ve çok satan kitapları bulunduruyorlar ne yazık ki! Bir ara Paşabahçe mağazalarında oluyordu ama herhalde onlar da daha güncel kitapları tutuyorlardır. İnternetten sipariş edebilirsin.
ellerine saglik canim, goruntu harika, her ne kadar sevmesem de bu lahanayi goruntu beni bitiriyor, bi denemem lazim, gorusuruz.
YanıtlaSilBu lahanayı ilk defa gördüm çok güzelmiş ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler…
bende ılkdefa gordum cok sırın ve cok guzel. sevgılerımle..
YanıtlaSil