20 Şubat 2008 Çarşamba

DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Bir önceki gönderimde de belirttiğim gibi dün küçük kardeşim Zuhal'in doğumgünüydü. Hafta sonu yağan kardan dışarı çıkma şansım olmayınca ona hediye de almam mümkün olamadı. Bu nedenle onun bu güzel gününü bloğumda ama farklı bir şekilde kutlamak da istemiştim. Bütün gün eski albümleri ve artık albümlere sığmayan fotoğrafları koyduğumuz kolinin içine gömülünce vaktin nasıl geçtiğini anlamadım.Elimde olan küçüklük fotoğraflarının kalitesini beğenmeyince ve yalnız olduğu bir fotoğrafını bulamayınca içlerinde en iyisi olduğuna inandığım o resmi seçip, yaptırıp bloğuma koydum.
Onun yorumunda da okuyacağınız gibi bloğuma baktığında o kadar şaşırmış ve mutlu olmuştu ki akşam üzeri bize geldiğinde halen daha ağlıyordu.Kapıdan girer girmez 'sen ne yaptın abla, beni mahvettin' deyip boynuma sarılmasını hiç bir zaman unutmayacağım. Sarmaş dolaş olmuş bir şekilde on dakika kadar ağlaştıktan sonra kendimize gelebildik. Sanırım bu anlattıklarım duygularımızı, bağlılığımızı anlatabilmiştir.
Zuhal'ciğime nasıl bir pasta istersin diye sorduğumda 'basit bir şey olsun, artık kocaman insanlar olduk, nasıl olsa kendi aramızda kutlayacağız, ben senin çok eskilerde yaptığın o pastaları çok özledim' demesi ilk yaptığım pastalarda pastacı kreması kullandığımı bana hatırlattı. Yani daha hafif olan ama çikolatalı bir pasta istiyordu. Ben de onun isteği üzerine içi pastacı kreması ve vişne ile dolu üzeri ise yine Zinnur'un tariflerinden biri olan çikolatalı glazürle kapladığım, bloğumda bir örneği bulunsun diye düşündüğüm bu kubbe pastayı yaptım. Lezzeti çok iyi olmakla beraber dış kaplamasında yine istediğim sonuca ulaşamayınca kamufle etmek için badem ve fıstık parçaları ile süslemeye çalıştım.
Pastanın tarifi şöyle;
Pandispanya malzemeleri
1)5 adet yumurta
2)1 su bardağı toz şeker
3) 1,5 su bardağı un
4) 2 çorba kaşığı kakao
5) 1/2 paket kabartma tozu
6) 1 tatlı kaşığı vanilya aroması
7) 2/3 çay bardağı su
Krema malzemeleri
1) 3,5 bardak süt
2) 2 adet yumurta sarısı
3) 1 su bardağı şeker
4) 2 çorba kaşığı (yaklaşık 40-45 gr) un
5) 2 çorba kaşığı mısır nişastası (30 gr)
6) 3 çorba kaşığı koyu renkli kakao
7) 1 paket vanilya
8) 80 gr. bitter çikolata
9) 60-70 gr. tuzsuz tereyağ
1,5 su bardağı vişne tanesi
Çikolatalı glazür
1) 252 gr. bitter kuvertür çikolata
2) 232 gr. krema
Pandispanya için yumurtanın sarısını ve beyazını ayrı ayrı çırpma kabına alın ve ilk önce bir tutam tuz ilave ettiğiniz yumurta aklarının içine şekerin yarısını koyarak çırpmaya başlayın. Karışım sertleşip kap ters çevrildiğinde akmayacak duruma geldiğinde çırpmaya son verin. Bu kez de kalan şekeri ilave ettiğiniz yumurta sarılarını vanilya aromasını ekleyerek çırpmaya başlayın. Çırparken bir yandan da ılık suyu içine dökün ve çırpmaya devam edin. Çırptığınız yumurta sarılarını üç aşamada akların içine ilave ederek alttan üste doğru katlama tekniği ile tahta bir kaşık veya spatula ile karıştırın. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırıp iki kez elekten geçirdikten sonra yine üç kerede katlama tekniği ile homojen bir karışım olana dek karıştırın.Hamuru 23 cm.lik tabanını yağlı kağıt ile kapladiğınız kelepçeli kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında 25-30 dakika pişirin. Kekinizi piştikten sonra ılıkken üç parça olacak şekilde enine kesin ve en üst parçayı içini saranla kapladığınız çukur bir kaba bastırarak yerleştirin ve fırça ile vişne suyu sürerek hafifçe ıslatın. Ilınmış olan kremanızın bir kısmını buraya dökün ve üzerine vişne tanelerinden koyun.
İkinci patınızı bunun üzerine yerleştirin. Eğer büyük gelirse muhtemelen de gelecektir kenarlarından keserek ortasını bu katın üzerine koyun ve kalan kremayı 2 kaşık ayırarak(Bunu daha sonra pastanın üzerine glazürden önce süreceğiz) bu kata yayın. Yine vişne tanelerini üzerine serpiştirerek üçüncü patınızı da yerleştirin. Üzerini saranla kapatıp üstüne bir ağırlık koyarak dolaba kaldırın. Bu işlemleri bir gün önceden yaparsanız pastanız kalıba daha iyi oturacak ve daha düzgün olacaktır.
Ertesi gün pastanızın çapı ölçüsünde kestiğiniz karton bir altlığa pastanızı çevirin ve bunu temiz fırın telinin üzerine koyun. Ayırmış olduğunuz 2 kaşık kremayı pastanın üzerine ince bir tabaka halinde yayın ki glazürünüzü döktüğünüzde daha düzgün görünsün. Daha sonra da glazürünüzü pastanın tepesinden bir kerede dökün ve pastayı eğerek her tarafının kaplanmasını sağlayın. Eğer benim yaptığım gibi glazürün değmediği yerlere spatül yardımıyla sürerseniz kenarlarında bu izler oluşur.O nedenle mümkün olduğunca alet kullanmadan sağa sola eğdirerek kaplamaya çalışın.
Kremanın yapılışı
Tereyağ ve vanilya haricindeki bütün malzemeler küçük bir tencereye alınır ve karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir. Piştikten sonra ocak kapatılır içine tereyağ ve vanilya ilave edildikten sonra mikserle kuvvetlice iki dakika kadar çırpılır.
Glazürün yapılışı
Bu glazür Bizim pastanenin usta pastacısı sevgili Zinnur'un tarifi. Zinnur'cuğum bloğunda çok detaylı bir şekilde anlattığından çok ayrıntılara girmeden kısaca özetlemek istiyorum.Zinnur'u ziyaret ederseniz bu konuda daha ayrıntılı bilgilere ulaşacağınızı düşünüyorum.
Kesilmiş olan çikolata parçaları rondoya konur ve olabildiğince ufalmaları sağlanır. Bunu pürüzsüz bir glazür için mutlaka yapmak gerekiyor.Çikolatalar kapaklı bir sahana alınır. Ayrı bir sahanda krema kaynama noktasına kadar getirilir ve çikolataların üzerine dökülüp karıştırmadan sahanın kapağı kapatılır.5 dakika bekleyerek bütün çikolataların iyice erimesi sağlanır. Eriyeçikolatalar yavaş hareketlerle karıştırılıp(bundan amaç içine hava kabarcıklarının dolmaması) bütünleşince tel bir süzgeçten geçirilir ve pastanın üzerine bir kerede dökülür.
Bu aşamaları Zinnur'un tarifine göre yaptığım halde glazür yeterince akışkan olmadığından 90 wattta 2 dakika kadar mikrodalgada erittim. Ancak pastanın yüzeyi bir hayli büyük olduğundan kenarlarında spatül kullanmak zorunda kaldım.
Yapımı çok zor olmayan bu pastayı bu kadar uzun anlatmam gözünüzü korkutmasın. Sizlerin çok daha iyilerini yapacağınıza inanıyorum.
Afiyet olsun...

34 yorum:

  1. Isil´cim simdi senin blogunu okuyordum ki bir baktim o sirada bana yorum yazmissin :) kalbimiz birmis :)

    Kardesinle olan iliskiniz ne güzel. Allah nazarlardan saklasin :)
    Sevgili Zuhal´in de gecmis dogumgünü kutlu olsun. Pasta da süper görünüyor. Süslemeler cok yaratici, ne güzel cicek olmus bademlerle fistiklar. Ellerine saglik canim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Işıl Ablacım kardeşinize mutlu yıllar. Pasta da çok şık olmuş. Bademleri öncelikle şeker hamuru sanmıştım. Gerçekten çok yaratıcı olmuş. Ellerinize sağlık. Sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. ışılcım kardeşin zuhalin doğum günü kutlu olsun.pastasıda enfes olmuş.ellerine saglık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Çok lezzetli bir pasta olduğu her halinden belli. Ellerine sağlık Işılcığım. Kerdeşine nice yaşlar diiyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Işılımmm, pastayı kamufle etmek amacıyla yaptım diyorsun ama öyle güzel olmuşki süslemeler bayıldım valla..Nasıl lezzetli olmuştur kimbilir..Vişne ile çikolata herzamanki gibi çok yakışmıştır eminim senin pastanda da..
    Ama tarifi okuyunca gözüm korktu, oku oku bitiremedim valla:))
    Ellerine, güzel yüreğine sağlık makaron ve pasta üstadım benim, tekrar kardeşinin doğum gününü kutluyorum..
    Öpüyorum çok..

    YanıtlaSil
  6. Nice nice mutlu yaşlar diliyorum kardeşin Zuhal'e..Doğum günü kutlu olsun canım..))

    Pastasıda çok nefis görünüyor canım.Keşke benimde bir kız kardeşim olsaydı ve banada böyle güzel pastalar yapsaydı..Her şeyden önce canım diyeceğim olsaydı..Hep bunun burukluğunu yaşıyorum..Zira ben tek kızım da..))Allah sevginizi daim etsin sizi nazardan korusun canım Işıl'cığım..

    Kocaman sevgilerle..

    YanıtlaSil
  7. merhabalar tesadüfen geldim ve pastaya bayıldım çok şık çok cici olmuş kardeşinizin doğum günü kutlu olsun sizinde ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Işıl kardeşinin doğum günü pastası çok güzel olmuş,dış kaplaması ne kadarda pürüzsüz ,bayıldım .Ellerine sağlık....

    Allah bozmasın .Böyle abla herkesin başına..Doğum günü kutlu olsun.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. O beyaz çiçeklere bayıldım.E bu kadar uğramışken alabilirim herhalde doğum günü pastasından.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. ışılcım pastan harika olmuş pek zahmetli görünüyor ama değmiş hem kardeşin için hemde bu güzellik için...ellerine sağlık...çok öpüyorum sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Zuhal'e mutlu kutlu yıllar diliyorum Işıl'cığım ve diyorum ki, Antalyamızda erguvanın, mor salkımın, sarı papatyanın alası vardır ve yakında açmaya başlayacaklardır. Buyrun biz bekleriz. (Zaten iki gündür bahar havası var, kar boşa yağdı!)

    YanıtlaSil
  12. Beyza'cığım,
    Kalp kalbe karşıymış derler ya işte öyle oldu canım.Ben de çok mutlu oldum.
    Birbirimize çok bağlı bir aileyiz.
    Bu güzel ktlamalarınızı kardeşim de okudu ve o da sizlere teşekkür ediyor. Pastasını beğenmen de beni mutlu etti.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Aysel'ciğim,

    Kardeşim adına çok teşekkür ederim.
    Gerçi o da bir önceki iletide sizlere çok teşekkür etmişti.
    O çiçekler planımda yoklardı. Glazürün kötü yerlerini kamufle etmek içindi ama güzel görünüyorsa ne mutlu bana.

    Benden de sıcacık sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  14. Sağol Ezgi'ciğim, Pasta çok istediğim gibi olmadı ama beğenmene sevindim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Burçin'ciğim,

    Senin kadar lezzetli yapamasam da fena değildi. Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Feyza'cığım,

    Güzel sözlerin ve iltifatların için çok teşekkür ederim canım.

    Gözün korkmasın. Bu işe yeni başlayanlar, öğrenmek isteyenler de olabilir düşüncesi ile böyle çok uzun anlattım. Yoksa senin gibi mutfakta harikalar yaratan bir usta için bunlar çok kolay.
    Kardeşim de kutlamalarınızı okuyunca çok mutlu oldu ve o da çok teşekkür ediyor hepinize.

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  17. Gül'cüğüm,

    Bu sözlerin beni çok üzdü canımmmm.Bazen öyle dostluklar vardır ki insan hayatında kardeşi aratmaz.Böyle düşünmeye çalış olur mu?
    Beni ablan olarak kabul et canım . Doğum günü pastanı ben yapayım.Doğum günün ne zaman bi bakayım?
    Çok teşekkür ederim güzel dileklerin için. Ben de bütün kardeşlikler, dostluklar için bu dileklerin gerçekleşmesini can-ı gönülden istiyorum.

    Ben de seni kocaman öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  18. Didem'ciğim,

    Allah herkese böyle kardeşler versin diyorum ben de.
    Çok teşekkür ederim kutlaman ve dileklerin için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Pelin'ciğim,

    Sağol canım. Ama sen bir de bu kaplamanın uzmanı olan Zinnur'u ziyaret etsen hiç böyle düşünmezdin gibi geliyor bana. Yine de çok teşekkür ederim.

    Çok teşekkür ederim iltifatların için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  20. Ayşe'ciğim,

    Tabi ki bir değil iki dilim al canım. Keşke mümkün olsa da şu ekrandan herkese servis yapabilsem.

    Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  21. Gönül'cüğüm,

    Öyle uzun anlattığıma bakma, inan hiç zor değil. Bildiğiniz pandispanya. Farkı sadece bir kaba yerleştirilerek hazırlanmasında.
    Senin çok daha güzelleri yapacağını biliyorum.

    Güzel sözlerin ve dileklerin için sağol canım.

    Kendine iyi bak.

    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  22. Tijen'ciğim,

    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Çok ısrar edersen çiçekleri ve seni görmeye gelebilirim.
    Bugün burda da bol güneşli bahar havası var. İçimiz, ruhumuz aydınlandı.
    Sevgiyle kal canım.

    YanıtlaSil
  23. Beyza'cığım,
    Kalp kalbe karşıymış derler ya işte öyle oldu canım.Ben de çok mutlu oldum.
    Birbirimize çok bağlı bir aileyiz.
    Bu güzel ktlamalarınızı kardeşim de okudu ve o da sizlere teşekkür ediyor. Pastasını beğenmen de beni mutlu etti.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  24. Beyza'cığım,
    Kalp kalbe karşıymış derler ya işte öyle oldu canım.Ben de çok mutlu oldum.
    Birbirimize çok bağlı bir aileyiz.
    Bu güzel ktlamalarınızı kardeşim de okudu ve o da sizlere teşekkür ediyor. Pastasını beğenmen de beni mutlu etti.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  25. Ellerine sağlık Işıl Abla.İyiki doğdun Zuhal:D

    YanıtlaSil
  26. Cok lezzetli görünüyor canim,ellerine saglik.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  27. Işıl'cığımm,
    Pasta enfess olmuş, o süslemelere de bayıldım açıkcası:))
    Kardeşinin yeni yaşı tekrar kutlu olsun canım...

    Ellerine sağlık,

    Kocaman, sımsıcak sevgiler.....

    YanıtlaSil
  28. Isilcim, yine cok nefis birsey, ellerine saglik canim.


    Sevgilerimle
    Emine

    YanıtlaSil
  29. birkez daha nice mutlu yillara pasta sahane olmus

    YanıtlaSil
  30. Işıl merhaba
    Pasta nefis olmuş eline sağlık

    Sevgiler
    Müge

    YanıtlaSil
  31. Kızkardeşinizle ilişkinizi okuyunca hiç şaşırmadım çünkü annem ve teyzem, kızkardşim ve ben de aynı sizin gibiyiz. Hergün şükrediyorum Allahım bana bir kızkardeş vermiş diye. Allah hepsine uzun ömürler versin inşallah. Pasta da şu pastanelerde satılan kubbe pastalara benzemiş hiç de bozuk bir yanını görmedim ben ;)

    YanıtlaSil
  32. Zuhal'in pastası nefiss olmuş ellerine sağlık Işıl :))
    Çikolta glazür kaplama benim de çalışmam gereken konu başlıkları arasında ;) Ayrıca badem ve fıstık taneleri ile inanılmaz şık olmuş pasta...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  33. ışıl abla bu çok güzel görünüyor.
    kardeşinin doğumgünü kutlarım.

    YanıtlaSil
  34. Sevgili Işıl, teşekküre geldim sana.
    Kardeşinin doğum günü kutlu olsun. Biz de dört kız kardeştik.( üçe indik ne yazık ki) Kız kardeş başka bir şey. Ablamla biz hiç kavga etmedik biliyor musun? İnanmak zor; ama, böyle işte. Küçük kız kardeşlerimle ilişkimiz de güzel. Allah size de sağlıklı mutlu yıllar nasip etsin kardeşinle.

    Sana günlüğümde yazdığım cevapta ta belirttim. Kullanıcı adı konusunda üzülme. Benim başıma da geldi. Önemsiz şey bunlar.

    Sevgiyle,
    Nane Limon

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe