3 Kasım 2008 Pazartesi

DULCE DE LECHE PUDİNGİ









Arşivimde yayın sırası bekleyen pek çok tarif olmasına rağmen haftaya tatlı ile başlamak istedim . Aslında bunu yayınlama konusunda da bir hayli tereddüt yaşadım. Çünkü Türkiye'de bulunmayan bir malzeme ile yaptıklarım konusunda hep böyle oluyor. Ama yurt dışında yaşayan arkadaşlar veya Türkiyede de bu sütün artık yavaş yavaş bulunabiliyor olmasıyla yapmak isteyen diğer arkadaşlarıma da fikir verir diye düşündüm.

Tarif herhangi bir yerden alınmamış olup, tamamen buzdolabının bir köşesinde yarısı kullanılmış bir halde unutulan bu karamelleştirilmiş ve hatta beklemekten üst yüzeyinde yer yer şekerlenmelerin görüldüğü sütün değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıktı.



Kafamda mutfakta yeni bir şeyler üretmek, yeni lezzetler yakalamak ve hiçbir ürünü atmamak gibi düşünceler olunca ortaya böyle farklı lezzetler de çıkıyor.Bildiğiniz muhallebiden tek farkı içine ilave etmiş olduğum bu karamelleştirilmiş süt.Ancak verdiği aroma ve lezzet muhallebiyi çok daha güzel kılıyor.

Hepinizin mutlaka bir muhallebi tarifi vardır ama bu işe yeni başlayan arkadaşlarımı da düşünerek benim klasik muhallebi tarifimi sizlerle paylaşayım.

Malzemeler

1 800 ml. süt (Yaklaşık 4 su bardağı)

2) 1 bardak toz şeker (dulce de leche koyacaksanız daha az)

3) 50 gr. un (2 çorba kaşığı dolusu)+ 25 gr. nişasta veya pirinç unu

4) 1 yumurta sarısı

5) 1 paket vanilya (eğer dulce de leche kullanacaksanız buna gerek yok)

Bütün malzeme ve varsa 125 gr. kadar dulce de leche bir tencereye konur ve karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirilir. Ben çok katı muhallebileri sevmediğimden bu ölçülerle yaptığımda daha gevşek dokulu bir muhallebi oluyor. Ama biraz daha katı isterseniz bir kaşık daha pirinç unu veya nişasta ekleyebilirsiniz. Kaynamaya başladıktan sonra göz göz olduğunda iki dakika daha pişirilip sıcakken kaselere boşaltılır.

Daha sonra yoğunlaştırılmış sütü bulamayan ama karamel tadını da sevenler için nasıl yapılabilir diye düşündüğümde de şekerin karamelleştirilmesiyle de olabilir mi acaba dedim, ama denemedim. Sizlere sadece bir öneri olarak sunmak istedim. İçine konan şeker önce karamelleştirilip sonra muhallebinin içine pişirme aşamasında ilave edilebilinir. Tabii lezzet olarak nasıl olur bilmiyorum ama bir gün bu şekilde de denemeyi istiyorum.

Bol güneşli güzel günler diliyorum.

Afiyet olsun.

13 yorum:

  1. Çok severim karamel dokulu lezzetleri Işıl'cığım..Bende olsaydı, kesin pudingten ziyade anında pasta olurdu..))Tavsiye ederim bir dahaki sefere altı hamur olup üzerine çırpılmış bu pudingi döküp fırınlayabilirsin..))Sadece fikrimi paylaştım..Lütfen,beni yanlış anlama..Ellerine sağlık tatlım..

    Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım, süper olmuşlar.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  3. elinize sağlık harika görünüyor...

    YanıtlaSil
  4. nefis olduğuna eminim :) sütlü tatlılar zaten benim favorimdir. ne gerek var ağır şerbetli tatlıları yiyip hamallık etmeye :) elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Işıl,

    Muhallebinin tadına bakmak mümkün değil.Kullandığın malzeme nedeniyle aroması lezzeti eminim farklı olmuştur.Eh ne yapalım bizede yutkunmak düşer bu durumda:).
    Ellerine sağlık.Kolay gelsin.

    Sevgilerimle*

    YanıtlaSil
  6. Gül'cüğüm,
    Ne demek yanlış anlamak,aşkolsun, bilakis çok teşekkür ederim.Böyle güzel öneriler olmasa kendimizi nasıl geliştirebiliriz. Mayıs ayında yine dulce de leche'den bir pasta yapmış ve yayınlamıştım.Ama bu kez vakit darlığından bu puding ortaya çıktı.
    Dulce de leche'yi daha çok yaptığım çikolatalı ve bademli makaronları yapıştırmakta kullanıyorum, onlarda da çok güzel oluyor.Bir de karamelli bir peykek var yapacaklarım arasında. Bakalım ne zaman kısmet olacak.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. Evren'ciğim,

    Beğendiğine sevindim, çok teşekkür ederim,

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  8. Hilal'ciğim,

    Çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Gaye'ciğim,

    Bizim evde de en çok tüketilen tatlı türüdür sütlü olanlar. Çok haklısın bayramlarda sadece ikramlıkların dışında hemen hemen hiç şerbetli tatlı yapmıyorum. Çünkü hem yağ, hem şeker oranı çok yüksek oluyor o tatlıların.
    Tabi onların da kültürümüzde yerleri farklı ama ben bu yüzden hep sütlüleri tercih ederek suçluluk hissimi azaltmaya çalışıyorum.
    Yorumun ve ziyaretin için çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Hadiye'ciğim,

    Keşke mümkün olsa da ordan bir porsiyonu sana ikram edebilsem.
    Benim hazır olan yoğunlaştırılmış süt ile yaptığım bu karameli
    Sevgili Münevver (Nane Limon) evde sütle yapmış ve başarılı olmuştu. Bloğunu ziyaret edersen ayrıntılı şekilde anlattığını göreceksin.
    Tabii karamel tadı pudinge çok ayrı bir lezzet veriyor.
    Umarım sen de bir gün Münevverin formülüyle deneyebilirsin. Veya buyur, bize senin için ben yapayım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Işılcığımm.
    iyiki yapmışsın canım..
    harikadır gerçekten de..
    karamelli tariflerim benimde bekliyor sırada :((
    çok beğendim pudingi.
    hiç aklıma gelmedi böyle kullanmak,eline sağlık.
    sevgiler cnm

    YanıtlaSil
  12. Nuray'cığım,

    Çok teşekkür ederim. Ben de senin karamelli lezzetlerini sabırsızlıkla bekleyeceğim.
    Kimbilir ne güzel şeyler yapmışsındır.

    Çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Cok begendim bu tarifini Isil'cigim,
    Ellerine saglik, harika olmus...
    Sevgilerimi gondeiryourm.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe