19 Ocak 2009 Pazartesi

SEBZELİ HİNDİ RULOSU

Önümüzdeki hafta başlayacak yarı yıl tatili için Fransa'da oturan sevgili arkadaşım Pembe'nin daveti beni ve çocukları çok mutlu etti. Önceleri, gitmek konusunda epey kararsızdım. Sevgili oğlumun ısrarları ve türlü türlü vaatleri (en çok da "ben seni oranın en meşhur pastanelerine götüreceğim, anneciğim")sonucunda gitmeye karar verildi. Tabii, durum böyle olunca geçtiğimiz hafta benim için epey bir koşuşturmalı geçti. Konsolosluk, evraklar, vize ve alışveriş derken mutfakta el oyalayacak yemekler yapmam ve bloğumla ilgilenmem pek mümkün olmadı.
Fotoğrafını gördüğünüz yemek, arşivimde yayın sırası bekleyen sonbaharda yapmış olduğum, sebzesiyle, etiyle sağlıklı bir yemekti.
İnek, koyun ve hatta tavuk etine göre daha az kolesterol içeren hindi etini çocuklarım biraz kuru ve yavan bulup pek sevmeselerde sağladığı faydalardan dolayı ben tercih ediyorum. Onların da yemeleri için sunumlarda farklılık yaratarak önlerine koyduğumda çok fazla sesleri çıkmıyor.
Ben, o an evde bulunan parçalanmış hindi fileto dilimleriyle yaptığım için piştikten sonra birleşme yerlerinde yarıklar oluştu. Eğer böyle bir yemek yapmak istiyorsanız eti alırken bütün fileto almanız, sunumda bütünselliği sağlayacağı için daha da güzel olacaktır.
Malzemeler
1) 1 adet kemikleri alınmış hindi filetosu (1 kg. civarında)
2) Küp doğranmış sebzeler (Patates, havuç, kabak veya arzu ettiğiniz başka sebzeler de olabilir))
3) Yarım su bardağı haşlanmış bezelye
4) 100 gr. ekmek içi
5) 200-250 gr. tavuk kıyması veya hindi kıyması(yoksa bu etten keseceğiniz bir parçayı robotta çekerek de kıyma yapabilirsiniz)
6) 1 adet yumurta, biraz süt
7) Baharatlar (Çekilmiş karabiber, kekik, biberiye, tuz
8) Sızma zeytinyağı



Yapılışı
1) Öncelikle hindi filetosunu et dövücüyle inceltin ve büyük bir kaba alıp üzerine biraz zeytinyağ, tane karabiber, kekik, biberiye, isterseniz 1 çorba kaşığı soya sosu da ilave ederek bu sosun içinde 2-3 saat kadar marine edin.
2) Doğranmış olan sebzeleri sert olandan başlayarak bir tavada sırasıyla soteleyin ve soğumaya bırakın.
3) Diğer taraftan sütle ıslattığınız ekmeği, yumurta, maydonoz(ben koymadım), tuz, karabiber ve kıyma ile yoğurun.
4) Soğumuş olan sebzeleri bu karışıma ilave edip kaşıkla biraz karıştırıp elinizle uzun bir köfte şeklini verin.
5) Yağlı pişirme kağıdı üzerine marine edilmiş olan hindi filetosunu yayın ve hazırladığınız sebzeli köfteyi içine yerleştirip sararak rulo yapın. Mutfak ipiniz varsa bağlayabilirsiniz.
6) Ruloya zeytinyağı sürüp tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin
Yanında yeşil salata veya benim yaptığım gibi sotelenmiş kabak, közlenmiş patlıcan dilimleriyle servis yapabilirsiniz.

Sanırım bu tarif, tatile çıkmadan önceki son iletim olacak. Çünkü halen daha yapılacak çok iş var. Son alışverişler, hazırlanacak eşyalar ve bavullar.

Dönüşte görüşmek üzere, herkese sağlıklı, afiyetli güzel günler dilerim.

26 yorum:

  1. Işıl'cığım, iyi seyahatler diliyorum.Ne güzel çocuklarınla beraber :)) Güzelce eğlenin,bol bol gezip gelin :)

    Ben hindi etini seviyorum. Oğlumda seviyor. Genelde sote olarak yapıyorum. Bu tarifini de deniyeceğim canım.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Işıl'cığım,çok mutlu oldum sizler adına canım..Ne iyi etmişsiniz, biraz değişiklik iyi gelecektir inan..Şimdiden sizlere iyi yolculuklar ve iyi eğlenceler diliyorum..

    Hindi rulo çok nefis görünüyor..Bizim evimizde nedense hiç pişirilmez..)Aslında çok sağlıklı olduğunu bildiğimiz halde, pişirmediğimize kızıyorum bazen..(eti evde babadan başka kimse tüketmediğinden olsa gerek)..Ellerine sağlık tatlı arkadaşım..))


    Not:Kestaneleri kabuklarından çıkarmaya çalışırken, aklıma geldi sayfandaki ipuçları..))Çok kızmıştım kendime..))Bu yüzden kestaneler param parça olmuşlardı..))


    Sevgilerimi gönderiyorum tatlım..

    YanıtlaSil
  3. Hindi etini sevmesem de öyle lezzetli görünüyor ki mmmmmmmmm...

    Işılcığım seyahat sürprizine çok sevindim. Eminim çok renkli ve lezzetli bir gezi olacak. Dönünce bol fotoğraf ve anlatım bekliyoruz. En başta Pierre Herme'yi ziyaret edersin sanırım :)

    Kucak dolusu sevgiler, öpücükler, iyi yolculuklar...

    YanıtlaSil
  4. Şimdiden iyi yolculuklar Işıl Hanım. Umarım güzel ve çok eğleneceğiniz bir seyeat olur. Hindi nefis görünüyor.
    Ellerinize sağlık.

    Sevgilerimle,
    Canan

    www.mutfakbocugu.com

    YanıtlaSil
  5. Cok nefis bir yemek olmus, ellerine saglik canim. Iyi haftalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  6. ışıl abla'cığım
    sana iyi yolculuklar bol bol gez bizim içinde iyi eğlenceler
    bu arada yemeğin de harika görünüyor.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. merhaba:)
    ellerinize sağlık,bende bu şık sayfada yer almak istiyoruz izninizle:)sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Zerrin'ciğim,

    Çok teşekkür ederim canım. İnşallah hava oralarda çok soğuk olmaz da görmediğimiz yerleri de gezme şansını buluruz.
    İki kişi için miktarı azaltarak da yapabilirsin yada kalabalık misafirler için bu miktarlarla güzel bir yemek oluyor. Umarım siz de beğenirsiniz.

    Çok çoksevgiler canım.

    YanıtlaSil
  9. Gül'cüğüm,

    Vallahi iki gün kaldı ama ben halen daha iyi mi yaptık, bu karda kış da gitmekle diye düşünüyorum.
    Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.

    Hay allah et yemediğinize üzüldüm mü diyeyim ne diyeyim bilemedim.Aslında doğrusu da bu, hele benim yaşımdakiler için sebzelerle beslenmek en iyisi ama ben eti de seviyorum.
    Br dahaki sefere kestaneleri ayıklarken aklına gelir de uygularsın canım.
    Senin de ellerine sağlık Gül'cüğüm.

    Gönülden sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Burçin'ciğim,
    Çok teşekkür ederim canım.
    En son 2005 de gitmiştim ama o zamanlar daha çok kültür gezileriydi benim için amaç. Sanıyorum bu kez senin de dediğin gibi büyük ustaların mekanları ziyaret edilecek galiba. Eğer fotoğraflarını çekmeme izin verirlerse ki; çoğunlukla mümkün olmuyor oralarda ama şansımı deneyeceğim.

    Benden de çok çok sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  11. Canan hanım, ziyaretiniz ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

    Umarım hava çok soğuk olmaz da güzel bir seyahat olur bizim için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Senem'ciğim,

    Çok teşekkür ederim. Umarım denediğinde sen de beğenirsin.

    Bende sana iyi haftalar dilerim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Ayşegül,

    Çok teşekkür ederim canım. Sizler için de büyük pasta ustalarını ziyaret edeceğimden emin olabilirsiniz.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  14. Hatice hanım,

    Çok memnun oldum sizi tanıdığıma.Bloğunuz hayırlı uğurlu, bol paylaşımlı olsun.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  15. Hiii.. ablacım ne güzel bişey bu.. Sen bu maharetlerle şu yarışmaya katıl diycem ama kıyamam sana, tipler hiç normal değil :)
    Çok şık lezzetli ve çok emekli bir rulo olmuş bu..
    Valizinde bi köşeye kıvrılsam.. :) Merakla bekliyorum anılarını.. umarım çoook güzel geçer ..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Mmmmm çok sağlıklı ve nefis bir tat olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Ayy ayyy neffis olmuş bayıldımm ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  18. İyi tatiller Işıl Abla... Bol bol gezip tadını çıkartın... Dönüşte yeni tariflerde buluşuruz...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Etyemez olunca etli tariflere ne yorum bırakacağını bilemiyor insan Işıl'cığım ama demişsin ya sağlıklı günler dilerim, işte ben de o dileğe katılabilirim, memnuniyetle!

    YanıtlaSil
  20. Ve tabii iyi yolculuklar!

    YanıtlaSil
  21. Nefis olmuş.Ellerine sağlık.İyi yolculuklar.Herşey gönlünce olsun.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. Çok sevgili ışılcığım, iyi yolculuklar diliyor, özlemle dönüşünü bekliyoruz canım..
    çok iyi gelecek sana bu seyahat..
    dönüşte inşallah görüşmek üzere..
    sevgiler güzellikler diliyorum.
    NuNU

    YanıtlaSil
  23. Canım ellerine sağlık.Gerçekten çok sağlıklı görünüyor.
    Bu arada iyi yolculuklar.Güle güle gidin gelin inşallah.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Işılcığım bloğuna yeni ulaştım sanırım tatildesin sebzeli hindi rulon harika ellerine sağlık,iyi tatiller ve sevgiler...

    Derya

    YanıtlaSil
  25. Işılcım inşallah harika geçiyordur tatilin, dönünce hangi pastanelere gittin, hangi pastalardan yedin bir bir anlatacaksın ona göre :)))
    Sebzeli hindi rulosu muhteşem görünüyor, ellerine sağlık..
    Çok öpüyorum..

    YanıtlaSil
  26. Mutlu tatiller :))
    Ben çok sevdim bu sebzeli ruloyu, ellerine sağlık...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe