26 Şubat 2009 Perşembe

FRANJİPAN DOLGULU ARMUTLU TART


Daha önceki Fransa gezilerimde benim için önemli olan bu ülkenin ve Paris'in tarihini, sanatını ve kültürünü öğrenmek ve yaşamaktı. Bu amaçlarımın büyük çoğunluğuna o gezilerde kavuşmuş ve çok da mutlu olmuştum. Müze, saray gezme telaşına düşünce de yemekler ve pastacılığa dair yiyecekler ikinci planda kalmış, en hızlı ve pratik yemeklerle karnımızı doyurup şöyle keyiflice oturup yemeklerin tadını çıkaramamıştık.
Bu kez gittiğimizde yediğimiz yemeklerin yanı sıra adım başı diye tabir ettiğimiz sıklıktaki pastane ve kahvelerde oranın en meşhur lezzetlerini yiyip, kahvelerini içip hem görsel hem de lezzet açısından çok memnun kaldık.
Bunlar arasında en çok beğendiğim ve benim ağız tadıma uygun olanlar arasında bu franjipan dolgulu tartlar da vardı. Mis gibi tereyağ kokusu ve bol badem unu dolgusuyla yapılan tartları sıcağa yakın derecede ılık ve mutlaka bir sos, özellikle de krem anglez ile sunuyorlardı. Tadı damağımızda kalan bu tartı evde de yapmak için araştırmalara başladığım günlere denk geldi sevgili Zinnur'un bu tarifi yayınlaması. Gerçi Zinnur'dan önce Hanımiş (Işıl) franjipanlı bir tart yapmış ve bizleri bu konuda çok da güzel bilgilendirmişti. Hep aklımda olan o tarifi deneyemeden gittiğim Paris'te üzeri meyve ve süt kreması ile kaplanmış bu tür tartları yiyip çok sevince bu tarifi yapmaya karar verdim.


Zinnur'un tarifini uygulayarak yaptığım bu tart için kullandığım, evde bulunan armutların oldukça sert olması beni biraz endişelendirdiyse de bir saat kadar süren pişme süresinde yumuşamışlardı.
Pek çok meyve ile yapılabilecek olan bu tartlar içinde orda yediklerimi gözönünde bulundurduğumda armutla yapılanın en güzeli olduğu sonucuna vardım. Taze incir ile yapılan da güzeldi ama pişmiş armut ve ayva lezzetini çok sevdiğimden olsa gerek güzel bir ayva bulabilirsem bir kez de ayvalısını denemek istiyorum.




Çocuklar, bu tartların sunumunda kullanılan krem anglezi çok beğendiklerinden gelirken ben de hazır olarak da satılan bu sostan almıştım. Bugün yaptığım armutlu tartı krem anglez eşliğinde sununca orda yedikleriyle aynı lezzette olduğunu söylediler.
Bizi bu lezzetle buluşturan araştırmacı pastacılarımız sevgili Zinnur (Bizim Pastane) ve sevgili Işıl'a(Hanımiş) çok çok teşekkür ederim. Tarif ve daha detaylı bilgiler için de sizleri onların bloglarına yönlendirmek işin en doğrusu olacak diye düşünüyorum.
Lezzetini çok beğendiğimiz bu tartı herkese tavsiye ederim. Pişmiş meyve, badem ve krema tadını seviyorsanız hemen deneyin derim.
Bir başka lezzet olan tiramisu tarifinde buluşana kadar sevgiyle kalın.

20 yorum:

  1. Canım Işılcığım..
    hangi kelime tam olarak bu güzel görüntüyle bağdaşabilir, bulamadım ..
    okadar beğendimki şu an misafirime yapabilirim..
    alt turtalar hazır içerde hatta :)
    ama başka çeşit için .
    buna mutlaka ilk fırsatta yer ayıracağım sofralarımda.
    tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
    ELLERİNE SAĞLIK..
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  2. Işılcığım,günaydın muhteşem bir görüntü ellerine sağlık.Hemen arka
    daşların sitelerine gidip tarifi arıycam sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. süper :)) bende portakallısını denedim ve aşırı leziz oldukları kanısındayım :) badem meyve bir baska lezzet gercektende:) ben süt kreması kullanmadım ama asırı lezzetli oldu diyebilirim :)

    ee ne de olsa tavuga yavrusu kaz gorunurmus:)

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık ,gerçekten nefis görünüyor,blogunuzu yeni keşfettim,çok beğendim,yaptığınız her şey harika görünüyor,sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Işıl'cığım,tarların harika görünüyorlar.Aslında benimde denemem gereken o kadar çok tarifim var ki..))Fakat franjipan dolgulu ağır basıyor sanki..))Ellerine ve gönlüne sağlık..Uzun tart kalıbını ordan mı yoksa buradan mı aldın?? Geçen yıl ben Almanya'da bulamamıştım..((


    Desteğin için teşekkürler canım arkadaşım..


    Kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. süper görünüyor cnm ellerine sağlık
    iyi haftasonları

    YanıtlaSil
  7. Ah Nuray'cığım,
    O güzellik senin güzel bakışlarında canım.Bir şeyi ne kadar beğensem de insanı can evinden vurabilecek böyle içten, anlamlı, güzel sözler edemediğim için kendimi hep eksik hissederdim.Senin yorumlarınla bu açığımı daha da fazla hissetmeye başladım vallahi.
    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Ama senin turtalarının da mükemmel olacağından eminim. Ben de senin tariflerini sabırsızlıkla bekliyorum.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. Derya'cığım,

    Çok teşekkür ederim. Zinnur ve Işıl'ın çok detaylı tariflerinden faydalanabilirsin.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Gökçe'ciğim,

    Evet, çok haklısın. Badem çok ayrı bir lezzet veriyor tartlara.
    Tartları çok sevdiğini biliyorum.Kremalı olanları da çok seveceğinden eminim.
    Yaşıtlarına ve yaptıklarına göre kaz olarak görmen az bile gelir.(Çok güldüm bu esprine)

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Dilek,

    Beğenmene sevindim, çok teşekkür ederim.
    Senin de bloğun hayırlı uğurlu olsun.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Gül'cüğüm,

    Çok teşekkür ederim. Ustalarım bu işe gönül vermiş insanlar olunca ortaya böyle güzel yiyecekler çıkıyor. Ben sadece onların tariflerini uyguladım.
    Franjipan dolgulu tartların tadını da çok beğeneceğinden eminim.
    Tart kalıbın bu gidişimde Fransadan aldım. Orda da pek çok yerde aradım ve bir tek yerde hem de bir tane kalmıştı.Altı çıkabilenleri bulmak çok zor nedense. Yalnız şunu öğrendim. Yılbaşı öncesi en bol malzemenin olduğu zamanmış. Aradığım bir iki şey daha vardı ki onları ben de bulamadım.
    Rice ederim canım.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  12. Hande'ciğim,

    Beğenmene sevindim. Çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Daha önce ne yedim ne de denedim.Ama Zinnur'un sitesinde gördüğümden beri aklımdan çıkmıyor.Senin de beğendiğini görünce denemek şart oldu Işıl Abla.Bir fırsatını bulur bulmaz yapacağım.Ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Bende daha önce hiç yemedim ama görüntüler şahane...Ellerine sağlık...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Işıl hanım güzel tarif iyiki paylaşmışsınız. Fransızların bu işi bildikleri ise su götürmez :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Elinize sağlık görüntüler süper bir görüntüsü var.

    YanıtlaSil
  17. Canım ellerine sağlık.Nefis görünüyor.Çok çok öpüyorum...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Ellerine saglik Isil'cigim, harika olmus. Ne kadar istah acici:))

    Sevgilerimi gonderiyorum...

    YanıtlaSil
  19. 27 Şubat 2009 Cuma
    ALPEREN İÇİN DUA EDELİM(4444 SELAT-I TEFRİCİYE

    Uzun bir aradan sonra herkeze selamlar ve sevgiler.Maalesef sizlere pek de sevimli haberlerim yok. Bundan on gün önce 8 yaşındaki Alperen oğlumuz bizlere çok kötü bir sürpriz yaptı. O'nun lenf kanserine yakalanması bizleri çok üzdü. Şu anda hastahanede yatmakta. Bu tedavinin 7-8 ay gibi uzun bir zaman hastahaneden hiç çıkmadan devam edecek olması oldukça zor bir durum. Ama ALLAH'tan hiç bir zaman ümit kesmeyen biz sevenleri O'nun için sürekli dualar ediyoruz. Sizlerden isteğim; lütfen sizde dualarınıza küçük Alperen'ide ekler misiniz? Yukarıda 4444 selat-ı tefriciye duası yazılı bilenler okursa ve bana kaç tane okuduğunu bildirebilirse çok makbule geçer. Belkide bu küçük yavrunun kurtulmasında sizinde bir katkınız olur. Şimdiden teşekkürler ederim.Allah tüm hastalara acil şifalar nasib etsin!


    AMİN!

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe