2 Nisan 2009 Perşembe

MATCHA ÇAYLI VE MUSLU PASTA


Sırada bir önceki iletimde fotoğrafını gördüğünüz cızlama tarifi vardı ama bugün biraz havaların dengesizliğinden biraz da değiştirmemin mümkün olmadığı şeylere kafamın takılıp kalmasından, en iyi çözümün mutfağa girmek olduğunu biliyordum. İlk kez denediğim şeylerde daha bir pür dikkat olunca kafama takılan şeyleri de unutuyorum. Mutfak aynı zamanda benim için terapi merkezi gibi. Siz de böyle düşünüyor musunuz?


Bir dergide gördüğüm (sarı çizgili olan) iki renkli pandispanya çalışmak uzun zamandır yapmak istediğim bir şeydi. Dergide bu pandispanya sarı gıda boyası ile renklendirilerek kare olarak çalışılmış ve çizgiler verevine yapılmıştı. Ancak benim kare çemberim olmadığı için yuvarlak yapmak zorunda kaldım ve aynı havayı yakalayamasam da (biraz pijamavari desenleri oluştuğundan) kare kalıbı olan arkadaşlara esin kaynağı olabilir diye düşündüm.Bu şekilde iki adet olarak hazırladığım patların arasında yağsız, hafif bir lezzet olsun istedim. Malum önümüz yaz ve daha da önemlisi sağlıklı ama lezzetli, kalorisi çok fazla olmayan, yediğimizde fazla suçluluk hissi duymayacağımız pastalara yönelmemizin doğru olacağı düşünüyorum. Bu nedenle yağsız bir mus tercih ettim.
Krema, yağ içermeyen pastanın tadına çatalın ucuyla baktığımda, oldukça hafif ancak mus kısmının benim hatamdan kaynaklandığını düşündüğüm bir yumuşaklıkta olduğunu gördüm. Sanıyorum musun yarısına antep fıstığı eklerken biraz fazlaca karıştırmamdan meydana gelen bir gevşeme sözkonusu oldu.Sade olan kısmının kıvamı ise olması gerektiği gibi daha sertti.

Önce pandispanya patlarını hazırladım. Patları çember ebatlarında kesip, servis tabağına koyduğum çembere patın birini yerleştirip üstüne musu sonra da diğer pandispanya patını koydum. Bu şekilde 2-3 saat dolapta bekledikten sonra çemberi çıkarıp parlaklık vermesi için üzerine çok az miktarda hazırladığım tart jölesini bir fırça yardımıyla sürdüm.


Pandispanya

1) 135 gr. yumurta beyazı (yaklaşık 4,5 yumurta beyazı)
2) 5 adet yumurta sarısı
3) 125 gr. toz şeker (2 kaşığı yumurta sarısında kullanılacak)
4) 125 gr. un


Yapılışı
Oda ısısındaki yumurta beyazı bir tutam tartar kremi ile birlikte mikserle yumuşak tepecikler olana dek çırpılırken bir yandan da şeker azar azar ilave edillir. Mikserin hızı artırılarak yumurta akları sert tepecikler oluncaya dek çırpılır. Ayrı bir kapta yumurta sarılarına iki kaşık şeker ilave edilerek çırpma teli ile birkaç dakika çırpılır. Mikserde çırpılan yumurta beyazlarına sarılar ilave edilir ve köpükleri indirilmeden karıştırılır. Bu karışıma un azar azar elenerek eklenir ve yine köpüklerin indirilmemesine dikkat edilerek karışımın bütünleşmesi sağlanır. Hazırlanan karışımın yarısı başka bir kaba alınır ve gıda boyasıyla renklendirilir. (Ben yeşil renk için matcha çayı kullandım)
İki pata ihtiyacımız olduğundan, kalıbınızın ölçüsünden biraz daha büyükce olarak yağlı kağıda iki tane daire çizilir. Kağıda çizdiğiniz dairelerin, çizili yüzü tepsiye gelecek şekilde iki ayrı tepsiye yerleştirilir.

Sıkma torbasının ucuna 1 cm. çapında yuvarlak duy takılarak hazırlanan yeşil hamur 1 cm ara ile şerit halinde yağlı kağıt üzerine sıkılır. Diğer beyaz hamur da sıkma torbasının içine doldurulur, boşluklara sıkılarak istenilen desen tamamlanır . Her iki pat da bu şekilde hazırlandıktan sonra
200 derecedeki fırında teker teker kontrollü olarak 10 - 15 dakika pişirilir.

Mus'u ise; yine her tarifinden bir şeyler öğrendiğim, detaylı anlatımlarından çok faydalandığım pastacıların pastacısı sevgili Zinnur'un(Bizim Pastane) beyaz çikolatalı mus tarifini kullanarak hazırladım.

Bloğumda da bulunsun diye tarifini de yazmak istedim.

Beyaz Çikolatalı Mus

1) 3 tatlı kaşığı agartin
2) 255 gr. küçük parçalara kesilmiş beyaz çikolata
3) 3/4 bardak süt (mümkünse diyet)
4) 1/8 tatlı kaşığı tartar kremi
5) 2 yumurta akı (70 gr. kullandım)
6) 4 yemek kaşığı şeker ( Ben 2 kaşık kullandım)


Bir cezveye birkaç kaşık su ve agartini koyup karıştırarak kaynattım. Aynı anda başka bir kapta sütü kaynama noktasına kadar getirip erimiş olan agartini sütün içine ilave ettim ve tekrar karıştırdım. Bu karışımı küçük parçalara kesilmiş olan çikolataların üstüne yavaş yavaş ilave ederken bir yandan da karıştırarak çikolataların erimesini sağladım. Tamamen eriyen çikolataları bu kez de soğuk su dolu bir kabın içine oturtarak soğuyup katılaşmaya bıraktım.

Öte yandan ısıya dayanaklı bir cam kaba yumurta akını, tartar kremi ve şekeri koyup, içinde su kaynayan bir tencereye oturtun. Tel çırpıcı ile çırparken yumurtaların ısınmasını sağlayın. Şeker eriyip yumurta akları 71 dereceye ulaşana kadar ısıtıp bir yandan da telle hızlıca karıştırın. 71 dereceye ulaşınca benmari düzeneğinden alıp bu kez de mikserle kuvvetlice çırparak sert tepecikler olana kadar oda ısısına gelmesini sağlayın . Kar haline gelmiş olan beyazları soğumuş olan çikolatalı karışıma yavaş yavaş köpüklerini indirmeden ilave edin.

Biliyorum, detayları vermeye çalışırken yine çok uzun bir tarif oldu. Yazarken Türkçeyi doğru kullanmak ve imla hataları yapmamaya gösterdiğim özeni gören eşime arada bir okuyup kontrol etmesini rica ettiğimde, müstehzi bir şekilde "sanki Financial Times'a makale yazıyorsun" demesi bu işi küçümsedikleri anlamına mı geliyor bilmiyorum. Ancak ben doğru yaptığım inancındayım.

Ağız tadınızın eksilmeyeceği güzel günler dilerim.

44 yorum:

  1. Işılcım,
    kesinlikle benim için de mutfak en iyi terapi merkezi. Ne zaman kafam bir şeye takılsa kendimi mutfağa atıyorum. Ve nedense böyle zamanlarda ben de pasta filan yapmayı seviyorum. Daha bir zevkli oluyor uğraşması :)
    Pastan çok şık olmuş. Yapımı da oldukça zahmetli görünüyor. Eminim tadı da nefistir. Olsa da yesem şimdi :) Ellerine sağlık.
    Bu arada Türkçe'yi düzgün kullanmak tabii ki çok önemli. Açıkçası bozuk bir Türkçe ile yazılan yazıları okumaktan hiç hoşlanmıyorum. Ben de yazarken dikkat etmeye çalışıyorum ama bazen de konuştuğum gibi yazdığım bölümler oluyor. O kadarcık da olsun diyorum :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Evet evet benim kafamda da sırada iki renkli bir pandispanya denemesi var :)) Nasıl da şık olmuş bu pastalar, ellerine sağlık.
    Ve evet mutfak harika bir terapi alanı, sorunun vehametine göre bazen 20 yumurta birden çırpasım geliyor :))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Işılcım;

    Canımmmm muhteşem bir lezzet elleri
    ne sağlık.Bu güzel ayrıntılı anla
    tım içinde ayrıca teşekkür ederim,
    ilk fırsatta deniycem kocaman sevgi
    ler...

    YanıtlaSil
  4. Ne harika, ne becerikli bir kadınsın. Muhteşem görünüyor!

    YanıtlaSil
  5. Enfes görünüyor Işıl Ablacığım.Ellerine sağlık.
    Mutfak benim de kafamı boşaltabildiğim tek yer.:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Kesinlikle haklısın,kadınların terapi merkezi mutfak.Ama senin bu yaptıkların bambaşka birşey Işılcım ya, fotoğraflar harika, tarifler değişik.Afiyetle,sevgiyle...

    YanıtlaSil
  7. merhabalar. Pastanız çok değişik ve harika görünüyor. görüntüsü kadar tadının da nefis olduğunu düşünüyorum. Ellerinize sağlık. bende blog işine yeni başladım. Sizin gibi büyüklerimden çok şeyler öğreneceğimi düşünüyorum. renkliimutfak....

    YanıtlaSil
  8. çok lezzetli ve görünüşü süper bir pasta ..ayrıntılı anlatımız ise pastanız kadar harika...ellerinize saglık..

    YanıtlaSil
  9. harika otesi gorunuyor pastan canim tek kelimeyle super
    ellerin dert gormesin
    canim ya bu matcha cayini nereden aldin acaba
    bende matchali tadlari cok denemek istiyorum ama burada bulamiyorum
    neyse...
    size afiyet olsun

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  10. Işıl kesinlikle benim içinde terapi merkezi mutfak oluyor genelde...Kızgınsam ya da küskünsem,sürekli hamur yoğurmak istiyorum :)Ya da eşimi eve çağırıyorum o benim stres topum olmayı kabul ediyor arada :)
    İki renkli pasta şahane olmuş,matcha çayı ilE kurabiye de yapılıyordu sanırım.Onu da denemek istiyordum ama bu tarif ilk sırayı aldı sanırım.
    Cesaret edersem hemen yapıcam...
    Ellerine sağlık...

    Güzel bir hafta sonu diliyorum....

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Işılcığım, gözlerim gönlüm açılıyor her sayfana girdiğimde...
    okadar hayranlıkla bakıyorum ki yine tarifine, ve kusursuz güzel pastaya, aklımdan binbir şey geçiyor.
    yarın atla nunu kahveyle bson kalan dilimi kap ''
    diyo mesela bi ses :)))
    ama imkansız.. çok dolu ve yoğun günler ve haftanın içindeyim !!!!!
    size afiyetler olsun canım benim.
    * not :
    ( affet beni, eşinin sözlerine çok güldümm :)))))))))))
    AMA SEN ALDIRMA EMİ :)

    YanıtlaSil
  12. Isil'cigim,
    O kadar guzel olmus ve oyle guzel anlatmissin ki, bayildim. Ellerine saglik.

    Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  13. Işıl Hanım öncelikle eşinizin sözlerine takıldığımı söylemeden edemeyeceğim. Kendi adıma imla hatalarıyla dolu bir blogu okuduğumda malesef dikkatimi veremiyor ve malesef okumayı bırakıyorum. Tüm imla kuralları neredeyse ortaokula gelene kadar öğrenilmiş oluyor. Peki neden kimse dikkat etmiyor? Dikkat ettiyseniz kendi blogumda da imlaya çok dikkat ederim.
    tarife gelince, çok şık bir görüntü olduğunu söylemeliyim. Bu arada ben de sizin gibi daralınca mutfakta buluyorum kendimi.
    Sevgiler,
    Esra

    YanıtlaSil
  14. Işıl Ablacım,
    İnanın yaptığınız pastalar ve öyle güzellerki sayfanızı hayranlıkla seyrediyorum.Ellerinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Beyza'cığım,
    Mutfağı sevenlerin ortak özelliği bu galiba, değil mi?
    Düşünceler pastaya yoğunlaşınca insan her şeyi unutuyor. Ben de özellikle biraz daha uğraştırıcı, dikkat isteyen şeyleri seçiyorum böyle zamanlarda.
    Blog yazmaya başlamadan önce uzun zamandır herhangi bir şeyler yazmıyor olmam beni de zaman zaman hatalara düşürüyor. Ama biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
    Yorumun ve düşüncelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim.

    Benden de sevgiler,

    YanıtlaSil
  16. Burcu'cuğum,

    İki renkli pandispanya çalışmak zevkliydi.
    Senin bu konuda çok daha güzel şeyler ortaya çıkaracağını biliyorum.
    Denediğinde paylaşırsın değil mi?

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. Derya'cığım,

    Çok teşekkür ederim,beğendiğine sevindim.
    Aslında kare çemberim olsaydı daha güzel ve istediğim gibi olacaktı. Kare kalıp aldığımda değişik versiyonlarını da deneyeceğim.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  18. Burçin'ciğim,

    Senin yaptıklarının yanında bunun esamesi bile okunmaz ya, iltifatların beni çok mutlu etti.
    Çok teşekkür ederim tatlım.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  19. Müjde'ciğim,

    Teşekkür ederim canım.

    Bizler böyle çözümler ürettikçe psikologlar para kazanamayacaklar galiba.
    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  20. Delfina'cığım,

    Tatlı arkadaşım. Böylesine içten ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
    Görüyorum ki pek çok arkadaşımın çözüm yoluymuş mutfağa girmek.
    Birilerini kırıp dökmekten daha iyi bir çözüm değil mi?

    Çok sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Sinem'ciğim,

    Ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim. Ben de seni ziyaret için geldiğimde bloğuna ulaşamadım. "Profil uygun değil" notu çıkıyor. Sayfana ulaşabilmemiz için neyi eksik yaptığını bilemiyorum ama istersen bir gözden derim.
    Faydalı olabilirsem çok sevinirim.

    Görüşmek dileklerimle,

    YanıtlaSil
  22. Hülya'cığım,

    Çok teşekkür ederim.
    Böylesine detaylı anlatıma sizlerin ihtiyacı yok biliyorum, pek çok marifetli arkadaşım bunları zaten biliyor.
    Ancak mutfağa yeni ilgi duyan gençlere faydalı olacağını düşündüğümden ayrıntılı bir şekilde yazmaya çalışıyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  23. Nurcan'cığım,

    Çok teşekkür ederim bu güzel sözlerin için, senin de ellerin dert görmesin.
    Matcha çayını Fransa'dan getirtmiştim, burada nerde bulunur bilmiyorum.Belki Çin lokantalarında bulunabilir. Araştırmak lazım. Söz vermeyeyim ama getirtebilirsem senin için isteyeceğim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  24. Pelin'ciğim,

    Çok haklısın canım, insan hamurlarla uğraştıkça stres filan kalmıyor.
    Eh, bir de stres alan bir eş olunca insanın hayatında daha ne ister ki?
    Pastanın zor bir yanı yok, sadece biraz daha fazla zaman istiyor, hepsi bu.
    Biliyorum ki çok daha güzelini yapacaksın.

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  25. Nuray'cığım,

    Çok sağol güzel arkadaşım.
    Keşke gelseydin, ne güzel olurdu.
    Olsun ne zaman istersen buyur, ben senin için yine yaparım.

    Daha aramızda geçen ne komik diyaloglar var da ben yazmıyorum.

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  26. Aybike'ciğim,

    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
    Umarım senin de hafta sonun güzel geçmiştir.

    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  27. Şefim,

    Yardımların ve iyilikseverliğin için sana ne kadar teşekkür etsem azdır.
    Eşimin söylediklerinin altında biraz çekememezlik seziyor musun sen de? Hem takdir ediyorlar hem de böyle dalga geçmeden duramıyorlar.
    Dikkat etmez olur muyum hiç. Tariflerinin yanı sıra Türkçe'yi çok doğru kullanman, güzel yazı yazman, sadece benim değil bütün arkadaşların da gözünden kaçmıyor ki böylesine zevkle okunuyorsun.
    Tabi, burası bir okul değil, kimse kimseye not vermiyor ancak zevkle okunuyor olmak ayrı bir tad veriyor.
    Bir zamanlar "DDD" diye ne güzel bir etkinlik vardı hatırlıyor musun? Yeniden başlatsak mı?


    Pasta ile ilgili sözlerin için çok teşekkür ederim. Senin ellerinden kimbilir ne güzellikte çıkar bu pasta diye düşünmeden alamıyorum kendimi.
    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  28. Ayşegül'cüğüm,

    Çok teşekkür ederim. Vallahi, öyle güzel sözler söylüyorsunuz ki utanıyorum. Gözünüzde büyütmeyin, biliyorum ki istersen çok daha güzellerini yapabilecek yetenekdesin sen de.

    Benden de kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  29. Merhabalar Işıl ablacığım,
    Uzun süredir görüşemiyorduk sizinle.Elinize sağlık ,çok nefis görünüyor buradan ,sabah sabah canım istemedi desem yalan olur..Çok şık görünüyor eminim tadı da çok güzeldir.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  30. Çok değişik ve nefis bir pasta olmuş Işıl'cığım..Ellerine sağlık..

    Kocaman sevgilerle..

    YanıtlaSil
  31. Ellerine sağlık Işıl'cığım. Rengi nasıl da güzel görünüyor :))

    Sana ödülüm var canım.Bloguma uğrayıp alır mısın?

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  32. bayıldım süper görünüyor ellerine saglık:)

    YanıtlaSil
  33. Işılcım canım bu muhteşem lezzeti denemek istiyorum fakat agartin ve krema tartarı ne anlamadım ve nere
    lerde bulunur.Yardım edersen sevini
    rim sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  34. Sayenizde ne çok şey öğreniyorum (uz)... Sunumlar çok güzel... Ellerinize sağlık. Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  35. Eline sağlık Işıl hanımcım ,ne kadar zevkli çalışma böyle.Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  36. ellerinize saglik, hersey pek bir guzel sayfanizda, Ancak pastada kullandiginiz AGARTIN dediginiz sey nedir ?? Amerikada bulabilir miyim bilmiyorum ama denemeye gercekten deger bir tarif. tesekkurler simdiden,
    Asli

    YanıtlaSil
  37. Hande'ciğim,

    Çok teşekkür ederim.
    Uzun zamandır sesini duyamıyordum, çok sevindim yorumunu görünce.
    Nasıl gidiyor mutfaktaki işler.

    Çok güzel bir pasta yapmışsın, gördüm.
    Senin de ellerine sağlık tatlım.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  38. Gül'cüğüm,

    Çok teşekkür ederim canım, sağol.
    Senin de ellerine sağlık.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  39. Zerrin'ciğim,

    Sağol canım. Beni bu ödüle layık gördüğün için çok teşekkür ederim.
    En kısa zamanda ben de arkadaşlarıma ulaştırmaya çalışacağım.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  40. Derya'cığım,

    Krem tartar; asidik bir tuz. Sufle, beze gibi yiyeceklerin içinde ana malzeme olarak bulunan çırpılmış yumurta akının kıvamını artırmak ve sabitleştirmek için kullanılıyor.Aktarlarda kolayca bulabilirsin.

    Agar agar flakes veya agartin ise deniz bitkilerinden elde edilen kimyasallar olmadan dondurulmuş veya kurutulmuş olarak satılan jöle görevini gören hayvansal jelatinlere sağlıklı bir alternatif.
    Biliyorsun, jöle veya jelatin hayvanların paça kısımlarıyla kemiklerinden elde edilir ve kimyasal işlemlerden geçer.
    Oysa, agartin tamamiyle doğal bir kıvam vericidir.
    Bu ürün, sanıyorum Türkiyede üretilmiyor, ithal ediliyor.
    Ben bir ara Carrefour'da bulup almıştım, ama geçenlerde gittiğimde bulamadım. Belki Metro da bulabilirsin. Orda pastacılıkla ilgili daha fazla ürün var diye biliyorum.
    Benim elimdeki Alman markası RUF'un ürünü.
    Umarım sorularına cevap bulabilmişsindir yazdıklarımda.
    Başka da soracağın şeyler olursa cevaplamaya çalışırım.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  41. Aysel'ciğim,

    Sağol canım.
    Öğretmek demeyelim de bildiklerimi paylaşmak beni mutlu ediyor.
    Tekdüzelikten sıkılınca bir de vaktim varsa el oyalayıcı yiyecekler yapmak bana zevk veriyor. İşte bu da öyle zamanlardan birinde yapıldı.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  42. Aslı,
    Öncelikle ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim.

    Tabi, her ikisini de bulabilirsin Amerikada
    Agartin; "agar agar flakes" adıyla geçiyor İngilizcede de. Ama krem tartar'ın ingilizcesini ben de bilmiyorum.
    Ne işe yaradıkları konusunu senden önce soran Derya'ya yazdım, ordan faydalanabilirsin.
    Başka da sormak istediğin bir şeyler olursa seve seve cevaplarım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  43. teşekkür ederim ışıl ablacığım,mutfakta buaralar fazla bişey yapamadım ama inşallah yavaş yavaş vakit bulacağım.en son arkdaşımın kına gecesi için kurabiyeler yaptım fakat geceyarısında bitirebildiğim için resimlerini çekmek kısmet olmadı:)Ben de senin birbirinden güzel tariflerini takip ediyorum.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  44. cok tsk. ederim bilginiz icin. Agartini simdi anladim ben burada hatta ithal yiyecekler satilan bir store da gormustum, ama nerede kullanildigini bilmedigim icin dikkatimi cekmemisti acikcasi.. Bol bir zamana denk geldiginde yapilmaya deger bir tarif. Krem tartari biliyorum hatta mutfagimda bulunmakta:) Ingilizcesi de aynen bu sekilde geciyor , bir farkli anlami yok. "cream of tartar" diye... Ellerinize saglik tekrardan, cok tsk. ederim.
    ASLI

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe