7 Mayıs 2009 Perşembe

HİNDİ ETLİ TERBİYELİ ENGİNAR




Sırada daha önceden yaptığım birkaç tatlı ve pasta tarifi olmasına rağmen son günlerde pek çok blogcu arkadaşımın sevgili Mehtap'ın(Mevsimlerden Roma) önderliğinde sağlıklı beslenme çabalarında olduğunu biliyorum. Bu kervana geç de olsa ben de katıldığım için mutluyum. Yalnızca ben demek de pek doğru olmaz. Bütün ev halkının da isteği üzerine bu aralar evimizde pasta, börek çörek türünden hiç bir şey pişmiyor . Hele ki en son sufle tarifime yorum bırakan Mutfak Canavarımız Beyza'nın sözlerinden sonra bu tarifleri biraz daha erteleme kararı aldım.


Kendimden de örnek vermek gerekirse; gayet mutlu mesut bir şekilde diyet yemekler yapıp, yerken bloglarda gördüğüm enfes pastalar börekler karşısında yutkunmaktan kendimi alamıyorum. Yutkunmak ne kelime, mutfağa girip yapmamak için kendimle sürekli mücadele etmek zorunda kalıyorum. İnanın işin en zor kısmı bu. O nedenle bu aralar bloglarda pek gezinemiyor veya gezinsem de şöyle kısa bir göz atıp kaçıyorum. Beni anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.
Malum, bu aralar mevsimin en gözde sebzesi enginar. Karaciğere ve kan dolaşım sistemine sağladığı yararları herkes tarafından bilinen bu sebzeyi maalesef çocuklarıma sevdiremedim.

Aralarda çaktırmadan çorbalara ilave etsem de bütününü yedirmenin yollarını da arıyorum. En bilinen ve sevilen şekli zeytinyağlısı olsa da belki bu şekilde yiyebilirler düşüncesiyle yapmıştım.

Önceleri zaman zaman kuzu etiyle de yaptığım bu yemeği, bu kez daha sağlıklı olur düşüncesiyle hindi etiyle denedim. Çocuklar yine yemezlerse bana kalacak, "hiç değilse daha yağlı olan kuzu eti olmasın" dedim. Maalesef çocuklar yine yemediler. Ama ben çok severek afiyetle yedim. Koyun veya kuzu etiyle pişirilenlerine göre çok daha hafif ve lezzetliydi. (Acemi Şef 'im sen bu sayfada dolanma olur mu? Sanıyorum erik gibi bu da oralarda bulunmuyor)

Tarifi vermeden önce bu yemeği diyete başlamadan çok önceleri yaptığımdan içine patates de eklemiştim. Diyet yapan arkadaşlar patates koymadan da yapabilirler.

Malzemeler
1) 2 adet irice enginar kalbi
2) 200 gr. hindi but eti (derisiz)
3) 1-2 adet kuru soğan
4) 1 adet patates
5) 2 kaşık zeytinyağ
6) 2-3 dal yeşil soğan
7) 1 yumurta sarısı
8) 1/2 limon suyu
Tuz

Yapılışı
1) Orta boy bir tencereye zeytinyağ konup iyice ısıtılır. Yıkanmış suyu süzülmüş hindi parçaları tencereye eklenip orta ateşte beş dakika kavrulur. (Çok sert bir et olmadığından enginarla birlikte pişecektir)
2) Doğranmış olan kuru soğanlar da ilave edilip, dirilikleri gidene kadar sotelenir.
3) Küçük parçalara bölünmüş enginar tencereye konur ve üstüne çıkana kadar sıcak su ilave edilip orta ateşte pişmeye bırakılır. Pişme işleminin yarısında küçük doğranmış patatesler de eklenip pişirmeye devam edilir. Ocağı söndüreceğinize yakın doğranmış taze yeşil soğanı ve tuzu eklenir.
4) Bir kasede 1 yumurta sarısı ve yarım limon suyu çatalla çırpılır ve yemeğin suyundan birkaç kaşık içine eklenip tekrar çırpılır. En son pişmiş olan enginarların üzerine terbiyesi eklenip ocak kapatılır.



Burda da enginarın en sevdiğim şekli olan zeytinyağlısının fotoğrafı var. Zeytinyağlı enginar deyince onu iç baklasız hiç düşünemiyorum ama şimdilerde diyetten dolayı baklasız pişiriyorum.


Sağlıklı ve afiyetli günler dilerim.


17 yorum:

  1. AHH IŞILIM GEL HAYATIM GELLL..
    SINIFIMIZ SENİ SEVGİYLE KUCAKLIYOR :)
    BENDE ŞU BİRİCİK ENGİNARIMI HER HALİYLE ÇOK SEVİYOR VE TÜKETİYORUM BUGÜNDE BAKLALI ARZI ENDAM ETTİ SOFRAMIZDA. LİFLİ OLDUĞU İÇİN ÇOK DOYURUCU.. SENİNDE ELLERİNE SAĞLIK. OKADAR GÜZEL DURUYORKİ, ORTADAKİ ENGİNAR BENİM OLSUN EMİ :)
    SAKLA ONU GELİNCE TADACAĞIM :)))
    ÇOK SEVGİLER ,GÜZEL ELLERİNE SAĞLIK CANIM.

    YanıtlaSil
  2. AH SEVGİLİ IŞIL ÇOK HAKLISIN BU SIRALARDA BLOGLARI GEZMEK ÇOK YORUCU.NEFİS TATLARI GÖRDÜKÇE sevgili mehtap geliyor aklıma VERDİĞİMİZ SÖZ GELİYOR BENDE ŞÖYLECİK BİR BAKIYORUM VE KAÇIYORUM .SEVGİLER:)))))))

    YanıtlaSil
  3. Hayatım,yaptıkların çok nefis görünüyor.Onlara baktıkca insanın iştahı açılıyor.Ellerine sağlık.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Işılcığım harikasın ellerine sağlık
    nasılda leziz ve şık olmuş.Sımsıcak
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Işıl anlatımın şahane olmuş,etkilenmemek elde değil.Hafiflemek en güzeli,enginarın görüntüsü ise şahane olmuş.
    Ben bu yaşıma kadar enginar hiç yemedim,kızıyorum kendime ama olmuyor işte :(
    Senin ellerine sağlık...
    Şimdiden anneler günün kutlu olsun.Sevdiklerinle birlikte uzun bir ömür diliyorum.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik Isil'cigim,
    COk guzel olmus.

    Sevgiler ve guzel bir hafta sonu dilegimle...

    YanıtlaSil
  7. en en en sevdiklerimden!
    :)
    enginarı çok severim 1 taneyi yemeyi gereksiz bulurum çünkü diş kovuk kısmına ulaşamaz bu yüzden 2-3 tane yemenin keyfine varmak adına bu minvalde yenmesi tavsiyemdir yoksa yenmesin gerek yok:)
    yemeyenlerinkini alabilirim:)

    YanıtlaSil
  8. CANIM IŞILCIĞIM O GÜZEL GÖZLERİNDEN ÖPÜYOR, ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM CANIM. BENDE SANA BİR ARMAĞAN VERMEK İSTESEM,
    ACABA BANA UĞRARMISIN ?

    YanıtlaSil
  9. Anneler günün kutlu olsun Işıl'cığım. Evlatlarınla sağlıklı,huzurlu,mutlu günler dilerim.

    Ellerine sağlık canım.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Isilcim,
    ben de artik bloglarda pek gezinmemeye calisiyorum. Resmen icim gidiyor :) Bu tarif harika olmus. Ellerine saglik. Ben de enginari cok severim ama etli hic denemedim. En kisa zamanda denemeliyim ben de.

    Anneler günün kutlu olsun.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Işıl'cığım çok geç oldu ama dergi ile ilgili mesajına çok teşekkür ederim. Çok yoğunum ama seni hep takipteyim. Ayrıca anneler günün de kutlu olsun sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  12. Anneler günün kutlu olsun Işıl'cığım..


    Enginar'ın zeytinyağlısını bende çok severim..Hindilide değişik olmuş..Bizim mutfakta hindi hiç pişmediğinden, bu tür lezzetler bize uzak..Ellerine sağlık canım..Her biri ayrı nefis görünüyor..Güzel bir hafta diliyorum..



    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. BLOĞU TESADÜFEN KEŞFETTİM VE BAYILDIM.LEZZETLERİNİZ MÜKEMMEL.BİR SAATE YAKINDIR SAYFANIZDAYIM.HİNDİ TERBİYELİ ENGİNAR DA NEFİS OLMUŞ.BEN DE DİYETTEYİM O YÜZDEN EPEY ZORLANIYORUM AMA BAKMAKTAN DA KENDİMİ ALAMIYORUM.İZNİNİZLE SİZİ LİNKLERİME EKLİYORUM.SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  14. MUTLAKA DENİYCEM CANIM ELLERİNE SAĞLIK..SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  15. Enginara bayılırım ama hiç etli denemedim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. canım ışıl, sayfaya her gelişimde aşağıdaki sufleye vurulup gidiyorum.. :)

    enginara bayılırım her türlüsüne. ama hindili bir başka leziz olmuştur.

    denemek istedim. buralarda pek hindi eti bulamıyorum. Bulduğum anda denenecek :)

    öperim yanaklarından
    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Işıl hanım bende düz enginar yaptım.Tam da mevsimi artık. taze taze.ellerinize sağlık afiyet olsun..

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe