16 Ekim 2009 Cuma

KÖZ PATLICAN OTURTMA VE PATLICAN DOSYASI


Yaz sebzelerinin içinde benim için patlıcanın yerinin bir başka olduğunu sanırım artık herkes biliyordur. Ama buna rağmen pizzasının haricinde bloğumda hiç yer vermemiş olmam da bir o kadar tezatlık teşkil ediyordu ki artık bu duruma bir son vereyim istedim. Bu tarifleri vermede biraz geç kalmış olsam da patlıcanın çarşı ve pazar tezgahlarında halen daha yer alıyor olması beni böyle bir başlık altında yazmaya itti.

İlk dört fotoğrafta gördüğünüz, köz patlıcanlı oturtma, Tijen'in de dediği gibi benim deneyselliğimle ortaya çıkmış bir yemek. Birkaç yıldır hep bu yöntemle yapıyorum ve herkes çok beğenerek yiyiyor. Orijinalinde patlıcan dilimlerinin kızartılarak hazırlandığı ve çok sevdiğim ama çok yağ çektiği için yıllardır yapmadığım bu yemeği çok özlediğimi fark edince böyle bir yöntem geliştirmiştim. Tamamen uyduruk ama inanın orijinalini aratmayacak lezzette.


Tarifi vermeme gerek var mı bilmiyorum ama aradaki farkın sadece patlıcanların kızartma yerine közlenip, kabuklarının soyulup, doğranarak hazırlandığını söylemekle yetineyim.

Altta gördüğünüz de zeytinyağlı, bol nar ekşili ve sumaklı nohutlu patlıcan. Aslında sadece nar ekşisi ile yapılsa da ben sumağın ekşisini de çok sevdiğim için biraz da sumak suyu ekleyerek hazırlıyorum ki tam yeme de yanında yat türünden oluyor.
Az yağla pişirilmiş olmasına rağmen ekşiliğinin verdiği lezzetle tadında bir azalma olmaması en güzel yanı. Ama sizin yağla ilgili bir sağlık probleminiz yoksa yağ miktarını dilediğiniz kadar ekleyebilirsiniz.

Tarifini kısaca vermek gerekirse;

Dilediğiniz kadar patlıcan alacalı soyulduktan sonra parmak büyüklüğünde uzun dilimlere kesilir ve tuzlu suda bir saat kadar bekletilir. Diğer tarafta patlıcan miktarına bağlı olarak(bolca olursa daha güzel olur) kabukları soyulmuş doğranmış domates, 3 adet doğranmış soğan ve yine bolca doğranmış biber bir kap içinde harmanlanır. Pişirilecek olan tencere 1 kaşık zeytinyağı ile yağlanır ve en alta bu sebzeli karışımdan bir miktar yayılır. Üzerine suda beklettiğiniz patlıcanların suları iyice sıkılarak bu sebzeli karışımın üstüne dizilir. Yine bir sıra sebzeli karışım ve patlıcan dizilerek tencere doldurulur. Kalan sebzelerle birlikte en üste haşlanmış nohut, tuz, 3 çorba kaşığı nar ekşisi, acı seviyorsanız bir kaşık acı biber salçası ve iki kaşık da zeytinyağı gezdirilerek kaynayıncaya kadar orta, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 35-40 dakika pişirilir.
Domatesin suyu yeterli geleceğinden hiç su eklemiyoruz.

Türk mutfağının klasik lezzetlerinden biri olan karnıyarığın yanına pirinç pilavı ve bol dereotlu bir cacığa kim hayır diyebilir ki?
Çok bilinen bir yemek olduğu için tarifini yazmıyorum ama madem ki patlıcan dosyası dedik hiç değilse bir fotoğrafı bulunsun istedim.

Yine bol sebzeli özellikle de patlıcanlı bulgur pilavı yazın benim baş yemeğimdir. Bulgurla yapılan her yemeği çok severim ama şöyle taze pişmiş dumanı üstünde bir bulgur pilavını hiç bir yemeğe değişmem. Yine bol domates, biber ve patlıcanla pişen pilavın yanına mevsimin en güzel domateslerinden yapılmış bir çoban salataya ne dersiniz?

Çok basit ama yanında bir dilim ekmekle karnımı doyurabileceğim patlıcan salatası. Yazın hemen hemen hergün yaptığım bu salatayı her yemeğin yanına yakıştırırım. Yakışmasa da ne gam? Ben çok seviyorum ya! Közlenmiş patlıcan, biber, iki diş rende sarımsak ve az zeytinyağla limon.
Sıra geldi kış için hazırladığım patlıcan, kırmızı biber, havuç ve baharatlardan oluşan patlıcanlı salçaya. Makarnanın üstüne, etin yanına çok yakıştığı gibi ev halkının ve benim de sabah veya ikindi kahvaltılarında bir dilim ekmeğin üzerine sürüp yediğimiz aynı zamanda meze de olarak da yenebilecek lezzet. Çocuklar, özellikle de oğlum akşam üzerleri okuldan acıkmış olarak geldiğinde aşağıda gördüğünüz dilimden birkaç tane afiyetle yiyiyor. Hazır olarak satılanları hiç almadım tadını bilmiyorum ama evde hiçbir katkı maddesi olmadan hazırlanan yiyecekleri yediklerinde ben de kendimi mutlu hissediyorum.
Tarifini daha önce burada verdiğim için yeniden yazmıyorum.


Patlıcan dosyası deyip de yoğurtlu patlıcan salatasını atlamak olmazdı değil mi? Yine herkesin bildiği bir salata olduğu için tarifini yazmıyorum.
Tahinli patlıcan salatasını da geçenlerde ziyaretine gittiğim Münevverciğim yapmıştı ve onu da çok beğendim. Ancak makinem yanımda olmadığı için fotoğrafını çekemedim. Tarifini alır almaz fotoğraflayıp sizlerle paylaşacağım.


Sadece birkaç tanesine yer verdiğim, bu kadar çok yemek çeşidine konu olan patlıcan sizce de bu övgüleri hak etmiyor mu?
Peki sizin patlıcanla ilgili favori yemeğiniz hangisi? Paylaşırsanız mutlu olurum.
Seneye değişik tarifler içeren bir başka patlıcan dosyası yaparız inşallah.
Bol patlıcanlı, ay pardon bol güneşli ve lezzetli günler dilerim.

18 yorum:

  1. Merhaba,
    tüm bu patlicanli lezzetleri görünce agzim gercekten sulandi diyebilirim ekran karsisinda, onun icin az ve öz sadece hersey icin ellerinize saglik diyorum ve hemen kaciyorum.

    Selam ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Canım tam benim gibi patlıcan aşıkla
    rına göre bir dosya olmuş.Ellerine sağlık hepsi birbirinden leziz mutlu
    hafta sonları kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Bu yıl kış hazırlığı olarak pek bir şey yapamadım Işıl. Malum nedenden dolayı. Çocuklar ekmek üstü için patlıcanlı salçayı pek severler. İyice gecikmeden onu bari yapayım.

    Aklıma soktun nohutlu patlıcanı. Pırasalı, kabaklı yapıyordum da patlıcanlısı neden hiç aklıma gelmedi acaba? Yalnız evde ne nar ekşisi, ne de sumak var. Bir ara çıkıp alayım hele. ( Tahinli patlıcanı o gün bitirdi çocuklar, ekmek üstü yaparak)

    İyi çalışmışsın arkadaşım. Güzel bir ileti olmuş.

    Sevgiler hepinize. ( Duygu'ya ayrıca! )

    YanıtlaSil
  4. Işıl patlıcanı bizde çok severiz,aslında ben ve eşim oluyor bu. çünkü çocukların sebzelerle ne yazık ki arası çok kötü... tüm lezzetlere bayıldım ama nohutlu tarif tam bana göre;) ekşi ekşi hımm ağzım sulandı resmen ;)

    ellerine sağlık...

    Güzel bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  5. Evde ki patlıcanları acaba hangisiyle kullansam diye düşünüyorum hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. ah ne emek ne emek Işıl cığım..
    övgü az kalır.
    bu TÜRK MUTFAĞI EŞŞSİZ hakikaen de.. üzerimize yokk şükür :)
    ellerine sağlık harkulade bu tariflerin.
    iyi pazarlar canım.

    YanıtlaSil
  7. Patlıcanın iyisini nasıl seçiyoruz peki? Bazıları acı oluyor ve güzelim yemek mahvoluyor da :)

    YanıtlaSil
  8. Kevser'ciğim,
    Teşekkür ederim ziyaretin için ve yorumun için.
    Benim için de patlıcan deyince akan sular duruluyor. Yaz bitiyor diye en çok bu sebeple hayıflanıyorum.
    Bende de selam ve sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Derya'cığım,
    Çok teşekkür ederim.
    Ne zamandan beri sırada bekliyordu bu tarifler. Umarım belki bir tanesini yapma şsnsı bulabilirsin mevsimi bitmeden.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Münevverciğim,
    Canın sağolsun, ben yaptıklarımdan sana veririm.
    Senin yazını okuyunca "niye bir kavanoz götürmedim ki diye" çok üzüldüm.Ama benim de aklım hep makoronlardaydı o gün. Ondan olsa gerek.
    Ya, evet nohutlu patlıcanı ben de çok seviyorum. Ekşilik çok hoş yapıyor. Ama çocuklar belki bu kadar ekşilikten hoşlanmazsa sadece sumak veya nar ekşisi ile yapabilirsin.
    Yine o günkü heyecandan senin patlıcan salatasının tarifini almayı unutmuşum. Evdeki patlıcan stoğu bitmeden onu denemeyi çok istiyorum.Çünkü çok nefisti. Senin de ellerine sağlık güzel arkadaşım.
    Duygu da sana çok sevgi ve selamlarını gönderiyor.
    Görüşmek dileğiyle,

    YanıtlaSil
  11. Pelin'ciğim,
    Maalesef bizim evde bir kısmı(oğlan) ağzına sokmuyor ama ben o kadar çok yapıyorum ki seçeneksizlikten bazılarını yemek mecburiyetinde kalıyor.
    Annem, merak etme büyüyünce, evlenince severek yerler deyip duruyor.
    Evet, ekşili ekşili çok hoş bir lezzet.Patlıcanlar bitmeden denemeni öneririm.
    Teşekkür eder, ben de sana güzel bir hafta dilerim.

    YanıtlaSil
  12. Ayşe'ciğim,
    Çok teşekkür ederim. Eğer ekşili tadları seviyorsan nohutlu olanı öneririm. Üstelik çok sağlıklı. Ön kavurma gerektirmeden çiğden pişirildiği için.
    Em kısa zamanda ziyaretine geleceğim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Nuray'cığım,
    Evet, çok emek istiyor Türk yemekleri ama buna değiyor değil mi? Grek komşularımız neler yapıyorlar acaba patlıcanla. Ben de bunları merak etmiyor değilim hani?
    Ben de sana güzel bir hafta dilerim.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  14. Recep Bey,
    Çok haklısınız, patlıcan güzel olmazsa, yemeği çok etkiliyor.
    Uzman değilim ama sorunuzu yanıtlamaya çalışayım.
    Öncelikle koyu renk patlıcanlar seçmelisiniz. Patlıcanlar çok sert olmamalı, bu çok önemli. Dokunup şöyle bir bastırdınığızda hafif içine doğru göçmeli. Çok sert ve ağır olan patlıcanlar maalesef acı ve çekirdekli oluyor..
    Tabii, Ege yöresinin eflatun çizgili, hatta beyaza yakın renkte bir patlıcanı var ki; onlarda bu sorunla pek karşılaşmıyorsunuz. Hem çok az çekirdekli hem de çok lezzetli oluyor. Tabii buralarda bulmak epey güç. Aralarda semt pazarlarına gelince tercihim onlar oluyor.
    Şimdilerde artık tarla patlıcanlarının yerini sera olanlar
    almaya başladı. Eğer sera demezseniz onlar daha az çekirdekli oluyor.
    Umarım size yardımcı olabilmişimdir.
    Sevgi ve selamlar,

    YanıtlaSil
  15. En çok sevdiğim sebzelerin başında kabak,patlıcan,biber gelir..Haliyle bu yemekler tam bana hitap ediyor Işıl'cığım..Özellikle de sumaklı olanı..O maharetli ellerine ve pratik aklına sağlık canım..


    Güzel dileklerin içinde gönülden teşekkürler canım..



    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  16. Işıl'cığım,
    Makarna sosun harikaydı gerçekten! Benim patlıcanlıyı yedikçe seni de anıyorum.

    YanıtlaSil
  17. Patlıcan en lezzetli sebzeler sıralamamda birinci gelir bence.
    Ahh bir de oğluma yedirebilsem.
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe